Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Detective Pikachu

Oletko joskus pohtinut haluavasi olla jotain muuta kuin Pokémon-mestari? Nyt se on viimein mahdollista. Voit tutkia mysteerejä ja ratkaista pulmia yhdessä etsivä Pikachun kanssa. Detective Pikachu antaa tavallisille Pokémon-peleille vaihtelua ja antaa sinun toimia amatööri etsivänä Pokémon maailmassa. Peli vaikuttaa erilaiselta, mutta onko pelissä tarpeeksi mielenkiintoista tehtävää vai ovatko pulmat pelkkiä alakoulun matematiikka laskuja?

Etsivä Pikachu palveluksessanne

Sinä, Tim Goodman, saavut Ryme Cityyn selvittämään isäsi katoamista. Pian tämän jälkeen huomaatkin kahden Aipomin tekevän kepposia kaupungin asukkaille, varastaen samalla pienen tytön kaulakorun. Tapaat kaiken toiminnan keskellä myös Pikachun, joka sattuu olemaan isäsi Pikachu. Pystyt yllättävästi ymmärtämään Pikachun puhetta. Päätätte hankkia kaulakorun takaisin kovalla etsivä työllä ja tämän jälkeen lähdettekin ottamaan selvää isommasta tapauksesta. Missä, miksi ja miten isäsi Harry Goodman katosi? Tarina tuntuu alussa vain tavalliselta katoamistapaukselta, mutta se kehittyy pikku hiljaa kiinnostavammaksi erilaisten paljastuksien ja löytöjen kautta. Tarina on mielenkiintoista seurattavaa, vaikka alussa ei pakosti tunnukkaan siltä ja tämä saattaa johtua onnistuneesta jaksotuksesta.

Peli on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen peli. Sinulla on jokin ongelma, joka sinun täytyy ratkaista. Tähän tietenkin liittyy paljon enemmän asioita. Ensiksi sinun täytyy udella paikalla olevilta henkilöiltä mahdollisia näköhavaintoja tai tietoja. Sitten etsiä johtolankoja ja kiinnostuksen kohteita. Keskustella vielä kerran paikallaolijoiden kanssa uusien havaintojen kautta ja mahdollisesti ratkaista pari pientä ongelmaa matkalla. Lopuksi voitkin järjestää kaikki johtolangat ja lausunnot yhdeksi pitkäksi tapahtumaketjuksi ja näin tapahtunut tai syyllinen on selvillä. Näitä voi tietenkin tehdä ristiin ja rastiin ja jokainen alue ei noudata täysin samaa kaavaa, mutta tämä on pelin perusidea. Kaikki saamasi tieto kirjataan muistioon, josta niitä on helppo muistella, jos peli on jäänyt hetkeksi tauolle tai jos jokin yksityiskohta pääsi unohtumaan. Lopussa tapahtuva asioiden järjestely on yleisesti helppoa, joka on ymmärrettävää varsinkin, jos saman tapauksen ratkaisee kerralla. Siinä vain vedetään oikea johtolanka tai lausunto oikeaan paikkaan. Kiperän paikan tullen Pikachulta voi kysyä apua, milloin haluaa. Pikachulla ei välttämättä ole aina järkevää sanottavaa, mutta onneksi hän on hauska kaveri. Pelin voi myös aloittaa helpolla vaikeustasolla, jolloin peli auttaa sinua, silloin kun sitä tarvitset. Tapauksien aikana voi myös tapahtua, jotain jännittävää jolloin sinun täytyy painaa nappia oikeaan aikaan tai räpyttää. Tapauksia on hyvin mukava ratkoa vaikka ne ovatkin suhteellisen helppoja, mutta ne vaikeutuvat sopivasti pelin edetessä. Tapausten aikana on paljon tutkittavaa ja nähtävää, joten toimettomaksi ei pelin kanssa tule.

Hovimestari, köydellä, kirjastossa

Hahmot ovat pelissä yllättävän mielenkiintoisia ja pidettäviä. Henkilöiden osallisuutta tapaukseen on mukava pohtia, sanoisivatkin he vain pari lausetta. Pokémoneja on myös mukava jututella vaikka et ymmärrä heidän puheistaan mitään vaan saat päätellä Pikachun vastauksista aiheen vakavuutta. Pelissä on suurimmaksi osaksi vain uudempien sukupolvien Pokémoneja, joten pelistä löytyy paljon tuntemattomia Pokémoneja niille, jotka ovat tutustuneet vain pariin ensimmäiseen Pokémon sukupolveen. Tämä ei kuitenkaan ole huono asia, sillä Pokémoneja alkaa tuntemaan nopeasti ja on hauska nähdä jotain uutta. Pelissä riittää myös hyvää huumoria. Ääninäyttely on myös todella hyvin tehty ja positiivisena yllätyksenä on, että pelissä voi valita englanninkielisen ääninäyttelyn ohella myös japaninkielisen. Molemmat ääninäyttelyt ovat hyvin tehty, mutta omaksi suosikikseni jäi japaninkielinen ääninäyttely.

Kontrollit toimivat pelissä hyvin, sillä ne eivät ole kovin monimutkaiset. Liikutaan, valitaan kohde napin painalluksella ja välillä näpäytetään kosketusruutua. Tämä ei ole kuitenkaan huono asia, sillä pelin idea perustuu enemmänkin miettimiseen kuin toimintaan. Pelissä ei ole 3D-efektiä käytössä, mutta peli ei sitä tarvitsekaan. Peli tukee myös yhtä amiiboa, joka on Detective Pikachu -amiibo. Tämä amiibo ei auta sinua millään tavalla, mutta se avaa kaikista läpäistyistä luvuista kaikki Pikachun monologi välivideot.

Peli näyttää yllättävän hyvältä ja värikkäältä. Pelissä seikkaillaan monessa eri paikassa ja jokaiseen on saatu tehtyä sopiva tunnelma. Peli näyttää kauniilta ja pyörii hyvin ja tämä voi johtua myös 3D-efektin puuttumisesta. Musiikki on myös rauhoittavaa mietintämusiikkia ja äänimaailma on kohdillaan. Kuten aikaisemminkin sanoin ääninäyttely on myös todella taidokkaasti tehty.

Yhteenveto

Detective Pikachu otti hyvin erikoisen suuntauksen laittamalla pelaajan ja Pikachun etsivän rooliin. Tämä kuitenkin kannatti, sillä peli tarjoaa kaikkea, mitä siltä voisi kaivata. Mielenkiintoisen tarinan, monipuolisen tutkinnan, kiinnostavia hahmoja ja toimivan ääninäyttelyn. Tarina alkaa hieman hitaasti alussa, mutta herättää pelaajan mielenkiinnon pikkuhiljaa. Tutkimuksien eteneminen noudattaa suhteellisen samaa kaavaa, mutta siihen tulee aina pieniä muutoksia, joka pitää pelin mielenkiintoisena. Hahmot ovat hyvin tehty ja vaikka heillä ei ole mitään suurempaa roolia tutkimuksessa, heille on silti mukava jutella. Kontrollit toimivat myös todella hyvin. Pelissä ei ole mitään suurempia minipelejä, joita voisi ratkoa tutkimuksien aikana vaikkapa kosketusnäytön avulla. Aluksi ajattelin, että tämä olisi huono asia, mutta pelattuani peliä pidemmälle pidän sitä hyvänä asiana, sillä tämä saa tutkimuksen tuntumaan isommalta kokonaisuudelta, kun seassa ei ole helppoja minipelejä pilaamassa pelin jaksotusta. Peli näyttää yllättävän hyvältä ja kuulostaa hienolta. Ääninäyttelykin on todella hyvin tehty ja kielen saa valita englannin ja japanin väliltä. Suosittelen peliä lämpimästi niille, joita kiinnostaa edes etäisesti etsivä-, pulmanratkonta- tai Pokémon-pelit, sillä tämä peli tarjoaa varmasti hauskoja ja jännittäviä hetkiä niin vanhoille kuin uusillekin pelaajille.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.