Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Flipping Death

Stick It to the Man -pelin kehittäjien uusin peli Flipping Death laittaa sinut viikatemiehen saappaisiin. Pääsetkin pian heiluttelemaan viikatetta ja päättämään muiden kohtalon, mutta pystyykö peli hyödyntämään ideaa tarpeeksi vai onko peli vain halvalla huumorilla varustettu ja nopeasti kyhätty teos?

Kuolema korjaa

Peli alkaa, kun Penny, joka työskentelee hautaustoimistolla, saa potku ollessaan liian innokas mainostamisessaan halloweenin lähestyessä. Penny päättää viettää laatuaikaa poikaystävänsä kanssa, mutta poiketessa hautausmaalla hän putoaa kryptan lattiasta läpi ja kuolee. Tuonpuoleisessa Penny tapaa viikatemiehen ja väärinymmärryksen kautta hän joutuu tuuraamaan viikatemiestä hänen lähtiessä lomalle. Penny pääseekin suorittamaan viikatemiehen töitä auttamalla erilaisia haamuja hädässä. Tarina ei itsessään ole mitenkään erikoinen ja sitä ei kehitetä mitenkään erikoisesti. Jokaisessa luvussa on myös oma tarinansa, mikä ei vie mitenkään päätarinaa eteenpäin. Pelissä on myös paljon huumoria ja erilaisia vitsejä heitetään jatkuvasti. Tämä on virkistävää aluksi, jos ei ole pitkään aikaan nähnyt peleissä halpaa huumoria, mutta se käy hyvin nopeasti tylsäksi. Koko pelin huumori perustuu hyvin samankaltaiseen halpaan huumoriin ja sitä ei jaksa kovinkaan kauaa kuunnella. Hahmot ovat myös pitkälti hyvin tylsiä, sillä hahmoilla ei ole mitään suurempaa luonnetta ja niitä ei kehitetä kunnolla.

Manaaja

Pelissä seikkaillaan aina tietyllä alueella, jossa toisella puolella on haamuja ja toisella puolella ihmisiä. Pystyt hallitsemaan ihmisiä ja tekemään kulkemaan tämän avulla elävien maailmassa. Tarvitset kuitenkin erilaisia esineitä ihmisten hallitsemiseen ja niitä voi löytää tuonpuoleisesta. Pystyt kulkemaan tuonpuoleisessa tavallisesti hyppimällä ja juoksemalla, mutta voit myös heittää viikatteen ja teleportata sen luokse. Luvuissa on yleisesti aina jokin moniosainen tehtävä, jonka suorittamiseen tarvitset eri ihmisten taitoja. Vaikka kentät eivät ole isoja niin hallitut hahmot kulkevat yleisesti todella hitaasti. Tätä ei myöskään auta se, että yleisesti hahmoja pitää kuljettaa paikasta toiseen moneen kertaan ja varsinkin, jos viet väärän hahmon oikeaan paikkaan, matkustaminen vain pitkittyy. Pelissä menee suurin osa ajasta pelkkään matkustamiseen ja tämä ei auta peliä yhtään. Pennylla pelatessa voi onneksi teleportata eri paikkoihin suoraan. Hyvä puoli pelissä on kuitenkin se, ettei peli kerro aina täysin suoraan mitä pitäisi tehdä vaan saa itse päätellä miten ratkaisisi ongelman. Ongelmien ratkaisu ja henkilöiden hallitseminen on todella hyvä idea, mutta se on valitettavasti toteutettu pelissä huonosti liian matkustamisen ja huonojen hahmojen takia.

Mikä fysiikka?

Kontrollit toimivat suurimmilta osin hyvin, mutta hyppynappi ja karttanappi on hieman oudosti tehty. Switchillä olen tottunut, että A-napista hyppää, mutta pelissä hypätään B-napista ja kartta avataan A-napista. Tähän tottuu kuitenkin nopeasti, mutta kun kartan avaa hyppynapista poistutaan ja karttanapista valitaan paikka, johon haluaa teleportata. Tämä on sekavaa sen takia, koska yleisesti hyppynappi on aina sama kuin valintanappi. Tämä ei vaikuta kovinkaan suurelta ongelmalta, mutta se lisää turhautumista, kun aina painaa väärää nappia ja tähän tottuminen vei huomattavasti enemmän aikaa. Fysiikat ovat pelissä, myös aivan rikki, sillä yleisesti, jos esineitä tai henkilöitä työntää, ne joko sinkoavat todella pitkälle tai alkavat venyä loputtomasti. Peli kuitenkin toimii hyvin kaikilla ohjaustavoilla.

Peli ei itsessään näytä kovin miellyttävältä, vaikka tekstuurit eivät ole mitenkään rumia. Ne näyttävät kuitenkin todella halvoilta ja laiskasti tehdyiltä. Animaatio on myös todella halvasti tehty, sillä puhuessa päät aukeavat keskeltä ja liikkuvat ylös ja alas ja hahmot liikkuvat kuin halvassa Flash-animaatiossa. Tämä on varmasti ollut tietoinen valinta ja sitä käytetään huumorin apuvälineenä. Tässä se ei kuitenkaan toimi ja se näyttää vain halvasta ja laiskalta. Musiikki on hyvin tavanomaista eikä ole mitenkään erikoisen kuuloista. Samaa voi sanoa äänimaailmasta. Ääninäyttely on myös keskitasoista ja sitä voisi luokitella hieman huonommaksi B-tason ääninäyttelyksi.

Yhteenveto

Flipping Death jättää pelaajan kylmäksi tavanomaisen tarinan, halvan huumorin ja tylsien hahmojen takia. Tarina ei ole itsessään huono, mutta se ei myöskään lisää tarinaan mitään erikoista. Huumori voi olla alussa hyvin virkistävää, mutta kun samankaltaisia vitsejä kuulee jatkuvasti, ne alkavat vain ärsyttämään. Hahmoja ei myöskään kehitetä kunnolla ja niillä ei ole minkäänlaista luonnetta. Matkustaminen tuonpuoleisessa on hyvin vaivatonta, mutta kun siirtyy elävien maailmaan, matkustamisesta tulee hyvin hidasta ja työlästä. Kontrollit toimivat hyvin, vaikka niihin täytyy tottua hetken ajan, mutta pelin fysiikka on täysin rikki. Maailma ja hahmot eivät ole hirveän näköisiä, mutta ne ovat hyvin halvan näköisiä. Animaatio on myös todella halvasti tehty. Musiikki ja äänimaailma ovat keskitasoisia. Ongelmien ratkaisu on kuitenkin hyvin tehty ja peli ei pitele pelaajaa kädestä. Pelin idea on myös todella hyvä, mutta toteutuksessa on paljon korjattavaa. Suosittelen peliä niille, jotka pitivät Stick It to the Man -pelistä, sillä peli on hyvin samantapainen huumoriltaan ja pelattavuudeltaan. Muuten en voi oikeastaan suositella peliä muille, mutta jos halpa huumori maistuu ja pelin huonot puolet eivät haittaa, kannattaa peliin ainakin tutustua lähemmin.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.