Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Inazuma Eleven GO Chrono Stones: Wildfire

Inazuma Eleven GO Chrono Stones: Wildfire on Level-5 kehittämä ja Nintendon julkaisema jalkapalloiluun sijoittuva roolipeli. Pelistä julkaistiin samaan aikaan myös Inazuma Eleven GO Chrono Stones: Thunderflash ja pelit ovat muuten identtisiä keskenään, mutta pieniä esine, pelaaja ja joukkue eroja löytyy. Tämä on Inazuma Eleven -sarjan viides osa ja samalla minun ensikosketus sarjaan. Tuoko peli tarpeeksi mielenkiintoa sekoittamalla jalkapallon ja roolipelaamisen vai onko peli vain hyvä idea väärissä vaatteissa?

What a story

Inazuma Eleven GO Chrono Stones perustuu jo vuonna 2008 alkaneeseen manga- ja anime-sarjaan nimeltä Inazuma Eleven ja sen jälkeen on sarjaan tullut muita lisäyksiä ja Inazuma Eleven Go: Chrono Stones on yksi näistä. Itsehän en ole sarjan mangaa lukenut tai animea katsonut ja tämä on samalla ensikosketukseni sarjaan. Tarina olisi voinut avautua enemmän, jos olisin seurannut sarjaa aikaisemmin, mutta pelin tarinaa pystyy seurata kuitenkin hyvin ilman edellistä tuntemusta sarjaa kohtaan. Tarina kuitenkin on valitettavasti aivan hirveä ja jatkuvasti löytyy erilaisia virheitä, mitkä eivät pitäisi olla mahdollisia pelin luomassa maailmassa. Tarina on yksinkertaisuudessaan tämä: Arion Sherwind, kuka on pelin päähenkilö, palaa matkoiltaa Raimon nimiseen paikkaan, huomaten ettei kukaan tunnu tietävän missä jalkapallokerhon jäsenet ovat. Pienen tutkimisen jälkeen hän huomaa, ettei jalkapallokerhoa enää ole ja kukaan ei tunnu muistavan mitään kerhosta tai edes jalkapallosta. Arion lähtee tämän jälkeen ratkaisemaan mikä voisi olla syynä näin ihmeelliselle muutokselle. Tässä pelin tarina pähkinänkuoressa, mutta voi myös olla, että tarinaan ei keskitytty hirveämmin vaan tekaistiin vain nopeasti jonkinlainen tarina peliä varten, mutta itse en ainakaan usko siihen, koska Inazuma Eleven -sarjaan liittyy jo valmiiksi monta animea ja mangaa, joten uskon, että se on otettu jo valmiista materiaalista. Ehkei tarina kuullosta niin hirveältä, kun sen laittaa paperille, mutta toteutuksessa mahtaa olla hyvinkin paljon vikaa tässä tapauksessa. Tapahtumien kulku ei ole tehty hirveän optimaalisesti ja turhaa keskustelua venytetään ja ainoa asia mikä minulle on jäänyt käteen pelin hahmojen luonteesta on, että Arion rakastaa jalkapalloa enemmän kuin mitään muuta maailmassa, paitsi ehkä perhe ja ystävät ovat hieman tärkeämpiä.

Game on

Pelimekaniikka ja kontrollit toimivat puolestaan mainiosti. Matseissa on yleisesti aina, jokin päämäärä, mikä täytyy suorittaa, jotta voittaisi matsin, mutta on myös matseja, joissa tarvitsee vain saada enemmän maaleja. Matseissa peli toimii hyvin yksinkertaisesti ja sitä pelataan pelkästään kosketusnäyttöä käyttämällä. Kaikki mitä vaan voi pelissä tehdä, paitsi kameran ohjaaminen tapahtuu styluksella. Peliä katsotaan tavallaan isometrisestä kuvakulmasta ja pelissä on helppo hahmottaa kaikki tapahtuva. Matseissa käytetään erilaisia erikoistaitoja, joita saa myös pelin edetessä lisää. Esimerkiksi voit harhauttaa vihollisen nopeasti tai laukaista päin maalia voimakkaasti. Voit myös puolustautua erikoistaidoilla esimerkiksi maalivahti voi pysäyttää pallon varmasti, jollain taidolla. Jokaisella pelaajalla on oma voima lukemansa, joka arvotaan aina ennenkuin, jotain tapahtuu esimerkiksi lauotaan päin maalia. Perinteisesti se kummalla on isompi lukema voittaa kamppailun. Jokaisella on myös oma kiinteä voima lukema, joka takaa sen, että heikko hahmo ei voi kuitenkaan saada todella suurta lukemaa. Pelissä on myös erilaisia supertaitoja, joita voi käyttää hetkellisesti nostamaan hahmon voimia suuresti. En ainakaan itse ole huomannut pelissä hirveästi sääntöjä, mutta kerran on tullut vastaan rangaistus ja aloituskin on kerran uusittu. Kontrollit toimivat muuten hyvin, mutta yhdessä matsissa jossa minun piti tehdä maali niin en voinut ollenkaan laukoa vaan se aktivoitui joskus itsestään, mutta oletan, etten vain ymmärtänyt mitä silloin piti tehdä. Matsien ulkopuolella ei tehdä paljon muuta, kuin juostaan eri paikkoihin puhumassa ihmisille. Matsien jälkeen saa myös aina kokemuspisteitä, jonka jälkeen hahmo kehittyy ja tulee voimakkaammaksi.

Musiikista ja maisemista minulla ei ole mitään erityistä sanottavaa. Musiikki on hyvin miellyttävää vaikka ei olekaan mitenkään erityisen muistettavaa, mutta sitä kuuntelee mielellään peliä pelatessa. Maisemat ja yleinen graafinen ulkoasu on hyvin tehty ja niistä ei ole sen kummempaa valittamista. 3D-ominaisuus toimii pelissä vallan mainiosti vaikkei sitä koko ajan näekään, koska esimerkiksi matseissa suurin osa toiminnasta tapahtuu kosketusnäytöllä, mutta aina silloin kuin toiminta muuttuu ylä näyttöön niin ei 3D:stä ole mitään valittamista. Pelin erilliset välivideot ovat kuitenkin todella hienosti tehty ja vaikuttaa siltä, että niihin on kulutettu todella paljon aikaa ja ne saattavat olla pelin parhainta antia. Tämän kuitenkin pilaa aina jossain kohtaa dubbaus.

Agapio Racing Team

Englanninkielinen dubbaus pelissä on suoraan sanottuna aivan hirveää kuunneltavaa. Olisin itse voinut katsoa tämän seikan läpi sormien, jos olisi ollut mahdollista valita alkuperäinen ääninäyttely, mutta valitettavasti se ei ole mahdollista, minkä kyllä ymmärrän, koska jouduin jo valmiiksi poistamaan kaikki mitä minulla oli 3DS:ni, että sain ladattua tämän pelin, joten toinen ääniraita olisi lisännyt pelin kokoa huomattavasti. En ole aivan varma yrittävätkö ääninäyttelijät liikaa vai eivät ollenkaan, koska kyllä intoa näyttää löytyvän, mutta taas taitoa ei, eikä puheet ole kuitenkaan hirveän monotonisia. Päähahmo on nähtävästi britti ääninäyttelyn perusteella, mutta aksentti kuulostaa todella teennäiseltä. Peli tuntuu pitävän eri aksenteista, koska lyhyen ajan sisään aksentteja oli jo kourallinen ja niiden seasta löytyi esimerkiksi venäjän-, jamaican- ja saksan aksentit. Dubbaus on selvästi pelin hirvein osa ja se melkein sai minut jättämään pelin kesken.

Pelistä löytyy myös moninpelimuoto, jossa voi pelata muiden pelaajien kanssa netin välityksellä, mutta valitettavasti en pystynyt pelata kenenkään kanssa, koska en löytänyt ketään, joten siitä en voi sen enempää sanoa, mutta oletan, että se on tavallista matsien pelaamista ja sitä voi pelata yhteensä neljä pelaajaa samanaikaisesti. Hahmoja voi myös vaihtaa lokaalisti pelaajien kesken ja StreetPassin avulla voi saada erilaisia haasteita.

Yhteenveto

Inazuma Eleven GO Chrono Stones: Wildfire on pelillisesti hyvin hauska ja toimiva, joka kaatuu huonoon tarinaan ja hirveään ääninäyttelyyn. Maailmaa on mukava tutkia ja matsit toimivat hyvin. Pelin idea on hyvin toimiva, mutta yleinen nautinto poistuu, kun tarinaa ei halua seurata ja ääninäyttely rasittaa korvia. Musiikki ja maisemat ovat hyvin nautittavia ja hienoja, vaikka eivät olekaan mitään ihmeellistä. Välivideot ovat selvästi pelin parasta antia ja niihin on varmasti käytetty paljon aikaa ja jos välivideot ovat samojen tekijöiden tekemiä kuin sarjan anime, niin silloin tekijät osaavat kyllä hommansa. En voi valitettavasti suositella peliä, muille kuin sarjan faneille ja suosittelen, että ne joita pelin idea kiinnostaa niin miettivät tarkasti pelin ostamista ja suosittelen heitä ostamaan jonkun sarjan vanhemman pelin tai odottamaan uutta julkaisua.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arvio kappaleesta.