Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Monster Hunter 4 Ultimate

Monster Hunter 4 Ultimate on Capcomin kehittämä ja julkaisema toiminta roolipeli Nintendo 3DS:lle. Pelissä metsästetään isoja hirviöitä nimensä mukaisesti, kuten aikaisemmissakin osissa. Onko peli vain vanhojen pelien ideat uusissa kuorissa vai jaksaako peli innostaa vielä uusilla kujeillaan?

Mukava tappaa vanha tuttu

Monster Hunter 4 Ultimatessa perimmäinen idea on metsästää aina suurempia ja suurempia hirviöitä. Peli ei kuitenkaan ole pelkkää isojen hirviöiden metsästystä, vaan pelissä on myös toisenlaisiakin tehtäviä, kuten materiaalien keräämistä ja kalastamista. Tehtävien monipuolisuus on valitettavasti hyvin köyhää, mutta erilaisten hirviöiden metsästys lisää hieman mielenkiintoa, kun pitää kehitellä hieman erilaisempi strategia jokaista hirviötä kohtaan. Alussa saa tietenkin valita hahmolleen nimen ja muokata hahmon hiuksia, silmiä, vaatteita jne. Muokattavaa on sopivan verran ja sillä saa varmasti itselleen sopivan hahmon tehtyä.

Kontrollit pelissä toimivat hyvin ja C-stickiä tai vaihtoehtoisesti Circle Pad Prota käytetään tilanteen mukaan kameran ohjaukseen tai tähtäykseen. Kosketusnäytölle voi asettaa itse pikanäppäimiä tai muita indikaattoreita, jotka toimivat pikanäppäiminä ja helpottavat pelaamista aina tilanteen mukaan. Itseltäni meni hetki oppia C-stickillä pelaaminen, koska olin tottunut pelaamaan sarjan aikaisempaa osaa nuolinäppäimillä, mutta kun opin sen käytön niin huomasinkin, että peliä oli paljon helpompi pelata sillä. 3D-efekti toimii pelissä hyvin ja siinä ei suurempaa valittamista ole. 3D ei kuitenkaan tunnu olevan hyvin tärkeä pelissä ja sen voi oman maun mukaan ottaa pois, jos siltä tuntuu.

Vanhaa tavaraa uudessa paketissa

Uusia ominaisuuksia aikaisempaan osaan verrattuna ei hirveästi ole. Ainoat mitä itse huomasin olivat kaksi uutta asetta ja sen, että hirviöiden päälle pystyy hyppäämään. Tottakai pelissä on myös uudet alueet, mutta niitä en laske, koska niin pitäisikin olla. Suurin muutos taitaa olla se, että isompien hirviöiden päälle voi nyt hypätä ja taistella sieltä käsin hetken ajan ja samalla aiheuttaa hieman enemmän vahinkoa viholliselle. Muita muutoksia en itse ainakaan löytänyt, mutta pelissä on varmasti uusia vihollisia niin kuin pitäisikin olla.

Materiaalien kerääminen on myös tärkeä osa peliä ja niillä voi tehdä itselleen uusia armoreita ja aseita, jotka helpottavat pelissä etenemistä. Erilaisia aseita pelistä löytyy kohtuullinen määrä ja ne ovat myös monipuolisia. Löytyy esimerkiksi miekka ja kilpi -aseyhdistelmä, kaksi miekkaa, varsijousi ja kevyt ja raskas jousiase (Bowgun), joten löytyy ainakin varaa mistä valita. Aseita voi testata ja katsoa mikä sopii itselleen parhaiten, koska kaikki aseet on valittavissa heti alussa ja niitä voi vaihtaa koska vain ellei niitä myy pois. Kannattaa kuitenkin päättää haluaako pelata lähitaistelijana vai ampujana, koska eri armorit ovat suunniteltu jommallekummalle näistä, mutta löytyy myös armoreita, jotka sopivat molemmille. Jos kuitenkin haluaa vaihtaa taistelutapaa kesken pelin niin se onnistuu myös, mutta silloin joutuu todennäköisesti tekemään uudet armorit ja se voi olla aikaa kuluttavaa varsinkin pitkällä pelissä.

Multiplayer on taatusti tämän pelin valtti ja se lisää pelin käyttöikää huomattavasti. Multiplayer ei kuitenkaan tunnu olevan mikään mullistava asia vaan se on vain samankaltaisia tehtäviä kuin yksinpelissäkin, mutta monen ihmisen kanssa. Multiplayeriä voi pelata yhteensä neljä pelaajaa samaan aikaan, joka edesauttaa aina suurempien hirviöiden lahtaamisen. Itse en keksi muuta hyvää puolta tässä multiplayerissä kuin sen, että on helpompaa ja turvallisempaa metsästää hieman suurempia hirviöitä, mutta ne joita kiinnostaa netissä pelaaminen niin löytävät varmasti multiplayeristä paljon lisää pelattavaa.

Kissoja!

Pelistä löytyy myös Palicoita, jotka ovat kissoja ja toimivat pieninä apureina taisteluissa. Ne yleensä häiritsevät muita hirviöitä ja parantavat pelaajaa riippuen Palicosta. Pelin alussa saa yhden Palicon, jota saa muokata hieman ja nimetä. Palicoita saa pelin edetessä enemmänkin ja niille voi tehdä uusia aseita ja armoreita. Palicot eivät kuole ollenkaan taisteluissa vaan ne vetäytyvät pois hetkeksi, jos energiamittari putoaa nollaan.

Musiikki on pelissä perus seikkailu musiikkia ja se luo ajoittain sopivan tunnelman ympäristöön. Joistain kappaleista en niinkään pitänyt, mutta kokonaisuudessaan pelissä on kuunneltava soundtrack, mikä ei ole mitään erityistä. Maisemat pelissä ovat paikoittain hienoja, mutta joissain paikoissa näkyy selvästi tekijöiden laiskuus tai sitten vain koettiin ettei kaikkialle tarvitse tehdä hienoja maisemia. Välivideot ovat puolestaan hyvinkin hienon näköisiä ja niiden tekemiseen on selvästi käytetty aikaa. Hahmot ovat hyvinkin unohdettavia eikä moni hahmo jää mieleen pitkäksi aikaa varmaan siksi, koska suurin osa hahmoista on tylsän näköisiä ja eikä heillä ole kunnon persoonaa.

Yhteenveto

Monster Hunter 4 Ultimate on hauska ja viihdyttävä hirviöiden metsästyspeli, joka voi tuntua itseääntoistavalta pidemmän pelaamisen jälkeen. Musiikki ei ole kummallisempaa tunnelmamusiikkia ja maisemat ovat hyvin tavallisia, mutta ovat paikka paikoin hyvinkin hienoja ja pelin välivideot ovat myös todella hienon näköisiä ja upeasti tehty. Hahmot ovat itsessään hyvin unohdettavia ja tylsiä suurimmalta osin, mutta pelistä löytyy pari hahmoa, jotka erottuvat joukosta. Itse olen pelannut peliä 20 tuntia ja tuntuu etten ole vielä edes puolessa välissä yksinpeliä. Jos multiplayer kiinnostaa, niin siitä löytää helposti monia satoja tunteja pelattavaa, joten pelattava ei ihan heti lopu vaikka pelaisi vain yksinpeliä. Peliin julkaistaan oletettavasti myös kasoittain ilmaisia DLC-tehtäviä edellisen osan tapaan, joten tämä voi olla syy palata pelin pariin aina aika ajoin. Valitettavasti peli tuntuu olevan melkein sama peli kuin edeltäjänsä, uusilla paikoilla ja vihollisilla ja tämä vei paljon mielenkiintoa peliltä, koska tuntui, että olisin pelannut peliä aikaisemminkin. Vaikka ei olisi pelannut sarjan aikaisempia osia niin pelin aloittaminen on hyvinkin helppoa, eikä se tarvitse monien tuntien opettelua. Suosittelen peliä sarjan faneille ja niille, jotka eivät ole koskaan sarjaa kokeilleet, mutta taas niille, jotka ovat kokeilleet sarjan pelejä, eikä hirveämmin kiinnostanut niin silloin voi olla parempi jättää pelikaupan hyllyyn.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.