Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games (Wii U)

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games ottaa varaslähdön Rio de Janeirossa järjestettäviin kesäolympialaisiin. Peli on aikaisemmin julkaistu jo Nintendo 3DS:lle, mutta Wii U versio on suhteellisen erilainen parilla uudella lajilla. Onko jo aika juhlia olympialaisten alkua vai kannattaako odottaa vielä hetki päästäkseen katsomaan oikeita kisoja?

Rio, täältä tullaan

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Gamesissa ei ole Wii U:lla minkäänlaista tarinapelimuotoa, kuten 3DS-versiossa oli. Tämä ei välttämättä ole kuitenkaan huono asia, sillä tällä tavalla voi suoraan keskittyä olennaiseen eli lajien pelaamiseen. Tarina olisi ollut kuitenkin mielenkiintoinen, vaikka se olisikin kopioitu suoraan 3DS-versiosta. Mario ja Sonic seisovat alussa edessäsi, selittäen ettei olympialaiset ole vielä alkaneet. Joudut täten pelaamaan viittä lajia, ennen kuin pääset turnajaisiin. Kun vihdoin pääset pelaamaan turnajaisia, ensimmäisenä lajina toimii 100 metrin juoksu. Tämän jälkeen voit pelata yksittäisiä otteluita tai turnajaisia ja myöhemmin avautuu Heroes Showdown, jossa Marion ja Sonicin joukkueet ottavat mittaa toisistaan. Myös League avautuu myöhemmin.

Pelissä on yhteensä 14 pelattavaa lajia. Verrattuna 3DS-versioon lajeja on yhtä paljon, mutta ne eivät ole täysin samoja. Golf, 110 metrin estejuoksu ja pituushyppy on korvattu rugbylla, kolmiloikalla ja 4x100 metrin viestiuoksulla. Kolmea lajia on myös mahdollista pelata Duel-muodossa, mikä on tietystä lajista hieman muokattu versio. Duel-muodossa kentälle ilmestyy erilaisia esineitä, joita voi käyttää hyödyksi otteluissa. Nämä kolme lajia ovat jalkapallo, rugby ja rantalentopallo. Pelattavia hahmoja on 35 ja ne koostuvat Mario- ja Sonic-maailman hahmoista ja voit myös pelata omalla Mii-hahmollasi. Jokaisella hahmolla on eri lajeissa omat hyvät ja huonot puolensa. Esimerkiksi Mario on yleisesti hitaampi, mutta voittaa taidossa ja voimassa, kun taas Sonic on nopea, mutta ei niin voimakas.

Penkkiurheilua

Pelissä voi tosiaan pelata yksittäisiä lajeja, turnauksia, Heroes Showdownia ja Leagueta. Yksittäisten lajien pelaaminen on varmasti päivänselvää, joten en niistä selitä sen enempää. Turnaukset koostuvat tietystä lajista, josta käydään karsinta, semifinaali ja finaali. Tämäkin on varmasti todella selkeä käytäntö, mutta sinun täytyy olla karsinnassa ja semifinaalissa parempi kuin puolet kilpailijoista eli jos kilpailijoita on kahdeksan täytyy sinun olla neljän parhaan joukossa jne. Finaalissa riippuen sijoituksesta saat kultaa, hopeaa, pronssia tai lähdet tyhjin käsin. Tarvitset mitaleja avataksesi Heroes Showdown- ja League-pelimuodon, mutta Heroes Showdown aukeaa myös, jos voitat kaikissa lajeissa kerran. Saat valita aina kolmesta eri turnauksesta mieluisan. Ottelet turnauksissa Mii-hahmoilla muita Mii-hahmoja vastaan.

Heroes Showdownissa valitset haluatko taistella Marion vai Sonicin puolella. Tässä pelimuodossa tehtävänä on voittaa vastustajan sankari eli Mario tai Sonic riippuen kummalla puolella olet. Peli valitsee satunnaisesti lajin, jossa ottelet. Saat sitten valita omalta puoleltasi yhden hahmon kenellä pelaat tässä lajissa. Heti ei kuitenkaan kannata valita oman puolesi sankaria sillä mikäli häviät sen lajin häviät koko ottelun. Sinun täytyy ensin pakottaa vastustaja valitsemaan oma sankarinsa ja se onnistuu tiettyjen korttien avulla, mitä saat aina voitoista. Jokainen hahmosi on tietyn värinen ja riippuen minkä värinen hahmo on saat sen mukaisen kortin. Tästä syntyy pientä taktikointia, kun päätät minkä kortin haluat, jotta pääsisit mahdollisimman nopeasti ottelemaan vastustajan sankaria vastaan. Helpoin tapa on ensin ottaa kortti, joka muuttaa kaikki vastustajan hahmot tietyn värisiksi ja sen jälkeen ottaa kortti mikä aiheuttaa ettei vastustaja voi pelata tietyn värisillä korteilla yhden vuoron ajan. Voit myös voittaa jokaisen ottelun ja sillä tavalla päästä ottelemaan vastustajan sankaria vastaan sillä jos hahmo häviää ei sillä voi enää otella. League pelimuoto on hieman erikoisempi turnaus. Tämä on viimeinen pelimuoto mitä voi saada ja vaatii Mario- tai Sonic-maailman amiibon. Tässä pelimuodossa ottelet Mii-hahmolla ja yrität voittaa joko Marion tai Sonicin joukkueen. Mario-maailman amiibolla ottelet Marion joukkuetta vastaan ja Sonic-maailman amiibolla Sonicin joukkuetta vastaan. Kaikkia pelimuotoja on mukava pelata, mutta mielenkiintoisin on selvästi Heroes Showdown. Tässä on eniten vaihtelevuutta ja tässä voi käyttää erilaisia taktiikoita voittamiseen. Jokaista pelimuotoa voi myös pelata kaverin kanssa samalta sohvalta, mikä moninkertaistaa huvin.

Kontrollit toimivat todella hyvin ja jokaisessa lajissa on omat kontrollinsa. Kontrolleista ei ole oikeastaan mitään erikoisempaan sanottavaa ja pelattavuuskin on kaikin puolin mahtavaa. Gamepadin näytöllä pyörii kuitenkin koko ajan sama kuva kuin television näytöllä. Olisi ollut mukavaa, jos olisi ollut vaihtoehto ottaa siitä kokonaan kuva pois, jos sitä ei käytä. Peli on todella hienon näköinen ja periaatteessa voisi sanoa ettei sen tarvitsisi olla näinkään hienon näköinen, mutta se on vain plussaa. Kaikki alueet missä lajeja pidetään on tehty kauniiksi. Se ei kuitenkaan ole mitään maata mullistavaa, mutta mukava lisä näinkin yksinkertaiseen peliin. Musiikki on myös mukavan ja viihdyttävän kuuloista, mutta se ei kuitenkaan ole mitään erikoista. Erilaisia remixejä Mario- tai Sonic-maailman kappaleista on kuitenkin mukava kuunnella.

Yhteenveto

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games on tietyn aikaa viihdyttävä urheilupeli kokoelma, missä Mario- ja Sonic-maailmat ovat yhdistyneet. Lajeja on mukava pelata ja pelimuodot ovat myös viihdyttäviä. Näistä ei kuitenkaan riitä pitkäksi aikaa hupia ja kun ne on menty pariin otteeseen läpi, ei pelillä ole enää mitään tarjottavaa. Kaverin kanssa peli kuitenkin pääsee uutteen loistoon ja silloin sitä jaksaa pelata Olympialaisten jälkeenkin. Tarinapelimuoto olisi voinut tuoda pelille hieman enemmän loistoa, vaikka se olisi vain kopioitu 3DS-versiosta. Tämän puuttuessa peliin kyllästyy suhteellisen nopeasti. Peli on todella mukavaa pelattavaa sen ajan, kun sitä vain jaksaa pelata, joten suosittelenkin peliä enemmän niille, jotka voivat pelata peliä kaverin kanssa. Jos myös Olympialaiset kiinnostavat todella paljon voi pelin laittaa huoletta ostoon. Jos ei kuitenkaan ole mitään hirveämpää kiinnostusta peliä kohtaan voi sen jättää ostamatta tai ainakin odottaa sen halpenemista.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.