Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King

PlayStation 2:lta tuttu Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King on nyt saanut uuden elämän Nintendo 3DS:llä. On taas aika lähteä pitkälle seikkailulle, mutta onko peli kuitenkin hätäisesti tehty käännös vai saako peli tuotua alkuperäisen version lumon muutamien uudistusten kanssa?

Tarina alkaa, kun pelin sankari, bandiitti Yangus, kuningas Trode ja prinsessa Medea etsivät ilkeää Dhoulmagusta. Dhoulmagus oli muuttanut kuninkaan peikoksi ja prinsessan hevoseksi. Pian ryhmä saapuu kaupunkiin nimeltä Farebury ja saa lisää tietoa Dhoulmagusin sijainnista. Seikkailun edetessä ryhmään liittyy myös kaksi muuta hahmoa. Maagi Jessica ja temppeliritari Angelo. Tarinaa on mukava seurata, mutta se ei ole loppusessaan mitään erikoista. Se pitää kuitenkin tarpeeksi mielenkiintoa yllä, jotta haluaa jatkuvasti tietää mitä seuraavaksi tapahtuu.

Kehittyneempi yksilö

Alkuperäisen version tapaan pelissä on neljä pelattavaa hahmoa. Pelin sankari, Yangus, Jessica ja Angelo. 3DS-versioon on kuitenkin lisätty kaksi uutta pelattavaa hahmoa. Red ja Morrie. Jokaisella hahmolla on omat taitonsa, heikkoutensa ja vahvuutensa. Hahmoilla on viisi eri taitoa, jotka koostuvat yleisesti tiettyjen aseiden käyttöön ja taikoihin. Esimerkiksi sankarilla on miekan, keihään, bumerangin ja nyrkkien käyttämiseen liittyvät kategoriat ja yksi rohkeus kategoria, joka perustuu taikojen käyttöön. Nämä kategoriat toimivat seuraavalla tavalla: Hahmon kehittyessä isommalle tasolle, saat tietyn määrän pisteitä käytettäväksi näihin kategorioihin. Näet alanäytöltä kuinka monta pistettä sinun täytyy käyttää saadaksesi minkäkin taidon. Esimerkiksi tarvitset miekkakategorian ensimmäiseen taitoon neljä pistettä, josta saat +5 miekoilla tehtyyn vahinkoon ja seuraavaan yhdeksän, josta opit taidon Dragon Slash. Pisteitä ei kannata sijoittaa moneen eri kategoriaan, vaan kannattaa keskittyä yhteen asekategoriaan ja mahdollisesti taikakategoriaan. Jos et ole pelin alussa varma mitä asetta haluaisit käyttää, niin voit jättää pisteet käyttämättä ja sijoittaa ne myöhemmin haluamaasi kategoriaan. Saat toki tavallisesti tason noustessa lisää energiaa, manaa, voimakkuutta, viisautta ja muita taistelussa auttavia attribuutteja. Kaikki taiat eivät myöskään tule taikakategoriasta, vaan voit saada uusia taikoja tason noustessa. Hahmot eivät myöskään roiku mukana tyhjänpanttina vaan heiltä voi kysyä apua napin painalluksella. Tämä on avuliasta varsinkin, jos peli on ollut pidemmän aikaa tauolla.

Seikkaileminen toimii kolmiulotteisesti hahmon selän takaa. Maailmalla suunnistetaan alanäytöllä olevan kartan avulla ja kaupungeissa näkee koko kaupungin kartan, jossa kaikki tärkeimmät asiat on merkattu, kuten kaupat, kirkko, joka toimii tallennus- ja kuolleiden hahmojen herätyspaikkana ja baari, josta kuulee kaikista makeimmat juorut. Kartan avulla voi myös erottaa kaupungit hyvin ja karttaan syntyy pieni pallo mikäli siellä on jo käynyt. Kaupunkien ja tärkeimpien paikkojen välillä voi myös matkustaa hetkessä käyttäen Chimaera Wing -esinettä tai Zoom-taikaa, mikäli niissä on käynyt aikaisemmin. Luolissa ja sisätiloissa ei kuitenkaan voi käyttää näitä, sillä hahmo sinkoaa ylöspäin ja osuu tämän takia kattoon. Myöhemmin pelissä saa myös erilaisia ajoneuvoja ja eläimiä, joilla matka taittuu nopeammin. Pelin edetessä voi myös käyttää alkemia pataa, jonka avulla voi yhdistellä eri esineitä ja tätä kautta saada niistä entistä tehokkaampia. Esineitä voi yhdistellä satunnaisesti tai reseptien avulla. Peli kuitenkin kertoo mitkä esineet sopivat minkäkin kanssa, joten esineet eivät mene hukkaan. Yksi uudistus PS2-versioon verrattuna on myös, että maailmalla ei ole enää satunnaisia tappeluita, vaan kaikki viholliset näkyvät valmiiksi. Tämän avulla voi rynnätä vihollisten päälle tai vältellä niitä mielen mukaan.

Yksi kaikkien...

Taistelut toimivat tuttuun tapaan vuoropohjaisesti. Taistelun alkaessa sinulla on viisi eri vaihtoehtoa. Voit taistella, pelotella, vaihtaa tappelun nopeutta, juosta karkuun tai vaihtaa taktiikoita. Taktiikoiden avulla voit asettaa jokaisen hahmon tekemään tiettyjä asioita, mikäli päätät taistella vihollisia vastaan. Esimerkiksi voit asettaa hahmot pistämään kaiken peliin tai kieltää heitä käyttämästä taikoja. Taktiikoita voi käyttää, jos haluaa nopeasti voittaa taistelun heikompia vihollisia vastaan, mutta niitä ei kannata enää käyttää vahvempia vihollisia vastaan. Vihollisten pelottelu on tavallaan sama asia kuin karkuun lähteminen, sillä erolla, että saat pitää vihollisten pudottamat esineet. Tämä on kuitenkin todella epäluotettavaa. Jos päätät kuitenkin taistella vihollisia vastaan, avautuu sinulle kuusi uutta vaihtoehtoa. Voit hyökätä tavallisesti, käyttää taikaa, taitoja tai esineitä, puolustautua, tai kerätä psyykettäsi. Kaikki muut ovat itsestäänselviä paitsi psyykkeen kerääminen, joka esiintyi alunperin PS2-versiossa ensimmäistä kertaa. Voit kerätä vuorollasi psyykettä, jolloin seuraava iskusi tai taikasi voimistuu. Voit käyttää tätä neljä kertaa peräkkäin, mutta neljännen tason saavuttaminen voi epäonnistua. Psyykeen kerääminen antaa taisteluihin hieman erilaisia lähestymistapoja. Vihollisissa on myös mukavasti variaatioita vaikka suurin osa on kierrätetty muista Dragon Quest -sarjan peleistä. Vastassasi voi olla tuttuja Slimeja, nauravia pusseja tai käveleviä silmiä ja pyöriviä örkki palloja.

Kontrolleissa ei ole mitään ihmeellistä ja ne toimivat hyvin. Peli ei ole hirveän monimutkainen kontrollien osalta. Liikut pitkin maailmaa jutellen ihmisille ja valitset välillä mitä tekisit taistelussa. Valikosta voit tarkastella esineitä, hahmoja, taikoja ja yleisiä tietoja. Sekalaiset-osiosta voit kuitenkin valita vaikka mitä. Voit parantaa koko joukkueesi napin painalluksella, jolloin peli katsoo mikä olisi siihen paras tapa. Samalla löydät täältä muun muassa asetukset, kuva-albumin, kuviin liittyviä haasteita ja alkemia padan. 3DS-versioon lisättiin mahdollisuus ottaa kuvia. Kun yrität ottaa kuvaa, peli pysähtyy ja tämä helpottaa, jos haasteissa pyydetään ottamaan tietyistä vihollisista kuvia. Voit myös päättää ketkä hahmot näkyvät kuvassa ja missä asennossa sankari on. Valitettavasti pelissä ei ole 3D-ominaisuutta, paitsi Equip-ruudussa, jolloin pelkästään hahmo on ruudulla. Peli ei välttämättä tarvitse 3D-ominaisuutta, mutta se olisi ollut mukava lisä. New Nintendo 3DS:n C-stickillä voi myös liikuttaa helposti kameraa.

Peli näyttää hyvältä ja sitä on päivitetty selvästi PS2-versioon verrattuna vaikka ero ei kuitenkaan ole kuin päivä ja yö. Peli on kuitenkin hyvin värikäs ja mielikuvituksellinen, paikoista vihollisiin. Ääninäyttely on myös suhteellisen hyvin tehty, vaikka ei kuulostakaan miltään mestareiden tekemältä. Musiikki ja äänimaailma on tavallista Dragon Quest laatua ja varsinkin eri paikkojen musiikki luo seikkailun ja fantasian tunnelman. Ääniefektit on kierrätetty sarjan vanhemmista peleistä, mikä ei ole huono asia.

Yhteenveto

Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King on onnistunut käännös vuonna 2005 Euroopassa julkaistusta PS2-versiosta. Peli onnistuu tuomaan saman loiston 3DS:lle ja lisäämään muutamia lisämausteita. Vaikka tarina ei ole mullistava, on se silti hyvä ja se pitää mukavasti mielenkiintoa yllä. Eri taito- ja taikakategoriat tuovat myös mukavaa vaihtelua tavalliseen tason nostamiseen. Taistelut ovat myös mukavan nopeita riippuen vihollisen tasosta ja maailmalla seikkaileminen ei käy tylsäksi näkyvien vihollisten takia ja erilaisten kulkuvälineiden avulla. Kontrollit toimivat hyvin ja uusi kuvaamis-ominaisuus on myös lisätty peliin onnistuneesti, sillä se ei ole pelkkä turha viihdyke vaan sen avulla voi myös suorittaa sivutehtäviä. 3D-ominaisuuden puuttuminen on harmi, mutta peli ei itsessään menetä paljon tästä puutteesta. Peli näyttää värikkäältä ja rentouttavalta ja musiikki on tuttua Dragon Quest -laatua. Myös kahden uuden pelattavan hahmon, luolastojen ja yhden lopun lisääminen on mukava bonus. Suosittelen peliä kaikille roolipelien ystäville, joita eivät pitkät pelit haittaa. Jos Dragon Quest VIII:n PS2-versio on tuoreessa muistissa, niin peli ei välttämättä tuo tarpeeksi merkittäviä uudistuksia, mutta mikäli peli on jo unohtunut tai sitä ei ole päässyt vielä kokemaan kannattaa jälleen lähteä pitkälle seikkailulle.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.