Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Mario & Luigi: Paper Jam Bros.

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. on Nintendo 3DS:lle julkaistu roolipeli, jonka on kehittänyt AlphaDream ja julkaissut Nintendo. Sienivaltakunta on uudelaisen uhan edessä, kun 3D maailma yhdistyy paperimaailman kanssa, mutta tuoko tämä pelille tarpeeksi uudistusta vai onko peli vain tavallista vihollisten päälle hyppimistä?

Kirja uuteen maailmaan

Peli alkaa, kun Luigi avaa vahingossa kirjan, josta singahtaa esiin hyvin ohuita kavereita. Kirjasta pulpahtaa paperimaailman väki, joka tarkoittaa että kaikkea on nyt tuplasti enemmän. Tarina seuraa hyvin tavanomaista kaavaa, kun kaksi kuningas Koopaa kidnappaavat molemmat prinsessat. Mario ja Luigi tapaavat kuitenkin uuden tuttavan, kuka auttaa heitä tällä matkalla. Paper Mario. Kaikki kolme lähtevät täten kohti Kuningas Koopan linnaa vaatimaan Prinsessoja takaisin.

Peli on samankaltainen aikaisempien Mario & Luigi pelien kanssa, mutta tällä kertaa soppaan heitetään yksi uusi hahmo, kenen avulla voi tehdä uudenlaisia asioita. Tavalliseen tapaan pelin edetessä saa uusia taitoja, joita tarvitaan pelissä etenemiseen. Kaikki hahmoista voivat hypätä ja käyttää vasaraa alusta alkaen, mutta Paper Mario voi myös käyttää paperimaisuutta hyödykseen esimerkiksi päästäkseen pienistä koloista läpi. Hän voi myös muotouttaa itsensä erilaisiksi esineiksi, kuten lennokiksi, jota täytyy käyttää hyödyksi tappeluissa. Maailmalla matkustamisessa ei ole mitään erikoista. Menet vain paikasta A paikkaan B, hyödyntäen uusia taitoja ja tavaten uusia kasvoja. Taistelusysteemiin on kuitenkin tullut hieman uudistuksia.

Paperi hillo veljekset

Taisteleminen toimii vuoropohjaisesti. Jokainen hahmo iskee vuorollaan, mutta painamalla oikealla hetkellä nappia voi tehdä viholliselle enemmän vahinkoa. Tavallisiin iskuihin kuuluu joko päälle hyppääminen tai vasaralla iskeminen. Hyökkäystyyli täytyy valita vihollisen mukaan esimerkiksi lentäviä ei voi lyödä vasaralla ja piikikkäiden vihollisten päälle ei voi hypätä. Kun viholliset hyökkäävät voit myös väistää iskut tai iskeä takaisin tilanteesta riippuen. Paper Mario voi myös monistautua, joka antaa hänelle enemmän voimaa hyökkäykseen. Erikoishyökkäyksiin kuuluu myös joko Bros. hyökkäykset tai Trio hyökkäykset. Nämä vahingoittavat vihollisia enemmän, mutta niitä on myös vaikeampi suorittaa. Nämä iskut kuitenkin vaativat tietyn määrän käyttöpisteitä, joten niitä ei voi käyttää loputtomasti. Ennen taistelua on myös mahdollista vahingoittaa vihollista hyppäämällä sen päälle tai lyömällä vasaralla. Taistelun jälkeen saa myös kokemuspisteitä, joiden avulla hahmot saavat leveleitä ja täten voimistuvat. Aina tietyn määrän leveleitä saadessaan hahmot nousevat uudelle tasolle ja saavat valita uuden edun esimerkiksi aina levelin saadessaan saa kaksi lisää maksimi elämäpisteitä.

Kontrollit toimivat hyvin ja jokaiselle hahmolle on sijoitettu oma nappinsa. Mario käyttää A-nappia, Luigi B-nappia ja Paper Mario Y-nappia. Näitä nappeja käytetään seikkaillessa ja taistelussa esimerkiksi hahmo hyppää itselleen sijoitetulla napilla. Tämän käytännön totuttelemiseen voi mennä hetki, mutta pelin edetessä nappien painallus tulee kuin apteekin hyllyltä. Itselläni ei mennyt tämän oppimiseen kauaa, koska olin pelannut sarjan aikaisempia pelejä, joissa oli sama käytäntö. Pelin alkupuoliskolla saa myös juoksusukat, joilla voi kiitää eteenpäin. Tämä nopeuttaa tuntuvasti pelissä etenemistä, kun ei aina tarvitse kävellä paikasta toiseen. 3D-ominaisuus toimii pelissä myös hyvin ja sitä on mukava pitää päällä. Peliin on myös lisätty nopeuttamis-nappula, jonka avulla välivideoita ja keskusteluja voi nopeuttaa, mikä on hyvä asia sillä, joissain välivideoissa kamera zoomaa, johonkin tiettyyn kohtaa ja mikäli tämä ei kiinnosta voi tilannetta nopeuttaa. Aina silloin tällöin tarvitsee myös pelastaa paperi Toadeja, jotka auttavat rakentamaan uusia hilavitkuttimia, joita tarvitsee pelissä etenemiseen.

Musiikki kuulostaa pelissä hyvältä ja siinä on Mario-pelien tunnelma. Vaikkei kappaleista löydykään mitään erikoista on niitä silti mukava kuunnella peliä pelatessa. Peli näyttää myös hyvältä ja maisemat ovat todella värikkäitä ja pehmeitä. Joissain, mutta silti harvassa, välivideossa tietyt taustahahmot näyttävät oudon litteiltä vaikka niiden pitäisi olla kolmiulotteisia. Peli voi myös edetä ajoittain hieman hitaammalla tahdilla, mikä hidastaa peliä vaikka haluaisi, jo mennä muksimaan Kuningas Koopia. Tämä ei kuitenkaan haitannut itseäni hirveästi. Peli tukee myös amiiboja, joiden avulla voi käyttää peliä helpottavia kortteja. Kortteja löytää pelin edetessä ja niistä saa jotain tiettyjä hyötyjä tappeluun, kuten kortti jonka avulla et ota ollenkaan vahinkoa vuoron aikana. Kortit ovat myös täysin sattumanvaraisia.

Yhteenveto

Mario & Luigi: Paper Jam Bros.on todella hyvä lisä jo valmiiksi hyvään roolipeli sarjaan ja nyt kun siihen yhdistetään vielä toinen roolipeli sarja niin siitä syntyy tuplasti iloa. Tarina on perus kidnappaus tarina, josta pelikin tekee pilaa, omilla mutkilla ja juonenkäänteillä. Peliä on hauska pelata ja uudet elementit ja taidot tuovat peliin uudenlaista loistoa. Vaikeustaso nousee myös sopivalla tahdilla, joten peliä ja uusia taitoja oppii hyvin käyttämään. Musiikki on mukavaa kuunneltavaa ja peliä kehtaa katsella kauemminkin. Peli on oiva hankinta kaikille roolipelien ja Mario-pelien ystäville ja voin suositella peliä kaikille keitä ei hieman pidemmät pelit haittaa. Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä sanon: Missä on Paper Luigi?

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.