Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Minecraft

Vuonna 2011 julkaisunsa saanut Minecraft on saapunut Nintendo Switchille. Peli on ollut ostettavissa eShopista jo vuoden, mutta se saapui vihdoinkin fyysisessä muodossa kaupan hyllyille. Onko peliä hauska pelata kaikkien näiden vuosien jälkeen ja antaako Nintendon Mario-paketti uusia ulottuvuuksia pelille vai olisiko jo aika antaa pelin jäädä omaan aikakauteensa?

Säätöä kerrakseen

Pelin aloittamiseksi saa käydä pitkän listan läpi, säätäen eri asetuksia, maailman tietoja ja valitsemalla kielen ja listalta löytyy myös suomi. Peli on suhteellisen hyvin käännetty, mutta pelistä löytyy kirjoitusvirheitä ja monesti saa miettiä mikä mikäkin esine on, koska käännös ei ole oikein kirjoitettu. Voit esimerkiksi säätää maailman asetuksissa oletuspelimuotoa, vaikeustasoa, aktivoida kokeellisen pelaamisen tai huijaukset. Voit myös asentaa erilaisia resurssipaketteja, kuten Natural-tekstuuripaketin, joka kaunistaa hieman pelin tuttua neliöympäristöä tai Mario-yhdistelmä paketin, joka muuttaa viholliset ja esineet Mario-teemaisiksi. Nämä kaksi pakettia ovat ainoat ilmaiset paketit ja muut paketit täytyy ostaa minecoineilla. Näitä minecoineja voi ostaa vain eShopista. Peli tukee cross-playta Windowsin, Xbox Onen ja älypuhelimien kanssa, joten peliä voi pelata helposti kavereiden kanssa. Vaikka peli on ollut pelattavissa jo vuoden, tämä ominaisuus saapui peliin vasta hiljattain. Tämä myös selittää sen, että palvelimien kohdalla lukee “Tulossa pian”. Kun kaikki on vihdoin kohdillaan, on aika hypätä itse peliin.

Ikuinen oravanpyörä

Aloittaessa pelin pääset seikkailemaan tyhjin käsin, mikäli et aktivoinut bonusarkkua maailman asetuksissa. Pelissä ei periaatteessa ole mitään päämäärää tai tavoitteita, ellei niitä keksi itse. Pelin loppuna voi periaatteessa pitää sitä hetkeä, kun tappaa tietyn lohikäärmeen, mutta peli jatkuu tämänkin jälkeen. Joten periaatteessa koko peli on pelkkää rakentelua. Aluksi täytyy tietenkin kerätä materiaaleja ja seikkailla hieman. Voit helposti rakentaa erilaisia esineitä, kuten puukirveen tai hakun, kunhan ensin teet nikkarointipöydän ja uusilla hakuilla saat parempia materiaaleja hakkaamalla tietynlaisia kiviä ja näillä voit taas tehdä parempia esineitä. Valitettavasti peli ei ole mitään muuta kuin tämän toistoa. Eli keräät materiaaleja, joilla saat parempia esineitä, joilla saat parempia materiaaleja, joilla taas saat vieläkin parempia esineitä. Monella pelillä on hyvin samantapainen kaava, mutta yleisesti näillä peleillä on joitain muita ominaisuuksia tai tavoitteita, jotka tekevät pelin mielenkiintoiseksi. Minecraftilla taas ei ole mitään muita ominaisuuksia, sillä rakennuksien rakentaminenkin kuuluu tähän samaan kaavaan. Esineitä voi helposti rakentaa valitsemalla rakennettavan esineen listasta ja painamalla nappia. Kaikki rakennettavat esineet saa esiin, joten on helppo katsoa mitä materiaaleja tarvitsee vielä, ilman, että tarvitsee jatkuvasti etsiä netistä tietoa. Pelissä voi tehdä, vaikka minkälaisia rakennelmia, joten on hyvä antaa luovuuden viedä mukanaan. Pelissä on myös mukavasti vihollisia aina tutusta ja räjähtävästä Creeperistä, mystisiin Endermaneihin. Tietyt viholliset jättävät pelaajan rauhaan, kun taas jotkut ilmestyvät kuin tyhjästä vain kiusaamaan pelaajaa. Vihollisista ei yleensä saa hirveästi haastetta, joten ne ovat enemmänkin vain kiusaksi. Pelissä on myös lehmiä, kanoja ja kaikenlaisia eläimiä, joista saa kaikenlaisia elintarvikkeita. Matkaamista voi myös nopeuttaa helposti hevosella.

Kontrollit toimivat pelissä hyvin ja niitä voi muokata helposti asetuksista. Ainoa asia mitä jäin kaipaamaan olisi ollut liikeohjauksen käyttö esimerkiksi vain tähtäämisessä, mutta tämä ei ole iso haitta. Peli pyörii hyvin, mikä ei ole ihme ulkonäön takia. Pelin näköä ei voi hirveästi arvostella, sillä peli on tehty hyvin neliö- ja pikselimaisesti. Kaikkia esineitä ei tästä syystä tunnista, mutta onneksi tavaraluettelossa näkee esineiden nimet. Musiikin laatu on hyvin vaihtelevaa. Jotkut kappaleet ovat mukavia ja rauhallisia, mutta eivät ole mitään erikoista, kun taas joissain kappaleissa kuulostaa, että soittaja soittaa välillä virhesointuja. Tämä on harmi, sillä musiikin on tehnyt C418, kuka on säveltänyt Beyond Stanger Thingsin teemakappaleen, mikä on myös hyvin tavanomainen Synthwave-kappale, mutta se on silti monin kerroin parempaa kuunneltavaa, kuin yksikään Minecraftin kappale.

Yhteenveto

Minecraft on Nintendo Switchillä mahdollisesti paras konsoliporttaus kannettavuutensa takia, mutta pelinä se on huono. Pelillä ei ole oikeastaan mitään päämäärää tai tavoitetta, joka saisi pelaajan kiinnostumaan rakentamisen ja keräämisen oravanpyörästä. Pelistä ei ole hirveästi kerrottavaa, sillä pelissä ei periaatteessa ole merkittävää sisältöä keräämisen ja rakentamisen ohella. Peli on yksinkertaisesti tylsä ja itseään toistava. Peli on toki jo seitsemän vuotta vanha, mutta olisin hyvin mahdollisesti samaa mieltä silloinkin. Hyvinä puolina kuitenkin toimii rakentamisen helppous ja cross-play. Peli näyttää pikselimäiseltä, mikä on tarkoituskin ja musiikki ei ole mitään erikoista ja se voi olla ajoittain hyvin hirveän kuuloista. Minecoinit ovat mielestäni tyhmä ratkaisu, mutta niitä ei tarvitse ostaa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun pelaan Minecraftia ja olen iloinen, että en ostanut sitä silloin kun se oli suosittu. En voi suositella peliä kenellekään, paitsi jos pelaat vieläkin Minecraftia kaikkien näiden vuosien jälkeen, etkä ole vieläkään saanut tarpeeksi. Toivon vain, että tämä jää viimeiseksi Minecraft porttaukseksi, sillä huononkin pelin on hyvä lopettaa mahdollisesti parhaan porttauksen kanssa.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.