Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Harvest Moon: Skytree Village

Maanviljelijän työt ovat jälleen alkaneet uudessa Harvest Moon: Skytree Villagessa. Paljon kaivettavaa, tutkittavaa ja keskusteltavaa on tiedossa, mutta onko tämä kaiken sen arvoista vai olisiko Harvest Moon -sarja ison uudistuksen tarpeessa?

Luontoäiti kutsuu

Kaikki alkaa, kun sinä vaellat kuihtuneella niityllä, kunnes romahdat kuumuudesta. SInut pelastaa keijukainen, joka vie sinut sadonkorjuun jumalattaren luokse. Jumalatar pyytää sinua palauttamaan alueen vanhaan loistoonsa. Tämä tapahtuu palauttamalla seitsemän Skytreetä takaisin henkiin. Et tietenkään aio tuhlata aikaa vaan aloitat jumalattaren auttamisen heti monien uusien ystäviesi kanssa. Tarina ei ole mitään ihmeellistä, mutta onnistuu luomaan pelille tarkoituksen ja antaa samalla pelaajalle päämäärän mitä tavoitella.

Saat valita pelin alussa pelaatko nais- vai miespuolisella hahmolla. Lähellä sijaitsevassa Skytree Villagessa ei asusta vielä ketään, mutta pian kauppiaat, kokit ja muut hullut tiedemiehet saapuvat kylään. Heiltä voit ostaa kaikenlaisia erilaisia esineitä, kuten siemeniä, mausteita ruuanlaittoa varten ja rakennuksia. Voit myös myydä viljelyksiesi tuotoksia heille. Alussa sinulla ei ole kovin isoa aluetta missä voit viljellä kukkia, viljaa ja kasviksia, mutta herätessäsi uusia Skytreeitä, alue laajentuu. Alueen laajentuessa pystyt myös rakentamaan uusia rakennuksia, joissa voit pitää eläimiä tai valmistaa eläinten ruokaa. Riippuen eläimestä voit saada esimerkiksi villaa, maitoa tai kananmunia, joita voit myydä rahan toivossa tai valmistaa niistä ruokaa ja esineitä. Voit myös kaivaa maata lapiolla, hakata puita kirveellä ja kiviä moukarilla tai kalastaa ongella. Viljeleminen toimii hyvin pitkälti pelin pääpainona, muiden Harvest Moon -pelien tapaan, mutta se ei pelkästään riitä sillä auttaaksesi jumalatarta sinun täytyy esimerkiksi pitää eläimistäsi huolta ja kalastaa. Viljeleminen on hyvin yksinkertaista. Kynnät maata, laitat siemenet maahan, kastelet ne ja odotat niiden kasvamista, kastellen niitä päivittäin. Viljelemistä on myös helpotettu sillä voit istuttaa yhteensä yhdeksän siementä kertaheitolla. Kyntämistä ja kastelemista joutuu kuitenkin tehdä hitaasti yksi kohta kerrallaan, mutta saat pian kehitettyä esineitäsi, jolloin voit kyntää tai kastella jopa kolme kohtaa kerralla. Kun viljelykset ovat kasvaneet, ne voivat olla myös parempia yksilöitä, joiden avulla saat enemmän rahaa. Liikaa töitä ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä sinulla on sydämiä ruudun yläreunassa, jotka kuluvat tehdessäsi töitä. Mikäli nämä kuluvat loppuun romahdat ja keijukaiset joutuvat auttamaan sinut takaisin kotiisi. Valvominen ei ole myöskään viisasta, sillä jos valvot liian myöhään sydämesi kuluvat nopeammin seuraavana päivänä. Tämä kannattaa muistaa, sillä pelin addiktoiva ja viihdyttävä luonne aiheuttaa helposti sen, ettei tekemistä malta jättää kesken. Keijukaisia ilmestyy myös enemmän riippuen montako Skytreetä olet palauttanut ja jokaisella on omat voimansa. Voit auttaa heitä esimerkiksi vihannesten tai kukkien kasvattamisessa tai eläinten hoidossa.

Sano se kukkasin

Skytree Village ei toimi pelkästään kauppapaikkana, vaan kyläläiset järjestävän tapahtumia, kysyvät sinulta apua ja voivat olla myös sinun rakkauden kohteesi. Kyläläiset voivat järjestää esimerkiksi kokkaus- tai kalastuskilpailuja, joista voi voittaa itselleen palkintoja. Kyläläisillä on myös monesti ongelmia tai puutteita ja voit auttaa niiden ratkaisemisessa. Yleisesti kyläläiset kysyvät vain tiettyjä esineitä ja saat rahaa ja esineitä, mikäli annat nämä esineet heille. Voit myös halutessasi perustaa perheen tietyn kyläläisen kanssa. Tämä onnistuu puhumalla kyläläisten kanssa useasti, varsinkin heidän syntymäpäivänään, ja auttamalla heitä. Kemia nousee hahmojen kohdalla, jonka määrän voi nähdä kyläläisten luettelosta, ja kun tämä on tarpeeksi suuri, voit ehdottaa naimisiin menoa. Tämän voi tehdä kuitenkin vasta pelin loppupuolella, joten mikään kiire ei ole. Kyläläisten kanssa jutteleminen on, mukavaa sillä aina välillä mennessäsi heidän kotiinsa voit aktivoida kohtauksen, jossa hahmot avaavat hieman omaa luonnettansa. Voit nähdä yöllä myös unta kyläläisten ongelmista, jotka auttavat sinua tietämään ongelmista etukäteen ja täten jokaiselle kyläläiselle ei tarvitse käydä joka päivä juttelemassa.

Kontrollit toimivat pelissä hyvin, sillä pelistä löytyy kolme eri kuvakulma-muotoa. Ensimmäiseksi on tavallinen kolmannen persoonan kuvakulma, jonka avulla näet helposti eteenpäin ja ympärillesi. Toinen muoto on ylhäältä kuvattu Overhead View, jonka avulla näet paikkoihin, joihin et ensimmäisellä muodolla välttämättä näkisi. Kolmas muoto on nimeltään Farming View, joka on samanlainen kuin Overhead View lukuunottamatta liikkumista. Farming Viewissä katsot aina samaan suuntaan riippumatta mihin päin liikut. Tämä helpottaa todella paljon itse viljelemistä. 3D-efektiä ei pelissä ole alkuvalikon lisäksi, mikä on harmi, sillä se olisi ollut mukava lisä peliin. Peli on viihdyttävää ja värikästä katseltavaa, mutta mitään mullistuksia ei kannata tältä puolelta odottaa. Hahmot ovat myös hyvin persoonallisen näköisiä. Musiikki on mukavaa kuunneltavaa ja antaa rauhallisen tunnelman peliä pelatessa.

Yhteenveto

Harvest Moon: Skytree Village on kaikinpuolin onnistunut simulaatiopeli, jonka parissa viihtyy pitkän aikaa. Addiktoivan luonteen ja hyvän pelattavuuden avulla peliä ei myöskään malta jättää kesken vaan pelaaminen voi jatkua useita tunteja kerrallaan. Viljeleminen, eläinten hoito ja muu työskentely on myös palkitsevaa ja pelistä tulee helposti hyvälle tuulelle. Viljeleminen on myös tehty hyvin helpoksi useiden kuvakulmien avulla ja monien kasvien ja kukkien samanaikaisen istuttamisen kanssa ja pelin edetessä se helpottuu ja nopeutuu entisestään. Kyläläiset ovat myös iso peliä ja heidän kanssaan on mukava käydä vaihtamassa pari sanaa. Peli voi kuulostaa hyvin itseään toistavalta, mutta päivittäiset tapahtumat ja kyläläisten ongelmat tuovat paljon vaihtelevuutta peliin. Peli näyttää mukavalta ja kuulostaa rauhalliselta, mutta kumpikaan ei nouse keskiverron yläpuolelle. Vaikka peli on hauska ja viihdyttävä, suurin miinus on kuitenkin se, että peli ei muuta paljoa edellisestä Harvest Moon: The Lost Valleysta vaan tuntuu vain lisäävän viljeltävää ja keksimällä uuden tarinan. Muuten peli kuitenkin jaksaa viihdyttää monipuolisuudellaan. Suosittelen peliä kaikille ketä kiinnostaa maanviljelys-simulaatiopelit tai on aikaisemmin pitänyt Harvest Moon -sarjan peleistä. Tämä on myös hyvä väylä kokeilla tykkäisikö tämän tyylisistä peleistä. Mikäli sarjan edellinen peli alkoi kyllästyttämään, tätä peliä ei välttämättä kannata silloin hankkia.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.