Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Helldivers

Helldivers on harcore twin stick räiskintä ja se on Arrowhead Game Studiosin kehittämä ja Sonyn julkaisema peli PS3, PS4 ja PS Vitalle. Peli on kaikkien alustojen kesken Cross Play, Cross Save, Cross Chat ja Cross Buy, joten pelin ostaessa sen saa kaikille kolmelle alustalle ja sitä voi pelata muiden konsoleiden omistajien kanssa. Onko peli vain kömpelö kopio muista twin stick -peleistä vai nouseeko peli lajinsa huipulle?

Brothers in arms

Helldiversissa sotilaat, jotka ovat nimeltään Helldivereita yrittää puolustaa super maata kolmelta eri hyökkääjältä, jotka ovat: Ötökät, kyborgit ja Illuminati. Näitä kolmea vihollista vastaan voi taistella kolmessa eri järjestelmässä ja jokaisella järjestelmällä on oma vaikeustasonsa. Tarinaan en ota kantaa, koska se on aivan turha ja nopeasti tehty, joka vaikuttaa siltä, että yhdysvaltalaiset (jotka omistavat nähtävästi koko maailman) haluavat levittää muuallekin universumiin omaa “demokraattista” ajattelutapaansa vaikka väkisin. Tarina tosiaan on hätäisesti tehty, eikä se ole pelissä pääpainona.

Twin stick pelien tyylisesti pelissä liikutaan vasemmalla tatilla ja tähdätään oikealla tatilla. Kontrollit toimivat muuten hyvin, mutta tähtääminen vaikuttaa hieman tökeröltä ja kankealta. Pelaaminen kuitenkin onnistuu hyvin luontevasti, kun tähtäämisen kankeuteen tottuu.

Kaiken pahan pesä

Komentosillalla, josta peli aina alkaa, voi valita tehtävän, tutkia tietoja, liittyä muiden peliin tai kehittää aseita tai muita tavaroita. Komentosilta toimii tavallaan pelin interaktiivisena valikkona. Tehtävä valikosta voi valita kaikkia tehtäviä, mutta jotkut on lukittu ja ne voi avata, kun saa ylennyksiä. Komentosillalta näkee myös kaikenlaisia tekstitiedostoja, joissa kerrotaan miten mikäkin asia toimii ja sieltä löytää myös syvempää tarinaa vihollisista ja muista asioista. Muiden peliin liittyminen onnistuu helposti ja ei tarvitse muuta kuin valita pelisessio, johon haluaa liittyä ja sitten onkin nopeasti jo menossa mukana. Aseiden ja strategioiden kehitys onnistuu komentosillalta ja niitä kehitetään tutkimuspisteillä, joita saa kentistä löydettävistä näytteistä tai vain tavallisella pelaamisella. Strategiat toimivat apuvälineinä pelissä ja niillä voi kutsua esimerkiksi itselleen uuden aseen, ilmaiskun tai minitykkitornin.

Tehtävissä tarvitsee aina suorittaa tietty määrä tehtäviä, jotka voi olla esimerkiksi tuhoa ötököiden pesä tai kaappaa alue. Kun tehtävät on suoritettu, täytyy siirtyä alueelle, josta evakuointi tapahtuu. Tämä on pähkinänkuoressa pelin idea, mutta pelaaminen on hyvin strategista varsinkin, jos pelaa monen pelaajan kanssa. Pelin hauskuus varmaan tulee hyvin pitkälti siitä ettei voi vain päättömästi räiskiä tietään voittoon vaan joutuu ensiksi hieman miettimään ja soveltamaan tilanteen mukaan. Monen pelaajan pelissä tulee myös se vaara esille, että voi vahingossa tappaa toisen pelaajan ja se on yleensä kuolettava virhe parin pelaajan pelissä. Hieman vaikeimmissa tehtävissä voi mennä jonkun aikaa ennenkuin ne pääsee läpi, kun huomaakin ettei neljällä pelaajallakaan pääse räiskien läpi. Moninpeliä voi pelata yhteensä neljä pelaajaa joko lokaalisti tai netin välityksellä. Moninpeli on tehty hyvin helpoksi ja nopeaksi, kun ei tarvitse kuin paria nappia painaa niin onkin jo auttamassa toista pelaajaa. Jokaisella tehtäväalueella on omat vihollisensa ja maastonsa, joissa on myös omat haittapuolensa. Maastoja ovat metsä, aavikko ja lumipaikka.

Arpapeliä

Pelin tehtävät ovat ovat randomisti generoituvia, mutta se ei hirveästi näytä vaikuttavan ottaen huomioon, että tehtäväalueet ovat hyvinkin pieniä ja samankaltaisia, mutta se tuo myös paljon uudelleenpelaamisarvoa. Pelissä käydään myös sotia, jotka kestävät 4-6 viikkoa ja jonka voittaminen riippuu kaikkien pelaajien menestyksestä. Jokaisella alueella on oma yhteisövaikutus-mittari, joka kuvastaa kumpi osapuoli on voitolla. Tästä ei tietääkseni saa muuta mielihyvää kuin ylellisen voiton tunteen.

Vaikeutta pelissä riittää ja peli selvästi panostaa enemmän pelaajaa pelaamaan muiden kanssa enemmän kuin yksin. Peli helpottuu hieman mitä enemmän pelaajia on mukana, mutta mitä vaikeampiin tehtäviin mennään niin siellä ei hirveästi kavereiden tuki lohduta. Peli ei ole missään vaiheessa liian vaikea vaan tehtävät voi myös valita oman tasonsa mukaan.

Peli on myös käännetty täysin suomeksi, mutta juolahtaa mieleen vain kysymys: Miksi? En itse näe mitään syytä miksi peli olisi pitänyt kääntää suomeksi, mutta se olisi voitu korjata helposti sillä, että kielen olisi saanut vaihdettua helposti asetuksista eikä olisi tarvinnut mennä muuttamaan järjestelmän kieltä. Hupaisista suomennoksista saa kuitenkin aina silloin tällöin pienet naurut.

Yhteenveto

Helldivers on mukava ja haastava peli yksin tai ryhmässä. Haastetta ei pelistä puutu vaan joitakin tehtäviä saa yrittää useita kertoja eri arsenaalien ja taktiikoiden kanssa. Pelistä löytyy yli 40 tuntia pelattavaa pelkästään, jos haluaa kehittää hahmonsa korkeimmalle tasolle, mutta randomisti generoituvien kenttien takia, peli voi pelata senkin jälkeen. Musiikista ja graafisesta ulkoasusta minulla ei ole mitään muuta sanottavaa, kuin että ne ovat hyvin tavallisia, eikä mitään erikoista pelissä ilmene. Moninpeli on taas tehty hyvin helppokäyttöiseksi ja nopeaksi, mutta serverit nähtävästi temppuilevat vielä näin alkuvaiheessa, koska minulla on ollut kahdesti vaikeuksia päästä pelaamaan netissä. Suosittelen peliä jokaiselle, joka on vähääkään kiinnostunut twin stick -peleistä tai yleensäkin multiplayer peleistä.

Kiitos Sonylle arviokoodista.