Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Malicious Fallen

Malicious-pelisarjan remasteroitu kokoelma on julkaistu PlayStation 4:lle kahden uuden luvun kera. Vuonna 2010 PS3:lle julkaistu Malicious ja vuonna 2012 Vitalle julkaistu Malicious Rebirth ovat nimetty pelissä Slayer ja Rebirth luvuiksi ja kaksi uutta tarinaa kulkevat nimillä Pursuit ja Demise. Vaikka pelattavaa kuulostaa olevan paljon pystyykö peli silti viihdyttämään alusta loppuun vai alkavatko itseään toistavuus ja samanlaiset kentät viemään peli-iloa?

Täyspitkä romaani

Tarinasta en aio puhua paljon, sillä taustatarinaa saa lukea 159 sivua. Aloin pakonomaisesti lukemaan taustatarinaa, mutta pian tarina alkoi avautumaan ja muuttui mielenkiintoiseksi. kaikkia 159:ää sivua ei kuitenkaan tarvitse lukea yhdeltä istumalta vaan alussa on vain ensimmäisen osan eli Slayerin taustatarina ja seuraava avautuu vasta, kun sen on mennyt läpi. Jos tarina ei kuitenkaan nappaa, niin voi suoraan aloittaa pelin pelaamisen. Pelissä kerrotaan myös tarinaa, mutta hyvin nihkeästi ja taustatarinaa lukemalla pelin omasta tarinasta ymmärtää rutkasti enemmän. Ydin tarina kulkee kutakuinkin näin: Olet sielu säiliö, mutta näytät aivan mieheltä tai naiselta, jonka voit itse valita. Profeetat ovat lähettäneet sinut päihittämään pahan Malicious-vihollisen, joka uhkaa ihmiskuntaa. Hyvin yksinkertainen, mutta samalla mielenkiintoinen, jos jaksaa lukea taustatarinaa. Pelistä pystyy myös nauttimaan hyvin mikäli tarina ei juurikaan kiinnosta.

Peliä pelataan tavallisen Hack and Slash -pelin tavoin. Pelissä on neljä tarinaa nimeltä Slayer, Rebirth, Pursuit ja Demise. Slayer, Rebirth ja Demise toimivat samalla tavalla, kun taas Pursuitissa on omanlaisensa pelimekaniikka. Slayerissa, Rebirthissa ja Demisessa on tietyn verran kenttiä, joita sinun täytyy mennä läpi avataksesi viimeisen taistelun. Pursuitissa taas on vain yksi kenttä, jossa viholliset tulevat aalloissa ja lopussa kamppailet vastusta vastaan.

Kolme yhden hinnalla

Slayer, Rebirth ja Demisen kentät koostuvat yhdestä paikasta, jota voisi kutsua hieman suuremmaksi areenaksi. Näissä kentissä on todella paljon heikompia vihollisia ja vastus. Kentät on erilaisia muihin peleihin siinä, että vastus on suoraan edessäsi kentän alusta alkaen. Voit hyvin mennä vain suoraan taistelemaan vastusta vastaan, mutta heikoimmilla vihollisilla on muukin tarkoitus kuin vain seistä ja näyttää hyvältä. Sinulla on aura-mittari, jota käytetään periaatteessa kaikkeen paitsi tavallisten iskujen tekemiseen. Parantaminen, auran vapauttaminen erikoisiskujen ja tavallisten iskujen vahvistaminen kuluttaa aura-mittaria. Mikäli jokin osa sinussa menee rikki, voit parantaa itsesi käyttämällä auraa. Mitä enemmän osia sinulta rikkoontuu, sitä enemmän auraa joudut käyttämään parantaaksesi ne. Tietyssä pisteessä tuhoudut kokonaan, joten parantaminen on suositeltavaa mahdollisimman nopeasti. Voit vapauttaa auraa, jolloin kaikki iskusi voimistuvat. Auran vapauttamisessa on kolme eri tasoa, joista seuraava on aina edellistä voimakkaampi, mutta kuluttaa myös nopeammin auraa. Tietyt erikoisiskut kuluttavat auraa ja voit pitää L1-nappia pohjassa samalla kun isket voimistaaksesi tavallisia iskuja. Tämä syö myös auraa tietyn verran riippuen iskusta. Auraa voit saada vihollisista ja torjumalla. Viholliset antavat tietyn verran auraa riippuen kuinka pahoja he ovat, mutta torjuminen on kaikista nopein tapa saada paljon auraa kerralla. Tavallinen torjuminen ei anna hirveästi auraa, mutta Just Guardin tekeminen antaa paljon auraa riippuen torjutusta iskusta ja varsinkin vastuksen iskujen torjumisesta saa todella paljon auraa. Just Guard on aivan viime hetkellä suoritettu torjunta. Auran käyttäminen vastuksissa ei ole pakollista, mutta se nopeuttaa ottelua huomattavasti. Yhden vastuksen päihittämisessä meni ensimmäisellä kerralla yli 20 minuuttia, sillä en vielä osannut käyttää auraa hyödyksi parhaalla tavalla, mutta heti seuraavalla kerralla ottelu kesti alle viisi minuuttia. Otteluiden kesto vaihtelee noin 10 minuutista 40 minuuttiin riippuen omista taidoista. Ottelut ovat hyvin yksinkertaisia, sillä sinun tarvitsee päihittää vain vastus ja kenttä on läpi. Kun olet saanut vastukselta puolet energiasta pois, muuttuu vastus hieman vaikeammaksi. Jokaisen kentän jälkeen saat uusia aseita tai taitoja, jotka auttavat päihittämään muita vastuksia. Voit valita missä järjestyksessä menet ensimmäiset kentät läpi ja kun olet mennyt kaikki kentät läpi, avautuu sinulle vielä viimeinen kenttä. Nämä kolme tarinaa olivat mukavan viihdyttäviä vaikka kaikki eivät olleet kovin pitkiä. Erilaiset kentät, viholliset ja vastukset pitivät pelaamisen kuitenkin mielenkiintoisena. Harmillisesti suurimman osan kentistä voi mennä vain räpyttäen hyökkäysnappia, kun tarpeeksi auraa on kerätty. Slayerin ja Rebirthin päihittämisen jälkeen sinulle avautuu Pursuit ja Demise samaan aikaan ja hyvästä syystä.

Pursuit-tarina koostuu vain yhdestä kentästä, jossa matkustat hissillä alaspäin ja viholliset yrittävät tuhota hissin ytimen. Vihollisia tulee aalloittain ja myös aikaisempia vastuksia tulee vastaan. Monesti jopa samaan aikaan. Kentälle ilmestyy myös patsaita, jotka voivat heikentää tai rajoittaa taitojasi. Esimerkiksi parantaminen voidaan estää, maksimi auraa voidaan pienentää ja voimakkuutta voidaan alentaa. Tuhoamalla nämä patsaat rajoitukset poistuvat. Hississä on myös pieniä ytimiä, jotka antavat sinulle erilaisia voimia. Voit nostaa hyökkäys tai puolustus voimaasi, nostaa pikkuhiljaa auraasi, vahingoittaa kaikkia vihollisia tai parantaa hissin ydintä. Kolme ensimmäistä pysyvät aktiivisena tietyn aikaa ja kaikki maksavat aktivoitaessa auraa. Nämä ovat kuitenkin välttämättömiä kentän voittamiseen, sillä Pursuit ei todellakaan ole helppo. Syy miksi Pursuit ja Demise avautuvat samaan aikaan on Pursuitin vaikeus ja peli ilmoittaa erikseen, ettei Pursuittia ole pakko pelata ennen Demisea. Minulla meni useita kertoja, että pääsin tämän läpi. Kaikissa tarinoissa sinulla on kolme elämää käytettävänä, mutta jos hissi tuhoutuu Pursuitissa, peli päättyy suoraan. Onneksi viimeisen vastuksen saapuessa hissin ydin ei voi enää tuhoutua. Tämä oli mukava ja haastava kenttä ja vaikka hävisinkin monia kertoja, ei kenttä silti alkanut tuntumaan tylsältä. Minulla meni 40 minuuttia mennä kenttä läpi alusta loppuun, joten kaikkien epäonnistuneiden suoritusten kanssa tästä kentästä riittää pelattavaa useiksi tunneiksi. Pelistä löytyy myös Free Mode, jossa voit mennä aikaisemmin suoritettuja kenttiä uudestaan läpi.

Kaiken pahuuden kotelo

Kontrollit ja pelimekaniikka toimivat pelissä todella hyvin. Kaikki virheet ja kuolemat tuntuivat olevan omien virheiden ansiota, mutta kamera alkoi välillä temppuilemaan mikäli oli lähellä seinää. Tämä ei kuitenkaan ollut toistuva ongelma. Voit myös lukittautua pelkästään vastuksiin mikä ei ole huono asia, sillä heikompia vihollisia on paljon, mutta siitä ettei kohdetta voi vaihtaa haluamaansa kohteeseen muodostui ongelma Pursuitissa. Jos ruudulla on kaksi vastusta samaan aikaan, tarvitsee toivoa, että lukitus menee oikeaan osoitteeseen. Tästä ei kuitenkaan muodostunut ongelmaa muissa tarinoissa paitsi Pursuitissa, sillä vastuksia voi olla loppuvaiheessa, jopa kymmenen samaan aikaan kentällä. Missään muussa en huomannut ongelmia.

Peli näyttää hyvältä ottaen huomioon, että peli on remasteroitu PS3:lta ja Vitalta. Remasterointi ei näytä olevan vain hätäisesti räätälöity filtteri vaan peli näyttää kuin se olisi alunperin kehitettykkin PS4:lle. Kentät näyttävät myös hyvin erilaisilta toisiinsa verrattuna, joten ne eivät käy tylsän näköiseksi. Vihollisten ja muiden hahmojen suunnittelu ei ole kuitenkaan erikoisen näköistä, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Musiikki ja äänimaiilma ei ole mitään erikoista, mutta antavat pelille toimintapainoitteisen tunnelman.

Yhteenveto

Malicious Fallen on onnistunut kokoelma aikaisemmista Malicious-sarjan peleistä ja kahdesta uudesta tarina luvusta. Tarina on mielenkiintoinen mikäli jaksaa lukea 159 sivua tekstiä, mutta vankka ja nautinnollinen pelimekaniikka viihdyttää vaikka tarinasta ei tietäisikään mitään. Peli kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on yllättäen hyvin hauska kokemus alusta loppuun, kenttien pituudesta huolimatta. Kontrollit ja pelimekaniikka toimivat hyvin, paitsi kamera osaa olla ajoittain hankala seinien lähellä, mutta tästä ei synny toistuvaa ongelmaa. Ainoa suoranainen ongelma pelissä on lukittautuminen haluamiisi kohteisiin ja tästä syntyi ongelma vain Pursuitissa. Maailma on hienon näköinen ottaen huomioon, että kaksi ensimmäistä peliä oli PS3:lla ja Vitalla, suurin osa hahmoista ovat valitettavasti hieman mielikuvituksettomia ja äänimaailma on keskivertoinen. En keksi paljon huonoa sanottavaa pelistä, sillä pelattavaakin riittää mukavasti. Peli on kuitenkin 30 euron hintainen mikä auttaa peliä todella paljon, sillä en voisi suositella peliä 60 euron hintaisena. Saat kuitenkin tavallaan kolme peliä samassa paketissa, joten mikäli Hack and Slash -pelit kiinnostaa, suosittelen tätä peliä lämpimästi, kiinnosti tarina tai ei. Mikäli et ole kuullutkaan koko pelisarjasta kannattaa tämä peli ostaa, sillä en itse ainakaan muista kuulleeni kyseisestä pelisarjasta mitään.

Kiitos Sonylle ja Republic of Communicationsille pelin arviokappaleesta.