Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Kirby: Triple Deluxe

Kirby: Triple Deluxe on Hal Laboratoryn kehittämä ja Nintendon julkaisema peli 3DS:lle. Kirby matkustaa uusiin kujeisiin, mutta onko pienen pinkin pallon tarinat jo kerrottu vai loistaako pieni söpö ahmattimme taas parrasvaloissa.

Dreamlandin sankari

Peli alkaa, kun yöllä yllättäen Kirbyn talon lähellä alkaa kasvaa köynnöspuu, nostaen talon korkealle pilvien tasolle. Kirbyn herätessä hän lähtee tutkimaan tätä outoa tapausta ja huomaa hämärän tyypin menevän, Kirbyn hyvän ystävän, Kuningas Dededen linnaan. Tällä kertaa Kuningas Dedede siepataan ja Kirby lähtee kyselemättä pelastamaan vanhaa ystäväänsä, hänen ruokahalunsa ollessa suurempi kuin koskaan.

Maailma tuo heti lämpimän tunteen ja peliä tekee mieli lähteä innolla pelaamaan. Maailmat ovat hyvin värikkäitä ja kenttäsuunnittelu on mielikuvituksellista sekä monipuolista. Pelissä esiintyvät uudet hahmot ovat hyvin suunniteltuja ja värikkäitä. Vanhat hahmotkin näyttävät entistä kiiltävämmiltä. Pelin tekijät ovat selvästi halunneet tehdä tästä pelistä jotain suurta ja muistettavaa, jossa siinä he ovat kyllä onnistuneet.

Kontrollit ovat hyvin yksinkertaiset, mutta en ala niitä erikseen selittämään, koska peli ei niitä itsekkään kertonut paitsi hyppy- ja imemisnapin joka on hyvä, koska pelatessa oppii ja turha holhous on jätetty pois. Pelissä käytetään paria 3DS:n ominaisuutta hyödyksi. 3DS:ää tarvitsee kallistaa jompaan kumpaan suuntaan liikuttaakseen tiettyjä asioita ja esineitä. Myös koko konsolia tarvitsee liikuttaa, jos kyseessä on tähtäys osio. Molempia ominaisuuksia hyödynnetään mahtavasti, eikä missään kohdassa tule tunnetta, että nämä ominaisuudet olisivat tylsiä, eikä niiden tekeminen tunnu pakotteelta. Näitä ominaisuuksia käytetään myös muutamien pulmien ratkomisessa. Kirby voi myös siirtyä etualalle ja sieltä takaisin.

Hypernälkä

Kirby on saanut pelissä aivan uuden kyvyn, joka todistaa, ettei Kirbyn ruokahalu ole katoamassa minnekkään vaan päinvastoin. Uusi Hypernova-kyky auttaa Kirbyä imemään sisäänsä yhä suurempia asioita kuin ennen esimerkiksi puita. Tätä kykyä ei kuitenkaa pysty käyttämään aina silloin kun mieli tekee vaan pelin edetessä voi löytää puusta alas roikkuvan Miracle Fruit -hedelmän, jonka syödessään saa tämän kyvyn käyttöönsä kentän loppuun asti. Tämä on kiva lisä jo valmiiksi laajaan kykyvalikoimaan, mutta peli ei kuitenkaan muutu liian helpoksi Hypernova-kyvyn avulla. Kykyä ei kuitenkaan jaeta joka kentässä vaan sen saa valikoiduissa kentissä ja yleensä se on sijoitettu kentän loppupuoliskolle, joten pelistä ei tämän takia tule liian helppo. Pelissä on 25 kopiointikykyä, joista 5 on luotu pelkästään tätä peliä varten. Nielaisemalla vihollisen saa tämän vihollisen kyvyn ja voi täten käyttää sitä omiin tarpeihinsa. Oma suosikkini on aina ollut Miekkakyky eikä se ole tämänkään pelin aikana muuttunut mihinkään.

Pelissä on hyvin paljon erilaisia puzzleja. Alussa tottakai on hieman helpompia puzzleja, mutta ne vaikeutuvat pelin edetessä ja minä jouduin pysähtymään parissa puzzlessa miettimään, mutta tämä on vain hyvä asia, koska peli ei saa pitää pelaajaa täysin idioottina.

Onko se syötävää?

Pelissä löytyy paljon kerättävää ja tekemistä. Kentistä löytyy aina tietyn verran aurinkokiviä ja avaimenperiä. Aurinkokiviä tarvitsee aina tietyn verran avatakseen maailman vastuskentän. Pelissä on yhteensä 100 aurinkokiveä ja ne ovat suhteellisen helposti löydettävissä. Avaimenperiä voi löytää myös kentistä, mutta ne ovat vain tavallisia kerättäviä esineitä, eikä niillä ole sen kummempaa merkitystä. Niitä on kuitenkin mukava kerätä ja jokaisessa avaimenperässä on joku aikaisemman Kirby-pelin hahmo, joten niitä on mukava tutkiskella erikseen. Pelissä on myös erillisiä minipelejä, joista kaksi on alusta alkaen auki, Kirby Fighters ja Dedede's Drum Dash. Kirby Fighters:ssa pelataan Kirbyllä muita Kirbyjä vastaan, joilla on jokin kyky ja itselleenkin saa valita rajoitetusta valikosta omansa. Tämä minipeli muistuttaa vahvasti Super Smash Bros. pelisarjaa ja on varmasti viittaus siihen, koska Hal Laboratory on tehnyt molempien sarjojen pelit. Minipelissä on yksinpeli ja moninpeli, mutta moninpeliä voi pelata vain lokaalisti. Peli onneksi se tukee Download Play:tä, joka tarkoittaa että muut pelaajat, jotka omistavat 3DS:n, voivat pelata moninpeliä omistamatta peliä itse.. Online moninpelin puute on kyllä harmillista, mutta kaikkea ei voi saada. Dedede's Drum Dash:ssä pelataan Kuningas Dededellä ja pompitaan rumpujen päällä vanhojen Kirby klassikoiden soidessa ja yritetään kerätä mahdollisimman paljon kolikoita. Yksinkertainen idea ja hauskaa pientä ajanvietettä pääpeliä pelatessa.

Musiikki pelissä on kaikkea mitä Kirby peliltä voisi odottaa. Pelistä löytyy uudelleensovituksia vanhoista kappaleista kuten myös aivan uusia tekeleitä. Musiikit saavat aina hymyn suulle ja niitä voisi kuunnella vaikka kuinka kauan. Peli on täynnä erilaisia kappaleita eikä vain pelkästään iloista pimputusta. Hyvä, että pelistä löytyy monipuolista musiikkia, vaikkei iloiseen pimputukseen kyllästyisikään koskaan.

3D-efektin käyttö toimii pelissä yllättävän hyvin. Vaikkei kaikki lennäkkään suoraan pelaajaa kohti, sen huomaa selkeästi. Itse ajattelin, että 3D-efektiä käytettäisiin suurimmilta osin vain vastuksissa, mutta sitä hyödynnettiin monissa kentissä. Itse jaksoin pitää 3D:n päällä alusta loppuun saakka.

Yhteenveto

Kirby: Triple Deluxe on hauska, viihdyttävä, värikäs ja mukaansatempaava peli, hienolla ja iloisella musiikilla. Peli voi ylpeästi ottaa paikan sarjan klassikoiden rinnalla ja uskon, että peli tullaan muistamaan vielä vuosienkin päästä. Kenttä ja hahmosuunnitelu on priimaa, eikä pelissä mikään pistänyt silmään huonona suunnitteluna. Peli on helppo, muttei missään nimessä liian helppo. Lisäelämiä ei jaettu saavista kaatamalla vaan niitä sai harvoin. Vaikken menettänytkään elämiä hirveästi niin missään kohtaa ei tullut tunnetta, että voisin juosta vain huolimattomasti eteenpäin vaan tiesin, että jos tyrin liikaa niin kohta kaikki elämät olisivat lopussa. 3D-efektiä käytetään pelissä sopivasti ja onnistuneesti. Pelistä ei tule mitään huonoa mieleen, vaikka yhdessä minipelissä ei ole nettimoninpeliä. En koskaa edes odottanut, että Kirbyn tapaisessa pelissä olisi moninpeliä, koska olen itse tottunut pelaamaan Kirby-pelit yksinpelinä tai jotain minipeliä kahden pelaajan voimin samassa huoneessa.

Peli sopii kaikille. Tasoloikkien harrastajat tulevat rakastamaan peliä ja uskon myös pelaajien, jotka eivät ole kauheammin pelanneet tasoloikkia, pitävän pelistä. Myös lapset, nuoret sekä aikuiset tulevat pitämään pelistä, koska vaikeustaso ei ole liian vaikea ensikertalaiselle, eikä liian helppo kokeneelle konkarille ja myös maailma ja tunnelma vetävät vahvasti puoleensa. Itselläni ei ole ollut näin hauskaa uuden pelin kanssa aikoihin ja odottelen innolla mitä Hal Laboratory keksii tulevaisuudessa.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.