Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Borderlands: Game of the Year Edition

Borderlandsin julkaisusta on kulunut kymmenen vuotta ja nyt se julkaistu remasteroidussa muodossa. Onko peliä kuitenkaan vieläkin hauska pelata vai onko peli vain vanhentunut huonosti?

Kadonneen holvin metsästys

Peli alkaa, kun sinä lähdet etsimään holvia, joka on täynnä rikkauksia. Mystinen “suojelusenkeli” ottaa sinuun yhteyttä ja painottaa, että sinun on löydettävä holvi ensimmäisenä ja samalla pelastaisit ehkä koko maailman. Hän samalla pyytää sinua auttamaan CL4P-TP robotteja. Saavut pian Firestone nimiseen paikkaan, jossa CL4P-TP tai Claptrap tervehtii sinua ja opastaa sinut alkuun. Tästä alkaakin seikkailu kohti mainetta ja mammonaa. Tarina itsessään ei ole kovin mielenkiintoinen ja se pomppii hieman, miten sattuu. Tarina on varsinkin alussa hyvin yhdentekevää, eikä sitä kehitetä kunnolla vasta kuin myöhemmässä vaiheessa peliä. Tarina ei ole ollut koskaan Borderlandseissa se paras puoli vaan mielenkiinto on tuotu muista asioista.

Alussa voit valita yhden neljästä hahmosta, jotka ovat Brick, Lilith, Mordecai ja Roland tai raivopään (Berserker), seireenin, metsästäjän tai sotilaan. Jokaisella hahmolla on suositellut aseet ja oma erikoistaito. Brickin erikoistaito on Berserk, jonka avulla Brick voi lyödä vihollisia nyrkeillä saaden erilaisia bonuksia. Lilith käyttää Phasewalkia, jossa hän muuttuu näkymättömäksi ja voi aiheuttaa vihollisille elementaali vahinkoa. Mordecai lähettää lemmikkinsä Bloodwingin taistelemaan vihollisia vastaan ja Roland voi asettaa tykin maahan. Erikoistaitoja, kuten muitakin taitoja voi kehittää taitopisteillä, joita saa aina level upin kanssa.

Löytäjä saa pitää

Pelissä on tarkoituksena suorittaa erilaisia tehtäviä ja samalla kerätä tonneittain uusia aseita ja tavaroita. Tehtävistä saa kokemuspisteitä, rahaa ja ajoittain uusia esineitä. Aseilla voi olla monenlaisia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi haulikko tekee kymmenkertaista vahinkoa, mutta lippaaseen mahtuu vain yksi ammus. Jokaisella aseella voi olla todella hyviä ominaisuuksia, mutta samalla jotkut huonot ominaisuudet estävät, ettei ase ole liian voimakas. Aseet voivat tehdä myös elementaali vahinkoa, kuten esimerkiksi sähköä, tulta tai korroosiota ja eri elementaalit toimivat paremmin tiettyihin vihollisiin. Sinulla on myös käytettävissä erilaisia kranaatteja ja kilpiä, joissa voi myös olla hyviä ja huonoja ominaisuuksia. Voit myös löytää erilaisia artefakteja, joiden avulla voit lisätä erikoistaitoihin jonkin elementin.

Taisteleminen toimii tavallisen FPS-pelin tapaisesti eli tähtää päähän ja vedä liipaisimesta. Tämä alkaa kuitenkin kyllästyttämään todella nopeasti, sillä peli ei tarjoa aseiden keräämisen lisäksi mitään erikoista. Vihollisia on myös monenlaisia ja niillä on myös omat levelit. Jos vihollinen on suuremmalla levelillä kuin sinä, vihollisen nimen viereen ilmestyy pääkallo. Voit vieläkin yrittää taistella vihollisia vastaan, mutta se saattaa kestää todella kauan ja yksikin osuma voi olla kohtalokas. Vihollisista voi myös olla vaikeampia versioita ja tällöin nimen edessä on sana Badass. Nämä viholliset ovat paljon kestävämpiä ja vaarallisempia, mutta niiltä voi saada parempia tavaroita. Taistelu on varsinkin yksin hyvin itseään toistavaa ja tylsää, mutta onneksi peliä voi pelata kaverin kanssa samalla konsolilla tai neljän pelaajan voimin netin välityksellä.

Pientä viilausta

Kontrollit toimivat hyvin, kuten olettaa saattaa yksinkertaiselta FPS-peliltä, mutta bugeja pelissä on varsinkin nettipelin puolella. Aluksi oli todella vaikea päästä toisen pelaajan peliin, sillä peli ei antanut liittyä peliin edes kutsun kautta. Tämä ongelma on onneksi korjattu, mutta kun peliä pelaa netissä vain pelin luoja näkee aluksi tehtävät ja niiden sijainnit ja toiset pelaajat näkevät ne vasta minuuttien kuluttua, jos edes silloinkaan ja sama toistuu aina kun valitsee uuden tehtävän. Minimap ei myöskään päivity kaikilla alueilla muille pelaajille vaan kartta pitää käydä lataamassa valikon kautta. Bugeja löytyi lisääkin, mutta tässä on ne suurimmat. Kaikista bugeista en tiedä, mutta hauskaa on se, että kun peli julkaistiin kymmenen vuotta sitten, pelissä oli silloinkin tismalleen samoja nettipeli ongelmia. Tästä voi vain mietiskellä, että mistä versiosta peliä on lähdetty remasteroimaan. Peli ei oikeastaan näytä kovinkaan hyvältä, sillä pelin tyyli on vanhentunut todella huonosti ja huonosti tehty remasterointi ei sitä korjaa. Pelin musiikki on myös mitäänsanomatonta tunnelmamusiikkia lukuun ottamatta aloitus ja lopetus kappaleita, jotka eivät ole mitään ihmeellistä, mutta ovat monin verroin parempia kuin muu musiikki pelissä. Pelin huumori on myös todella huonosti vanhentunut. Aikoinaan, kun peli oli vielä uusi, huumori iski paljon paremmin. Huumori oli alun perin yksi pelin suurimmista valteista, mutta ajan edetessä vitsit eivät enää uppoa samalla voimalla kuin ennen. Se ei tarkoita, että huumori olisi huonoa, mutta se ei vain toimi enää. Hahmot ovat myös suhteellisen huonosti tehty, sillä melkein jokainen hahmo on rakennettu pelin huumorin avulla ja jos ei toimi, ei toimi hahmotkaan. Pelissä tulee myös mukana kaikki neljä DLC:tä, jotka eivät ole hirveän kummallisia, mutta tarjoavat silti mukavaa viihdykettä pelin lisäksi.

Yhteenveto

Borderlands: Game of the Year Edition on hauskan ja uudenlaisen pelin huonosti vanhentunut remasteri. Kymmenen vuotta sitten pelin idea toimi paljon paremmin, sillä tämän tapaiset Looter Shooter pelit olivat uusi juttu. Tänä päivänä kuitenkin niitä on joka paikassa ja ne ovat kaikki suhteellisen samanlaisia. Pelin tarina on yhdentekevä, mutta siihen ei varmaankaan yritettykään panostaa. Taisteleminen on suhteellisen yksitoikkoista ja itseään toistavaa. Maailma ei ole millään tavalla kiinnostava. Kontrollit toimivat hyvin, mutta pelissä on lukuisia bugeja varsinkin nettipeli puolella. Huumori on myös vanhentunut huonosti ja hahmot ovat mitättömiä ilman toimivaa huumoria. Pelissä on periaatteessa kaksi hahmoa, jotka toimivat suhteellisen hyvin, sillä ne eivät tukeudu pelin huumoriin millään tavalla ja nämä hahmot ovat “suojelusenkeli” ja antagonisti. Peli ei myöskään näytä kovinkaan hyvältä ja musiikki on suhteellisen mitäänsanomatonta. Onko peli siis huono? Tavallaan ei ja tavallaan kyllä. Vaikka peli ei tunnu tänä päivänä tekevän mitään oikein, ei se siltikään tee ainakaan kaikkea väärin. Peli tuntui aikoinaan paljon paremmalta, mutta vuosien kuluttua kaikki nämä on jo nähty ja pelit ovat kehittyneet. Peli on loppusessaan vain aivoton Looter Shooter, joka vaihtelee huonon ja keskitasoisen pelin välillä. Tämän takia voin suositella peliä vain, jos sinulla on vähintään yksi kaveri, jonka kanssa voit pelata tätä peliä ja silloinkin peli kannattaa ostaa alennuksesta.

Kiitos 3HD:lle pelin arviokappaleesta.