Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Mario Sports Superstars

Mario-maailmassa on taas aika urheilla. Viiden urheilu-pelin kokoelma on saapunut Nintendo 3DS:lle. Onko peli, kuitenkin vain yhdistelmä jo aikaisemmin nähdyistä urheilupeleistä vai onnistuuko se tuomaan jotain uutta ja virkistävää Mario-urheilupelien saralla?

Pelistä löytyy tosiaan viisi eri urheilulajia, jotka ovat jalkapallo, baseball, tennis, golf ja ratsastus. Jokaisesta lajista löytyy turnaus-, yksittäinen ottelu- ja harjoitus-pelimuodot. Joudut aloittamaan turnaukset aina ensin aloittaja-vaikeustasolta ja voitettuasi turnauksen pääset aina seuraavalle vaikeusasteelle. Tämä oli harmi, koska olisin itse halunnut mennä suoraan seuraavalle vaikeustasolle, koska aloittaja vaikeustaso oli aivan liian helppo, sillä olen pelannut suurinta osaa lajeista ennenkin. Ratsastuksesta löytyy vielä yksi ylimääräinen pelimuoto, josta kerron myöhemmin enemmän. Kun aloitat jonkin näistä viidestä pelimuodoista ensimmäistä kertaa, peli kertoo sinulle lyhyesti ja selvästi, kuinka kyseistä lajia pelataan. Peli ei kerro kuitenkaan kaikkea, vaan kehottaakin sinua katsomaan hieman edistyneemmät kontrollit, jahka olet oppinut pelaamaan peliä yksinkertaisilla kontrolleilla. Jokaisessa pelimuodossa on yhteensä 18 valittavaa hahmoa, joista kaksi täytyy erikseen avata. Jokaisella hahmolla on myös omat vahvuutensa ja he voivat kuulua johonkin eri kategoriaan, kuten nopeus, voima, tekniikka tai tasapuolinen.

Super potkupallo veljekset

Jalkapallo-pelimuoto on hyvin samankaltainen Super Mario Strikers -pelisarjan kanssa. Ottelut käydään 11-vastaan-11 tyylillä ja saat valita kaksi päähahmoa puolellesi. Valitset myös koostuuko loput joukkueestasi esimerkiksi Toadeista, Shy Guysseista tai Hammer Bros.:sta ja voit valita maalivahdiksi joko Boom Boomin tai Pom Pomin. Tämän jälkeen valitset joukkueesi muodostelman ja olet valmis pelaamaan. Pelissä sinulla on jalkapallon tapaisesti mahdollista syöttää, laukaista ja juosta. Erikoiseksi pelin tekee kuitenkin päähahmojen erikoislaukaukset. Kun pallo alkaa hohtamaan pelin aikana, päähahmot voivat suorittaa erikoislaukauksen. Hahmot tekevät erilaisia erikoislaukauksia, riippuen mihin kategoriaan he kuuluvat. Voit myös ohjata hieman palloa, kun laukaiset sen maaliin päin. Turnauksessa käydään kolme ottelua, joissa ottelun häviäjä karsitaan pois ja kun olet voittanut finaalin, saat pokaalin ja voit siirtyä uuteen vaikeampaan turnaukseen. Harjoittelu-pelimuodossa voit harjoitella vapaasti tai testata taitojasi Ring Challengessa. Ring Challengessa yrität potkaista pallon rinkuloiden läpi vapaapotkuilla. Sinun täytyy saada tarpeeksi pisteitä päästäksesi haasteen läpi ja läpäistyä sen saat avattua uuden vaikeustason.

Baseball on suhteellisen tuntematon urheilulaji Mario-maailmassa varsinkin Euroopassa, sillä vain kaksi Mario Baseball -peliä on julkaistu ja yksi niistä julkaistiin Euroopassa. Aloittaessasi ottelua valitset kaksi päähahmoa, seitsemän sivuhahmoa ja voit päättää pelataatko kentällä automaattisesti, puoli-automaattisesti vai manuaalisesti. Automaattisella sinun tarvitsee pitkälti vain lyödä palloa tai heittää sitä riippuen olet lyömässä vai syöttämässä ja manuaalisella teet kaiken itse. Kun olet lyöntivuorossa voit siirtää tähtäystä, jonka avulla saat paremman määrättyä paremmin mihin suuntaan pallo lähtee. Voit myös lyödä kahdella eri tavalla, joista toinen on hieman voimakkaampi ja toinen auttaa sinua osumaan helpommin vaikeisiin heittoihin. Voit myös suorittaa erikoislyönnin, jonka avulla pallo lentää pidemmälle, kun sinulla on erikoismittari täynnä, mikä täyttyy pelin edetessä. Pystyt käskemään jo pesillä olevia pelaajia varastamaan seuraavalle pesälle. Syöttövuorolla voit heittää pallon eri tavoilla. Hahmoilla on eri heittotyylejä, riippuen mihin kategoriaan he kuuluvat. Voit heittää esimerkiksi pallon nopeasti tai kierteellä. Heittäessä voit käyttää erikoisheittoa, jota on huomattavasti vaikeampi lyödä ja tämä kuluttaa erikoismittariasi. Heittovuorossa voit määrätä kentällä olevien pelaajan sijaintia, kuten tulevatko he lähemmäksi vai pysyvätkö he kaukana. Turnaukset toimivat tismalleen samalla tavalla kuin jalkapallossakin. Voit harjoitella lyömistä ja syöttämistä ja baseballistakin löytyy samanlainen Ring Challenge kuin jalkapallosta, paitsi tällä kertaa lyöt vain palloa.

30-Love

Tennis on aikalailla identtinen Mario Tennis: Ultra Smashin kanssa. Yksittäisissä otteluissa voit valita pelaatko yksi yhtä vastaan vai kahden hengen joukkueilla. Tämän lisäksi sinun tarvitsee vain valita hahmot. Voit lyödä palloa eri tyyleillä, kuten nopeasti tai kierteellä. Kentälle ilmestyy aina joskus erinäköisiä paneeleja ja mikäli painat oikeita nappeja lyödessä niiden päältä voit voimistaa lyöntiäsi. Voit vaihtoehtoisesti painaa vain X-nappia, jonka avulla lyöt automaattisesti voimakkaamman lyönnin paneelin päältä. Tämän napin käyttäminen on tarkoitettu aloittelijoille. 3DS:n alanäytöllä on myös kaikille lyönneille eri napit, joita voi painaa helposti ja voit vaihtaa nappien paikkaa kolmesta valmiista mallista.. Turnaukset ovat samanlaisia kuin aikaisemmin mainitut. Harjoittelu osiossa on Ring Challengen lisäksi myös Rally Challenge, jossa yrität pitää palloa pelissä mahdollisimman pitkään ja samalla kentälle ilmestyy paneeleja, joihin pallo ei saa osua.

Golf on samanlainen Mario Golf: World Tourin kanssa. Hahmon valinnan jälkeen pääset heti pelaamaan ja sinulla on lyödessä monia eri vaihtoehtoja. Voit valita onko lyöntisi esimerkiksi tavallinen vai voimakas, millaisella mailalla lyöt, katsoa kameran avulla tarkalleen minne lyöntisi tulisi menemään ja voit lyödä joko manuaalisella tai helpolla asetuksella. Helpolla asetuksella lyödessä mittari kasvaa ja heti painaessa nappia lyöt palloa, kun taas manuaalisesti mittari palaa vielä takaisin ja joudut painamaan vielä toisen kerran nappia. Manuaalisesti saat hieman tarkempia lyöntejä tehtyä ja voit lisätä palloon kierrettä, jolloin se voi tulla maahan osuessa takaisinpäin tai saada hieman enemmän pituutta. Golfissa turnaukset ovat myös samankaltaisia ja pelaat jokaista vastustajaa vastaan tietyn verran reikiä. Sinun pitää voittaa suurin osa rei'istä päästäksesi jatkoon. Harjoitus-pelimuodossa voit harjoitella eri lyöntejä vapaasti ja täältä löytyy myös Ring Challenge hieman erilaisena. Sinun pitää lyödä pallo rinkulan läpi mahdollisimman lähelle reikää. Saat enemmän pisteitä mitä lähempänä reikää pallo on ja jos et osu rinkulaan tai pallo menee kauas reiästä, et saa lainkaan pisteitä.

Hiaah!

Ratsastus on täysin uusi pelimuoto, jota ei ole nähty ennen Mario-peleissä. Kahdessa Mario & Sonic at the Olympic Games -pelissä ratsastus on ollut mukana, mutta ne olivat hyvin erilaisia. Ratsastat kisoissa rataa pitkin väistäen eri esteitä ja keräten porkkanoita tai tähtiä. Porkkanat antavat hevosellesi lisää kestävyyttä ja tähdet täyttävät erikoismittariasi. Voit sprintata pienen matkan, joka vähentää kestävyyttä ja hypätä esteiden yli. Erikoismittarin voit täyttää kolmeen kertaan ja vähintään yhden ollessa täynnä voit juosta nopeasti hieman pidemmän matkan. Kestävyys nousee myös automaattisesti, jos lähelläsi on muita kisaajia. Turnaustyylistä Crown Racea kisataan kolmen kisan verran ja eniten pisteitä saanut voittaa. Pisteitä saa enemmän mitä isommalla sijalla olet. Vapaan harjoittelun lisäksi Ring Challenge on myös ratsastuksessa mukana. Yrität saada tarpeeksi pisteitä ennen maaliin tulemista, menemällä rinkuloiden läpi. Ylimääräinen pelimuoto ratsastuksessa on Stable, joka perustuu hevosesi hoitamiseen. Voit valita hevosesi monesta ehdokkaasta ja saat päättää myös hevosesi sukupuolen. Nimettyä hevosen pääset hoivaamaan sitä. Voit silittää, harjata ja ruokkia hevosta ja kaikki nämä nostavat sen mielialaa ja sidettä sinuun. Voit myös viedä hevosen kävelylle ja kävellessä voit löytää uusia asusteita ja ruokia. Löytäessä asusteita voit pukea ne hevosesi päälle. Hevosen hoivaaminen ei ole tarkoitettu vain omaksi huviksi vaan sillä on myös hyötyjä kisaan, sillä mitä iloisempi hevonen on sitä tehokkaampi se on kisassa.

Jokapaikanurheilija

Kaikki lajit ovat viihdyttäviä oman aikansa, mutta baseball on mahdollisesti tylsin kaikista, sillä siinä on loppusessaan hyvin vähän itse pelaamista. Ratsastaminen on kaikista hauskin laji, mikä voi myös johtua siitä, että se on ainoa täysin uusi laji. Kaikista lajeista löytyy myös moninpeli, joissa voi pelata muiden kanssa joko lokaalisti tai internetin välityksellä. Muiden kanssa pelataan aina yksittäisiä otteluita ja näistä minulla ei ole muuta sanottavaa kuin, että ne toimivat hyvin ja turnauksien pelaaminen muiden kanssa olisi ollut mukavaa, mutta se ei valitettavasti ole mahdollista. Kontrollit toimivat myös jokaisessa lajissa hyvin ja kuten myös 3D-efekti. Pelin maailma on myös tavallisen Mario-maailman näköinen ja tuo samanlaista tunnelmaa. Musiikki ja yleinen äänimaailma on myös mukavaa kuunneltavaa, vaikka ei olekaan mitään erikoista.

Jokaisen fyysisen-kopion mukana tulee yksi satunnainen Mario Sport Superstar -amiibokortti. Amiibo-kortteja käytetään Road to Superstar -minipelissä, joka on pelin oma versio Breakout-pelistä. Kimmotellan palloa tuhoten palikoita ja lopussa täytyy vielä päihittää vastus. Voit lukea yhteen minipeliin yhteensä kolme korttia kerrallaan. Jos läpäiset minipelin, kortilla oleva hahmo muuttuu Superstariksi ja voit käyttää korttia urheilulajeissa, joista kortin kuva on otettu ja kyseinen hahmo voimistuu suunnattomasti. Jokaiselle hahmolle on viisi eri korttia, joten kaikille hahmoille on kaikissa lajeissa oma korttinsa. Tämä tarkoittaa myös, että kortteja on yhteensä 90. Lajeista saa myös kolikoita, joilla voi ostaa digitaalisia kortteja. Digitaalisilla korteilla ei ole mitään suoranaista hyötyä, mutta kortteja on yhteensä 324, joten kerättävää löytyy.

Yhteenveto

Mario Sports Superstars on viihdyttävä viiden urheilulajin kokoelma, joista yksi on täysin uusi. Peli antaa lajeille tutun Mario-vivahteen, erikoistaitojen ja muiden ominaisuuksien kautta. Vaikka lajit jaksavat viihdyttää jonkin aikaa, neljä näistä lajeista tuntuu silti hieman karsituilta versioilta, sillä ne on nähty jo aikaisemmin isommassa mittakaavassa. Tämä on kuitenkin ymmärrettävää, koska pelistä löytyy monta eri lajia. Selvästi hauskin laji oli ratsastus, mikä oletettavasti johtuu siitä, että se on ainoa uusi laji. Pelattavaa löytyy pitkäksi aikaa, sillä pelkästään turnauksissa menee huomattavan pitkään ja kortteja kerätessä voi mennä vieläkin kauemmin. Valittavia hahmoja on monia ja kontrollit toimivat pelissä mainiosti, puhumattakaan 3D-efektistä. Maailma ja musiikki ovat myös hyviä vaikka eivät olekaan mitään ihmeellistä. Moninpeli toimii hyvin, mutta turnauksien puuttuminen on harmillista. amiibokortit on mukava lisä peliin, mikäli niitä keräilee. Suosittelen pelin enemmänkin niille, jotka pitävät todella paljon jo valmiiksi näistä lajeista tai niille jotka eivät ole vielä kokeneet suurinta osaa lajeista. Tämä peli on todella hyvä keino tutustua näihin lajeihin ja sitä kautta huomata pitääkö lajeista ollenkaan ja sitten tietää ostaisiko tulevaisuudessa uuden Mario Tennis -pelin. Jos Mario-urheilupelit eivät ole vakuuttanut ennen, kannattaa tämä peli jättää välistä.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.