Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

ARMS

Venyviä käsiä ja hulvattomia hahmoja. Tästä on Switchillä julkaistu ARMS tehty. Nintendo yrittää muuttaa hieman taistelupelien sääntöjä, mutta osoittautuuko tämä huonoksi ideaksi vai onko Nintendo tuonut jälleen jotain erikoista ja mullistavaa pelimarkkinoille?

Bojoink

ARMS ei ole kaikista tavallisin taistelupeli ja varsinkin taisteleminen on hyvin erikoista. Jokaisella hahmolla on kolme eri asetta tai ARMSia, joita voi valita erätauolla ja näitä voi saada myöhemmin lisää. Kaikilla ARMSeilla on omia hyöty- ja haittapuolia, riippuen mitä ARMSia käyttää mitäkin ARMSia vastaan. Esimerkiksi pienet ARMSit eivät voi pysäyttää isoja ARMSeja, mutta isot ARMSit ovat todella hitaita ja täten helpompi väistää. Kun taistelut vihdoin alkavat, hupi ja hiki alkavat pian virrata. Kun yrität lyödä vastustajaa, kätesi alkaa venymään ja voit samalla ohjata iskuasi hieman vasemmalle tai oikealle. Tämän avulla iskusi seuraavat hieman vastustajan liikkeitä. Lyödessäsi voit vielä liikkua, mutta liikkesi rajoittuu vain pieniin askeliin. Voit perinteisesti hyppiä ja tehdä nopeita väistöliikkeitä ottelun aikana. Taisteleminen ei rajoitu pelkästään kahdella kädellä lyömiseen vaan voit myös ottaa vastustajasta kiinni tai aktivoida Rush-erikoisuuden. Kun aktivoit Rushin, pystyt lyömään todella nopeasti hetken aikaa ja mikäli osut viholliseen, ei hän ehdi enää sen jälkeen tehdä mitään. Rush-iskuja voi myös tavallisesti torjua ja väistää, joten sen aktivoimisen oikea hetkinen ajoitus on tärkeää. Et myöskään ole itse voittamaton Rushin aikana, joten vihollista ei kannata päästää niskan päälle Rushin aikana. Rush-mittari nousee samalla, kun isket vastustajaa tai otat itse iskuja vastaan. Taisteleminen on yllättävän hauskaa ja todella intensiivistä. Taistellessa oppii ettei iskuja voi vain heittää vaan niiden ajoittaminen on tärkeää. Tämän huomaa myös todella nopeasti mikäli pelaa peliä liikeohjauksilla. Jokaisella hahmolla on myös omia erikoisuuksia, kuten Ribbon Girl voi hypätä useita kertoja peräkkäin ja Min Min voi väistäessään torjua vastustajan lyönnin potkullaan.

Tahdon olla mestari

ARMSissa on neljä eri pelimuotoa. Grand Prix, Versus, Party Match ja Ranked Match. Grand Prix on tavallinen turnaus-pelimuoto, jossa pääset ottelemaan kymmentä eri vastustajaa vastaan. Grand Prixissä ei ole suoranaisesti minkäänlaista tarinaa, mutta kuuluttaja kertoo aina ennen otteluita pientä taustatarinaa hahmoista. Grand Prixin aikana käydään kahdeksan tavallista ottelua, joissa täytyy voittaa kaksi erää. Kaksi ottelua on kuitenkin erikoisempia. Nämä kaksi ottelua voivat olla joko lentopalloa, koripalloa tai tarkkuuslyömistä. Lentopallossa sinun täytyy saada pallo osumaan vastustajan puolelle viisi kertaa, koripallossa sinun täytyy heittää vastustaja koriin ja saada kymmenen pistettä ja tarkkuuslyönnissä sinun täytyy rikkoa maalitauluja ja saada enemmän pisteitä aikarajan sisällä. Nämä ottelut antavat mukavaa vaihtelevuutta tavallisille otteluille. Grand Prixiä voi myös pelata kaverin kanssa, joka on todella tervetullut lisä. Versus on perinteinen pelimuoto, jossa voi pelata kaikkia ottelumuotoja ja voit haastaa taitosi 1-vastaan-100 ottelussa tai testailla ARMSeja tai harjoitella taistelemista. 1-vastaan-100 ottelumuodossa sinun täytyy voittaa 100 vastustajaa mahdollisimman nopeasti. Viholliset eivät ole yhtä voimakkaita kuin sinä, mutta niitä alkaa pian tulla enemmän ja enemmän kentälle samaan aikaan. Tämä on viihdyttävä pelimuoto ja testaa hyvin oletko oppinut pelaamaan milläkin hahmolla. Versusta voi myös pelata neljän pelaajan voimin.

Party Matchissa on kaikki ottelumuodot, joita voi pelata monen pelaajan voimin. Party Match sisältää myös VS Hedlock ja kolmen pelaajan Free-for-all ottelumuodon, joista jälkimmäisen säännöt ovat varmasti selvät. VS Hedlock ottelumuodossa kolme pelaajaa taistelevat Hedlockkia vastaan, jolla on kolme käsiparia. Hedlock on tietokone vastustaja, jonka myötä Hedlockkina ei pääse itse pelaamaan. Party Matchia pelataan netissä ja siinä ei voi itse valita mitä ottelumuotoa haluaa pelata vaan maksimissaan 12 pelaajaa odottaa aulassa ja peli arpoo pelaajat ja ottelumuodot. Kaksi pelaajaa voi myös pelata Party Matchia samalta konsolilta muita pelaajia vastaan. Ranked Match koostuu pelkästään tavallisista 1-vastaan-1 otteluista ja voit voittojen kautta nostaa omaa tasoasi. Voit kuitenkin pelata tätä pelimuotoa vasta, kun olet mennyt Grand Prixin läpi vaikeustasolla 4 tai korkeammalla. Ranked Match on perus taistelupelimuoto, jossa otetaan pelaajien taidoista mittaa. Kaikissa paitsi Ranked Match -pelimuodossa voi ilmestyä yksi neljästä eri esineestä. Esine voi olla tuli- tai sähköpommi, Rush-mittaria nostava tai energiaa antava pullo. Näitä kannattaa käyttää hyödyksi matseissa. Saat otteluista myös pelin omaa valuuttaa, joilla voi ostaa lisää ARMSeja hahmoille. Et kuitenkaan saa itse päättää mitä ARMSeja ostat vaan joudut mennä tarkkuuslyömis radalle ja aina välillä radalle ilmestyy lahjapaketteja joita sinun täytyy lyödä. Lahjapaketeissa on satunnainen ARMS satunnaiselle hahmolle.

Ja kunto kasvaa

Kontrollit toimivat todella hyvin pelasi sitten liikeohjauksen kanssa tai tavallisesti painaen nappeja. Nappeja painellessa peli tuntuu jo valmiiksi hauskalta, mutta liikeohjauksen kanssa peli nousee kokonaan uudelle tasolle. Ainoa huonopuoli liikeohjauksessa on, että varsinkin kesällä alkaa hikoilla todella nopeasti varsinkin, jos uppoutuu peliin ja liikuttaa koko kehoa samalla. Peliä voi pelata lokaalisti, jopa kahdeksan konsolin kanssa ja monen eri konsolin kanssa voi pelata, joko Party- tai Areena-tappeluita. Pelissä voi käyttää neljää eri ohjaustapaa. Voi käyttää yhtä tai molempia Joy-Con ohjainta tavallisesti, Pro Controlleria tai liikeohjausta. Peli näyttää tuttuun Nintendon tapaan todella värikkäältä. Areenat ja hahmot ovat myös värikkäitä ja omaperäisiä. Areenoissa on myös erilaisia asioita, joita voi käyttää hyödyksi, kuten trampoliini tai nousevat palikat. Musiikki on myös todella hauskan kuuloista. Musiikkipuoli ei ole loppusessaan mikään mestariteos, mutta sitä kuunnellessa tulee aina hyvälle mielelle ja alkaa hymyilyttämään. Olisin halunnut kuitenkin nostaa musiikin äänentasoa kovemmalle ja laittaa muita ääniä hiljemmalle, mutta valitettavasti pelissä ei ole minkäänlaisia asetuksia, mikä on ainoa huono puoli mitä voin pelistä sanoa.

Yhteenveto

ARMS on Nintendon näkökulma hauskasta ja viihdyttävästä taistelupelistä ja sitä se on. Tappelupeli-genre on tarvinnut jo pitkän aikaa jotain uutta ja tässä sitä löytyy. Jokaista pelimuotoa on mukava pelata haluamallaan ohjaustavalla, joista itse suosin liikeohjausta. Pelin pääpelimuoto eli Grand Prix on suhteellisen nopeasti läpi, mutta kun olet päässyt sen kaikilla hahmoilla läpi on aika siirtyä Party- ja Ranked Matcheihin ja niihin uppoutuu kymmeniksi tunneiksi helposti. Kun myös saat uusia ARMS-aseita voit alkaa sekoittamaan hahmojen aseita ja luoda uusia strategioita eri vastustajia vastaan. Peli näyttää hienolta ja areenat ja hahmot ovat todella värikkäitä. Musiikki on myös mukavaa kuunneltavaa ja pistää aina hymyn kasvoille. Asetusten puuttuminen on harmi, mutta ainoa hetki, jolloin sitä kaipasin oli, kun halusin säätää musiikkia hieman kovemmalle. Suosittelen peliä kaikille Nintendo Switchin omistajille ja varsinkin niille, joita kiinnostaa tappelupelit. Mikäli tappelupelit eivät kiinnosta, kannattaa pelille antaa silti mahdollisuus sillä tämä ei ole kaikista tavallisin tappelupeli.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.