Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Doom

Helvetin portit on jälleen auki, mutta tällä kertaa voit avata ne missä vain haluat. Vuonna 2016 julkaistu Doom on saapunut Nintendo Switchille ja on ensimmäinen Doom peli Nintendon alustalla sitten Doom 64:n. Jaksaako Demoneiden armoton surmaaminen vieläkin viehättää vai hälveneekö Doomguyn lumo pikkuhiljaa?

Helvetti on irti

Doom Guy ei piittaa tarinasta, joten ei sinunkaan pitäisi. Tarina ei ole koskaan ollut Doom-pelien myyntivaltti vaan demonien lahtaaminen on se mistä Doomguy on tunnettu. Tarina on perinteisesti, että jotain meni pieleen ja Helvetti avautui Marssissa ja Doomguylla olisi vastalause esitettävänä.

Peli toimii tavallaan samalla tavalla kuin alkuperäinen Doom. Seikkailet kentässä etsien kentän loppua. Peli on kuitenkin paljon monipuolisempi kenttäsuunnittelun osalta. Pelattavuus on hyvin nopeatempoista, mikä on todella hyvä asia. Demoneita lahdatessa täytyy olla jatkuvasti liikkeessä ja kaikki tapot tuntuvat tyydyttäviltä. Pelissä on hieman hienompia Glory Kill -liikeitä, jotka aktivoivat erillisen tappoanimaation. Peli kuitenkin onnistuu siinä missä monet muut pelit tekevät virheen. Glory Kill -tappoanimaatiot ovat todella nopeita eivätkä katkaise pelin flowta ja niitä on paljon, joten samoihin animaatioihin ei ehdi kyllästyä. Niistä tulee myös hyvin miehinen olo, kun pääsee repimään demonien raajoja irti. Kenttien aikana voi löytää uusia aseita ja puvun ja aseiden kehittämis esineitä. Aseisiin voi saada uusia ominaisuuksia, kuten haulikkoon voi saada Burst Shotin tai kranaatinheittimen. Omaa Praetor-asua voi myös kehittää erilaisten löydettävien Praetor tokenien avulla. Kentissä on erilaisia haasteita, kuten suorita viisi erilaista Glory Killiä tai löydä kolme salaisuutta. Haasteita suorittamalla saa pisteitä joiden avulla voi kehittää aseiden ominaisuuksia. Kentistä löytyy myös pieniä Doomguy-figuureja, jotka soittavat tunnettua E1M1 Doom-musiikkia. Salaisuuksien kautta voi myös saada näitä pisteitä. Kentistä löytää myös Argent Cellsejä ja erilaisia Rune-haastehuoneita. Argent Cellsien avulla voit kehittää energiaasi, armoria tai maksimi panosten määrää. Rune-haastehuoneissa, joudut yleisesti tappaa demoneita tiettyjen sääntöjen alaisuudessa, kuten tapa 20 demonia minuutissa aseena pistooli. Rune-haastehuoneista saat erilaisia riimuja, joita voit pitää aktiivisena maksimissaan kolme. Riimut antavat erilaisia hyötyjä esimerkiksi teet Glory Killsejä nopeammin tai pidemmän matkan päästä, mutta voit parantaa riimua vielä suorittamalla jonkin tietyn vaatimuksen.

Ohjeet ovat nynnyille

Kontrollit toimivat pelissä todella hyvin ja kaikki suoriutuu juuri niin kuin haluat. Joy-Con ohjaimilla oli aluksi hieman hankala pelata, mutta niihin tottui onneksi nopeasti. Pelistä löytyy myös liikeohjaus-ominaisuus, mutta se ei ole tärkeässä osassa. Voit lyödä heiluttamalla Joy-Con ohjainta.Tämä edesauttaa tappojen tyydyttävyyden tuntua entistä enemmän, kun pääsee lyömään demoneita itse päin näköä.

Peli näyttää suhteellisen hyvältä ottaen huomioon, että se on pelkkä käännös yli vuosi sitten julkaistusta pelistä. Peli ei kykene yhtä hienon näköiseksi, kuin PS4-versio, jonka olen itse pelannut läpi useampaan otteeseen, mutta Switch-versio on siitä huolimatta hienon näköinen ja pyörii sulavasti ja tasaisesti. Musiikki ei ole yhtä hyvää kuin kahdessa ensimmäisessä Doom-pelissä, mutta ne ovatkin mestariteoksia. Joka tapauksessa Doomin musiikki on äärimmäisen hyvän kuuloista ja innostaa lahtaamaan demoneita. Äänimaailma on myös todella hienon kuuloista ja antaa alueille oikeanlaisen tunnelman.

Moninpeli perustuu todella moneen eri pelimuotoon varsinkin nyt kun kaikki ladattava sisältö tuli ilmaiseksi päivitysessä 6.66. En aio käydä jokaista pelimuotoa läpi, mutta pelistä löytyy perinteisen Team- ja Deathmatchin lisäksi esimerkiksi alueenvaltaus Domination, demonien lahtaus Possession, pallon kuljetus Infernal Run. Moninpeli toimii todella hyvin ilman suurempia ongelmia ja sitä on hauska pelata aina silloiin tällöin. Jos kuitenkin ostat pelin fyysisen version, varaudu yli 6 gigan lataukseen, sillä Switch-pelikasetin sisällä on vain kampanja ja moninpeli latautuu päivityksen kautta. Peliin lisättiin aikoinaan myös Arcade-pelimuoto, jossa voit mennä kenttiä yrittäen kerätä mahdollisimman paljon pisteitä. Haastetta myös riittää Ultra-Nightmare -vaikeustason kanssa, jossa sinulla on vain yksi elämä. Switch-versiosta on poistettu SnapMap-kenttäeditori, mikä on harmi, sillä se oli todella hyvin tehty ja monet pelaajien tekemät kentät olivat todella laadukkaita, kuten ensimmäisen Doomin neljä ensimmäistä kenttää.

Yhteenveto

Doom on miehisyyttä nostava kokemus, jossa maailman pelastaminen jää kakkoseksi, demonien lahtaamisen jälkeen. Peli on nopeatempoinen ja tyydyttää niin uuden kuin vanhankin pelaajan. Kerättävää ja kehitettävää löytyy paljon ja Glory Kill -tappoanimaatiot ovat Doomguy demonikasan päällä. Kontrollit toimivat mainiosti ja yksi liikeohjaus-ominaisuus antaa lisää iskua pelille. Peli näyttää yllättävän hyvältä ottaen huomioon sen olevan porttaus yli vuosi sitten tulleesta pelistä ja ottaen huomioon, että Switch-pelikasetin maksimi kapasiteetti on 32 gigaa ja peli vei PS4:lla lähemmäs 50 gigaa laskematta kaikkia päivityksiä. Musiikki ja äänimaailma on myös todella onnistuneesti tehty ja antavat paikoille ja tilanteille oikeanlaisen tunnelman. Moninpeli on mukavaa pikku hupia, jossa riittää pelattavaa ilmaisen lisäsisällön kanssa. Haastetta myös löytyy eri vaikeustasojen kanssa, mutta SnapMapin puuttuminen on harmi. Tämä on kuitenkin ymmärrettävää, kun ottaa huomioon Switchin tilakapasiteetin. Switch-versio ei tuo pelille mitään uutta, mutta suosittelen peliä niille, jotka eivät ole vielä päässeet kokemaan tätä peliä. Eli jos nopeatempoinen pelattavuus ja demonien lahtaaminen kiinnostaa ja miksi ei kiinnostaisi, niin on tässä peli juuri sinulle. Switch-version kannettavuus on myös iso plussa. Ainoa isompi harmi pelissä on vain se, ettei se tullut jo vuonna 2004, koska tämän avulla Doom 3 olisi jäänyt tekemättä.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.