Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Donkey Kong Country: Tropical Freeze julkaistiin vuonna 2014 Wii U:lle ja se julkaistiin uudelleen Nintendo Switchillä, Funky Kongin kanssa. Paistaako neljä vuotta myöhemmin pelin helppous vieläkin huonona puolena vai onko peli vain parantunut vuosien saatossa?

It’s on like Donkey Kong

Peli alkaa ystäviemme Donkey-, Diddy-, Dixie- ja Cranky Kongin viettäessä Donkeyn syntymäpäivää, kunnes yhtäkkiä sisään puhaltaa kylmä tuulahdus. Tällä kertaa viikinkieläimet ovat Donkey Kongin banaanien perässä ja uhkaavat heidän pientä saartaan. Donkey Kong ystävineen lähtee täten puolustamaan omaa pientä saartaan ja banaaneja ilkeiltä viikingeiltä. Välittömästi, kun alkuvideo lähtee pyörimään ja alkaa soimaan Donkey Kong theme remixattuna, hymy napsahtaa naamalle, jos ei nostalgiasta niin sitten tunnelmasta. Heti alussa huomaa, että peliä on tehty rakkaudella sarjaa kohtaan ja se näkyy värikkyydestä, pienistä yksityiskohdista ja yleisestä tunnelmasta.

Alussa voi valita joko originaalin tai uuden Funky-pelimuodon. Funky-pelimuodossa pääsee pelaamaan Funky Kongilla ja tämä muuttaa hieman peliä. Funky Kong pystyy liitämään laudallaan ja osaa tuplahypyn. Hän ei myöskään ota vahinkoa piikeistä ja kolmen sydämen sijasta hänellä on niitä viisi. Valitettavasti peli pahentaa sitä asiaa, mikä oli jo alkuperäisessä versiossa ongelmana. Peli on vieläkin helpompi kuin alkuperäinen. Kun peliä pääsee pelaamaan, huomaa pelin toimivan tavallisen tasohyppelyn tavoin. Peli on muutenkin kontrolleiltaan lähes identtinen edeltäjänsä kanssa. Kontrollit kuitenkin toimivat, joten miksi niitä muuttaisi turhaan. Edellisen osan ohjaimen ravistaminen on palannut tähän versioon, mutta sen voi ottaa kokonaan pois. Pelissä saa valita haluaako käyttää D-pädiä vai tattia ohjaamisessa. Itse valitsin D-pädin, koska olen tottunut pelaamaan tasoloikka pelejä D-pädillä (varsinkin Donkey Kong Countreja) ja pelasin koko pelin läpi sitä käyttäen. Tatilla ohjaaminen toimii myös hyvin, eikä siinä ole mitään valittamista testaamisen jälkeen.

Uutena ominaisuutena, edellisiin peleihin verrattuna, on DK-toverin kanssa tehtävä käsien läpsäytys. Tämä toimii erikoisiskuna, joka muuttaa kaikki ruudulla olevat viholliset ilmapalloiksi, kolikoiksi tai keltaisiksi lisä sydämiksi riippuen kuka DK-tovereista on sillä hetkellä mukana. Tätä ominaisuutta voi käyttää, kun on saanut kerätyksi tietyn verran banaaneja täyttääkseen mittarin. Tämä on kiva pieni ominaisuus, jos tuntuu, että pelissä on liikaa vihollisia ruudulla. Jokaisella DK-toverilla on myös oma erityistaitonsa. Diddy osaa liitää hetken aikaa rakettireppunsa avulla, Dixie pystyy hiuksiansa käyttämällä lentää hieman ylöspäin ja Cranky pystyy hyppimään keppinsä avulla korkeammalle sekä myös piikkien päällä. Funky Kongilla ei ole mitään erikoisiskua, sillä hänellä ei voi olla DK-toveria mukana. Pelissä voi pelata myös kaksi pelaajaa yhtä aikaa, jolloin toinen pelaajista ohjaa DK-toveria. Peli ei sinänsä muutu, kun peliä pelaa kaksi ihmistä, mutta hauskuutta se ainakin lisää.

Mmm… Banana

Maailmoista löytyy aika ajoin kauppoja, joista voi ostaa erilaisia power-up esineitä joilla voi helpottaa peliä. Löytyy lisäsydän, jonka avulla kestää yhden osuman enemmän, löytyy “ajoneuvon” suoja jolla kestää yhden iskun enemmän, kun on jonkinlaisen “ajoneuvon” sisällä ja sitä rataa. Kaupasta voi myös ostaa lisää elämiä, sekä papukaijan, joka ääntelehtii kentässä, kun on jonkinlainen salaisuus lähellä. Myös yhden Donkey Kongin ystävistä voi ostaa mukaan seuraavaan kenttään. Kaupoissa on myös kolikkoautomaatti, josta saa 10 banaanikolikkoa vastaan aina yhden figuurin. Nämä figuurit tulevat sattumanvaraisesti, joten ei voi koskaan tietää mitä sieltä saa.

Jos on aikaisemmin pelannut tasoloikkia, niin pelin läpäisee noin 8 tuntiin, mutta jos on aivan uusi tuttava tasoloikille niin silloin pelissä saattaa mennä jopa 12 tuntia. Peli ei kuitenkaan lopu viimeisen vastuksen päihittämisen jälkeen vaan pelissä riittää keräämistä ja kiertämistä. Eri maailmoissa on kenttiä, joihin ei pääse heti ensimmäisellä kerralla vaan joutuu etsimään kentästä salaisen paikan, jonka avulla pääsee kentän läpi ja sitä myötä avaa uuden reitin sekä uusia kenttiä. Jokaisesta kentästä löytää tietyn määrän palapelin palasia ja kun on kerännyt kaikista kentistä kaikki palapelin palaset, aukeaa piilotettu paikka, jonne pääsee sen jälkeen. Joten pelaaminen ei ihan heti lopu kuitenkaan ja uudelleenpeluuarvoa löytyy. Kenttiä voi myös pelata läpi “Time Attack”-moodissa, jolloin yritetään mennä kenttä mahdollisimman nopeasti läpi alusta loppuun ja erilaisen mitalin saa sen perusteella, kuinka nopeasti kentän on päässyt läpi.

Yhteenveto

Donkey Kong Country: Tropical Freeze on hyvin hauska ja viihdyttävä peli. Musiikki ja pelin yleinen kauneus saavat hymyn nousemaan naamalle kuin naamalle. Kahden ihmisen pelaamana peli on lupsakkaa ajanvietettä, mutta ei hauskuus paljon kärsi yksinkään pelatessa. Pelin suurin ongelma on kuitenkin sen helppous, mikä oli Wii U -versiossa ongelmana. Tällä kertaa peli on vain vieläkin helpompi, jos pelaa Funky Kongilla. Pelin maailmaan on mukava upottautua joko lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa. Suosittelen peliä etenkin niille, jotka ovat uusia tasoloikka genrelle ja miksei myös vanhoille konkareille.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.