Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Dark Souls: Remastered

On taas aika kuolla, mutta tällä kertaa se tapahtuu tarkemmin ja kannettavassa muodossa Nintendo Switchillä julkaistussa Dark Souls: Remasteredissa. Peli on sama kuin aikaisemmin, mutta muutamia pieniä asioita on lisätty ja grafiikkaa parannettu. Onko tämä ainoa oikea tapa pelata Dark Soulsia vai onko peli vain nopeasti kyhätty uusioversio, joka yrittää ratsastaa sarjan suosiolla?

Mysteeri kerrakseen

Tarinasta en kerro hirveästi, sillä sitä kerrotaan todella niukasti, mikäli peliä vaan pelaa eteenpäin. Tarina kehittyy kuitenkin hahmojen keskusteluiden, esineiden ja maailman avulla ja sitä pitää seurata todella tarkasti. Joskus tarina ei kuitenkaan anna suoraa vastausta asioihin vaan pelaajan täytyy päätellä asioita itse. Itse pidän tällaisesta mystisestä tarinankerronnasta, jota täytyy selvitellä itse ja mikäli se ei kiinnosta yhtään voi sitä olla seuraamatta ja peli ei kärsi tästä hirveästi. Pelaat kuitenkin epäkuolleella hahmolla, jonka saat luoda itse ja sinun täytyy paeta vankityrmästä. Peli sijoittuu mystiseen maailmaan, jossa on vanhoja linnoja ja lohikäärmeitä.

Pian pelin alkamisen jälkeen, peli opettaa sinua pelaamaan samalla kun etenet, lattiaan kirjoitettujen tekstien avulla. Uudet pelaajat saattavat kuolla pelin alussa, mutta tämä on tavallista. Vanhat konkarit kuitenkin kiitävät ensimmäisen tason läpi hetkessä. Kun viimein pääsee alkupaikasta pois, voi alkaa kehittämään hahmoa vihollisilta saatavilla sieluilla kokolla. Jos kuitenkin kuolet sielusi tippuvat paikkaan missä kuolit ja jos kuolet uudestaan ennen kuin sait sielusi takaisin, menetät tiputtamasi sielut. Pelissä on monta eri pelitapaa, joten saat vapaasti valita, haluatko olla ketterä ninja vai vanha taikuri. Pelissä on myös kauppoja, seppä ja erilaisia hahmoja, joilta voi ostaa tai saada erilaisia esineitä. Peli ei myöskään opasta sinua millään tavalla, mistä pidän todella paljon, joten joudut itse etsiä oikean reitin ja joskus saat huomata, ettei johonkin alueelle kannata vielä mennä. Pelissä on myös Humanitya, jonka avulla voit muuttaa itsesi ihmismuotoon, mutta jos kuolet, muutut takaisin epäkuolleeksi. Ihmisenä ollessa voit kutsua muita pelaajia auttamaan sinua, mutta samalla muut pelaajat voivat hyökätä sinun maailmaasi. Humanitya voi myös pitää varastossa, jolloin esimerkiksi saat vihollisilta esineitä isommalla todennäköisyydellä. Humanitya voi saada esimerkiksi tappamalla vastuksen tai käyttämällä Humanity-esineen. Pelissä on myös erilaisia Covenantteja, jotka vaikuttava vain, jos pelaat peliä onlinessa. Covenantit voivat perustua esimerkiksi muiden peliin tunkeutumiseen tai niiltä puolustautumiseen. Voit helposti liittyä eri Covenantteihin kokolta, kunhan olet löytänyt ne ensin. Kokolla käynti parantaa hahmon ja samalla täyttää Estus pullot, joilla parannetaan, mutta se myös herättää kaikki viholliset henkiin.

Kuolit

Viholliset ovat pelissä todella vaarallisia. Yksi vihollinen ei yleisesti tuota vaikeuksia, mutta kannattaa varoa, etteivät ne tule joukolla. Vihollisia on monenlaisia ja ne vaihtelevat aina luurangoista lohikäärmeisiin. Taisteleminen perustuu yleisesti lyömiseen ja väistämiseen, riippuen toki pelaatko taikojalla vai lähitaistelijalla. Käytössäsi on kevyt ja raskas isku ja ne muuttuvat myös, riippuen oletko juuri väistänyt tai ladannut raskasta iskua. Voit myös torjua vihollisen iskun ja iskeä häntä edestäpäin tai kiertää taakse ja puukottaa selkään. Tämä toimii tosin vain pienemmillä vihollisilla, sillä vastuksilla on omat heikot kohtansa. Taikoja on myös monenlaisia ja pelissä on tavallisten maagisten taikojen lisäksi pyromaani- ja miraakkelitaikoja. Taikojen vaikutukset vaihtelevat hyökkäävistä taioista puolustaviin. Vastukset ovat pelin yksi hienoimmista osa-alueista. Vastukset voivat olla isoja hirviöitä tai tavallisia ritareita. Joskus niitä voi myös olla kaksi samaan aikaan. Joka tapauksessa niiden tappamiseen pitää käyttää kaikkia taitoja. Taistelu voi myös venyä hyvinkin pitkäksi, jos et tee paljon vahinkoa. Vastuksilla on omat heikkoutensa ja ne voi myös lamauttaa. Lamauttamisen jälkeen voit iskeä kriittisen iskun, mikä tekee huomattavasti enemmän vahinkoa. Lamauttaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa tai yksinkertaista.

Hitaat piuhat

Kontrollit toimivat suhteellisen hyvin paria todella isoa virhettä lukuun ottamatta. Ensiksi aina välillä lyödessä isku ei lähtenyt välittömästi vaan sitä sai odotella hetkisen. Ensiksi ajattelin, että ohjain ei saanut konsoliin kunnolla signaalia, vaikka pelaan aivan konsolin edessä, mutta näin ei ollut. Sama ongelma kävi vaikka Joy-Conit olivat kiinni konsolissa ja silloinkin, kun laitoin Pro Controllerin kiinni konsoliin, siten että kaikki komennot menevät piuhan kautta ja täten eliminoin kokonaan heikon signaalin mahdollisuuden. Tämä on todella iso virhe varsinkin pelissä, jossa virheistä rangaistaan kovalla hinnalla. Toinen virhe ei ole niin iso virhe, mutta se sekoitti ainakin aluksi omaa pelaamistani. Pelissä voi muokata asetuksista mikä nappi tekee mitäkin ja halusin muokata kontrollit Nintendo ohjaimeen sopivaksi eli A on kyllä ja B on ei. Samalla olisin halunnut muuttaa B:n väistönapiksi ja A:n yleiseksi valintanapiksi. Tämä sujui muuten hyvin, mutta menussa käytettäviä nappeja ei voi muokata. Tämä tarkoittaa seikkaillessa kaikki toimii niin kuin pitääkin, mutta aina kun menen valikkoon kontrollit muuttuvat. Tämä ei tosiaankaan ole suuri virhe, sillä olen pelannut alkuperäistä PS3:lla ja napit ovat samat kuin siellä. Käsillä meni kuitenkin kauan tajuta tämä, sillä olen oppinut, että Nintendon konsolilla B on aina ei ja A on kyllä. En vain ymmärrä, miksei niitä voi muokata, sillä ne ovat asetuksissa, mutta niitä ei voi muokata. Kamera ei myöskään aina toimi oikein ja tämän huomaa varsinkin vastuksissa. Et saa olla lähelläkään seinää tai muuten kamera singahtaa suoraan sinun taaksesi ja silloin et näe mitään. Tämä ei ole kuitenkaan mitään uutta Souls-sarjan peleille.

Synkkä ja myrskyinen yö

Pelin maailma on todella hienon näköinen ja jokainen alue luo omanlaisensa tunnelman. Jokaista aluetta jaksaa tutkia mielenkiinnolla ja esineet ja asiat ovat myös hyvin yksityiskohtaisia ja mielikuvituksellisia. Remasterin grafiikka puolta ei periaatteessa voi kehua, mutta ei myöskään moittia. Tekstuureita ja valotusta on paranneltu, joten yksityiskohtia näkee paremmin ja hahmoilla on sileämmät sääret, mutta mitään hämmästyttävää muutosta ei ole. Viholliset ovat myös hienosti tehty ja vastuksissa yleisesti tuntee vihollisen voimakkuuden. Musiikki on myös pelissä hienon kuuloista. Pelatessa ei yleisesti kuule muuta kuin taustahuminaa, mutta tämä antaa ääniefekteiden loistaa ja luo samalla hyvän tunnelman. Kunnollinen musiikki tulee vasta vastuksissa ja se on todella hienon kuuloista. Musiikki luo jo itsessään intensiivisen tunnelman vastuksiin, vaikka edessä seisookin jättimäinen hirviö ja pakoon ei pääse. Mitä uutta remasteri sitten tuo peliin? Ei kovinkaan hirveästi. Kaikki, muutokset ovat hyvin pieniä eivätkä oikeastaan vaikuta kokemukseen kovinkaan paljoa. Esimerkiksi esineitä ei enää tarvitse käyttää yksi kerrallaan, uusi bonfire ja Covenantteja voi vaihtaa kokolta. Areenalle on myös lisätty pelimuoto, jossa kuusi pelaajaa voi tapella toisiaan vastaan. Suurin osa muutoksista on tehty nettipeliin, sillä varsinkin alkuperäisessä oli todella epäluotettava nettipeli. Peli ei kuitenkaan tarvitse paljon muutoksia ja on mukava nähdä, että pienempiä ongelmia korjattiin. Pelissä on mukana myös Artorias of the Abyss DLC -lisäosa. Pelissä on myös amiibo-tuki ja siinä voi käyttää Solaire of Astora -amiiboa. Amiibon avulla saa käyttöösi kaksi gesturea jo pelin alussa.

Yhteenveto

Dark Souls: Remastered on kokonaisuudessaan viihdyttävä peli hienolla maailmalla ja tarinalla, mutta se kärsii paljon kontrollien pahasta ongelmasta. Tarina on mystinen ja siitä on kiva ottaa selvää pikkuhiljaa ja maailma on onnistuneesti ja tunnelmallisesti tehty. Seikkaileminen on viihdyttävää ja paikkoja on hauska tutkia. Viholliset ja vastukset ovat erilaisia ja ajoittain hyvinkin vaarallisia. Taisteleminen toimii hyvin lukuun ottamatta kontrollien toimimattomuutta. Kontrolleissa on pelin suurin vika, koska iskut eivät aina lähde liikkeelle silloin kun pitäisi ja joskus saa odotella useamman sekunnin ennen kuin isku lähtee. Yleisesti Dark Souls -peleissä kamera on ollut suurin vihollinen, mutta tällä kertaa kontrollit vievät voiton. Toivottavasti kehittäjät korjaavat tämän vian pian päivityksellä. Remasterin grafiikka ei ole mitään erikoista, mutta sitä on toki paranneltu alkuperäisestä. Musiikki on hienon kuuloista ja ääniefektit kuulostavat mahtipontisilta. Peliin ei ole lisätty paljon mitään uutta, mutta nettipelin parantamiseen on keskitytty enemmän. Uuden sisällön vähyys ei haittaa, sillä kyseessä on vain Remaster. Suosittelen peliä niille, jotka eivät ole vielä saaneet tarpeekseen Dark Soulsista ja haluavat pelata sitä kannettavassa muodossa. Jos et ole kuitenkaan koskaan kokenut Dark Soulsia, kannattaa tämä peli napata, mikäli toiminta roolipelit kiinnostavat ja vaikeat pelit sopivat luonteeseen. Kannattaa kuitenkin odottaa, että kontrollit korjataan.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.