Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr's Journey

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story julkaistiin alun perin vuonna 2009 Nintendo DS:lle, mutta nyt se on saapunut 3DS:lle parannetun ulkonäön ja uuden pelin Bowser Jr's Journeyn kanssa. Putkimies veljekset joutuvat taas pelastamaan sienivaltakunnan, mutta kuka mahtaa tällä kertaa olla kaiken tuhon takana? Jaksaako Sienivaltakuntaa kuitenkaan enää pelastaa vai onko peli vieläkin hauska ja mielenkiintoinen?

Kulti, kutistin kakarat

Sienivaltakunnassa riehuu tauti, joka muuttaa tavalliset Toadit isoiksi ja pyöreiksi Blorbeiksi. Tämän ongelman ratkaisemiseksi Prinsessa Kultakutri (Peach) järjestää kokouksen, jossa pohditaan miten taudin saisi parannettua. Pian kuitenkin Kuningas Koopa saapuu kokoukseen ja raivostuu, koska häntä ei oltu kutsuttu kokoukseen. Mario ja Luigi kuitenkin lähettävät hänet tiehensä, mutta Kuningas Koopa löytää metsästä salaperäisen kauppiaan, joka antaa hänelle sienen, jonka avulla hän voi voittaa putkimiehet. Sienen syötyään Kuningas Koopa marssii takaisin kokoukseen ja ahmaisee kaikki kokouksessa olevat. Mario ja Luigi heräävät pian Kuningas Koopan sisältä ja lähtevät ratkaisemaan, mitä ihmettä juuri tapahtui. Tarina on hyvin mielenkiintoinen varsinkin, kun Mario-peleissä on totuttu tavalliseen, pelasta prinsessa tarinaan. Tarina avautuu myös pikkuhiljaa, joten jatkuvasti on jotain mitä odottaa.

Mario ja Luigi seikkailevat enimmäkseen Kuningas Koopan sisällä ja yrittävät löytää Prinsessaa. Samalla he ratkovat erilaisia pulmia ja suorittavat minipelejä. Kuningas Koopalla pääsee myös pelaamaan, sillä hän ei muista mitä ihmettä tapahtui. Kuningas Koopa ei tiedä, että Mario ja Luigi ovat hänen sisällään, mutta he auttavat tietämättä toisiaan samalla. Pelin edetessä hahmot saavat uusia taitoja, joita käytetään taisteluissa ja pelissä etenemiseen. Heti alussa Mario ja Luigi voivat hypätä ja Kuningas Koopa voi lyödä, mutta veljekset saavat käyttöön vasaran pelin edetessä ja Kuningas Koopa voi syöstä tulta tai imaista vihollisia. Näitä taitoja voi myös käyttää hyödyksi taisteluissa.

Tunteella ja tarkasti

Taisteleminen toimii vuoropohjaisesti. Jokainen hahmo iskee vuorollaan, mutta painamalla oikealla hetkellä nappia voi tehdä viholliselle enemmän vahinkoa. Tavallisiin iskuihin kuuluu veljeksillä joko päälle hyppääminen tai vasaralla iskeminen ja Kuningas Koopalla lyöminen, tulen syökseminen tai vihollisten imaiseminen. Hyökkäystyyli täytyy valita vihollisen mukaan esimerkiksi lentäviä ei voi lyödä vasaralla ja piikikkäiden vihollisten päälle ei voi hypätä. Kun viholliset hyökkäävät voit myös väistää iskut, torjua tai iskeä takaisin tilanteesta riippuen. Hahmot voivat myös työskennellä yhdessä. Jos Kuningas Koopa nielaisee vihollisen, Mario ja Luigi pääsevät taistelemaan vihollista vastaan, muutaman vuoron ajaksi. Tietyillä vihollisilla on myös heikkouksia tiettyjä iskuja vastaan. Taisteluissa voi myös käyttää erikoisiskuja, esineiden käyttämisen ja karkuun juoksemisen lisäksi. Veljekset saavat uusia erikoisiskuja käyttöön keräämällä kymmenen palapelin palasta eri paikoista ja Kuningas Koopa saa erikoisiskuja löytämällä alamaisiaan. Erikoisiskut tapahtuvat esimerkiksi painamalla nappia oikeaan aikaan, räpyttämällä tiettyjä nappeja tai käyttämällä kosketusnäyttöä. Nämä iskut käyttävät kuitenkin BP pisteitä, joten niitä ei voi käyttää ikuisesti. Ennen taistelua on myös mahdollista vahingoittaa vihollista esimerkiksi hyppäämällä tai lyömällä. Hahmot saavat tuttuun tapaan myös kokemuspisteitä ja voimistuvat tällä tavalla.

Monta eri nappia

Kontrollit toimivat hyvin ja jokaiselle hahmolle on sijoitettu oma nappinsa. Mario käyttää A-nappia, Luigi B-nappia ja Kuningas Koopa käyttää X- ja Y-nappia. Nappien avulla voi myös vaihtaa hahmoa nopeasti, mutta myös Y-napista veljekset hyppäävät samaan aikaan, joten sitä ei voi käyttää hahmojen vaihtamiseen. Näitä nappeja käytetään seikkaillessa ja taistelussa esimerkiksi hahmo hyppää itselleen sijoitetulla napilla. Tämän käytännön totuttelemiseen voi mennä hetki, mutta siihen tottuu nopeasti varsinkin, jos pelisarjan pelejä on pelannut aikaisemminkin. Kuningas Koopa voi myös matkustaa nopeasti paikkojen välillä, jos on löytänyt varppauspaikkoja. 3D-ominaisuutta ei käytetä pelissä ollenkaan, mikä voi olla hyvä asia, sillä konsolia täytyy tietyissä kohdissa kääntää sivuttain. Peliin on myös lisätty nopeuttamisnappula, jonka avulla välivideoita ja keskusteluja voi nopeuttaa, mikä on hyvä asia sillä, joissain välivideoissa kamera zoomaa, johonkin tiettyyn kohtaa ja mikäli tämä ei kiinnosta voi tilannetta nopeuttaa.

Vaihtelu virkistää

Bowser Jr's Journey on hieman erilainen peli, joka alkaa samasta kohtaa kuin itse pääpeli. Tällä kertaa pelataan kuitenkin Kuningas Koopa Juniorilla ja hän päättää myös etsiä parannuskeinoa Blorb-tautia vastaan. Pelissä edetään kenttä kerrallaan ja kentissä komennetaan tavallaan armeijaa. Ennen kentän aloittamista laitat kentälle maksimissaan yhdeksän puolulaista taistelemaan. Kaikki puolulaiset taistelevat oman mielensä mukaan, mutta aina välillä he voivat tehdä erikoisiskun, jota voit vahvistaa painamalla nappia oikeaan aikaan. Voittaaksesi sinun täytyy kukistaa vastustajan johtaja ja häviät samalla, jos oma johtajasi kukistetaan. Voit käyttää erilaisia taktiikoita voittaaksesi, kuten johtajalla on käytössään erilaisia komentoja, joilla voit esimerkiksi estää vihollisen erikoishyökkäyksiä tai nostaa joukkojesi moraalia. Voit myös valita varajohtajan, joka antaa erilaisia hyötyjä joukoillesi tai asettaa joukkosi johonkin tiettyyn muodostelmaan saaden siitä erilaisia hyötyjä. Hahmot kuuluvat johonkin kolmesta eri kategoriasta, jotka ovat lähitaistelija, ampuja tai lentäjä. Samalla eri kategorioihin kuuluvat ovat heikkoja toista kategoriaa vastaan ja vahvoja toista vastaan. Tämä kannattaa pitää mielessä, sillä näet ennen kentän aloittamista, mitä vihollisia sinulla on vastassa. Bowser Jr's Journey ei ole tietenkään yhtä pitkä kuin itse pääpeli, mutta sitä on aina kiva pelata pääpelin ohella varsinkin, kun tarinat etenevät samalla tavalla. Musiikki kuulostaa pelissä hyvältä ja siinä on Mario-pelien tunnelma. Vaikkei kappaleista löydykään mitään erikoista on niitä silti mukava kuunnella peliä pelatessa. Peli näyttää myös hyvältä ja maisemat ovat todella värikkäitä ja pehmeitä. Pelin ulkonäköä on myös paranneltu DS-versioon verrattuna. Peli tukee myös amiiboja, joiden avulla voi saa erilaisia esineitä.

Yhteenveto

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr's Journey on todella hauska peli, jota jaksaa vieläkin pelata, vaikka DS-version on jo pelannut läpi, varsinkin kun mukana tulee täysin uusi peli. Tarina on mukavaa seurattavaa, vaikka ei olekaan mikään mestariteos, mutta se on mukavaa vaihtelua tavalliselle Mario-pelien tarinalle. Taistelusysteemi on myös virkistävää, sillä se on suhteellisen erikoinen verrattuna muihin RPG-peleihin, vaikka se onkin tuttu Mario & Luigi -pelisarjaan verrattuna. Maailmalla seikkaileminen on myös mukavaa ja samalla tavallinen pelikin saa vaihtelua, kun täytyy aina vaihtaa hahmojen välillä. Kontrollit toimivat hyvin vaikka niiden opetteluun voi mennä hetki aikaa varsinkin, jos ei ole ennen pelannut sarjan pelejä. Bowser Jr's Journeystä saa myös rutkasti lisää pelattavaa ja sitä voi pelata aina pari kenttää kerrallaan pääpelin ohella tai siinä voi läpäistä kokonaisia maailmoja putkeen. Äänimaailma on hyvän kuuloinen ja peli näyttää värikkäältä ja mukavalta. Suosittelen peliä niille, jotka pitävät vuoropohjaisista peleistä tai Mario-peleistä yleensä ja varsinkin niille, jotka ovat tykänneet sarjan muista peleistä. Vaikka pääpelin olisi pelannut DS:llä aikaisemmin läpi niin kannattaa peli ostaa varsinkin, jos DS-versiota ei ole pelannut ihan lähiaikoina, sillä tämä peli on mukava kokea uudelleen ja samalla saa uuden pelin kaupan päälle ja pääsee näkemään tarinaa hieman eri näkökulmasta.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.