Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Fist of The North Star: Lost Paradise

Fist of The North Star: Lost Paradise on Yakuza-pelien tekijöiden uusin peli, jossa riittää hakkaamista, tappamista ja muskelisia miehiä. On aika piestä satoja miehiä, mutta onnistuvatko Yakuza-tiimi tekemään pelistä yhtä nautittavan kuin Yakuza-pelit vai olisiko heidän vain täytynyt pysyä niiden pelien parissa?

Omae wa mou shindeiru

Peli perustuu post-apokalyptiseen maailmaan, jossa päähahmo Kenshiro etsii hänen kidnapattua morsiantaan Yuriaa. Kenshiro pieksee Yurian kidnappaajan Shinin ja saa tietää, että Yuria voisi mahdollisesti olla kaupungissa nimeltä Eden. Kenshiro täten matkustaa erämaan halki kohti Edeniä katsomaan pitävätkö huhut paikkansa. Tarinan alkuasetelma on hyvin tavallinen, mutta se kehittyy hyvin mielenkiintoisesti pelin edetessä. Alussa tarina ei ole kuitenkaan niin mielenkiintoinen, mutta pelin edetessä se parantuu. Hahmoja kehitetään myös todella hyvin ja heitä on mukava seurata. Hahmot lisäävät paljon pelin tarinaan ja sen nautittavuuteen.

Peli toimii hyvin samantapaisesti Yakuza-pelien kanssa, sillä se käyttää samaa pelimoottoria kuin Yakuza 0. Kuljet yleisesti kaupungissa ja voit puhua siellä asukkaille tai ostaa kaupoista erilaisia esineitä. Pelistä on myös erilaisia minipelejä, joita voit pelailla, kun siltä tuntuu. Voit esimerkiksi pelata baseballia maantierosvoilla, työskennellä baarimikkona tai toimia palkkionmetsästäjä. Pelissä on myös erilaisia retro pelejä pelattavana, kuten OutRun, Super Hang-On tai Hokuto no Ken (Fist of the North Star), joka tunnetaan lännessä nimellä Black Belt. Kaupungissa on myös talismaani kauppa, jossa voit valmistaa talismaaneja erilaisilla materiaaleilla. Talismaaneja saa pelin edetessä eri hahmoilta tai kehittämällä tiettyjä taitoja. Talismaanit antavat erilaisia hyötyjä taisteluun, kuten paremman puolustuksen. Talismaanien käytön jälkeen joudut odottamaan tietyn ajan tai voit myös resetoida ajan kaupassa. Pääset myös ajelemaan autolla erämaassa ja täältä voit löytää erilaisia materiaaleja. Ajoittain maantierosvojen päihittämisestä voi myös saada aarrekartan ja tällöin sinun täytyy löytää aarre tietyn aikarajan sisällä. Pelistä löytyy myös paljon sivutehtäviä, joita joskus tulee tarinan mukana ja toisinaan niitä täytyy itse etsiä. Sivutehtävien teemat vaihtelevat mukavasti, joten niihin ei kyllästy heti. Autolla ajaminen ja erämaassa tutkiminen on myös todella hauskaa.

Nani?

Taisteluissa sinulla on käytössäsi kahden tavallisen hyökkäyksen lisäksi Channeling-hyökkäys, joka pökerryttää vihollisen. Tämän voi suorittaa, kun vihollisen terveysmittarin vieressä näkyy ympyrä. Tämän avulla voit suorittaa Secret Technique -erikoisiskun, jossa joudut tekemään QTE-osuuden. Näitä erikoisiskuja on monenlaisia riippuen, miten pökerrytit vihollisen. Kun teet erikoisiskuja tarpeeksi, ne kehittyvät ja muuttuvat voimakkaaksi, mutta QTE-osuus muuttuu myös vaikeammaksi. Saat myöhemmin myös Perfect Channeling taidon, jonka avulla voit kukistaa vihollisen pelkällä Channeling-iskulla painamalla ympyränappia oikeaan aikaan. Vasemmassa yläkulmassa on myös Seven Star -mittari, jonka täytyttyä voit aktivoida Burstin. Burstin aikana olet voimakkaampi ja voit tehdä erilaisia komboja ja taitoja, joita et tavallisesti pystyisi. Taistelusysteemi on todella hyvin tehty, minkä Yakuza-pelien tekijöiltä saattoi odottaa. Se on todella tyydyttävää ja samalla intensiivistä. Saat taisteluista myös kokemuspisteitä ja sen kautta tasosi nousee. Tason noustessa saat Star Orbeja, joilla voit kehittää erilaisia taitoja. Taitoja on neljässä eri kategoriassa, joista saat talismaaneihin, erikoistaitoihin, Burstiin tai terveyteen ja hyökkäykseen liittyviä parannuksia. Taitoja saa myös lisää harjoittelemalla tietyn hahmon luona ja tämä paikka avautuu pelin edetessä. Orbeja on viittä eri lajia ja Star Orbien lisäksi saatavana on Mind, Skill, Body ja Shining Orbeja. Erilaisia Orbeja käytetään eri kategorioissa, niihin osiin joihin Star Orbit eivät käy. Näitä Orbeja saa pelin edetessä.

Atatatata

Kontrollit toimivat hyvin niin seikkaillessa kuin tappelussakin. Kaikki iskut ja toiminnot tapahtuvat juuri silloin kun painaa nappia, joten taisteluissa tehdyt virheet ovat oma vika. Autolla ajaminen toimii myös todella hyvin. Peli myös pyörii todella sulavasti. Alkuvalikosta voi valita muistelu valikon, josta voi katsella edellisiä välivideoita ja samalla muistella mitä pelissä on tapahtunut. Peli näyttää todella hienolta, vaikka se on tehty vanhemmalla Yakuza 0 -pelimoottorilla eikä uudemmalla Dragon Engine -pelimoottorilla, jolla esimerkiksi Yakuza 6 tai Yakuza Kiwami 2 oli tehty. Syynä oli kuulemma, ettei tekijätiimi osannut vielä kunnolla käyttää uudempaa pelimoottoria. Parempi näin, sillä peli toimii hyvin ja se näyttää silti hyvältä. Musiikki on todella mukavaa kuunneltavaa ja japaninkielinen ääninäyttely on myös hyvin tehty. Pelissä saa valita alkuperäisen ja englanninkielisen dubbauksen välillä, mutta japaninkielinen ääninäyttely on tietenkin paremman kuuloinen. Alkuperäisessä ääninäyttelyssä on myös paljon tuttuja ääninäyttelijöitä Yakuza-peleistä, kuten molempien pelien päähahmon ääninäyttelijä on sama.

Yhteenveto

Fist of The North Star: Lost Paradise on todella viihdyttävä ja mielenkiintoinen peli, joka sisältää hyvän tarinan ja tyydyttävän taistelusysteemin. Tarina alkaa hieman hitaasti, mutta parantuu huomattavasti pelin edetessä. Seikkaileminen on hauskaa kaupungissa ja varsinkin erämaassa. Sivutehtäviä ja minipelejä on paljon, joten pelaaminen ei lopu aivan hetkessä. Taisteleminen on myös todella hauskaa ja varsinkin Secret Technique -iskuja on hauska tehdä. Kontrollit toimivat hyvin kaikissa osa-alueissa. Peli näyttää myös todella hienolta ja musiikki on mukavaa kuunneltavaa. Ääninäyttely on varsinkin japaninkielisenä todella hyvin tehty. On mukava nähdä, että Yakuza-pelien tekijät osaavat tehdä muitakin pelejä. Suosittelen peliä Yakuza-pelien, toiminta-seikkailu- tai beat ‘em up -pelien ystäville. Tätä peliä jaksaa varmasti pelata pidempäänkin ja läpäisyn jälkeen voi haastaa itseään vielä vaikeammalla vaikeustasolla.

Kiitos Koch Media Nordicille pelin arviokappaleesta.