Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order herättää Marvel Ultimate Alliance sarjan takaisin henkiin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Luvassa on uudempia ja vanhempia Marvel Universumin hahmoja. Onko sarjaa uudistettu tarpeeksi vai onko kyseessä vain Marvel elokuvien suosiosta johtuva rahastusyritys?

Kivet kateissa

Guardians of the Galaxy vaeltaa avaruudessa, kunnes he huomaavat piilotetun ja aution tukikohdan ja päättävät tutkia sen aarteen ja tietysti selviytyjien toivossa. Pian he huomaavat, että tukikohdassa sijaitsee kuusi Infinity Stonea ja että Nebula haluaa myös napata Infinity Stonet. Taistelun jälkeen paikallaolijat lähetetään maahan ja he joutuvat vankilaan. Paon jälkeen he tapaavat monia Marvel Universumin hahmoja, kuten Spider-Manin ja NIck Fury Jr.:n ja lähtevät etsimään Infinity Stoneja, jotka ovat joutuneet eri paikkoihin. Tarina ei itsessään ole kovin kummallinen vaan noudattaa hyvin yksinkertaista kaavaa, jossa tiettyjä esineitä ei saa päästää pahan käsiin. Hahmoja ei myöskään kehitetä millään tavalla, joka on myös oletettavaa, koska hahmoja on paljon ja pelissä selvästi oletetaan, että pelaaja on seurannut Marvel Universumia pidemmän aikaa. Tämä valitettavasti myös karsii pelaajia, jotka tuntevat muutamia hahmoja tai pitävät yleensä supersankareista, mutta eivät ole tutustuneet niin laajalti Marvel hahmoihin. Peli ei myöskään pysty herättämään kiinnostusta vähemmän tunnettujen hahmojen kohdalla, koska mitään hahmoa ei kehitetä ollenkaan.

Tiimi Universumi

Pelissä ohjataan joukkuetta, jossa on aina neljä hahmoa. Kaikki hahmot ovat samaan aikaan kentällä ja mikäli peliä pelaa yksin kaikkia muita hahmoja ohjaa tietokone. Yksin pelatessa voit vaihtaa hahmoja lennosta näiden neljän hahmon välillä. Hahmoilla on erilaisia taitoja ja piirteitä, joita voi käyttää hyödyksi tappelussa tai sen ulkopuolella. Taidot ovat perinteisesti erilaisia liikkeitä, joita voi käyttää tappeluissa ja ne kuluttavat EP-mittaria. Piirteet taas ovat erilaisia passiivisia taitoja, jotka antavat hahmolle esimerkiksi taidon lentää, mahdollisuuden liikkua seitin avulla tai jonkin tietyn elementaalin. Taitoja saa lisää kehittämällä hahmoa ja taitoja voi myös kehittää käyttämällä AP-pisteitä. Hahmoille voi myös antaa ISO-8 kristalleja, joiden avulla hahmo saa erilaisia passiivisia bonuksia. Pelissä on myös kykypuu, jonka avulla voi nostaa kaikkien hahmojen ominaisuuksia. Hahmoja ja täten myös taitoja on paljon, joten niistä löytyy varmasti omat suosikit. Joukkueessa olevat hahmot saavat myös erilaisia bonuksia, jos joukkue täyttää tiettyjä kriteerejä. Kriteerit voivat olla esimerkiksi Avengers, Women of Marvel tai Web Warriors. Näitä ei kuitenkaan tarvitse arvailla vaan ne näkyvät helposti, kun joukkuetta laittaa kasaan. Hahmoja on pelissä paljon ja mukana on niin uusia kuin vanhojakin Marvel Universumin hahmoja, kuten Wolverine, Spider-Man, Iron Man, Star-Lord, Ms. Marvel, Scarlet Witch ja Spider-Gwen. Sankarien rinnalla pelissä on myös paljon pahiksia, kuten Electro, Mysterio, Klaw ja Thanos.

Voimahanska

Peli toimii hyvin samantapaisesti kuin tavalliset hack and slash -pelit. Käytettävissä on kevyt ja raskas isku, torjunta tai väistämisliike ja taidot. Näiden lisäksi käytössä on superisku, jonka voi käyttää, kun supermittari on täynnä. Jos muillakin hahmoilla on mittari täynnä superiskun voi aktivoida yhteensä neljä kertaa, jonka avulla kaikki hahmot tekevät oman superiskunsa ja tuho on tällöin valtava. Kentät ovat hyvin yksinkertaisia, sillä päätavoite on yleisesti vain, että mene kohteeseen ja voita vastus. Taisteleminen on myös todella yksinkertaista ja tylsää, sillä yleisesti tappeluissa voi vain painaa yhtä nappia tai spämmätä taitoja. Pelissä on aluksi vain kaksi vaikeustasoa, joista kummatkin ovat todella helppoja ja vaikeampi vaikeustaso avautuu vasta, kun pelin on mennyt läpi. Tämä on harmillista, sillä peli on Team Ninjan käsialaa, joka ei ole ainakaan ennen tehnyt kovin helppoja pelejä. Vaikeaa peliä ei tietenkään voi odottaa, sillä peli on selvästi tarkoitettu hieman laajemmalle yleisölle, mutta liian helppo vaikeusaste taas muuttaa tämän kaltaisen pelin hyvin tylsäksi button smash peliksi. Tämän olisi voinut korjata helposti, jos olisi vain antanut vaikeamman vaikeustason heti alussa, jolloin jokainen saa pelata joko ilman haastetta tai sen kanssa. Pelissä on aina välillä pientä pulman ratkontaa, joka on todella helppoa. Mitään vaikeaa pulmanratkontaa ei toki voi odottaa, mutta pulmat voi ratkoa todella helposti ja nopeasti. Jos peliä pelaa co-oppina, pulmat voi ratkoa huijaamalla. Pelissä on myös Infinity Trials -haasteita, jotka avautuvat pelin edetessä. Haasteet ovat yksinkertaisia ja niissä täytyy yleisesti päihittää tietyn verran vihollisia, vastuksia tai taistella aikaa vastaan. Haasteista saa erilaisia esineitä, jos täytät tietyn kriteerin, kuten esimerkiksi voita alle minuutissa tai tee tietyn verran vahinkoa taidoilla. Suorittamalla näitä kriteerejä saat myös tähtiä, joiden avulla saat erilaisia pukuja hahmoille. Nämä haasteet ovat ainoa asia pelissä, joka ei ole liian helppo, jos niihin menee alemmalla tasolla, kuin on suositeltu.

Kontrollit toimivat hyvin ja kaikkia taitoja ja liikkeitä on helppo käyttää. Peli näyttää suhteellisen hyvältä telakoituna, mutta kannettavassa muodossa tekstuurit kärsivät rankasti. Vaikka tämä on huomattavaa, peli ei itsessään kärsi tästä vaan pyörii hyvin myös kannettavassa muodossa ja välivideot ja valikot näyttävät myös hyvältä molemmissa muodoissa. Musiikki on myös hyvän kuuloista sankari musiikkia, vaikka ei olekaan mitään ihmeellistä. Huumori on myös todella huonoa pelissä ja pelissä käytetään samoja vanhoja temppuja, joita on nähty jo vuosikymmeniä. Peliä voi pelata neljän pelaajan voimin joko lokaalisti tai netin välityksellä ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia.

Yhteenveto

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order on hyvin yksinkertainen ja tylsä hack and slash peli, joka kärsii liian helposta vaikeustasosta. Haasteen puuttuminen tekee pelistä vain tylsän yhden napin spämmäys pelin, jossa ei tarvitse keskittyä ollenkaan pelin pelaamiseen. Vaikeampi vaikeusaste avautuu vasta pelin läpäisemisen jälkeen, joten tämän olisi voinut korjata helposti antamalla vaikeamman vaikeusasteen pelattavaksi jo alussa. Tarina on myös hyvin yksinkertainen ja alkeellinen, mutta se ei ole pakosti huono asia, jos peli on rakennettu hyvin sen ympärille. Tarina on ajoittain vähän missä sattuu, mutta se antaa onnistuneesti syyn ja tavoitteen sankarien teoille. Pelissä on paljon hahmoja, joten on oletettavaa, että hahmojen kehittäminen kärsii tästä. Outoa on kuitenkin, että pelissä ei kehitetä hahmoja ollenkaan. Yleisesti kaikki tietävät esimerkiksi Spider-Manin tarinan ja millainen hahmo hän on, mutta olisi ollut mukavaa nähdä edes pientä hahmon kehitystä muissa hieman tuntemattomimmissa hahmoissa. Tämä karsii pelaajia todella paljon, jotka eivät tunne Marvel Universumin hahmoja laajalti. Huumori ei myöskään ole kovin hyvää pelissä. Kontrollit toimivat kuitenkin hyvin ja peli näyttää hyvältä telakoituna. Laatu kärsii kannettavassa muodossa, mutta koska pelattavuus ei kärsi, se oli oikea päätös. Suosittelen peliä vain ja ainoastaan pelisarjan tai Marvel Universumin faneille, sillä en koe, että kukaan muu voisi nauttia tästä pelistä ilman suurempaa tietoa Marvel Universumista.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.