Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age saapui vihdoin länteen pitkän odotuksen jälkeen ja viime Dragon Quest pelistä onkin kulunut jo kahdeksan vuotta. Tällä tarkoitan tietenkin Dragon Quest IX -peliä, sillä sarjan kymmenes osa oli MMORPG ja se ei saapunut koskaan länteen. Oliko tämä odottaminen kuitenkaan kaiken sen arvoista vai olisiko tämäkin peli saanut vain jäädä Japaniin?

Sankaritarina

Tarina alkaa Erdrean maailmasta tai vielä tarkemmin Dundrasilin kuningaskunnasta, jossa päähahmo on vielä vauva ja hänet lähetetään pakoon jokea pitkin hirviöiden hyökätessä kuningaskuntaan. Vanha mies löytää kuitenkin vauvan ja vie hänet Cobblestonen kylään. Päähahmo kasvatetaan kylässä ja tullessa aikuiseksi hänen täytyy kiivetä Cobblestonen vuorelle ystävänsä Gemman kanssa. Kiivetessä he taistelevat erilaisia hirviöitä vastaan ja huipulla heillä on vastassaan iso lintu. Gemma kuitenkin tipahtaa roikkumaan vuoren reunalla ja päähahmon syöksyy pelastamaan Gemmaa. Linnun yrittäessä iskeä, päähahmon kädessä oleva merkki alkaa loistamaan ja salama iskee lintua. Palattuaan vuorelta päähahmo saa tietää olevansa adoptoitu. Hänen täytyy myös matkustaa Heliodorin kuninkaan puheille, sillä hän paljastaisi mitä päähahmon kädessä oleva merkki tarkoittaa. Päähahmo täten lähtee matkalle tapaamaan kuningasta ja tapaa seikkailunsa aikana monenkaltaisia ystäviä ja vihollisia. Tarina on todella hyvin tehty, sillä vaikka se on hyvin yksinkertainen ja käytetty, se on kirjoitettu todella hyvin ja jaksaa pitää mielenkiintoa yllä. Hahmot tuovat myös tarinaan ja sen kulkuun todella paljon ja niitä rakennetaan pelin edetessä todella hyvin.

Linnuntietä

Maailmalla matkustaminen tapahtuu joko hevosella, jalan tai myöhemmin muilla kulkuvälineillä ja maailmalta voi löytyä erilaisia esineitä tai leirejä. Leirillä voit ostaa esineitä, tallentaa tai valmistaa ja kehittää aseita ja varusteita Fun-sized Forgen avulla. Saat erilaisia reseptejä sivutehtävistä, kirjoista tai arkuista. Sivutehtäviä ei valitettavasti ole hirveästi pelissä, mutta niitä on mukava suorittaa. Sivutehtävät koostuvat esimerkiksi jonkin tietyn materiaalin löytämisestä, vihollisten kukistamisesta tietyllä tyylillä tai esineiden valmistamisesta. Leirien läheisyydessä voi myös olla ystävällinen hirviö, jolta saa palkinnon, jos onnistuu rikkomaan kaikki maalitaulut alueella. Nämä ovat kuitenkin välillä todella hyvin piilotettu. Kaupungeista löytyy myös erilaisia kauppoja ja hotelleja. Hotelleissa on myös yleensä pankki, jossa voit tallentaa rahasi ja samalla raha kasvaa korkoa. Tietyillä alueilla voit myös löytää paikan, joissa pääset harrastamaan hieman Puff-Puff. Maailman ollessa todella laaja, saat onneksi käyttöösi teleportaatio taian, jonka avulla voit matkustaa nopeasti vierailtujen paikkojen välillä. Pelin edetessä tulee myös erilaisia minipelejä, kuten esimerkiksi kasinolla voi pelata pokeria tai hedelmäpeliä. Mukana olevien hahmojen kanssa voi myös puhua Party Talkin kautta, jolloin saa tietää mitä pitäisi tehdä tai voi vain kuunnella mitä hahmon mielessä pyörii. Matkustaminen ei ole pelissä niin työlästä kuin saattaisi olettaa, sillä alueet ovat jaettu sopivan kokoisiin osiin ja varsinkin hevosella matkustaminen on todella nopeaa.

Hauskoja veijareita

Pelissä ei ole satunnaisia tappeluita vaan kaikki viholliset on nähtävissä. Voit iskeä vihollisia ennen varsinaista tappelua, jolloin viholliset ottavat hieman vahinkoa. Taistelut käydään vuoropohjaisesti, joten jokainen iskee omalla vuorollaan. Riippuen asetuksista valittavasta kameratilasta voit liikkua taistelualueella tai sitten joukkueesi seisoo rivissä. Voit myös valita ohjaatko kaikkia hahmoja itse vai annatko heidän tapella itse. Hahmot voivat hyökätä tavallisesti ja käyttää taitoja, taikoja tai esineitä. Taikoja oppii lisää saamalla leveleitä ja leveleistä saa pisteitä, joilla voi ostaa erilaisia taitoja. Jokaisella hahmolla on omat taitonsa, joita he voivat oppia. Aina välillä hahmot pääsevät Pep Up -tilaan ja tällöin hahmo on voimakkaampi. Pep Up -tila kestää kuitenkin vain rajoitetun ajan ja sen aikana voi käyttää Pep Powers -taitoja. Pep Power -taidot ovat erikoisia ja voimakkaampia taitoja, mutta yleisesti ne vaativat useamman hahmon, jotka ovat Pep Up -tilassa ja Pep Up -tila katoaa taidon käytön jälkeen. Taisteluissa voi olla maksimissaan neljä hahmoa mukana ja jokainen hahmo keskittyy erilaisiin taitoihin ja aseisiin. Taisteleminen on yllättävän mukavaa ja ei käy tylsäksi. Aluksi taistelu tuntui hieman tylsältä, koska laitoin kaikki hahmot paitsi päähahmon taistelemaan automaattisesti, mutta heti kun aloin itse ohjaamaan kaikkia hahmoja taisteleminen muuttui paljon mielenkiintoisemmaksi.

Puff Puff

Kontrollit toimivat pelissä hyvin ja peliä voi melkein pelata vain yhdellä kädellä. L2-nappi toimii myös yleisenä vahvistusnappina, joten kaiken voi hoitaa ohjaimen vasemmalta puolelta. R2-nappi on kuitenkin juoksunappi, joten teoriassa voit pelata yhdellä kädellä, mutta et voi juosta käyttämättä oikeaa kättä. Muuten kaikki toimii juuri niin kuin pitääkin ja peli myös pyörii todella sulavasti. Peli myös kertoo lyhyen kertomuksen mitä on lähiaikoina tapahtunut aina kun lataat tallennetun pelin. Peli näyttää todella hienolta, vaikka on todella laaja. Hahmojen ulkonäköön ja alueisiin on selvästi käytetty todella paljon aikaa. Varsinkin välivideot ovat todella hienon näköisiä ja alkuvideo on uskomattoman kaunis. Musiikki on myös mukavan kuuloista ja sitä on mukava kuunnella pitkin peliä. Ääninäyttely on myös todella hyvin tehty ja hahmoilla on erilaisia aksentteja, kuten britti-, amerikan- tai skottiaksentti. Valitettavasti pelissä ei ole saatavilla japaninkielistä ääninäyttelyä, mutta tämä johtuu siitä, että sitä ei ole olemassa, sillä Japanissa pelissä ei ole ollenkaan ääninäyttelyä.

Yhteenveto

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age on todella viihdyttävä ja kaunis peli, jossa tarina on hyvin tavallinen, mutta silti ihmeellisen nautittava. Tarina noudattaa hyvin tutun oloista kaavaa, mutta se kykenee pitämään mielenkiintoa yllä. Hahmot ovat myös hyvin kirjoitettu ja ne tuovat tarinaan paljon lisää. Matkustaminen on tehty vaivattomaksi ja alueet eivät ole liian isoja, joten turhaa turhautumista ei koidu. Sivutehtäviä on myös mukava tehdä, sillä vaikka niitä ei ole paljon ne ovat hyvin erilaisia. Taistelu on myös mukavaa ja Pep Up -tila tuo peliin uusia vaihtoehtoja. Kontrollit toimivat pelissä hyvin ja peli pyörii sulavasti. Peli myös näyttää kauniilta ja musiikki, kuten myös ääninäyttely on mukavaa kuunneltavaa. Peli on kokonaisuudessaan todella laaja ja mielenkiintoinen, jossa riittää paljon tekemistä. Suosittelen peliä kaikille JRPG-pelien ystäville ja niille, jotka pitävät hyvästä tarinasta ja laajoista maailmoista. Tämän pelin kanssa ei hetkessä tekeminen lopu.

Kiitos Koch Media Nordicille pelin arviokappaleesta.