Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

428: Shibuya Scramble

Kymmenen vuotta sitten alun perin Wiillä julkaistu 428: Shibuya Scramble julkaistiin vihdoin Japanin ulkopuolella. Peli keräsi Japanissa suosiota, joten oli aikakin saada se jo länteen. Pelissä tehdään paljon valintoja ja luetaan tekstiä, mutta pystyykö peli tempaisemaan mukaan tarinalla ja hahmoilla vai olisiko se saanut vain pysyä Japanissa?

Japanin keskipiste

Peli alkaa nimensäkin mukaan Shibuyassa sijaitsevalta Scramble Crossingilta. Nuori nainen seisoo Hachikō-patsaan edessä kantaen painavaa salkkua. Ympärillä on paljon poliiseja, jotka ovat valmiina hyökkäämään. Naisen sisko on kidnapattu ja hän odottaa rikollista lunnaiden kanssa. Saako poliisi kuitenkaan rikollista kiinni vai joutuuko nainen myös kidnapatuksi? Sen päätät sinä. Tarinasta en paljasta tämän enempää, sillä pelin ollessa visuaalinen romaani tarina on todella isossa osassa. Tarinaa viedään kuitenkin todella hyvin eteenpäin erilaisilla valinnoilla ja se on todella mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu alusta asti. Hahmot ovat myös todella hyvin tehty ja niihin pääsee tutustumaan pelin edetessä. Peli myös esittää hahmot tavallisina ihmisinä, eikä minkäänlaisina supersankareina ja tämä oli todella virkistävää. Tarina on jaksotettu todella hyvin eri pelimekaniikoilla, joista puhun tuonnempana. Pelissä on myös yli sata erilaista tarinapolkua ja 87 erilaista loppua, joten pelattavaa riittää. Loput eivät myöskään ole kovin iloisia, sillä näihin loppuihin lasketaan huonot loput.

Aikamatkustaja

Visuaalisissa romaaneissa on yleisesti hyvin yksinkertainen teema. Lue tekstiä, tee valintoja aina välillä ja palaa taaksepäin, kun olet saanut tietynlaisen lopun. 428: Shibuya Scramble tekee myös tätä, mutta se on hieman erilaisesti tehty. Pelissä on monta pelattavaa hahmoa ja peliä pelataan pelin ajassa tunti kerrallaan. Ensiksi valitaan millä hahmolla pelataan ja tämän jälkeen seurataan tarinaa tiettyyn pisteeseen asti. Peliä pelatessa eteen saattaa tulla joko sinisiä tai punaisia sanoja. Siniset sanat ilmoittavat, että voit saada lisää tietoa valitsemalla sanan, kuten esimerkiksi sana puhelin voisi kertoa, mikä puhelin on ja miten se liittyy juuri tähän tilanteeseen. Punainen sana ilmoittaa, että voit vaihtaa hahmoa lennosta. Hahmoa voi vaihtaa koska vain tavallisesti, mutta silloin aloitat hahmon oman tarinaosuuden. Jos kuitenkin vaihdat hahmoa lennosta, uusi hahmo jatkaa suoraan samasta tilanteesta. Tämän avulla voit selvittää eri hahmojen tarinoiden tiesulkuja. Tiesulut ovat esteitä, joita tulee vastaan, kun etenee tarpeeksi tietyn hahmon tarinassa. Tiesulut estävät kaiken etenemisen ja sinun on pakko vaihtaa hahmoa, jos haluat edetä kyseisellä hahmolla. Monesti pelissä tulee myös tilanteita, jolloin teet kaiken oikein, mutta suuntaat silti huonoa loppua kohti. Huonot loput tulevat yleisesti todella nopeasti, joten peliä ei tarvitse pelata kymmeniä tunteja vain huomatakseen tehneensä virheen. Jos saat yhdellä hahmolla vain huonoja loppuja, silloin sinun täytyy tehdä, jotain erilaista toisella hahmolla. Esimerkiksi pelin alussa pidätät vahingossa väärän henkilön, mutta voit tehdä valinnan toisella hahmolla, joka johtaa siihen, ettei hahmo tule koskaan pidätetyksi. Näitä täytyy yleisesti miettiä huolella, mutta pahoissa lopuissa annetaan myös vinkkejä, miten voisit estää tapahtuneen. Sinun täytyy päästä kaikilla hahmoilla tunnin loppuun asti, joten et voi vain keskittyä pelkästään yhteen hahmoon.

Kontrollit toimivat hyvin, kuten visuaaliselta romaanilta saattaa odottaa. Peli on kuitenkin täysin live action ja näyttää todella hienolta. Kaikki kohtaukset oli kuvattu jo kymmenen vuotta sitten todella hyvillä kameroilla ja alkuperäiset tiedostot olivat nähtävästi vielä tallessa, sillä en usko, että kuvia olisi saatu remasteroitua näin hyvin Wii-version kautta. Musiikki on myös todella hyvin tehty, vaikka välillä musiikki on hyvin omaperäistä. Se kuitenkin sopii hyvin pelin teemaan. Huumori on myös todella hauskaa aina silloin kun peli keskittyy siihen.

Yhteenveto

428: Shibuya Scramble on todella mielenkiintoinen ja laaja visuaalinen romaani, joka loistaa tarinalla, hahmoilla, huumorilla ja pelimekaniikalla. Tarina on kaikin puolin mielenkiintoinen ja sitä seuraa mielellään alusta asti. Hahmot luodaan onnistuneesti ja peli antaa todella hyvän kuvan, siitä millainen jokainen hahmo on. Huumori on myös hauskaa, silloin kun peli ei keskity vakavampiin asioihin. Pelimekaniikka noudattaa tavallista visuaalisen romaanin tyyliä, mutta se uudistaa sitä lisäämällä monta pelattavaa hahmoa ja kuinka jokaista hahmoa täytyy käyttää hyödyksi pelin etenemiseksi. Peli näyttää myös siltä, että se olisi tehty aivan lähiaikoina, vaikka alkuperäisestä teoksesta on kulunut jo kymmenen vuotta. Musiikki on myös todella mukavaa kuunneltavaa ja sopii eri tilanteisiin hyvin. Pelissä on myös todella paljon pelattavaa eri loppujen ja tarinapolkujen kautta. Suosittelen peliä kaikille, jotka eivät vihaa lukemista, sillä se on oikeastaan ainoa asia, mikä voisi haitata nautintoa. Jos olet pelannut visuaalisia romaaneja ennenkin, mutta tylsistyit suoraviivaiseen etenemiseen, kannattaa tätä peliä kokeilla ainakin demon verran, sillä tässä ei sellaista ole. Tämä peli kannattaa kokea, sillä tarinaan ei kyllästy helpolla.

Kiitos Koch Media Nordicille pelin arviokappaleesta.