Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Dragon's Crown Pro

Dragon's Crown julkaistiin vuonna 2013 Playstation 3:lle ja Vitalle ja on nyt saanut parannetun version PS4:lle. Dragon's Crown Pro on nyt kauniimpi kuin koskaan 4K:n ansiosta, mutta onko miesten entistäkin kiiltävämmät haarniskat ja naisten uhkeat muodot tarpeeksi pitämään mielenkiintoa yllä vai onko kyseessä vain halpa porttaus?

Fantastiset kaksoiskukkulat

Dragon's Crown Pro sijoittuu Hydelandin valtakuntaan, joka on sama maailma kuin samojen kehittäjien GrimGrimoire ja Odin Sphere -peleissä. Tarina on hyvin yksinkertainen ja se ei ole selvästikään pääpainona pelissä. Sinun täytyy hakea lohikäärmeen kruunu ennen kuin se joutuu vääriin käsiin. Pelillä ei ole selvästikään yhtä monipuolista tarinaa kuin esimerkiksi Odin Spherellä, mutta rikas tarina ei välttämättä sopisi Dragon's Crown -tyyliseen luolasto beat ‘em up -peliin.

Pelin alussa saat valita yhden kuudesta pelattavasta hahmosta. Nämä hahmot ovat velhotar, amatsoni, velho, haltia, kääpiö ja taistelija. Jokaisella hahmolla on omat taitonsa ja aseensa, kuten esimerkiksi velhotar ja velho osaavat käyttää taikoja, jotka ovat molemmilla erilaisia, haltia käyttää jousipyssyä ja luonnonvoimia ja loput taistelevat voimalla, mutta heillä on omat taitonsa ja tyylinsä. Valinnan jälkeen peli opettaa sinulle, miten peliä pelataan ja tutoriaali on hieman erilainen jokaisella hahmolla, koska kaikilla on eri taidot. Kun viimein pääset pelaamaan, sinun täytyy mennä kaikki yhdeksän kenttää läpi ja samalla peli antaa sinulle hieman lisää tarinaa ja opettaa uusia asioita. Peli periaatteessa alkaa vasta kun olet mennyt kaikki yhdeksän kenttää läpi, koska vasta tässä vaiheessa voit pelata peliä kavereiden kanssa netin välityksellä. Lokaalisti voi pelata jo heti kättelyssä. Kun aloitat pelaamaan kenttiä uudelleen, jokaiseen kenttään ilmestyy toinen polku, joka on vaikeampi ja lopussa on eri vastus kuin aikaisemmin. Tämä tarkoittaa, että kenttien määrä tuplaantuu. Päästessäsi toisen polun läpi saat palkkioksi talismaanin ja näitä sinun tarvitsee kerätä yhdeksän. Valmistautuminen tapahtuu kuitenkin kylästä, josta voit ostaa uusia aseita tai esineitä, herättää kuolleita, joita löydät kentistä ja saat heidät mukaan kenttiin ja voit tietysti kehittää taitojasi ja napata sivutehtäviä. Jokaisella hahmolla on myös omat kehitettävät taidot, mutta voit myös kehittää perustaitoja, kuten terveyden määrää ja nämä ovat kaikille samat. Sivutehtäviä voit ottaa kerrallaan rajoitetun määrän ja nämä sisältävät yleisesti vain, että tapa tietty määrä tiettyjä vihollisia tai löydä salainen paikkaa jostain kentästä. Kaupungista löytyy myös kaksi uloskäyntiä. Voit astua suoraan portista ulos ja peli heittää sinut satunnaiseen kenttään tai voit maksaa ja saat itse valita mihin menet.

Kerran varas, aina paras

Kentät ovat hyvin suoraviivaisia ja yksinkertaisia. Menet vain vasemmalta oikealle taistellen vihollisia vastaan ja matkalla voit törmätä oviin, joissa voi olla aarteita. Sinulla on mukanasi varas, joka voi avata ovia tai aarrearkkuja ja hän kerää samalla aarteet talteen, joita et ole huomannut ottaa. Seinillä voi myös olla erilaisia riimukirjaimia ja voit yhdistää kolme riimukirjainta keskenään tehdäksesi jonkinlaisen taian, kuten taika, jolla saat aarteita tai taika, joka vahvistaa sinua hetkeksi. Yleisesti riimukirjaimia on vain kaksi, joten sinun täytyy ostaa kylästä riimulaattoja, joilla voit lisätä puuttuvan kirjaimen. Kentän lopussa odottaa vastus, joka voi olla todella vaikea, vaikka olisit pärjännyt tavallisia vihollisia vastaan leikiten. Peli perustuukin siihen, että pelaisit samoja kenttiä uudelleen, kunnes olet tarpeeksi vahva. Jos kuitenkin menetät kaikki elämäsi kentässä, voit ostaa lisää elämiä, mutta hinta kasvaa jokaisen ostoksen jälkeen. Vihollisissa on myös paljon vaihtelua, joten samoja vihollisia vastaan ei tarvitse otella jatkuvasti. Kenttien jälkeen voit valita palaatko takaisin kylään vai jatkatko seikkailua. Palatessasi kylään saat hahmollesi lisää kokemuspisteitä ja jatkaessasi kertoimet parantuvat, joten voit saada tuplasti enemmän rahaa kentistä tai parempia aarteita. Aarrearkuista saat aina tietyn tasoisia aseita tai varusteita ja jatkaessasi tämä taso nousee. Pääset myös kokkaamaan ruokaa, jos jatkat seikkailua. Tämä tapahtuu aina muutaman kentän välein ja näiden avulla voit saada erilaisia hyötyjä hahmollesi. Kylään palattua saat myös nähdä kaikki esineet, joita sait, mutta ne täytyy tunnistaa ensiksi. Voit saada muidenkin hahmojen esineitä, joten näitä ei välttämättä kannata edes tunnistaa, mutta joskus tunnistetuista esineitä saa enemmän rahaa. Kun pelin on päässyt läpi voit koetella taitojasi kaaoksen labyrintissä, jossa on loputon määrä satunnaisesti generoituja kenttiä.

Filthy Lucre

Kontrollit toimivat hyvin pelissä ja niitä ei ole muutettu PS3- ja Vita-versioista. Asetuksiin tuotiin kuitenkin hieman enemmän muokkausmahdollisuuksia, mutta nämä tuotiin myös aikaisempiin versioihin päivityksen kautta. Ainoat erot mitä huomasin versioiden välillä ovat 4K, valinta alkuperäisen ja orkestraalisen musiikin välillä ja kertojan voi vaihtaa japaninkieliseksi. On outoa, ettei pelissä voi vaihtaa kaikkia ääniä japaninkielisiksi, vaan vain kertojan ja pelattavien hahmojen äänet. Kaikki muut hahmot, kuten varas ja kauppiaat puhuvat aina englantia. Tämä ei kuitenkaan haittaa peliä, mutta outoa se on. Jos omistat PS3- tai Vita-version pelistä voit siirtää kohtasi helposti lähettämällä sen pilveen alkuperäisestä versiosta ja lataamalla sen uuteen versioon. Peli tukee myös Cross Playta, joten kaikkien versioiden pelaajat voivat pelata keskenään netin välityksellä.

Peli näyttää hienolta, mutta ongelmana on se, että peli on aina näyttänyt hienolta. 4K saa pelin näyttämään toki vieläkin hienommalta, mutta peli ei hyödy tästä paljoa, pelin taiteellisen tyylin takia. Huono asia tämä ei ole, mutta se mitätöi Pro-version 4K:n hyödyn. Musiikki on todella hyvän kuuloista ja orkestraalinen soundtrack nostaa musiikkia paremmin esille kuin ennen. Musiikkia jaksaa ihailla, jokaisessa kentässä ja kappaleisiin ei kyllästy, vaikka kenttiä joutuukin pelaamaan monta kertaa läpi.

Yhteenveto

Dragon's Crown Pro on vieläkin viihdyttävä beat ‘em up -genren peli, joka keskittyy enemmän hauskaan pelattavuuteen, kuin pakotettuun tarinaan. Peli jaksaa innostaa, vaikka kenttiä täytyykin mennä uudelleen ja uudelleen läpi. Pelattavuus ja kontrollit toimivat hyvin ja kuusi hahmoa tuovat myös vaihtelevuutta peliin. Peli huokuu tuttua Vanillaware-tyyliä ja sitä on mukava katsella alusta loppuun. Peli näyttää todella hyvältä, vaikka peli ei hyödy 4K:sta tässä tapauksessa juuri ollenkaan. Musiikki on myös todella hyvän kuuloista ja paranneltu soundtrack antaa musiikille isomman roolin. Pelin läpäistyä voi kokeilla onneaan kaaoksen labyrintissä tai jatkaa peliä vaikeammalla vaikeustasolla. Co-op lisää peliin myös lisää hupia. Vaikka peli onkin todella viihdyttävä, pelin Pro-versio on suhteellisen mitätön ja ainoa merkittävä ero on paranneltu soundtrack. Tästä syystä pelin ostaminen ei ole kannattavaa, mikäli omistaa jo PS3- tai Vita-version, sillä peli tukee Cross Playta, joten muiden kanssa voi pelata, pelasi sitten millä tahansa alustalla. Jos peli on kuitenkin mennyt ohi, kannattaa se ehdottomasti hankkia, mikäli Dungeons & Dragons: Shadow over Mystara -tyyliset beat ‘em up -pelit kiinnostavat ja jos ne ovat tuntemattomia, tästä on hyvä aloittaa.

Kiitos Koch Media Nordicille pelin arviokappaleesta.