Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

New Super Mario Bros. U Deluxe

New Super Mario Bros. U Deluxe on uudelleenjulkaisu Wii U:lla julkaistusta samannimisestä pelistä ilman Deluxea. Peli tuo pieniä uudistuksia alkuperäiseen versioon verrattuna ja antaa New Super Luigi U:n kaupan päälle, mutta antaako se tarpeeksi monta syytä ostaa peli uudelleen tai edes ensimmäistä kertaa?

Prinsessa kateissa… taas

Tarina on sama kuin lukuisissa muissa Super Mario -peleissä. Prinsessa on kaapattu ja sinun täytyy pelastaa hänet, joten mitään erikoista ei kannata tältä puolelta odottaa. Peliä voi pelata viidellä eri hahmolla tavallisessa pelissä tai neljällä eri hahmolla New Super Luigi U:ssa. Pelattavat hahmot ovat Mario, Luigi, Toad, Toadette ja Nabbit. Mario, Luigi ja Toad toimivat samalla tavalla, mutta Toadette on tavallaan pelin helppo vaikeusaste ja Nabbit todella helppo vaikeusaste. Toadetella on yksi täysin uusi power-up esine Super Kruunu, joka helpottaa peliä ja Nabbit ei ota vahinkoa vihollisista ollenkaan. Molemmat hahmot eivät myöskään luisu jäällä juostessa yhtä paljon kuin muut hahmot. Hahmoja voi vaihtaa aina kenttien välillä, jos jokin kenttä tuntuu vaikealta tai helpolta.

Pelissä seikkaillaan kahdeksassa eri maailmassa, joissa jokaisessa on lukuisia kenttiä. Maailmoissa on myös salaisia kenttiä, joiden avulla voit matkustaa esimerkiksi maailmasta yksi maailmaan viisi. Jokaisessa maailmassa on myös vähintään kaksi linnaa, joissa viimeisessä on maailman vastus, joka on joku Koopakakruista ja muissa on välivastus. Jokaisessa kentässä on kerättävissä kolme tähtikolikkoa ja kerättyä kaikki tähtikolikot, pelin viimeinen maailma, Superstar Road, avautuu. Kentät ovat hyvin yksinkertaisia ja perustuvat maailman teemaan. Kentillä voi myös olla oma teemansa, maailman teeman lisäksi, kuten esimerkiksi jäämaailmassa on käveleviä Piranha-kasveja. Kentät mennään tavalliseen tapaan läpi menemällä oikealle ja löytämällä lipputanko. Voit käyttää apuna lukuisia erilaisia power-up esineitä, kuten tammenterho, jonka avulla saa liito-orava puvun, Pingviinipuku, jolla voi liukua tai jäädyttää vihollisia ja muita tavallisia ja tuttuja power-uppeja, kuten sieni ja tulikukka. Täysin uusi power-up, Super Kruunu, kuitenkin muuttaa Toadetten Peachetteksi. Peachette voi tällöin liitää ja jos sattuu tippumaan rotkoon, hahmo lentää kerran hieman ylöspäin. New Super Luigi U on samanlainen, mutta Mario ei ole enää pelattavana hahmona ja kentät ovat erilaisia ja niiden läpäiseminen täytyy suorittaa 100:ssa sekunnissa. Aikaa saa lisää pelaamalla kenttiä Toadetella tai Nabbitilla. Hahmojen fysiikka on myös hieman erilainen, sillä hahmot hyppäävät korkeammalle, mutta juostessa on vaikeampi pysähtyä. Muuten pelissä on saman verran kenttiä ja maailmoja. Pääpelin pääsee noin viidessä tunnissa läpi riippuen mitä hahmoa käyttää ja New Super Luigi U:n pääsee hieman nopeammin läpi kenttien ollessa lyhyempiä.

Haasteita ja kolikoita

Pelissä on tavallisen tarinapelimuodon lisäksi kolme pienempää pelimuotoa, jotka ovat Challenges, Boost Rush ja Coin Battle. Challenges-pelimuodossa sinun täytyy suorittaa, jokin tietty haaste, kuten kerää mahdollisimman vähän kolikoita tai väistä tulipalloja mahdollisimman kauan. Saat pronssi-, hopea- tai kultamitalin riippuen suorituksesta. Boost Rushissa sinun täytyy päästä kenttä läpi mahdollisimman nopeasti samalla, kun kenttä skrollaa eteenpäin ja pääset nopeammin eteenpäin keräämällä kolikoita. Coin Battlessa sinun täytyy kerätä mahdollisimman paljon kolikoita. Voit myös muokata kenttiä laittamalla niihin kolikoita haluamallasi tavalla. Challenges-pelimuodosta saa hieman pidemmäksi aikaa hupia, mutta Boost Rush ja Coin Battlesta saa oikeastaan hupia vain silloin, jos pelaa monen pelaajan kanssa.

Kontrollit toimivat pelissä hyvin, mutta tatin kontrollit olivat muutamaan otteeseen todella herkässä. Tein pariin otteeseen Ground Pound -iskun vahingossa suoraan rotkoon. Tästä ei kuitenkaan syntynyt toistuvaa ongelmaa. Kaikki muut kontrollit toimivat kuitenkin hyvin ilman mitään ongelmia. Kontrollit toimivat hyvin myös kaikilla eri ohjaimilla ja pelityyleillä. Peliä voi pelata yhteensä neljän pelaajan voimin. Pelissä on myös saatavilla paljon videoita, jotka voivat auttaa löytämään tähtikolikoita tai muuten vain avustavat kentän läpäisemisessä. Peli myös opastaa sinua kentän läpäisemisessä, jos epäonnistut tarpeeksi monta kertaa. Peli näyttää Mario-pelien tapaan hyvin värikkäältä ja kauniilta. Musiikki on myös perinteisesti hyvän kuuloista ja mukavaa kuunneltavaa.

Yhteenveto

New Super Mario Bros. U Deluxe on mukava tasohyppelypeli, joka ei valitettavasti tunnu täysveroiselta Super Mario -peliltä. Peli ei tee mitään väärin itsessään, mutta itse en ole koskaan pitänyt yhdestäkään New Super Mario -pelistä kovinkaan paljon ja ne tuntuivat hyvin tylsiltä. Tämä johtuu oletettavasti siitä, että olen pelannut Super Mario -pelejä NES-peleistä asti ja tämä peli tuntuu samalta peliltä uusissa kuorissa. Positiivista oli kuitenkin, että jaksoin pelata pelin läpi keräten kaiken, mitä en Wii U:lla jaksanut tehdä. Pelin kaikki osa-alueet toimivat kuitenkin todella hyvin. Kenttä suunnittelu, maailma ja musiikki on todella hyvin tehty ja peliä on mukava pelata varsinkin porukalla. Vaikka peli ei tee mitään väärin, en voi suositella peliä niille, jotka ovat varttuneet pelisarjan kanssa tai omistavat pelin jo Wii U:lla, sillä tämä peli ei tuo mitään uutta niille. Suosittelen peliä kuitenkin lämpimästi, niille, joille pelisarja on suhteellisen uusi, sillä tällöin pelistä saattaa nauttia paljon enemmän.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.