Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Mario Kart 8

Mario Kart 8 on Nintendo EAD:n kehittämä ja Nintendon julkaisema peli Wii U:lle. Onko uusi Mario Kart vain kopio menneistä sarjan peleistä vai pääseekö se palkintokorokkeelle pokaalin kera?

Suoraan palkintokorokkeelle

Pelissä ei ole minkäänlaista tutoriaalia vaan pelaaja päästetään välittömästi suoraan radalle ilman minkäänlaisia opastuksia tai kädestä pitelyä, mutta jos jotain jää epäselväksi niin pelin manuaalissa on kaikki selitettynä hyvin selkeästi. Yksinpelissä pääsee pelaamaan Grand Prix, Time Trials, VS Race ja Battle pelimuotoja. Grand Prix on pelin pää pelimuoto, jossa pelataan eri cuppeja, jotka koostuvat neljästä eri radasta. Tässä pelimuodossa on kolme eri nopeus tasoa 50cc, 100cc ja 150cc, joista viimeisin on nopein. Loppu sijoitus riippuu, kuinka hyvin olet pärjännyt kaikissa neljässä kisassa ja mitä korkeammalle sijalle olet tullut yksittäisissä kisoissa sitä enemmän pisteitä saat ja se kenellä on neljän kisan jälkeen eniten pisteitä voittaa koko cupin. Time Trials on aika-ajoja eli yritetään päästä rata mahdollisimman nopeasti läpi. Time Trialsissa voi samalla ajaa haamua vastaan ja haamu on joku joka on pelannut sen kentän ennenkin Time Trialsissa. Voit myös ladata oman haamusi muiden iloksi. VS Racessa pelataan tavallisia kisoja omilla säännöillään eli voi itse päättää kaikki säännöt esimerkiksi mitä aseita on, pelataanko jollain tietyllä ajoneuvolla ja sitä rataa. Battlessa jokaisella pelaajalla on 3 ilmapalloa autossa ja toisten ilmapallot täytyy puhkaista. Tämä onnistuu kaikilla hyökkäys aseilla. Lopussa katsellaan kuinka monta palloa kukin on puhkaissut ja pisteet määräytyvät sen mukaan. Tähänkin pelimuotoon saa itse päättää sääntönsä. Moninpelissä on kaikki samat pelimuodot paitsi Time Trial. Pelissä on myös Mirror Mode, joka täytyy avata erikseen ja se peilaa pelin radat. Sen voi laittaa päälle pelin säännöistä.

Varaa mistä valita

Pelin alussa on 16 valittavaa hahmoa ja monia piilotettuja hahmoja. Oma suosikkini on tottakai Luigi. Hahmoilla on omat painoluokat Light, Medium ja Heavy. Näihin kolmeen luokkaan voi myös vaikuttaa eri ajoneuvojen avulla. Pelissä on myös paljon eri ajoneuvoja, renkaita ja liitimiä tai laskuvarjoja. Näillä vaikutetaan yleisesti nopeuteen, kiihtyvyyteen, painoon, ohjattavuuteen ja pitoon. Uusia osia voi avata pelin edetessä ja keräämällä kolikoita kentistä. Cuppeja menemällä läpi eri hahmoilla saa uuden tarran, joita voi käyttää viestin lähetyksessä Miiverseen.

Peli sisältää yhteensä 32 rataa, joista puolet ovat uusia ratoja ja toiset puolet vanhoja aikaisemmissa Mario Karteissa esiintyviä ratoja. Radat ovat mukavan monipuolisia ja mielenkiintoisia. Vanhojakin kenttiä on tottakai myös uudistettu hieman sopimaan tämän pelin maailmaan, mutta mitään suurempia muutoksia ei ole tehty.

I'm in control

Pelin kontrollit ovat samantapaiset kuin aikaisemmissakin peleissä. A:sta kaasuttaa, B:stä jarruttaa ja pakittaa, X:stä katsotaan taaksepäin, ZL -tai L-näppäimestä käyttää hallussa olevan esineen tai tööttää, jos esinettä ei ole ja ZR- tai R-näppäimestä hyppää. Ajoneuvoa voi ohjata joko tatilla, nuolinäppäimillä tai gamepadia kääntämällä mielensä mukaan. Gamepadin kääntämis ohjaus toimii yllättävän hyvin, mutta muutamien kisojen jälkeen vaihtaa mielellään hetkeksi ohjauksen tatille tai nuolinäppäimille käsien huutavan armoa, kun on kääntänyt gamepadia puolelta toiselle kuin mikäkin rallikuski. Gamepadin näyttö toimii yleisenä tiedonjako ruutuna. Näytöstä näkee oman sijoituksensa ja kartan, jota voi suurentaa halutessaan. Keskellä näyttöä on torvi jota voi soittaa sitä painamalla. Näytöstä voi myös vaihtaa ohjaustyylin helposti ja siirtää pelikuvan näkymään gamepadin näytöllä koko ruudun tilassa.

Peli tutustuttaa pelaajalle uuden ominaisuuden. Antigravitaatio alueet. Näissä alueissa ei siis ole painovoimaa ollenkaan, joten silloin voi ajaa seinillä tai pitkin kattoa. Tämä ominaisuus ei kuitenkaan ole mikään mullistava, mutta se tuo peliin elävyyden tunnetta ja hienoja kokemuksia, kun näkee maailman vaikkapa väärinpäin. Pelistä löytyy myös uusia esineitä vanhojen kilpikonnan koteloiden ja banaaninkuorien lisäksi. Näitä ovat Boomerang kukka, Piraija kasvi, Super torvi ja kreisi 8. Boomerang kukka toimii bumerangina, jota voi heittää muutaman kerran. Piraija kasvi suojelee kohti tulevilta esineiltä ja hyökkää vastapelaajien kimppuun jos ne tulevat liian lähelle tietyn ajan. Super torvi aiheuttaa paineaallon käyttäjän ympärille lyhyeksi ajaksi ja se samalla vahingoittaa lähellä olevia vastustajia. Kreisi 8 antaa pelaajalle kahdeksan eri esinettä käytettäväksi jotka pyörivät pelaajan ympärillä. Nyrkkiä saa kyllä aina heristää, kun joku heittää punaisen kotelon takaapäin ja huudella, että sain rekkarin ylös naurahtaen.

Netissä pelaaminen on tehty hyvin helpoksi ja sitä voi pelata 2 samalla konsolilla 10 muun ihmisen kanssa eli yhteensä 12 pelaajaa voi pelata netissä samaan aikaan. Nettipelissä voi etsiä pelaajia globaalisti, alueittain, ystävistään ja voi samalla etsiä eri turnauksia. Päästäkseen pelaamaan ei tarvitse tehdä muuta kuin valita pelimuoto ja hahmo sekä ajoneuvo. Jos sattuu tulemaan peliin kesken radan joutuu odottamaan, että se ajetaan loppuun. Aulassa voi keskustella toisten pelaajien kanssa valmiiden kommenttien avulla. Aulassa voi jutella muiden kanssa painamalla miinus-näppäintä. Netissä voi myös pelata erilaisia turnauksia, joita pelaajat ovat itse tehneet. Turnauksen luoja määrittelee säännöt.

Katso, olen telkkarissa

Pelissä löytyy myös MKTV, josta näkee 12 kohokohta videota kisoista, joita on itse ajanut. Videoissa näkyy kilpailun kohokohdat ja niitä voi muokata haluamallaan tavalla ja sitten uploadata helposti Nintendo Networkiin sekä YouTubeen. Videoita voi myös lisätä suosikkien listalle, jonka avulla ne säilyvät aina. Suosikkeja voi olla yhteensä kuusi samaan aikaan. Itse löysin oivia kisakoosteita täältä, jotka laitoin suosikkeihini.

Musiikit ovat viihdyttäviä ja mukavia sävellyksiä, jotka sopivat hyvin pelin iloiseen tunnelmaan. Niitä ei kauheammin ehdi kuunnella pelin tiimellyksessä, mutta kun joku tuttu tai erikoinen kappale lähtee soimaan niin kyllä sen huomaa ja silloin alkaa pelaamaan peliä musiikin tahdissa. Usein myös kisa voi mennä penkin alle, kun alkaa soimaan joku menevä kappale, varsinkin jos on gamepadin liikeohjaus käytössä.

Yhteenveto

Mario Kart 8 on hauska ja viihdyttävä peli yksin, kavereiden tai perheen kanssa. Kenttien ja musiikin tunnelma tekevät pelistä hauskaa pelattavaa yksinkin, joko lyhyissä tai monen tunnin kestävissä sessioissa. Moninpeli on toteutettu onnistuneesti ja tehty pelaajalle vaivattomaksi. Pelin parissa ei kyllä koskaan hymy hyydy, vaikka vastapelaaja törkkäisikin pois radalta niin silloin huudetaan vaan nauraen, että varo vaan ensi kierroksella. Nyt jos koskaan on aika ostaa Wii U:lle tämä peli, koska pelin mukana tulee latauskoodi, jonka avulla saa yhden ilmaisen pelin kymmenestä vapaavalintaisesta pelistä aikavälillä 30.5.2014 klo 11.00 - 31.7.2014 klo 00.59. Tämä koskee Jälleenmyyjiltä sekä Nintendo eShopista ostettuja Mario Kart 8 -pelejä. Joten ei muuta kuin kisaamaan Mario maailman hahmojen kanssa karting autoilla, niin minä ainakin teen.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.