Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Monster Hunter Stories

Monster Hunter Stories antaa uudenlaisen näkökulman Monster Hunter -peleille, jossa et tällä kertaa pelaa Hunterilla, metsästäen kaikenlaisia hirviöitä vaan Riderilla. Pelin genre on myös muutettu RPG:ksi. On aika matkustaa niittyjen läpi ja vuorien yli, mutta onko Monster Hunter -sarjan spin-off tarpeeksi laadukas antamaan sarjalle kauan kaivattua vaihtelua vai paljastuuko peli vain kiirehdityksi ja mielikuvituksettomaksi tekeleeksi?

Valitsen sinut!

Tarina alkaa, kun kolme nuorukaista vaeltelee metsässä etsien hirviöiden munia. Nämä kolme nuorukaista ovat nimeltään Cheval, Lilia ja sinä. Kolmikko löytää viimein hirviön pesän ja löytävät munan. Kukaan kolmikosta ei ole kuitenkaan vielä Rider, joten he eivät voi auttaa hirviötä kuoriutumaan munasta, mutta he päättävät yrittää silti. Kuinka ollakaan munasta kuoriutuu ystävällinen hirviö. Kolmikko vie hirviön mukanaan kylään, mutta yhtäkkiä kylään hyökkää iso hirviö, joka huokuu mustaa usvaa. Hirviö taistelee vasta kuoriutunutta hirviötä vastaan ja sinkoaa sen alas kielekkeeltä ja ehtii tuhota yhden talon, ennenkuin se onnistutaan ajamaan pois. Valitettavasti tämä talo oli Chevalin talo ja hänen äitinsä oli vielä sisällä. Siirrymme vuoden päähän tapahtuneesta ja kolmikko on viimein valmis suorittamaan rituaalin, jonka kautta heistä tulisi Ridereita. Cheval vannoo lähtevänsä pois kylästä ja kukistavansa kaikki mustaa usvaa erittävät hirviöt ja Lilia ei ole varma haluaako valmistua Rideriksi. Sinulla ei ole kuitenkaan vielä mitään suurempia tavoitteita mielessä ja haluat vain valmistua Rideriksi ja lähteä seikkailemaan, mutta haluaisit silti tietää mistä nämä mustan usvan hirviöt oikein tulevat. Rituaalia häiritsee myös kissa nimeltä Navirou, koska kissat pilaavat aina kaiken. Navirou lähtee myös mukaasi ja auttaa sinua navigoimaan alueelta toiselle. Tarina on todella hyvin tehty varsinkin alussa ja se kehittyy pelin edetessä hitaasti, mutta varmasti.

Saat luoda alussa oman hahmosi ja valita sukupuolen, nimen ja muokata ulkonäköäsi. Voit myöhemmin muuttaa hiustyyliäsi, silmien väriä, meikkausta ja varusteiden väriä. Pian pääset vaeltelemaan maailmalle ja suorittamaan lukuisia sivutehtäviä ja keräilemään kaikenlaisia materiaaleja. Voit matkustaa kävelemällä, ratsastamalla omalla hirviölläsi tai käyttämällä kissa karavaania. Voit kuitenkin käyttää karavaania vain tiettyjen paikkojen välillä, joissa olet jo käynyt. Maailmalta voi löytää kaikenlaisia materiaaleja, joita voit käyttää erilaisten esineiden valmistamiseen tai varusteiden kehittämiseen. Maailmalla on myös erilaisia luolastoja, jotka ilmestyvät satunnaisesti eri paikkoihin aina kun lähdet kylästä. Näistä luolastoista voit saada lisää munia, joista kuoriutuu uusia hirviöitä, joita voit ottaa mukaasi. Mikäli et ole tyytyväinen munaan minkä sait pesästä, voit yrittää saada pariin kertaan uuden munan, mutta kun poistut luolasta luola katoaa ja sinulle kerrotaan vasta silloin minkä munan sait. Munia voi kuitenkin kuoriuttaa vain kylässä tai paikassa, jossa on munille tarkoitettu talli. Eri hirviöillä on omia erikoistaitojaan, kuten esimerkiksi hyppy, uiminen tai erilaisten asioiden tai vihollisten merkitseminen karttaan.

Kivi, paperi, sakset

Pelin taistelusysteemi on hiukan erilainen muihin vuoropohjaisiin RPG:n verrattuna. Taistelusysteemi on hyvin pitkälti kivi-paperi-sakset, jossa yksi isku voittaa toisen, mutta häviää toiselle. Pelissä on kolme erilaista iskua. Voimakas, nopea ja tekninen isku. Voimakas voittaa teknisen, mutta häviää nopealle, kun taas nopea häviää tekniselle. Taisteluissa sinulla voi olla vain yksi hirviö joukkueessasi, mutta voit vaihtaa sitä kesken kaiken. Oma hirviösi iskee oman tahtonsa mukaan, mutta voit määrätä sitä käyttämään, jotain tiettyä erikoistaitoa. Sinulla on myös omat erikoistaitosi tappeluissa, joita saat enemmän mitä korkeammalle tasolle kehityt. Erikoistaitojen käyttämiseen tarvitaan tietyn verran Kinship pisteitä, joita saa taisteluiden edetessä esimerkiksi, jos voitat kivi-paperi-sakset tyylillä vihollisen hyökkäyksen. Voit kuitenkin voittaa vihollisen hyökkäyksen vain, jos vihollinen iskee myös sinua. Molemmat osapuolet ottavat tästä vahinkoa, mutta voittava osapuoli ottaa sitä huomattavasti vähemmän. Voit myös käyttää tappeluissa esineitä tai paeta. Voit kuitenkin käyttää taisteluissa vain esineitä, joita olet laittanut erikseen taistelupussiisi ja siihen mahtuu vain kymmenen esinettä. Kun Kinship-mittarisi täyttyy täysille, voit nousta oman hirviösi selkään ja taistella sieltä käsin. Voit myös käyttää voimakkaampaa Kinship-taitoa tässä tapauksessa, joka samalla heittää sinut pois hirviösi selästä. Kinship-taito on aluksi tasolla yksi, mutta voit saada sen tasolle kolme, jos voitat kaksi kivi-paperi-sakset kohtausta. Taisteluissa voi myös tapahtua erilaisia kohtauksia, kuten Power Clash, Air Showdown tai Breath Blast. Kaikki nämä tapahtuu yllättäen ja sinun täytyy esimerkiksi räpyttää nappia tai nappeja tai pyörittää tattia voittaaksesi nämä välikohtaukset. Ottelussa voi myös tulla tupla hyökkäys, jonka avulla sinä ja puolulaisesi iskette vihollista yhtä aikaa, samalla estäen vihollista hyökkäämästä. Tämä hyökkäys tapahtuu satunnaisesti, mutta kriteerinä on kuitenkin, että sinun ja puolulaisesi pitää iskeä samaa vihollista samalla iskulla. Otteluissa on myös erilaisia komboja riippuen mitä asetta käytät. Yksi kombo on esimerkiksi, että käytät kolme kertaa peräkkäin nopeusiskua ja tämä tekee tällöin enemmän vahinkoa viholliselle. Sinulla on myös kolme sydäntä ruudun alareunassa, jotka toimivat tavallaan eläminä. Jos sinun tai puolulaisesi energia putoaa nollaan, menetät yhden sydämen, mutta samalla ottelu jatkuu tavallisesti, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jos kaikki sydämet katoaa, häviät ottelun. Taistelusysteemi on mukavan erilainen verrattuna muihin vuoropohjaisiin taistelusysteemeihin ja se on myös samalla hyvin yksinkertainen. Uusien vihollisten kanssa ei voi koskaan tietää mitä iskua ne käyttävät, joten jokainen vihollisen taistelutyyli täytyy opetella.

Taas kissoja, mutta...

Kontrollit ovat pelissä hyvin toimivat ja peli käyttää hyödyksi New Nintendo 3DS:n nappeja. New 3DS:n ZL- ja ZR-nappien avulla voi helposti saada Naviroulta neuvoja tai päästä nopeasti katselemaan omia hirviöitä. Molemmat napit on sijoitettu kosketusnäytölle, joten tavallisen 3DS:n omistajat voivat valita kyseiset toiminnot sieltä. Kameran kääntelyä on myös helpotettu C-stickin avulla, joka toimii tavallisessa 3DS:ssä D-padin tai L- ja R-nappien avulla. 3D-efekti on myös todella hyvin tehty ja se tekee pelistä paljon hienomman. Peli näyttää myös todella hienolta ja värikkäältä ja musiikki on mukavan kuuloista, vaikka ei olekaan mitään erikoista. Peli myös pyörii todella sulavasti, mutta hidastuu hieman vilkaimmissa paikoissa. Tämä ei kuitenkaan haittaa pelattavuutta yhtään ja eikä ero ole häkellyttävä. Hahmot ovat myös mukavia ja hyvin tehty. Olen aina inhonnut kissoja Monster Hunter peleissä, mutta Navirou, tuntuu olevan poikkeus sääntöön, sillä varsinkin Naviroun pienet äännähdykset kuulostavat jopa söpöiltä paikka paikoin. Hirviöt ovat perus Monster Hunter -laatua, sillä ne on kaikki otettu sarjan muista peleistä. Pelistä löytyy myös amiibo-tuki, jonka avulla voi saada erilaisia hirviöitä puolelleen tai esineitä. Monster Hunter Stories -amiibot avaavat joitain tiettyjä hirviöitä puolellesi ja saat myös samoja hirviöitä, joita Monster Hunter Stories: Ride On -animessa on. Anime julkaistiin viime vuonna lähellä pelin julkaisua Japanissa. Kaikki muut amiibot antavat joitakin satunnaisia esineitä.

Pelistä löytyy myös nettipeli, jota voi pelata myös lokaalisti. Tämä pelimuoto on hyvin yksinkertainen. Otellaan toista pelaajaa vastaan omilla hirviöillä. Ottelut toimivat, muuten samalla tavalla kuin pääpelissä, mutta et voi iskeä suoraan toista pelaajaa vaan hirviösi voi vain iskeä häntä. Molemmat pelaajat ovat aina samalla tasolla, mutta aseet ja varusteet ovat samoja mitä pääpelissä, joten kaikista huonommilla varusteilla ei kannata mennä taistelemaan. Nettipeli toimii hyvin ilman ongelmia.

Yhteenveto

Monster Hunter Stories on oiva esimerkki, miten näinkin suuren ja suositun pelisarjan kuin Monster Hunter spin-off pitäisi tehdä.. Pelin muuttaminen roolipeliksi ja antamalla sille paremman ja monipuolisemman tarinan oli oikea päätös, jota sarja kovasti kaipasi. Peli tuo sarjalle monipuolisuutta hyvin samantapaisten hirviön metsästys pelien ohella, jotka tuntuvat vuosi toisensa jälkeen hyvin samanlaisilta. Tarina on tehty todella hyvin ja se kehittyy edetessä onnistuneesti. Maailmaa on mukava tutkia erilaisten materiaalien ja munien toivossa. Taisteluihin on tuotu mielenkiintoa kivi-paperi-sakset tyylillä ja se on samalla yksinkertainen. Kontrollit toimivat hyvin ja 3D-efekti tekee pelistä vieläkin kauniimman ja peli myös pyörii sulavasti. Peli on värikkään näköinen ja musiikki on myös mukavan kuuloista. Nettipeli toimii myös ongelmitta. Hahmot ovat myös todella hyvin tehty ja kaikista kummallisinta on se, että pelistä löytyy hyvin tehty kissahahmo, josta minäkin jopa pidän, sillä en ole voinut sietää kissoja Monster Hunter -peleissä, mutta Navirou on selvästi poikkeus tähän sääntöön ja Navirou voi olla jopa söpö paikka paikoin äänensä takia. Suosittelen peliä kaikille Monster Hunter -sarjasta pitäville, roolipelien ystäville tai niille, jotka ovat jo kyllästyneet Monster Hunter -pääsarjaan, sillä tämä peli antaa nautintoa niin sarjan pitkäaikaisille ystäville, kuin sarjan noviiseille.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.