Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Bravely Second: End Layer

Bravely Second: End Layer sijoittuu Luxendarciin, kaksi ja puoli vuotta edellisen osan tapahtumien jälkeen. Peli alkaa päähenkilöiden Yew:n ja Agnèsin taistellessa pahaa Dennyä vastaan. Päähenkilöiden ollessa liian heikkoja, Agnès joutuu kaapatuksi ja Yew kaatuu taistelussa. Yew ei kuitenkaan kuole vaan herää omasta talostaan ja lähtee täten pelastamaan Agnèsia.

Urheuden toinen tuleminen

Bravely Second: End Layer on genreltään roolipeli, jota voisi verrata helpoiten Final Fantasy -sarjaan, lukuunottamatta hieman erilaista tyylisuuntausta. Peli sisältää useita erilaisia ammatteja, kuten velho tai piispa. Jokainen hahmo aloittaa kuitenkin freelancerina. Jokaisella ammatilla on hyvät ja huonot puolensa, kuten myös taitonsa. Esimerkiksi velho osaa taikoa ja piispa parantaa. Aseilla taistelemiseen keskittyneet ammatit, kuten miekkamestari ei voi taikoa, mutta on täten kestävämpi ja voimakkaampi. Ammatit kehittyvät samalla tavalla kuin hahmojen tasot ja taisteluista saa aina erikseen Job-pisteitä. Ammatteja voi vaihtaa koska vain, mutta saadaksesi tietyn ammatin tarvitset esimerkiksi vastuksista saatavan asteriskin. On myös hyvin tärkeää, että hahmojen ammatit täydentävät toisiaan, eikä esimerkiksi kaikkien kannata olla vaikka piispoja.

Taisteleminen tapahtuu vuoropohjaisesti. Muuten taistelu tapahtuu roolipelien tavalliseen tyylin, mutta erilaista taistelemisessa on Brave-, Default- ja Summon Friend -komennot. Brave-komento kuluttaa BP-pisteitä, joita hahmoilla on taistelun alkaessa nolla. BP-pisteet toimii tavallaan vuoroina ja aina vuoron jälkeen saa yhden pisteen hahmolleen, joten jos hahmolla on -3 BP:tä joutuu hän odottamaan kolme vuoroa päästäkseen taas iskemään. Brave-komennolla voit lisätä yhden vuoron aikana tehtävät asiat yhteensä neljään. Eli voit vaikka iskeä vastustajaa neljä kertaa yhden vuoron aikana. Huonona puolena, olettaen, että BP on nollassa, että et voi puolustautua niin moneen vuoroon, kuinka monta kertaa käytit Brave-komentoa. Default-komento kuitenkin helpottaa tätä. Käyttämällä Default-komentoa suojaat itseäsi yhden vuoron ajan ja saat samalla yhden BP:n lisää. Tätä komentoa voi ja kannattaa käyttää hyödyksi Brave-komennon kanssa. Summon Friend -komento antaa sinun käyttää toisen pelaajan, kenet olet tavannut StreetPassin avulla, hyökkäystä apunasi. Voit myös päivittää tietosi netin välityksellä millä saat myös muiden pelaajien hyökkäyksen avuksesi. Voit myös itse lähettää oman hyökkäyksen muiden pelaajien avuksi. Taistelut on tehty mahdollisen rattoisiksi pikakelauksen ja automaattisen taistelusysteemin avulla. Kun painat taistelu-animaation aikana oikeaa tai vasenta nuolinäppäintä, voit nopeuttaa tai hidastaa peliä. Voit myös asettaa taistelemisen automaattiseksi jolloin hahmot iskevät suoraan matsin aikana. Tämä on miellyttävää varsinkin, jos satunnaisissa taisteluissa viholliset ovat helppoja.

Tekemisen makua

Maailma näyttää todella hienolta ja siellä seikkaileminen tuntuu todella hauskalta. Seikkailusi ohella pääset silloin tällöin kaupunkiin, mistä voit ostaa uusia varusteita, esineitä ja taikoja tai vuokrata huoneen yöpymistä varten. Kaupungit vaikuttavat myö todella hienoilta ja yksityiskohtaisilta. Jos jossain vaiheessa olet unohtanut minne pitäisi mennä tai mitä pitäisi tehdä voit kysyä apua Agnèsilta kaulakorusi kautta. Tämä auttaa navigoinnissa, jos vaikka olet pitänyt hieman pidemmän tauon pelistä. Tapaat pelissä myös muita edellisestä osasta tuttuja hahmoja. Heti alusta alkaen voit suorittaa sivutehtäviä, jotka auttavat ymmärtämään hieman enemmän kuinka peliä pelataan ja ne toimivat tavallaan pelin tutoriaalina. Musiikki on myös todella mukavan kuuloista ja sillä on saatu aikaan hyvin seikkailullinen ja fantasiamainen tunnelma. Pelistä löytyy todella paljon tutkittavaa ja koettavaa pääpelin ohessa. Ääninäyttely on myös todella onnistuneesti tehty ja siihen on selvästi panostettu. Vaikka englanninkielinen ääninäyttely onkin todella hyvän kuuloista, suosin itse enemmän japaninkielistä ääninäyttelyä, minkä voi vaihtaa asetuksista milloin vain haluaa.

Kontrollit ovat todella hyvin toimivat eikä niissä ole mitään kummallista tai vaikeasti opittavaa. Yllättävänä seikkana on kuitenkin, että peli voi pelata suurimmaksi osaa yhdellä kädellä. Tämä on harmillisen harvinaista peleissä ja vaikka pelasin tätäkin peliä yleensä kahdella kädellä, oli silti mukava silloin tällöin maata toinen käsi niskan takana pelatessa tätä peliä, joten tämä vaihtoehto oli mukava yllätys. 3D-efekti myöskin kaunistaa peliä todella paljon ja oli mukava pelata peliä se päällä. Kaupungit ja maailma on selvästi tehty 3D vahvasti mielessä. Muuten maailmalla vaeltelu toimii tavallisesti Circle-padista ja taistelut koostuvat vain komentojen valitsemisesta.

Yhteenveto

Bravely Second: End Layer on todella onnistunut roolipeli, mikä kelpaa varteen otettavaksi haastajaksi esimerkiksi Final Fantasy -sarjalle. Pelin tekniset ja graafiset yksityiskohdat nostavat pelin keskinkertaisten roolipelien yläpuolelle. Myös tarina on todella hyvin tehty, mutta jätin tarkoituksella sen kertomisen vähemmälle huomiolle, koska se paljastaa tiettyjä elementtejä edellisestä osasta. Taistelu-systeemin pienet muutokset ja parannukset tuovat uudenlaisia taktiikoita ja vähentävät huomattavasti kyllästymisen todennäköisyyttä. Yhden käden pelattavuus on myös oiva lisä pelin nautittavaan pelattavuuteen puhumattakaan kauniista maailmasta ja hienosta musiikista. Haastetta pelissä riittää yllin kyllin kolmen eri vaikeustason turvin, joita voi vaihtaa milloin vain asetuksista, ja jos kaipaat vielä enemmän haastetta voit ottaa kokonaan kokemuspisteet pois käytöstä. Peli on oiva lisä jokaisen roolipeleistä kiinnostuneen pelikirjastoon. Jos kuitenkin roolipelit ovat täysin tuntematon genre tai Final Fantasy -sarja on ainoa kosketus roolipeleihin, on tämä peli todella hyvä valinta päästä mukaan. Pelin edellinen osaa myös lähdettiin kehittämään Final Fantasy: The 4 Heroes of Light -pelin jatko-osana, mutta siitä kehittyi täysin oman sarjansa aloittava peli, joten samankaltaisuus ei ole ihme. Jos vielä epäilet onko peli sinulle, voit käydä lataamassa Nintendon eshopista noin 10-tuntisen demon, mikä sijoittuu ennen pelin edeltäviin tapahtumiin ja mistä saa myös bonuksia pääpeliin.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.