Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

God of War

Kratos palaa jälleen hieman kylmemmissä maisemissa. Kreikan mytologian tuhoamisen jälkeen Kratos on seikkailemassa Skandinaavisen mytologian parissa, mutta pystyykö peli tuomaan tarpeeksi vaihtelua uuden mytologian kautta vai raapaistaanko Skandinaavisen mytologian pintaa, käyttämättä sen suurta potentiaalia hyödyksi?

Sodanjumalasta isäksi

Vuosia alkuperäisten God of Warien jälkeen Kratos majailee Midgårdissa poikansa Atreuksen kanssa. Kratoksen vaimon Fayen kuoleman jälkeen Kratos lähtee poikansa kanssa viemään Fayen tuhkat läheiselle vuorelle. Kratos tapaa tuntemattoman vieraan ennen matkan aloittamista ja joutuu aikaistamaan matkan aloittamista. Matkan aikana Kratos tapaa poikansa kanssa monia rivosuita ja kummajaisia, jotka joko auttavat tai ovat esteenä matkan etenemiselle. Tarina itsessään ei ole kovinkaan kummallinen, sillä päämääränä ei ole enää Kreikan jumalien kukistaminen vaan tuhkien vieminen vuorelle. Tarina tuntuu myös hieman pitkitetyltä, mikä olisi hyvä hahmon kehityksen puolesta, mutta hahmojen luonteesta saa todella nopeasti kiinni sillä ne ovat joko yksinkertaisia tai hyvin ennalta arvattavia. Peli ei myöskään käytä hyödyksi Skandinaavista mytologiaa, joka on itsessään hyvin laaja ja mielenkiintoinen vaan mytologia tuntuu olevan enemmänkin sivuroolissa.

Seikkaileminen toimii pelissä hyvin yksinkertaisesti. Pelissä on paikka, josta pääsee helposti siirtymään uusiin paikkoihin, mutta alussa on valittavana vain yksi paikka ja loput aukeavat pelin edetessä. Tätä paikkaa voisi verrata hyvin tavanomaiseen kenttä valikkoon, mutta paikkoja pääsee tutkimaan uudestaan, mikäli haluaa. Tähän paikkaan pääsee helposti maailmalla olevien teleporttien avulla. Maailmalta löytyy myös paljon kerättävää ja tutkittavaa. Arkuista voi löytää erilaisia esineitä, jotka nostavat maksimikunnon tai raivon määrää, uusia varusteita, talismaaneja tai valuuttaa. Arkut ovat yleensä jonkin pienen pulmanratkonnan takana, mutta nämä eivät tuota ongelmia. Pelin valuutalla voi ostaa kauppapaikoista varusteisiin päivityksiä tai erilaisia esineitä, jotka liitetään varusteisiin. Varusteiden päivittämiseen tarvitaan yleensä myös joitain tiettyjä materiaaleja, joita löytää myös maailmalta. Taisteluista saa tuttuun tapaan kokemuspisteitä, joilla voi ostaa lisää taitoja, mutta Kratoksen tasoa nostetaan varusteiden ja niiden päivittämisen avulla.

Poika!

Taistelemista on muutettu edellisistä God of War -peleistä, sillä kamera on Kratoksen olan takana. Taistelu on myös hidastempoisempaa, mikä ei välttämättä ole huono asia, sillä taistelu on paljon teknisempi kuin aiemmin. Kratoksella on aseena Leviathan kirves tai nyrkit. Kirvestä voi heitellä pidemmän matkan päähän ja sen voi helposti kutsua takaisin napin painalluksella. Kirveeseen voi myös valita kaksi erikoisiskua kerrallaan erilaisten kivien avulla ja näillä voi esimerkiksi jäädyttää vihollisen helpommin. Kirveellä saa helposti tehtyä vahinkoa viholliselle, mutta nyrkkien avulla voi tyrmätä vihollisia helpommin ja vihollisen tainnutus mittarin täyttyessä vihollisen voi tappaa nappia painamalla. Pelistä löytyy myös kilpi, jolla voi torjua vihollisten iskuja tai sitä voi käyttää aseena, mikäli nyrkit on valittuna. Pelin teknisen luonteen takia, kilven käyttäminen on joskus viisaampaa kuin iskun väistäminen. Atreus ei ole myöskään tyhjänpanttina taisteluissa, vaan voit käskeä häntä ampumaan vihollisia jousipyssyllä tai joskus Atreus käy itse häiritsemässä vihollista. Pidin itse siitä, että pelin taistelusysteemiä oli uudistettu, vaikka sarjan edellisten pelien taistelusysteemissä ei ollut mitään vikaa, mutta on mukava nähdä silti jotain vaihtelua. Pomotaistelut ovat valitettavasti pelin suurin heikkous, sillä vaikka toinen pomotaistelu oli hienosti tehty ja intensiivinen, sen jälkeen niistä tulee hyvin tylsiä ja itseään toistavia. Varsinkin, kun saman pomotaistelun joutuu käymään useaan eri kertaan ilman minkäänlaisia muutoksia.

Kontrollit toimivat pelissä hyvin, vaikka taisteluiden kontrolleihin täytyy totutella hetken, sillä R1- ja R2-napeilla lyödään. Vaikka itse päätin totuttautua kontrolleihin, ne voi helposti muuttaa asetuksista tuttuihin neliö- ja kolmio-nappeihin. Lukittautumisen kanssa tuli myös välillä ongelmia, sillä en saanut sitä aina pois päältä tiukan paikan tullen, mutta tämä ei ollut toistuvaa. Latausajat ovat todella lyhyitä ja pelin sisäiset lataustauot on piilotettu hyvin, vaikka ovatkin selvästi näkyvissä. Hahmot ovat muuten onnistuneesti tai siedettävästi tehty, mutta Atreus ei mielestäni sovi peliin yhtään, sillä se mitä God of War viimeiseksi kaipaa, on lasta, jolla on itsehillintä ongelmia. Onneksi kahdesta sepästä saa ainakin jotain huumoria revittyä.

Peli näyttää todella hyvältä tavallisella Playstation 4:lla, joten voin vain kuvitella kuinka hyvältä peli näyttäisi Playstation 4 Prolla. Peli myös pyörii sulavasti ilman mitään ongelmia, mutta PS4:n tuuletin pyörii peliä pelatessa kuin suihkukone. Tämä on myös kuulemani perusteella ongelma PS4 Pron kanssa, mutta onneksi ääneen tottuu nopeasti, kunhan nostaa pelin ääntä. Maailma näyttää elävältä ja värikkäältä tai synkältä ja tunkkaiselta, riippuen alueesta. Musiikki on hyvän kuuloista ja kappaleita käytetään enemmänkin tunnelman luomiseen kuin taitojen näyttämiseen, mistä itse pidin. Tämä ei tarkoita etteikö kappaleita olisi tehty taidolla vaan yksinkertaisemman musiikin tekeminen oli selvästi se mitä haettiin.

Yhteenveto

God of War on hienon näköinen ja toimiva peli, tylsähkön tarinan ja itseääntoistavien pomotaisteluiden kanssa. Tarina ei valitettavasti aiheuta pelaajassa kovinkaan suurta intoa, sillä pelin päämääränä on viedä Kratoksen vaimon tuhkat vuoren huipulle. Tarinasta olisi saanut paljon mielenkiintoisemman, jos Skandinaavinen mytologia olisi otettu isompaan osaan. Maailmalla on kuitenkin mukava tutkiskella paikkoja ja etsiä lukemattomia arkkuja tai vain nauttia maisemista. Taistelusysteemi on hyvin tehty ja se antaa kaivattua vaihtelua. Atreus on myös yllättävän hyödyllinen taisteluissa. Aseiden vähyys on harmi, mutta parin aseen kanssa voi onneksi käyttää monenlaisia taktiikoita. Pomotaistelut ovat valitettavasti todella huonosti tehty heti toisen jälkeen ja sama vastus toistuu useaan kertaan. Kratoksen tason nostaminen on myös alussa hieman outo, mutta sen oppii nopeasti. Kontrollit toimivat hyvin ja vaikka niitä on muutettu aikaisemmista osista, niitä oppii nopeasti käyttämään tai ne voi vaihtaa helposti asetuksista. Vaikka PS4:n tuuletin huutaakin kovaa, sen ääneen onneksi tottuu nopeasti. Peli näyttää todella hyvältä ja kuulostaa hienolta, vaikka musiikki on hieman yksinkertaisempaa, mikä ei ole huono asia. Peli myös pyörii sulavasti ilman ongelmia. Vaikka Atreus on hyödyllinen taisteluissa, niin hahmona hän ei sovi peliin ollenkaan. Tämä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä suuri ongelma, mutta jos tarina olisi mielenkiintoisempi, tästä syntyisi paljon isompi ongelma. Vaikka tarina ja pomotaistelut ovat iso ongelma, niin suosittelen silti pelin ostamista, sillä taistelusysteemi ja alueet ovat mielenkiintoisia vaikka ongelmat syövät sitä pois. Vaikka peli ei pärjää God of War 1-3:lle, ei se ole siltikään huono, joten suosittelen peliä, jos hienot ja toimivat toimintaseikkailupelit kiinnostaa oli sitten pelannut sarjan aikaisempia pelejä tai ei.

Kiitos Sonylle ja Republic of Communicationsille pelin arviokappaleesta.