Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Dragon Quest Builders

Dragon Quest Builders julkaistiin alunperin vuonna 2016 PS3:lle, PS Vitalle ja PS4:lle. Peli sai kuitenkin uuden julkaisun Nintendo Switchille. Pelistä pitäisi tulla jatko-osa tänä vuonna, mutta onko pelissä tarpeeksi mielenkiintoisia asioita vai riistääkö se kaikki mahdollisuudet jatko-osalta tylsyydellään?

Tein sen ihan itse

Dragon Quest Buildersin tarina alkaa ensimmäisen Dragon Questin vaihtoehtoisesta lopusta, jossa ilkeä Dragonlord sai koko Alefgardin haltuunsa tarjoamalla sankarille puolet maailmasta hallittavakseen, mutta tämä olikin ansa. Alefgard on hirviöiden ja pimeyden hallinnassa ilman sankaria, joka pelastaisi kansan pahuudelta. Sinä eli rakentaja heräät pimeästä luolasta ilman ulospääsyä. Kummallinen ääni alkaa opastamaan sinua ja neuvoo kuinka voit rakentaa itsellesi ulospääsyn. Pääset pian ulos, mutta huomaat läheisen kylän rauniot ja päätät suunnata kaupunkia kohti ja aloittaa sen uudelleen rakentamisen. Kaikki Alefgardin asukkaat ovat unohtaneet kokonaan rakentamisen jalon taidon ja sinä olet ainoa, joka voi palauttaa maan entiseen loistoonsa. Pelin tarina ei ole mitään kummallista, mutta se on jaksotettu hyvin ja tarina etenee sopivasti tehtäviä tehdessä ilman mitään pitkiä tarina pätkiä. Tarina muistuttaa tavallista maailman pelastamis tarinaa, mikä ei ole huono asia sillä peli ei suoranaisesti tarvitse monimutkaista tarinaa, sillä peli perustuu hieman hitaampaan pelattavuuteen.

Dragon Quest Builders perustuu hyvin pitkälti materiaalien keräämiseen ja erilaisten esineiden valmistamiseen. Peliä voisi hyvin verrata joko Dark Cloudiin tai Actraiseriin, sillä pelistä löytyy hyvin samantapaisia asioita. Pelistä löytyy neljä chapteria, joista jokainen kestää useita tunteja. Chaptereissa perimmäinen tarkoitus on kehittää omaa kylää ja suorittaa samalla kyläläisten tehtäviä, puolustaen kylää hyökkäyksiltä. Jokaisessa chapterissa aloitat täysin nollasta. Aluksi kylässä on vain yksi asukas, mutta pian kylään alkaa tulemaan lisää asukkaita. Opit valmistamaan erilaisia esineitä keräämällä materiaaleja tai oppimalla niitä asukkailta. Voit valmistaa pelissä esineitä aina portaista haarniskaan, joten valmistamista riittää.

Vasara ja nauloja

Suurimman osan pelistä kuluttaa maailmaa tutkimalla ja se ei heti lopu kesken. Jokaisessa chapterissa pelkästään kylän lähialue on suuri ja saat chapterin aikana useita eri värisiä teleportteja, jotka vievät sinut uudelle alueelle. Näillä alueilla voit löytää jälleen uusia materiaaleja ja valmistaa täten lisää esineitä. Maailmalla kohtaa myös useita eri vihollisia aina heikoista Slimeista, vahvoihin dragoneihin, joten aseet ja varusteet kannattaa tehdä valmiiksi jo kylässä. Voit aluksi kantaa vain tietyn verran esineitä ja materiaaleja, mutta pian opit valmistamaan ison arkun, johon kaikki materiaalit siirtyvät mikäli ne eivät mahdu omaan kantotilaan. Voit rakentaa erilaisia huoneita, joissa kyläläiset voivat rakentaa erilaisia asioita. Et kuitenkaan voi määrätä mitä he rakentavat vaan kyläläiset valmistavat satunnaisesti jotain. Voit kehittää kyläsi tasoa valmistamalla erilaisia huoneita ja sijoittamalla niihin esineitä. Kun tehtäviä suorittaa tarpeeksi, tulee aina silloin tällöin tappeluosuus, jossa kylään hyökkää aalloittain vihollisia ja kun viholliset on voitettu, peli jatkuu tavallisesti. Chaptereiden lopuksi kylään hyökkää myös vastus. Chaptereissa on myös erilaisia haasteita, jotka kerrotaan niiden läpäisemisen jälkeen. Haasteeissa täytyy yleisesti mennä chapteri läpi tietyssä ajassa, kehittää kyläsi täysille tai päihittää tiettyjä vihollisia.

Ensimmäisen chapterin jälkeen pääset myös rakentamaan rakentamaan vapaasti Terra Incognita -pelimuodossa. Tässä pelimuodossa voit rakentamisen lisäksi jakaa kyläsi muiden pelaajien nähtäväksi tai kutsua muiden pelaajien tekeleitä omaan maailmaasi. Voit myös otella Terra Gladiatoriassa vihollisia vastaan areenalla. Tässä pelimuodossa ei ole mitään ihmeellistä, sillä se perustuu samaan asiaan kuin chapteritkin, mutta kun olet läpäissyt pelin voit jatkaa pelaamista mukavasti täällä, sillä voit rakentaa ja tehdä ihan mitä haluat.

Kontrollit toimivat pelissä hyvin ilman suurempia ongelmia. Kaikki on tehty hyvin yksinkertaisesti ja voit helposti katsoa alemmalle tai ylemmälle tasolle napin painalluksella. Peli toimii hyvin jokaisella ohjaintyylillä niin telkkarista kuin konsolistakin pelattuna. Peli näyttää hyvin värikkäältä ja hienolta ottaen huomioon, että pelissä alueet ovat neliön muotoisia. Hahmot ovat myös hyvin suunniteltu ja Dragon Quest -sarjassa riittää hauskoja hirviöitä, joista valita. Musiikki on myös mukavan kuuloista ja suurin osa kappaleista ja ääniefekteistä on otettu Dragon Quest -sarjasta.

Yhteenveto

Dragon Quest Builders on hauska rakentamiseen keskittynyt roolipeli, jossa ei tekeminen lopu heti. Tarina ei itsessään ole kummoinen, mutta se ei vie mitään pois rakentamiselta ja keräämiseltä. Maailmalla matkaaminen, materiaalien kerääminen ja esineiden rakentaminen on yllättävän hauskaa ja aikaa kuluttavaa. Pelillä on myös addiktoiva luonne, sillä pelatessani huomasin ajattelevani, että rakennan vielä tämän, jonka jälkeen toistin saman uudelleen ja uudelleen. Maailman tutkiminen on mukavaa, sillä tutkittavaa riittää todella paljon ja joistain paikoista voi löytää myös salaisuuksia. Esineitä ja erilaisia huoneita on myös paljon, joten niissä riittää rutkasti rakennettavaa. Terra Incognita -pelimuodossa riittää myös rakennettavaa ja tutkittavaa, kun peli on läpäisty. Kontrollit ovat myös yksinkertaiset ja toimivat hyvin. Peli näyttää myös suhteellisen hienolta palikkamaisuudestaan huolimatta. Musiikki on myös perus Dragon Quest -tasoa. Suosittelen vahvasti ostamaan pelin, jos tutkiminen ja rakentaminen kiinnostaa, sillä tässä pelissä sitä riittää.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.