Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Cooking Mama: Sweets Shop

Makeiden leivosten leipomo on saapunut Nintendo 3DS:lle Cooking Mama: Sweet Shopin mukana. Jo vuonna 2014 Japanissa julkaistu Cooking Mama: Sweet Shop löysi viimeinkin tiensä Eurooppaan. Peli tarjoaa paljon leivottavaa ja kokattavaa, mutta jaksaako peli pitää mielenkiintoa yllä vai loppuuko kiinnostus ensimmäisissä leipomis sessioissa?

Makeaa mahan täydeltä

Peli ei sisällä minkäänlaista tarinaa vaan ohjaa pelaajan suoraan kokkaamaan. Ylläpidät makeiskauppaa, joka on aloittaessasi tyhjä. Sinun täytyy täyttää kauppa kaiken näköisillä ja makuisilla herkuilla, kuten kakulla, crepellä, karamelli omenoilla ja sakuramochilla. Ei hätää, sillä Mama auttaa sinua makeisten valmistuksessa. Herkkujen valmistuksessa sinun täytyy käydä monta prosessia läpi. Jokainen valmistusprosessi toimii omana minipelinään ja niitä on yli 160 erilaista, joten samoja minipelejä ei näe kovinkaan usein. Jokaisessa minipelissä käytetään joko stylusta, mikrofonia tai konsolin kallistamista herkkujen valmistuksessa. Stylusta käytetään suurimmassa osassa minipeleistä ja sen avulla joudut rikkomaan kananmunia, leikkaamaan, sekoittamaan tai täyttämään leivoksia. Mikrofonilla puhallat esimerkiksi tomusokeria ja kallistamalla konsolia kaadat nestettä siivilän läpi. Monen vaiheen jälkeen voit päästä koristelemaan leivoksesi. mikäli se on mahdollista tai tarpeellista. Kun leivoksesi on vihdoin valmis, voit sijoittaa sen kauppaan myytäväksi. Leivoksia ei osteta automaattisesti vaan joudut odottamaan kaupassa asiakkaiden saapumista ja kun he vihdoinkin päättävät ostaa jotain, sinun täytyy pakata tuote ja periä tuotteesta rahat. Leivoksia on hyvä tehdä vähintään muutama ennen kaupassa odottamista. Rahalla voit ostaa vaatteita Mamalle, remonttitarpeita kauppaan ja keittiöön ja valokuvaus esineitä. Kauppaan ilmestyy aina silloin tällöin uusia esineitä, joita voit ostaa. Mama antaa myös leivoksellesi pisteitä riippuen kuinka hyvin suoriuduit minipeleistä ja aina kun valmistat uuden leivoksen, saat uuden reseptin sen jälkeen. Voit myös ottaa makeisesta kuvan, jos haluat.

Reseptejä on yhteensä 60, joten tekemistä riittää. Pelin edetessä kauppaasi ilmestyy rikkaan näköinen nainen, joka etsii tuotteita, joita voi myydä maailman eri kolkissa. Mikäli sinulta löytyy sopiva tuote, voit päästä laajentamaan toimintaasi toisiin maihin, jos tuote on tarpeeksi laadukas. Kun tuotteesi on tarpeeksi laadukas, pääset pakkaamaan tuotetta uuden minipeliin kanssa. Kaikki minipelit ovat mukavaa pelattavaa ja samoja minipelejä ei näe kovin usein, mutta valitettavasti selitin periaatteessa koko pelin. Peli toistaa seuraavanlaista kaavaa. Leivo uusia tuotteita, myy niitä, osta rahoilla sisustustuotteita ja laajenna toimintaa maailmalla.

Kontrollit toimivat hyvin ja minipelejä on hauska pelata erilaisilla kontrollimekanismeilla. Pääset suorittamaan tarkkoja sivalluksia, raapimaan näyttöä tai pyörittämään stylusta ruudulla, kääntelemään konsolia tai puhaltamaan mikrofoniin. Pelistä löytyy 3D-efekti, mutta se on hyvin pieni. Se ei kuitenkaan ole huono asia, sillä pelissä katsellaan harvoin ylempää näyttöä. Peli näyttää värikkäältä ja kuulostaa rauhoittavalta. Mitään mullistavaa ei kuitenkaan kannata odottaa näiltä osa-alueilta. Peli tukee myös 2-4 pelaajan Download Playta, jolloin voi pelata minipelejä kimpassa.

Yhteenveto

Cooking Mama: Sweet Shop on hyvin yksinkertainen ja samalla hauska minipelien kollaasi. Minipelejä on mukava pelata niiden lyhyen keston ja monipuolisuuden takia. Minipelejä on yli 160 ja reseptejä 60, joten pelattavaa löytyy. Leipomisen ohella on myös mukava välillä käydä myymässä leivoksia, sisustamassa kauppaa ja keittiötä ja laajentaa toimintaa muihin maihin. Minulla ei ole hirveästi sanottavaa pelistä, sillä koko pelin idea on hyvin yksinkertainen. Pelattavuus ja kontrollit toimivat hyvin, joten minulla ei ole mitään huonoa sanottavaa pelistä. Peli ei tietenkään mullista oman genrensä pelejä, sillä peli ei ota minkäänlaisia riskejä. Peli on selvästi suunnattu nuoremmille pelaajille, mutta se ei tietenkään tarkoita, että vanhemmat pelaajat eivät voisi pitää tästä pelistä. Ainoa huono asia minkä keksin pelistä on, että se toistaa samaa kaavaa alusta asti. Suosittelen peliä kuitenkin lämmöllä perheen pienimmille tai sinulle, joka haluat valmistaa makeita leivoksia ilman suurempaa vaivaa tai sotkua.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.