Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Mario Kart 8 Deluxe

Nintendo Wii U:lta tuttu Mario Kart 8 palaa Switchille uuden Deluxe mallin kanssa. Pelistä löytyy kaikki aikaisemmat ladattavat sisällöt ja uudistettu Battle-pelimuoto. Pieniä lisäyksiä löytyy myös sieltä ja täältä, mutta onnistuuko peli lumoamaan jälleen muutamalla uudistuksella vai kannattaisiko odottaa vain seuraavaa osaa?

Kaikenkarvaisia kisatovereita

Mario Kart 8 Deluxessa melkein kaikki on jo valmiiksi avattu, joten pelimuotoja, ratoja tai hahmoja ei tarvitse erikseen avata. Vain ajoneuvojen osia täytyy erikseen avata kisoista saaduilla kolikoilla, joita voi saada maksimissaan kymmenen per kisa. Yksinpelissä on neljä eri pelimuotoa, jotka ovat Grand Prix, Time Trials, VS Race ja Battle. Moninpelissä löytyy samat pelimuodot lukuun ottamatta Time Trialsia. Grand Prix on tavallinen neljän kisan cuppi, joissa kilpaillaan voitosta neljällä radalla ja eniten pisteitä saanut voittaa. Grand Prixissa on neljä eri nopeutta. 50cc, 100cc, 150cc ja 200cc. 200cc on uusi nopeus, joka tuli myös pelin Wii U -versioon ilmaisen päivityksen kautta ja tällä hetkellä Mario Kart 8 on ainoa Mario Kart, josta löytyy tämä nopeus. Nopeuksien lisäksi ratoja on myös mahdollista ajaa peilikuvana Mirror-muodossa. Cuppeja on yhteensä 12, joka nostaa ratojen määrän 48:aan, joten ajettava ei lopu ihan heti kesken. Grand Prixia on mukava pelata vieläkin, vaikka Wii U -versio tuli pelattua puhki ja neljä DLC cuppia antoi myös pelimuodolle lisäpotkua. Time Trials on yksinkertaisuudessaan vain aika-ajo, jossa yritetään päästä rata mahdollisimman nopeasti läpi, kolmen sienen avulla. Mukavaa, jos haluaa rikkoa oman ennätyksensä ja opetella ratoja, mutta ei mitään ihmeellistä. VS Race on tavallisten ratojen ajamista, mutta saat itse muokata sääntöjä. Voit rajoittaa esimerkiksi esineitä ja ajoneuvoja tai määritellä joukkueet ja radat. Mikäli tavallisten ratojen ajaminen käy tylsäksi tästä saa hieman lisää maustetta peliin.

Mahtava yritys, mutta ei sikaria.

Battle-pelimuodossa on viisi eri kisamuotoa, jotka ovat Balloon Battle, Renegade Roundup, Bob-omb Blast, Coin Runners ja Shine Thief. Battle-pelimuotoon on myös lisätty kunnolliset areenat tavallisen ratojen sijaan, joka tekee Battle-muodosta paljon viihdyttävämmän. Balloon Battle on perus kisamuoto, jossa yrität puhkaista muiden pelaajien ilmapalloja osumalla heihin erilaisilla esineillä. Tämä pelimuoto on nähty monissa ellei kaikissa Mario Kart -sarjan peleissä Super Mario Kartista lähtien ja se on ollut aina iso osa Mario Kart -pelejä. Renegade Roundup on rosvo ja poliisi kisamuoto. Toinen joukkue yrittää saada toisen joukkueen pelaajat kiinni, kun taas toiset pakenevat. Mikäli rosvoja joutuu vankilaan, pelissä olevat rosvot voivat vielä vapauttaa heidät. Bob-omb Blast on Balloon Battle Bob-omb-esineillä. Coin Runnerissa täytyy kerätä mahdollisimman paljon kolikoita ja toiselta pelaajalta voi varastaa kolikoita heittämällä häntä jollain esineellä. Eniten kolikoita saanut voittaa. Shine Thiefissä täytyy pitää tähteä itsellään 20 sekuntia ja kaikki yrittävät varastaa tähteä toiselta erilaisilla esineillä. Kaikista kisamuodoista saa vähintäänkin hetkellistä hupia, mutta kaikista viihdyttävin pelimuoto on tottakai Balloon Battle. Battle-pelimuodossa on kuitenkin kaksi ongelmaa, joista toinen koskee kaikkia kisamuotoja ja toinen vain Balloon Battlea ja Bob-omb Blastia. Balloon Battlea ja Bob-omb Blastia koskeva ongelma on se, kun vastustajalta tai sinulta on tuhottu kaikki ilmapallot heräät vain uudestaa kolmen ilmapallon kera. Tämä ei ole suuri ongelma ja voi hyvinkin olla, että olen vähemmistössä tämän mielipiteen kanssa, mutta itselleni Balloon Battle on aina ollut toisen pelaajan eliminoimista. Toinen ongelma mikä tuli Battle-pelimuodossa esille on se, kun peliä pelaa jonkun kanssa pelikuvat ovat vierekkäin. Battle-pelimuodossa ei hirveästi tarvitse nähdä ylös vaan sivuille ja tämä saataisiin korjattua helposti, jos pelikuvat olisivat päällekkäin samalla tavalla kuin Super Mario Kartissa. Sama periaatteessa pätee tavallisten ratojen pelaamiseen, mutta siinä ei tarvitse niin paljon nähdä sivuille. Olisi mukava vaihtoehto saada vaikka itse valita onko pelikuvat päällekkäin vai vierekkäin, mutta pelissä ei ole asetuksia. Battle-pelimuotoa on paranneltu Wii U -versiosta paljon, mutta se ei vieläkään osu aivan kohdalleen. Battle-muodossa pelaajien määrän määrittäminen olisi myös tervetullut lisä sillä täydellä pelaaja määrällä ottelut voivat käydä hyvin sekaviksi.

Kontrollit toimivat hyvin ja pelissä ei ole liikaa käytettäviä nappeja. Pelistä löytyy vain kaasu, jarru, hyppy ja esineiden käyttö nappi tatin lisäksi, joten liikaa opeteltavaa ei ole. Pelistä ei löydy erillistä tutoriaalia, mutta pelistä löytyy apu-osio, joka selittää pelimekaniikkoja tarkemmin. Uusina peliä helpottavina ominaisuuksina toimivat Smart Steering ja Auto-accelerate, joista ensimmäinen auttaa sinua pysymään radalla ja toinen kaasuttaa itsestään. Aluksi luulin, että pelissä on jotain vikaa, kun ajoneuvoni kääntyi välillä itsekseen, mutta sitten huomasin, että minulla oli Smart Steering päällä. Nämä molemmat on tarkoitettu aloittelijoille ja ne kannattaa ottaa pois heti, kun alkaa oppimaan ajamaan. Pelistä löytyy myös Tilt Controls, jonka avulla ajoneuvoa voi ohjata kääntelemällä ohjainta. Ohjattavuus on mainio pelasi sitten yhdellä Joy-Con-ohjaimella, molemmilla irrallaan tai yhdessä tai liitettynä konsoliin. Peli näyttää hieman paremmalta kuin Wii U -versio ja pyörii vähintäänkin yhtä hyvin. Kentät ovat värikkäitä ja yksityiskohtia löytyy mikäli niitä ehtii katsomaan intensiivisen pelin aikana. Musiikki ja äänimaailma on mukavan kuuloista, kuten Wii U -versiossakin.

Uutta ja ihmeellistä

Pelistä löytyy kaikki alkuperäisestä versiosta tutut esineet, kuten turboahdetut sienet, kahdeksan esineen juhla Crazy Eight ja ykköspelaajan uhka sininen kilpi. Peliin on kuitenkin lisätty kaksi aikaisemmista peleistä tuttua esinettä, sulka ja Boo. Sulan avulla pelaaja voi hypätä ja saa täten pienen buustin. Esine on saatavilla vain Battle-pelimuodossa, jonka avulla voi myös varastaa toiselta pelaajalta ilmapallon. Boo-esineellä voi varastaa toiselta pelaajalta esineen ja muuttua samalla näkymättömäksi hetken ajaksi. Nämä kaksi esinettä eivät muuta hirveästi peliä, mutta ovat silti kiva lisä. Pelistä löytyy alkuperäisten hahmojen lisäksi DLC-hahmot ja kuusi uutta hahmoa, joka nostaa hahmojen lukumäärän 42:een. Kuusi uutta hahmoa ovat Bowser Jr., Dry Bones, Gold Mario, Inkling Boy ja Girl ja King Boo. Gold Mario on ainoa hahmo, joka ei ole heti alussa pelattavana, mutta kun sen vihdoin saa avattua Metal Marion tilalle ilmestyy Gold Mario. Hahmoista löytää varmasti oman suosikkinsa, joista omani oli Wii U -versiossa Rosalina ja Switch-versiossa Link.

Netissä voit pelata samalta sohvalta toisen pelaajan kanssa muita vastaan. Netissä pelaamisessa ei ole mitään erikoista. Voit pelata tavallisia ratoja tai Battle-pelimuotoa yhteensä 11:sta muun pelaajan kanssa. En huomannut itse minkäänlaisia ongelmia pelatessani netissä. Paitsi vannoin itselleni, että pelaan vain muutaman radan verran ja kahdenkymmenen radan jälkeen en ollut vieläkään lopettanut. Voit myös pelata suoraan kavereitasi tai kilpailijoittesi kanssa. Turnauksia voi myös löytää helposti tai niitä voi halutessaan tehdä itse. Turnauksissa kilpailet ja yrität saada mahdollisimman paljon pisteitä. Pelistä löytyy myös Wireless Play, jonka avulla voit pelata lokaalisti jopa kahdeksan pelaajan kanssa. Jokaisella konsolilla voi pelata maksimissaan kaksi pelaajaa, joten kahdeksaan pelaajaan tarvitsee yhteensä neljä eri konsolia.

Yhteenveto

Mario Kart 8 Deluxe on Mario Kart 8:n definitiivinen versio, josta löytyy paljon viihdyttävää pelattavaa pitkäksi aikaa. Uudet hahmot ja Wii U -version ladattava sisältö antaa myös aikaisemman version pelaajille hieman lisää pelattavaa. Battle-pelimuotoa on myös paranneltu rutkasti, mikä tuo peliin lisää hauskuutta varsinkin porukalla. Vaikka Battle-pelimuotoa on uudistettu ja paranneltu pari pientä ongelmaa estää sitä nousemasta Mario Kart -sarjan parhaimmistoon. Kahdella pelaajalla näkyvyys rajoittuu sivuilta todella paljon, mikä olisi voitu korjata laittamalla pelikuvat päällekkäin ja Balloon Battlessa ja Bob-omb Blastissa pelaajien eliminointi on poistettu kokonaan, mikä on ainakin itselleni ollut Battle-pelimuodon idea. Pelattavaa kuitenkin löytyy paljon 48:n radan kautta ja netissä pelaaminen on yhtä hauskaa kuin ennenkin. Myös Wireless Play antaa hieman uutta elämää pelille, jos sattuu tuntemaan muita Nintendo Switchin omistajia. Peli myös näyttää hyvältä, pyörii sulavasti ja kuulostaa mainiolta. Suosittelen peliä kaikille ajopelien ystäville oli sitten Mario Kart -sarja tuttu tai ei. Jos omistat kuitenkin jo Wii U -version ja kaikki ladattavan sisällön, pelkästään Battle-pelimuoto ei välttämättä ole tarpeeksi onnistunut uudistus tämän version hankkimiseksi. Jos et kuitenkaan omista Wii U -versiota, sen ladattavaa sisältöä tai Battle-pelimuoto on juuri se syy miksi pelaat Mario Kart -pelejä, on tässä oivallinen hankinta halusit sitten pelata yksin tai porukassa.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.