Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Mafia III

Mafia III palaa fiktiiviseen Amerikkaan, jossa mafiosot aiheuttavat pahennusta New Bordeaux nimisessä kaupungissa. Peli kiteytyy mustaihoisen orvon Lincoln Clayn ympärille, joka on juuri päässyt pois Vietnamin sodasta. Kaikki ei kuitenkaan ole enää niin vihreää, kun ongelmia alkaa tulemaan ovista ja ikkunoista. Antaako Mafia III, sen pelikokemuksen, mitä ensimmäinen Mafia onnistui tuomaan ja mitä mafia elokuvat ovat jo pitkään tuoneet, vai onko se vain vääristyneessä toivossa paennut vasikka?

Never rat on your friends!

Mafia III alkaa, kun Lincoln on valmistautumassa ryöstöön, jonka onnistuttua hänellä olisi varaa elää loppuelämänsä voiden hyvin. Samalla kun ryöstö etenee palataan hieman ajassa taaksepäin aikaan, jolloin Lincoln pääsi pois Vietnamin sodasta. Hän pian tapaa vanhat ystävänsä ja surrogaatti isänsä Sammy Robinsonin. Hyvin märän ja horjuttavan juhlimisen, jälkeen Lincoln saa pikkuhiljaa tietää, ettei kaikki ole täysin kunnossa. Tarinaa kerrotaan osittain hyvin amerikkalaisen dokumenttielokuvan tavoin, sillä silloin tällöin siirrytään kuuntelemaan hahmojen haastatteluja. Alussa tarina tuntuu hyvin perinteiseltä valtataistelu tarinalta, joka muuttuu kosto tarinaksi pikkuhiljaa ja ei itsessään ole mitään ihmeellistä. Tarina alkaa kuitenkin kyllästyttää loppua kohden ja menettää uskottavuutensa yhdessä kohtaa. Tarinan jaksotus on myös todella huonosti toteutettu. Dokumenttielokuva kohtaukset ovat mukavaa vaihtelua tarinan kerrontaan ja ne ovat todella hyvin tehty.

Peli on kuvattu kolmannesta persoonasta ja taisteleminen tapahtuu samalla tavalla kuin muissakin Mafia tai saman genren peleissä. Voit mennä helposti suojaan ampumaan tai tykittää seisaaltaan. Tähtääminen ja ampuminen on suhteellisen helppoa tilanteesta huolimatta. Kontrollit ovat tottelevaisia yleisesti, mutta tiettyihin komentoihin tarvitsee totuttautua hetken. Autolla ajaminen on puolestaan se suurin opettelun alue, sillä autolla kääntyminen on todella väkinäistä ja samalla herkkää. Mafia pelissä ei ole koskaan ollu hyvä ajettavuus, joten tämä ei ole uusi seikka. Ajamisen kontrollit on mahdollista vaihtaa simulaatio tilaan, normaalin sijasta, mutta itse en huomannut näiden kahden välillä minkäänlaista eroa. Muuten kaikki toimii niinkuin pitää. Monia tehtäviä voi myös suorittaa hiipimällä räiskimisen sijaan. Tämä on mukava vaihtoehto niille ketkä haluavat hieman hiippailla ja välttää turhaa liipaisin pohjassa juoksemista.

I will make you an offer...

Pelissä seikkaillaan avoimessa maailmassa, mutta New Bordeaux kaupungissa ei näytä olevan hirveemmin tekemistä. Tiettyjä sivutehtäviä on olemassa, mutta suoranaisia aktiviteettejä ei näytä olevan oikeastaan yhtään. Tämä ei pakosti ole huono asia vaan sivutehtävän liittyvät enemmänkin pelin päätarinaan ja pitävät pelin oikeassa kurssissa. Sivutehtävien avulla voit saada ylimääräistä rahaa, jonka avulla voit ostaa aseita tai kehittää niitä, päivittää ajoneuvoja, ostaa itsellesi päivityksiä, kuten paljonko voit kantaa adrenaliinia tai kehittää kestävyyttä tai ostella räjähteitä ja adrenaliinia. Sivutehtävät koostuvat alueiden kaappaamisesta, jossa aiheutat alueen hallitsijalle tarpeeksi vahinkoa, jonka jälkeen hän tulee näkyville ja silloin sinun täytyy tappaa hänet saadaksesi alue hallintaan. Sivutehtäviä ei oikeastaan ole enempää ja kaikki toistavat samaa kaavaa, mikä käy tylsäksi nopeasti. Tarinatehtävien ja sivutehtävien lisäksi pelissä ei ole enää muuta tekemistä, kuin kerättävien esineiden keräämistä, kuten Playboy-lehdet ja julisteet.

Peli näyttää suhteellisen hyvältä, mutta ei silti ole minkään mestariteoksen näköinen. Auringon nousu on kuitenkin todell hienon näköinen. Hahmot näyttävät kuitenkin seipään syönneiltä ja silmät hehkuvat elottomuudesta. 2K Gamesin peleissä tämä on osoittautunut toistuvaksi ongelmaksi. Musiikki on kuitenkin pelin parasta antia. Peliin on valikoitu todella hyviä kappaleita, kuten CCR:n Bad Moon Rising ja Rolling Stonesin Paint It Black. Pelissä on vain kolme eri radiokanavaa, mutta kappaleita on yli sata, joten kappaleiden köyhyydestä ei tarvitse huolehtia. Tietyt kappaleet soivat myös tehtävien aikana ja ne on saatu valittua onnistuneesti oikeisiin kohtiin. Äänimaailma ei muuten ole mitään ihmeellistä, mutta sitä ei ehtisikään kuunnella, kun rokki raikaa taustalla. Tietyissä kohtauksissa hahmot alkavat hyvin nopeasti kuitenkin toistaa samoja one-linereita, mikä käy todella nopeasti vanhaksi. Hauskaa on myös, jos sinä eli mustaihoinen 60-luvulla, törmäät kehen tahansa, he pyytävät sinulta anteeksi ja ei se ei ole sarkasmia. Ääninäyttely on suurimmalta osin hyvää, mutta tietyissä kohdin amatöörimäisyys paistaa, varsinkin, kun joku itkee.

Yhteenveto

Mafia III on tarinallisesti köyhä ja huonosti jaksotettu mafiapeli, jossa ei ole tarinatehtävien jälkeen hirveästi tekemistä. Ollessaan avoimen maailman peli, Mafia III kärsii tästä, sillä pitkät ajelu tuokiot alkavat pelin edetessä maistumaan puulta. Kontrollit toimivat muuten hyvin, mutta ajaminen on pelin huonoimpia puolia, mikä vain lisää tuskaa. Onneksi musiikki on todella hyvää ja pelistä löytyy kappaleita artisteilta Creamistä Roy Orbisoniin. Peli näyttää hyvältä, mutta kärsii 2K Gamesin elottomista hahmoista. Tarinankerronta on osittain hyvin tehty amerikkalaisen dokumenttielokuvien haastattelu osioiden takia. Peli ei ole missään tapauksessa huono, mutta vajoaa sinne keskinkertaiselle tasolle. Olen itse aina pitänyt mafia-elokuvista, joten toivoin, että Mafia III voisi tuoda jotain uutta tarinallaan, mutta se osoittautuikin hyvin tavanomaiseksi. Yksi syy tähän voi olla liiallinen varovaisuus ja halu olla näyttämättä 60-luvun rasismia. Rasismia on näytetty pelissä, mutta sitä on laimennettu paljon. Suosittelen tätä peliä kaikille niille, joille mafia tarinat eivät ole niinkään tuttuja ja niille, jotka pitivät Mafia II:sta. Itse en kuulu kumpaankaan kategoriaan, joten päätin jäädä odottamaan sitä ultimaattista mafia peliä.

Kiitos 3HD:lle pelin arviokappaleesta.