Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Monster Hunter Generations

Monster Hunter Generations on Monster Hunter -sarjan uusin tulokas, joka päästää pelaajat seikkailemaan uusille alueille metsästäen hirviöitä tai keräten resursseja. Tutkimusretket ovat aina mukavia yksin, mutta vaaran yllättäessä voi aina vain toivoa, että olisi napannut pari tuntematonta metsästäjää tai kaveria mukaan. Onko pelissä kuitenkaan tarpeeksi uutta pitääkseen valtaosan pelaajakunnasta mukana taistossa vai onko vaihtelua niukasti karsien pelin vain sarjan eliitti-pelaajille?

Monster Hunter Generationissa ei periaatteessa ole sen kummempaa tarinaa ja hyvä näin. Ainoa tarinan jyvänen mitä löysin pelistä oli, että olet hirviöiden metsästäjä, joten mene ja rankaise niitä ketkä aiheuttavat pahennusta maillamme. Alussa voit luoda itsellesi tuttuun tapaan hahmon ja kustomointia on yleisesti eniten, muihin sarjan peleihin verrattuna. Saat tavallisesti valita hahmon sukupuolen, ihonvärin, silmien värin, hiuksien ulkomuodon, naaman muodon ynnä muuta sellaista.

Uusin uutuus

Uutena puolena pelissä on kuitenkin metsästys tyylit, joita on neljä ja saat valita niistä yhden käyttöösi. Nämä ovat nimeltään Guild, Striker, Aerial ja Adept. Guild-tyyli on tarkoitettu päämääräisesti aloittelijalle ja sen Hunter Artsit sopivat laajalti joka tilanteeseen, joista puhun yksityiskohtaisesti myöhemmin. Striker-tyyli taas perustuu Hunter Artsien raskaaseen käyttöön ja ne latautuvat myös helpommin. Tämä tyyli on myös tarkoitettu enemmän aloittelijoille. Aerial-tyyli perustuu hyvin pitkälti hirviöiden päälle nousemiseen ja voit käyttää muita pelaajia ja tynnyreitä apuna korkeamman hypyn tekemiseen. Tämä tyyli on taas tarkoitettu hieman kokeneemmille pelaajille. Viimeisenä on Adept-tyyli, joka perustuu hyvin pitkälti millin tarkkoihin väistöliikeisiin ja sen jälkeisiin hyökkäyksiin. Tämä tyyli on tarkoitettu pelaajille, jotka osaavat kontrolloida hahmoaan halutulla tavalla tilanteesta huolimatta. Hunter Artsit ovat pelissä käytettäviä taitoja, joita voi käyttää apuna hirviön taltuttamiseen. Tietyt taidot ovat asekohtaisia, joten esimerkiksi miekalla ja jousipyssyllä ei ole pakosti samoja taitoja. Aseita on myös paljon ja jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa ja niitä on yhteensä 14 erilaista. Jotkut taidot eivät kuitenkaan perustu millään tavalla aseeseen ja näitä voi käyttää huolella minkä tahansa aseen kanssa. Heti alussa sinulla on kaksi tälläistä taitoa, jotka molemmat perustuvat hirviöiden iskujen välttämiseen. Tyylejä ja taitoja voi vaihdella heti alusta saakka, joten väärää valintaa ei kannata murehtia. Adept-tyyliä ei uuden pelaajan kannata kuitenkaan ottaa heti alussa vaan sen voi valita, kun on pikkuhiljaa oppinut pelin mekaniikan ja kontrollit.

Kierrätetty lahja

Pelissä on tuttuun tapaan paljon tehtäviä suoritettavana pelkästään yksinpelissä ja moninkerroin enemmän moninpelissä. Valitettavasti tehtävissä ei ole hirveemmin vaihtelua, mikä ei ole muuttunut edellisten osien myötä. Tehtävissä pyydetään yleisesti keräämään tietyn verran resursseja tai kukistamaan tai kaappaamaan jokin tietty hirviö. Kaikki tehtävät noudattavat kaavaa kerää tai tapa, mikä alkoi maistumaan hyvin nopeasti puulta. Syynä voi myös olla se, että olen jo kokenut samat tehtävät kahdessa muussa pelissä, jotka ovat sarjan kolmas ja neljäs osa. Sarjan uusille tuttaville tämä ei pakosti tuota suurempaa ongelmaa. Voit yksinpelissä ottaa mukaan näitä hyvin ärsyttäviä pieniä kissamaisia karvakasoja, jotka laukovat alituiseen huonoja kissa vitsejä eli Lynianeita. Taidan kuitenkin olla mielipiteeni kanssa vähemmistössä, mutta Lynianeja on joka tapauksessa liikaa tai mukavan tarpeeksi riippuen keneltä kysyy. Palico tarkoittaa sinun puolellasi taistelevaa Lynian-rotuista eläintä. Nämä Palicot toimivat mukavina syötteinä vihollisille niitä voi kehittää paremmiksi. Ne oppivat myös omia taitoja, joita ne käyttävät oman halunsa mukaisesti. Palicoja et voi kuitenkaan ottaa mukaan pelatessasi moninpelissä vaan sinun tulee turvautua muiden pelaajien apuun. Moninpelissä voi pelata yhteensä neljä pelaajaa samanaikaisesti ja tehtävät on samantapaisia kuin yksinpelissä, mutta hirviöt ovat suhteessa voimakkaampia ja täten vaarallisempia. Hahmosi aloittaa ensimmäisestä HR:stä eli Hunter Rankista, minkä vuoksi voit valita vain yhden tähden tasoisia tehtäviä. HR nousee kuitenkin moninpeliä pelatessa ja pian voit taistella hurjimpia hirviöitä vastaan. Moninpeliin ei kuitenkaan kannata mennä suoraan vaan yksinpelissä voi kehittää hahmosi varusteita ja aseita kerätyillä resursseilla. Myös Palicojen aseita ja asusteita voi kehittää. Moninpeli toimii todella hyvin enkä itse löytänyt siitä mitään suurempaa moitittavaa. Moninpelin avulla pelistä saa paljon enemmän pelattavaa irti mikäli innostusta riittää.

Kissat pois vaikka väkisin

Toisena uutuutena voit pelata tehtäviä Felynellä, joka on Lynianin alarotu, Prowler-moodissa. Tässä on tiettyjä huonoja ja hyviä puolia. Felynet ovat nopeampia keräämään ja niillä on loputon stamina ja voit pyörtyä kaksi kertaa ennen kuin sinut viedään takaisin aloituspaikalle. Huonoina puolina ne eivät ole kovin vahvoja, eivätkä voi käyttää kaikkia esineitä mitä metsästäjä voi. Felyneillä on myös omia erikoistaitoja, jotka helpottavat vihollisten kukistamista. Tämä on mukava uudistus peliin ja kehittäjät menevät tällä tavoin oikeaan suuntaan. Itse pidän kuitenkin metsästäjällä pelaamisesta enemmän.

Kontrollit toimivat pelissä moitteetta ja varsinkin New Nintendo 3DS:llä kaikki toiminnot olivat helposti toteutettavissa ZL-, ZR- ja C-stickin avulla. Vaikka omistuksessa olisi aikaisempi 3DS, niin ei se hirveästi hidasta pelaamista, sillä kosketusnäyttöä voi käyttää helposti apuna monien toimintojen suorittamiseen ja se on täysin muokattavissa. Kosketusnäyttöön voi laittaa esimerkiksi kartan, kameran ohjauksen, taitojen käytön ja paljon oman maun ja pelaamistyylin mukaan. 3D-ominaisuus toimii hyvin, mutta siihen liittyy yksi pieni, mutta paha virhe mikä estää sen käytön. Kun 3D-ominaisuus on päällä, kaikki näyttää hyvältä ja hienolta, kunnes tekstipalkkeja alkaa ponnahtamaan ruudulle. Silmiäni alkoi todella nopeasti särkemään tämän ansiosta ja jouduin laittamaan 3D:n pois päältä. Pidän itse peleissä 3D:n täysillä, mutta huomasin, etten voi käyttää 3D-ominaisuutta edes minimissä tämän pelin kanssa. Tämä on todella iso harmi sillä olisin mielelläni käyttänyt 3D:tä tämän pelin kanssa.

Peli on hyvin näyttävän näköinen ja antaa hyvin eloisan ja värikkään tunnelman peliin. Maisemia on todella mukava ihailla, kuten myös hirviöitäkin. Eri alueilla on myös mukava seikkailla sillä jokaisella alueella on oma loistonsa. Musiikki on hyvin mukavaa, mutta kuulostaa valitettavasti hyvin tavalliselta, eikä ole kovin muistettava. Sitä kuitenkin kuuntelee pelatessa.

Yhteenveto

Monster Hunter Generations on selvästi Monster Hunter -sarjan peli, mutta hieman väärällä tavalla. Pelissä ei ole suoranaisesti mitään vikaa ja tarjoaa kymmeniä ellei satoja tunteja nautinnollista pelattavaa. Kysymys kuuluu kuitenkin kenelle peli tarjoaa tätä? Sarjan täysin uusille tuttaville tai vanhoille veteraaneille, ketkä ovat pelanneet satoja tunteja edellisiä osia. Pelissä ei ole tarpeeksi vaihtelua edellisiin osiin verrattuna ja peliin on vain tuotu kaikkea lisää. Itse perustan enemmän laadun, kuin määrän perään, mutta peliä ei ole hirveemmin edes yritetty uudistaa. Hunter Stylet, Hunter Artsit ja Prowler-moodi ovat hyvä yritys, mutta ne eivät ole riittäviä uudistuksia. Uusien tehtävä muotojen luominen olisi myös tuonut mukavasti vaihtelua peliin. Tämä koskee yleisesti vain uusien ja eliittien välistä pelaajakuntaa, koska uudet pelaajat eivät ole vielä nähneet tätä kaavaa ja eliiteillä tämä peli on varmasti jo kovassa käytössä. Pelissä on kuitenkin paljon pelattavaa ja kerättävää ja kontrollit toimivat moitteettomasti. Tehtävien suorittaminen on mukavaa yksin tai porukassa, mutta niiden samantapaisuus alkaa nopeasti maistumaan puulta. Kustomoitavaa on myös paljon ulkonäöstä Palicojen hännän pörröisyyteen. Peli näyttää hyvältä, mutta äänimaailmassa olisi hiukan kehittämisen tarvetta vaikka se ei ole missään nimessä huono. 3D-ominaisuus on kuitenkin käyttökelvoton jatkuvien tekstipalkkien pongahtamisen ansiosta. Suosittelen peliä tosin sarjan uusille tuttaville ja vanhoille veteraaneille. Jos kuitenkin olet pelannut sarjan pelejä ennenkin ja pidät niitä ihan kivoina, tämä osa kannattaa jättää välistä ja odottaa pelisarjan uudistusta. Pelistä on myös ladattavissa demoversio, joten voit myös itse epäröidessä kokeilla onko peli sinua varten.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.