Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Mario Golf: World Tour

Mario Golf: World Tour on Camelot Software Planning:n kehittämä ja Nintendon julkaisema peli 3DS:lle. Pelissä pelataan Golfia, mutta hiukan erilailla kuin tavallisesti golf-peleissä. Jatketaanko pelissä tuttua Mario Golf kaavaa vai tuoko peli jotain uutta ja ihastuttavaa.

Hei, me golfataan

Oletan, että on turha kertoa golfin idea, mutta kerronpahan sen kuitenkin pähkinänkuoressa. Tavoitteena on saada lyötyä mailalla reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä.

Pelin radat ovat hyvin värikkäitä ja lämpimiä. Musiikki taas on tavallista iloista Mario-peli musiikkia. Kuten mainitsinkin jo aikaisemmin pelissä pelataan golfia joten tarinaa on turha odottaa tältä peliltä. Alussa Toad opettaa pelin peruskontrollit, joten ensikertalainenkin pääsee mukaan helposti, mutta kontrolleista puhun erikseen myöhemmin. Pienen opetustuokion jälkeen voi valita joko nopean kierroksen golfia tai mennä suoraan Castle Club nimiseen linnaan ja ottaa osaa erilaisiin turnauksiin ja tapahtumiin Mii-hahmona.

Nopeassa Mario Golf -kierroksessa pääsee pelaamaan omalla Mario-maailman suosikki hahmolla, joita on yhteensä 16 ja josta piilotettuja on neljä. Löytyy Luigia, Prinsessa Kultakutria, Kuningas Koopaa, Donkey Kongia ja tottakai Mario, kuten myös monia muita. Täältä löytyy myös erilaisia pelimuotoja, kuten yksinpeli, versus ja turnaukset. Yksinpeli sisältää Stroke Playn, Match Playn, Speed Golfin ja Point Playn. Stroke Playssa yritetään saada mahdollisimman vähän lyöntejä ja jokaisella reiällä on oma lyöntimäärä mikä täytyy alittaa, jotta saisi miinuspisteitä. Match Playssa kilpaillaan vastustajan kanssa ja yritetään voittaa mahdollisimman monta reikää. Speed Golfissa taas yritetään mennä reiät läpi mahdollisimman nopeasti ja Point Playssa yritetään saada mahdollisimman paljon pisteitä, joita saa lyöntimäärän perusteella eikä peli eroa hirveästi Stroke Playsta muuten kuin että Point Playssa saa pisteitä hyvästä suorituksesta. Yksinpelissä on myös erillisiä haasteita, kuten esimerkiksi kerää 100 kolikkoa eri reijissä ja pääse tietyn verran reikiä läpi tietyssä ajassa. Versuksessa voi pelata joko lokaalisti tai netin kautta kavereiden kanssa tai sitten muiden kanssa ympäri maailmaa. Turnauksissa taas pelataan erilaisia turnauksia ja kalenterista näkee milloin mikäkin turnaus alkaa. Niitä voi toki pelata myös huvin vuoksi, mutta silloin joutuu pelaamaan yksin.

Castle Clubissa pelataan omalla Mii-hahmolla niinkuin aikaisemmin mainitsin. Siellä voi vaihdella vaatteita Mii-hahmolleen, joita saa pelatessa. Linnassa voi myös erikseen jutella eri Mario-maailmaan kuuluvien hahmojen kuten Kilpikonnien tai Vasaraveljien kanssa. Siellä voi myös osallistua erilaisiin turnauksiin, jotka ovat sillä hetkellä päällä ympäri maailmaa ja joita pelataan ihmisten kanssa. Linnan ulkopuolella voi osallistua myös eri turnauksiin, mutta niitä pelataan tietokonevastustajien kanssa. Ennen kuin pääsee pelaamaan yhtään turnausta on kuitenkin pelattava harjoitus kierros, jossa katsotaan pelaajan osaaminen ja sen mukaan annetaan pelaajalle handicap, joka tasoittaa peliä ettei jokaista matsia tarvitse hävitä ja mitä paremmin pelaa handicap pienenee samalla. Sen jälkeen, kun on voittanut ensimmäisen turnauksen avautuu monia muita turnauksia, joita voi sen jälkeen pelata omassa tahtomassaan järjestyksessä.

Slaissiksi meni

Kontrollit ovat pelissä hyvin yksinkertaiset. Kameraa voi pelissä vaihtaa, jotta näkee tarkemmin minne pallo menee ja mikä on pallon liikerata. Nuolinäppäimistä siirretään paikkaa johon haluaa pallon menevän ja tatista liikutetaan kameraa hiukan eri suuntiin. Kun palloa halutaan lyödä niin painetaan A-näppäintä ja annetaan voimamittarin latautua haluamaansa kohtaan ja painetaan uudestaan A- tai B-näppäintä. Pelissä lyönnin voi suorittaa joko automaatti asetuksilla tai manuaali asetuksilla ja äsken selittämäni tyyli oli automaattinen. Manuaali asetuksilla palloon voi saada enemmän kiertoa ja tarkkuutta, mutta se tarvitsee myös enemmän säätämistä ja lyönti voi mennä helpommin mönkään. Peli valitsee automaattisesti parhaimman mailan tilanteeseen, mutta sitä voi vaihtaa tarpeen vaatiessa. Tämä voi olla hyödyksi esimerkiksi silloin, jos pallo on hiukan viheriön ulkopuolella ja haluaa yrittää jo putata pallon reikään. Pelissä on myös erilaisia lyöntejä kuten normaali, voima- ja erikoislyönti. Voimalyönti lyö pallon hieman pidemmälle, mutta erikoislyönnissä käytetään erilaisia esineitä, joita on mahdollisuus saada reillä pelatessa, jos niiden käyttö on hyväksytty radan säännöissä. On sieniä jotka antavat pallolle vauhtipyrähdyksen, Bullet Bill joka vie palloa hieman pidemmälle ja paljon muita erilaisia ja hauskoja esineitä. Pelatessa täytyy tottakai ottaa huomioon tuulen suunta ja voimakkuus tietyissä tilanteissa.

3D-efektiä ei valitettavasti ole hyödynnetty juuri lainkaa. En kyllä muutenkaan näkisi sitä tarpeelliseksi, koska pelissä ainoita kohtia missä 3D-efektiä voisi käyttää olisi pallon lentäminen kohti pelaajaa ja se kävisi tylsäksi aika nopeasti. Pelin yhtenä ominaisuutena huomasin, että samalla kun kääntelee 3DS:ää niin kamera alkaa liikkumaan käsikonsolin mukana ja tällä tavalla voi katsella huvikseen ympärillensä. Ei mitään erikoista, mutta hauska pieni yksityiskohta, jonka voi poistaa käytöstä asetuksista.

Netissä pelaaminen on hoidettu mukavasti ja vaivattomasti. Kun netissä pelataan muiden ihmisten kanssa, ei tarvitse odottaa, että kaikki pelaajat lyövät vuorotellen vaan kaikki saavat lyödä palloa samaan aikaan. Pelaajien pallot näkyvät haamupalloina kentällä ja kun on saanut oman pallonsa reikään, niin odotellaan, että kaikki pelaajat saavat pallon reikään, jonka jälkeen peli jatkuu samaan tapaan. Pelin tiimellyksessä voi äännähdellä pelin antamien äänien avulla. Esimerkiksi voi osoittaa turhautumisensa, jos ei saanutkaan palloa reikään tai iloita hole-in-onen saamisesta.

Yhteenveto

En ole itse ollut koskaan mikään golf-pelien ystävä, mutta Mario Golf: World Tour on hauska ja viihdyttävä paketti, jota jaksaa pelata ja jossa riittää pelattavaa hyvinkin pitkäksi ajaksi ja johon voi aina palata. Värikkäät ja lämpimät maisemat sekä iloinen ja rauhoittava musiikki tekevät pelikokemuksesta vieläkin suuremman. Peliin jaksaa aina palata, vaikkei peliä jaksa pelata paria tuntia pitempään yhtäjaksoisesti. Olen aikoinani pelannut vain Golf-nimistä peliä NESillä, joka tietääkseni on ensimmäinen Mario-sarjan golf peli, vaikka ensimmäinen "Mario Golf"-nimellä varustettu peli oli Mario Golf 64. Se minun on kuitenkin tehtävä selväksi, että aloittaessani peliä minulla ei ollut minkäänlaisia odotuksia peliä kohtaan, koska pidin sitä vaan tavallisena golffina Mario-hahmojen kera, mutta yllätyin kuinka hauskaa oli pelata golfia hieman erilaisissa tunnelmissa. Uskon, että Mario Golf fanit ovat jo ostaneet pelin itselleen, mutta suosittelen kaikkia joilla on hiemankin kiinnostusta golf-pelejä kohtaan ainakin katsastamaan pelin tai vielä parempi, jos kaverilta voisi lainata pelin hetkeksi aikaa ja sitten ostaa itse, koska vaikka pelin lainaisi viikoksi niin silti olisi vielä paljon tutkittavaa pelissä, joten pelaaminen ei lopu kesken.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.