Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia

Fire Emblem Gaiden julkaistiin Japanissa Famicomille vuonna 1992. Tätä peliä ei kuitenkaan koskaan nähty Japanin ulkopuolella. Fire Emblem -sarjan suosio on kasvanut vuosikymmenten varrella ja Fire Embem Gaidenista tehtiin viimein remake ja sai nimekseen Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia. Peli rantautui viimein Japanin ulkopuolelle, mutta onko peli onnistuneesti siirretty nykypäivän standardeihin sopivaksi vai voiko peliä arvostaa vain retropelaajat?

Kolikon kaksi puolta

Kaksi sisarusjumalaa Duma ja Mila taistelivat Valentian hallinnasta, mutta he pääsivät kuitenkin sopuun ja molemmat saivat puolet Valentiasta. Milan palvojat perustivat Zofian kuningaskunnan, jossa rauha ja rakkaus kukoistivat, kun taas Duman palvojat perustivat Rigelin kuningaskunnan, jossa hallitsi voima ja viha. Pian Duma halusi valloittaa Milan maat ja alkoi hyökkäämään Zofian kuningaskuntaan. Päähahmot Alm ja Celica asustavat pienessä Ram-nimisessä kylässä ja heistä tulee hyvät ystävykset. Pian kuitenkin asiat kääntyvät päälaelleen ja Celica joutuu pikaisesti lähtemään kylästä. Alm ja Celica lupaavat kuitenkin tavata toisensa, kun he ovat vanhempia ja voimakkaampia. Vuosien päästä Alm saa vihdoin tilaisuuden lähteä puolustamaan Zofian kuningaskuntaa ja samalla etsiä Celicaa. Celicalla on kuitenkin samat aikeet ja molemmat lähtevät auttamaan omaa kuningaskuntaansa kaikilla mahdollisilla tavoilla. Pelin tarina noudattaa hyvin pitkälti alkuperäistä Fire Emblem Gaidenin tarinaa. Tarina on todella hyvin tehty ja pitää mielenkiintoa yllä alusta loppuun. Peliä ei myöskään kehtaa jättää kesken sillä tarinasta haluaa tietää yhä vain enemmän ja muiden sivuhahmojen tarinat eivät auta lopettamisessa ollenkaan.

Ohjaat pelissä kahta eri armeijaa. Almin ja Celican armeijaa. Molemmilla on omat reittinsä ja vastustajansa. Pystyt alun jälkeen ohjaamaan molempien armeijaa haluamassasi järjestyksessä, mutta monesti on järkevää ohjata molempia vuorotellen, sillä vihollinen ei aina odottele vaan vihollisen joukot alkavat hyökkäämään sinun kimppuusi. Löydät maailmalta kyliä ja luolastoja, joissa voit käydä. Kylissä voit saada uusia jäseniä armeijaasi tai saada sivutehtäviä ja lisää tietoa. Myöhemmin löydät myös sepän, joka kehittää aseitasi rahan vastikkeena. Luolastoihin voit ottaa maksimissaan kymmenen hahmoa mukaan ja peli muuttuu kolmanteen persoonaan. Ohjaat päähahmoa ja voit löytää luolastoista aarteita tai lähteitä, jotka nostavat esimerkiksi nopeutta tai vahvuutta. Luolastoissa on myös paljon vihollisia ja mikäli onnistut iskemään vihollista, peli muuttuu tavalliseen taistelunäkymään, mutta viholliset ovat jo menettäneet hieman energiaansa. Kahden armeijan yhtäaikainen ohjaaminen, kylät ja luolastot tuovat mukavaa vaihtelua tavalliseen etenemiseen.

Soturi vai papitar?

Pelissä on monia eri luokkia, joihin hahmot kuuluvat, kuten jousiampuja, ratsumies ja maagi. Jokaisella luokalla on omia taitoja, joita voi käyttää hyödyksi taisteluissa. Alm aloittaa soturi-luokasta ja Celica papitar-luokasta. Soturi-luokka on hyvin tasapainoinen ja perustuu lähitaisteluun miekan kanssa ja papitar-luokassa voi käyttää miekkaa ja taikoja. Luokat eivät ole suoranaisesti vahvoja, joitain toisia luokkia vastaan, kuten esimerkiksi kahdessa aiemmin julkaistussa pelissä Fire Emblem Awakeningissa ja Fatesissa. Jotkut luokat omaavat kuitenkin tiettyjä taitoja, jotka tekevät esimerkiksi lentävät tai panssaroidut luokat heikoiksi näitä taitoja vastaan. Esimerkiksi jousiampujat omaavat Anti-Fliers taidon, joka tekee pegasusratsastajat heikoiksi heitä vastaan. Taidot toimivat myös toisinpäin, jolloin esimerkiksi panssari-luokka voi saada taidon, joka puolittaa jousipyssyillä tehdyn vahingon. Nämä taidot eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään eri luokkiin vaan myös aseiden avulla voi saada esimerkiksi Armorcrush-taidon, joka tekee suurta vahinkoa panssaroituja vihollisia vastaan. Hahmot kehittyvät myös tuttuun tapaan taisteluissa ja kun he nousevat tarpeeksi suurelle tasolle, voit kehittää hahmon parempaan luokkaan. Esimerkiksi maagista voi tulla papitar ja jousiampujasta tarkka-ampuja. Tämän avulla hahmot kehittyvät monissa osa-alueissa, kuten voima ja nopeus, mutta samalla he voivat oppia uusia taitoja. Yleisesti luokat kehittyvät tiettyä linjaa pitkin, mutta mikäli kehität kyläläis luokkaa, saat valita monesta eri luokasta, kuten jousiampuja, ratsumies, maagi ja palkkasotilas. Hahmoja kannattaa kehittää tasaisesti, sillä pelin edetessä alkaa huomaamaan, kuinka heikko jokin kehittämätön hahmo on.

Strateginen uhka

Taistelut käydään tavalliseen Fire Emblem tapaan isometrisestä kuvakulmasta. Liikutat hahmoja ruudukolla tietyn verran riippuen hahmosta. Voit nappia painamalla aktivoida erivärisen ruudukon, jonka avulla näet mihin asti vihollinen voi iskeä, joten jokaisella vuorolla ei tarvitse erikseen seurata kaikkia vihollisia. Kun viimein kohtaat vastustajan, näet ennen yhteenottoa arvion, miten paljon sinun hahmosi ja vihollinen menettää energiaa. Tämä ei kuitenkaan ole aina luotettava, sillä arvio perustuu siihen, että molemmat saavat iskeä, iskut osuvat ja mikään iskuista ei ole kriittinen osuma, mutta sen perusteella voi tehdä nopeita arvioita. Kun päätät taistella vihollista vastaan, peli siirtyy lyhyeen 3D-taisteluanimaatioon. Taisteluanimaatiot ovat hienosti tehty, mutta ne voi myös ohittaa nappia painamalla tai pitämällä L-nappia pohjassa ennen kuin animaatio alkaa. Asetuksista voi myös ottaa animaatiot kokonaan pois päältä, sillä vaikka ne ovat hienoja, ne hidastavat pelin tempoa paljon ja varsinkin intensiivisimmissä taisteluissa tämä on haitaksi. Laitoin itse animaatiot pois päältä, kun olin nähnyt kaikkien hahmojen animaatiot, mutta otin ne aina uuden hahmon saadessa takaisin hetkeksi. Voit myös käyttää hahmojen omia taitoja Arts valinnan kautta. Riippuen taidosta tämä saattaa kuluttaa energiaasi vähän tai paljon, joten se siihen kannattaa varautua. Hahmojen väliset suhteet voivat myös kehittyä taisteluissa, jolloin hahmot voivat puhua toisilleen. Tämä kehittää hahmoja mukavasti ja heidän persoonallisuudesta saa paljon selville. Taisteluiden aikana 3DS:n alanäytöltä saa hyödyllistä tietoa hahmon taidoista, energiasta ja muista tilastoista. Pelistä löytyy kaksi eri vaikeustasoa. Normal ja Hard, joista Normal on tarkoitettu sarjan aloittelijoille ja Hard kokeneille pelaajille. Tämän lisäksi on myös Casual- ja Classic-muodot, joista Casual-muodossa taisteluissa kaatuneet hahmot palaavat kappaleen lopuksi joukkueeseesi, mutta Classic-muodossa he pysyvät mullan alla. Itse pelasin peliä samalla tavalla kuin Fire Emblem Fatesia. Hard-vaikeustasolla ja Classic-muodolla. Pelistä löytyy kuitenkin pieni helpotus, mikäli taistelut eivät mene suunnitellusti. Sinulla on käytössäsi Turnwheel, jonka avulla voit kelata taistelua taaksepäin niin paljon kuin haluat. Sinulla on kuitenkin rajoitettu määrä näitä per ottelu, joten et voi tehdä tyhmiä päätöksiä jatkuvasti. Löydät pelin edetessä myös rattaita, joilla saat kasvatettua taaksepäin kelauksien määrää. Taistelut ovat pelissä tuttuun tapaan hyvin intensiivisiä ja pakottaa pelaajan miettimään ennen hyökkäystä. Turnwheel helpottaa taisteluja hieman, varsinkin jos pelaa peliä samalla tavalla kuin minä, eli ei anna yhdenkään hahmon kuolla taistelussa.

Kontrollit toimivat todella hyvin, mikä ei ole ihme sillä pelin ohjausmekaniikka ei ole kovin monimutkainen. Monimutkaisin ohjausmekaniikka on luolastoissa seikkaillessa, mutta silloinkin kontrollit toimivat mainiosti. Luolastoissa käytetään myös C-stickkiä hyödyksi kameran ohjaamiseen, mutta ilman sitä kameran ohjaaminen onnistuu helposti nuolinäppäimillä. Kaikki asetukset ja valinnat ovat helposti löydettävissä ja hahmoja pystyy ohjaamaan pian lihasmuistista. 3D-efekti on myös todella hyvin tehty. Sitä ei kuitenkaan ole erillisissä tarina välivideoissa, mutta ne eivät välttämättä tarvitsekaan sitä. Peli tukee myös monia Fire Emblem -sarjan amiiboja. Mikäli käytät Alm- tai Celica-amiiboa pääset tutkimaan uutta luolastoa, jossa voit taistella vihollisia vastaan tai etsiä aarteita. Muut Fire Emblem -sarjan amiibot antavat sinun ohjata amiibon hahmoa taistelun ajan. Kaikki muut amiibot, jotka eivät kuulu Fire Emblem -sarjaan, antavat sinulle yhden apurin taistelun ajaksi.

Kaunista

Peli näyttää hienolta ja taisteluanimaatiot ovat todella hyvin tehty. Tarinan yhteydessä esiintyvät välianimaatiot ovat myös todella hienoja, mutta niissä pisti yksi asia silmään. Välianimaatiot ovat täysin CGI:tä. Niistä olisi saatu paljon hienomman näköisiä, jos CGI olisi jätetty pois, mutta hyvänä puolena on, että tämä pisti silmään vain alussa ja siihen tottui nopeasti ja välivideot ovat todella laadukkaasti tehty. Musiikki on myös todella hienon kuuloista ja sitä jaksaa kuunnella alusta loppuun. Tunnistin pari kappaletta, jotka olivat samankuuloisia Fire Emblem Gaidenin kappaleiden kanssa, mutta ne kuulostavat tässä pelissä paljon paremmalta ja monipuolisimmilta, mikä ei tietenkään ole ihme sillä Fire Emblem Gaiden julkaistiin Famicomilla. Hahmot ovat myös todella kiinnostavia ja heistä haluaa tietää enemmän ja enemmän. Ääninäyttely on myös hyvin tehty.

Yhteenveto

Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia on onnistunut remake Fire Emblem Gaidenista, joka miellyttää varmasti sarjan uusia pelaajia kuin sarjan vanhoja veteraanejakin. Peli on viihdyttävä, monipuolinen ja haastava alusta loppuun ja vaikeuskäyrä nousee pelin edetessä hyvin. Kahden armeijan ohjaaminen, kylissä tutkiminen ja luolastojen koluaminen tuo peliin paljon monipuolista tekemistä. Taistelut ovat myös intensiivisiä ja pakottaa pelaajaa miettimään erilaisia strategioita varsinkin Classic-muodossa. Muutamia virheitä annetaan kuitenkin anteeksi Turnwheelin avulla. Hahmoja voi myös kehittää pitkälle ja heidän tasapuolinen kehittäminen on todella tärkeää. Erilaisten taitojen käyttö antaa taisteluihin pientä lisämaustetta. Kontrollit ja 3D-efekti toimivat hyvin, vaikka 3D-efektiä ei olekaan välivideoissa. Peli myös näyttää hienolta ja taisteluanimaatiot ovat todella hyvin tehty. Tarina välivideot ovat täysin CGI:tä, mikä haittaa hieman aluksi, mutta pian tästä pääsee yli ja huomaa kuinka hienosti välivideot on tehty. Hahmot ovat todella kiinnostavia ja heistä haluaa tietää jatkuvasti lisää. Tarina on yksi pelin vahvimmista puolista ja tämän takia peliä ei vain malta jättää kesken vaan mielessä pyörii aina, että menen vielä yhden taistelun. Suosittelen peliä lämpimästi sarjan vanhoille faneille, taktisten roolipelien ystäville tai niille ketkä eivät tiedä sarjasta mitään, sillä tämä peli on oiva tilaisuus tutustua sarjaan lähemmin.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.