Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Luigi's Mansion

Aikoinaan Gamecubella julkaistu Luigi’s Mansion sai uudelleenjulkaisun 3DS:llä. Luigin olisi tällä kertaa pelastettava Mario, mutta kuinka käy, kun pelkurimaisen Luigin pitäisi imuroida haamuja ja kohdata pahimmat pelkonsa?

Luigi number one

Luigi on voittanut suuren kartanon kilpailussa. Hän pian kertoo tästä veljelleen, Mariolle, ja suuntaa kohti kartanoa. Hän kuitenkin eksyy matkallaan, mutta löytää vihdoin perille. Marion olisi pitänyt jo saapua kartanolle, mutta häntä ei näy missään. Luigin tutkiessa paikkoja, haamu yllättää Luigin. Yllättäen Professori E. Gadd ilmestyi paikalle pölynimuri Poltergust 3000:n kanssa ja pelästytti kummituksen tiehensä. Luigi kertoi Professorille Mariosta ja Professori antoi Luigille Poltergust 3000:n. Luigilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin lähteä tutkimaan kartanoa ja etsiä Marioa. Tarina on hyvin hauska, vaikka ei olekaan kovin kummallinen. Peli ei myöskään kerro koko tarinaa, vaan se pitää itse lukea ohjekirjasta.

Mario?

Peli perustuu eri alueisiin, joiden lopussa on aina vastus. Matkalla tapaa myös erilaisia haamuja, joista osa on tavallisempia ja osa erikoisempia. Tavallisia haamuja tapaa seikkaillessa jatkuvasti, mutta erikoisia haamuja tapaa vain kerran ja näitä on aina vaikeampi kaapata. Haamuja täytyy osoittaa aina valolla ennen kuin niitä voi imeä imurilla. Haamut heittelevät erilaisia esineitä ja yrittävät estää sinua, kun yrität kaapata niitä. Joihinkin haamuihin täytyy ensiksi käyttää tulta, vettä tai jäätä ennen kuin niitä voi kaapata. Pystyt käyttämään näitä elementtejä vasta, kun olet saanut tietyn mitalin ja saat elementtejä esimerkiksi jääkaapista tai vesihanoista. Kaikissa alueissa on todella yksinkertainen idea. Menet vain paikkoihin, jotka ovat auki ja hankit sieltä uuden avaimen, jolla pääset uuteen paikkaan. Pelissä on kuitenkin muutakin tekemistä, kuten rahan keräämistä tai Boo-kummituksien metsästämistä. Rahaa voi löytää melkein mistä vain, kuten ruukuista, vaatekaapeista tai kattokruunuista. Pelissä on erilaisia loppuja ja raha vaikuttaa loppuun. Pelissä on myös 50 Boo-kummitusta ja ne piileskelevät eri huoneissa. Kaikkia Boo-kummituksia ei ole pakko pyydystää, mutta jos kaikki pyydystää saa lisää rahaa. Käytössäsi on myös Game Boy Horror, jonka avulla voit saada haamuista lisää tietoa kuvaamalla niitä. Tällä tavalla haamuista saa myös hauskaa tietoa. Käytössäsi on myös kartta ja muuta tietoa, kuten rahat, pyydystetyt haamut ja kerätyt esineet, jotka näkyvät ala ruudulla.

Kontrollit toimivat pelissä hyvin, mutta lampun ylös- ja alaspäin suuntaaminen vaati hieman totuttelua. Lamppua ohjataan nuolinäppäimillä tai New 3DS:n C-stickillä, mutta nämä tyylit vaativat hetken totuttelua. Lamppua voi myös ohjata kallistamalla 3DS:ää ja tämä on kaikista helpoin tapa. En kuitenkaan usein käyttänyt tätä tyyliä, sillä pelasin peliä yleisesti 3D-efektillä. Nämä eivät kuitenkaan olleet mitään ihmeellisiä ongelmia. 3D-efekti toimii myös todella hyvin, mutta mikäli konsolia kallistelee, sitä ei voi juurikaan käyttää paitsi, jos New 3DS konsolia ei kallista liikaa. Itselläni kallistaminen tapahtui yleisesti liian jyrkästi, joten en voinut käyttää kallistamista apuna. Muuten kaikki toimii pelissä hyvin.

Mukaansa imevä

Peli näyttää todella hyvältä ja tekstuureja on saatu parannettua GameCube versiosta onnistuneesti. Paikat näyttävät hyvin synkiltä ja pelottavilta ja valoisat alueet antavat pienen hengähtämistauon. Vaikka peli on lapsiystävällinen, paikoissa on silti tietynlainen tunnelma, joka aiheuttaa pienen jännityksen tunteen. Musiikki on myös todella mukavaa kuunneltavaa ja se ilmaisee onnistuneesti pelin tunnelman. Luigi hymisee myös aina silloin tällöin pelin teemakappaletta.

Mitä uutta pelissä sitten on? Peliin on lisätty Co-op, joten voit pelata koko pelin läpi kaverin kanssa. Molempien täytyy kuitenkin omistaa peli, sillä muuten pääsee pelaamaan vain tutoriaalia. Peliin on myös lisätty uusi galleria ja erilaisia saavutuksia. Saavutuksissa vaaditaan yleisesti jotain yksinkertaista, kuten kerää tietyn verran rahaa, pyydystä tämän verran haamuja ja sitä rataa. Pelistä löytyy myös amiibo-tuki, jonka avulla voi saada erilaisia helpotuksia, kuten Boo-amiibo paljastaa kolme Boota kartanossa ja Luigi-amiibo herättää sinut kerran, mikäli kuolet. Peli on myös noin kuuden tunnin pituinen uusille pelaajille, mutta vanhat pelaajat pääsevät pelin nopeammin läpi. Itselläni meni pelissä noin kolme tuntia ja keräsin kaikki Boot. Pelin jälkeen avautuu kuitenkin Hidden Mansion, joka on tavallaan pelin Hard-vaikeustaso, joten siitä saa vielä lisää pelattavaa. Eurooppa-versio oli GameCubella kaikista vaikein, joten 3DS-versiossa tämä ei varmastikaan ole muuttunut.

Yhteenveto

Luigi's Mansion on vieläkin todella hauskaa pelattavaa ja se jaksaa viihdyttää koko pelin ajan. Pelin idea on hyvinkin yksinkertainen, mutta hahmot ja alueet antavat pelille omanlaisensa tunnelman. Paikkoja on myös mukava tutkia rahan ja kummitusten toivossa. Kontrollit toimivat hyvin, vaikka lampun käytössä on hieman totuttelua aluksi ja 3D-efekti toimii hyvin. Peli näyttää todella hyvältä ja kuulostaa mukavalta. Pelissä ei ole hirveästi, mitään uutta, mutta sitä on tarpeeksi. Co-opin avulla peliä voi pelata aivan uudella tavalla ja haastetta etsiessä voi pelata Hidden Mansionia. Peli ei itsessään ole kovin pitkä varsinkaan niille, jotka ovat pelanneet pelin ennenkin läpi, mutta Hidden Mansion, saavutukset ja eri loput, moninkertaistavat peliajan. Jos et ole vielä pelannut Luigi’s Mansionia GameCubella, nyt olisi oiva aika läpäistä peli 3DS:llä. Ja vaikka olisikin pelannut pelin läpi niin tätä peliä on aina hauska pelata.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.