Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Nintendo Labo - Variety Kit & Robot Kit

Nintendo on päättänyt kokeilla jotain uutta ja antoi meille pahvinpaloja, joista voimme itse koota oheislaitteita. Paketeissa tulee monenlaisia pahvinpaloja, joista voi koota useita eri laitteita. Pystyykö pahviset laitteet kuitenkaan antamaan sitä tunnettua Nintendo-tunnetta vai onko kyseessä vain kasa pahvia ilman hupia?

Palapeli

Nintendo Labo Variety Kitissä pääsee valmistamaan viisi erilaista laitetta ja Robot Kitissä pääsee valmistamaan yhden suuren robotti varusteen itselleen. Variety Kitissä tulee mukana valmistusmateriaalit RC autoon, onkivapaan, taloon, moottoripyörään ja pianoon. Pelkästään Variety Kitin laitteiden kasaamiseen menee noin kymmenen tuntia ja Robot Kitissä kuluu myös useampi tunti, joten kaikkia ei välttämättä kannata tehdä kerralla. Valmistusprosessi on itsessään jo mukavaa, kun pääsee hieman askartelemaan ja alkaa pikkuhiljaa näkemään kuinka laite valmistuu. Samalla oppii ymmärtämään, miten laite toimii. Peli neuvoo myös todella hyvin, kuinka laitteet valmistetaan, joten mikään ei varmastikaan jää epäselväksi.

RC auto on kaikista helpoin tehdä ja siinä menee vain kymmenisen minuuttia. RC autossa ei ole myöskään hirveästi selittämistä, sillä se on vain pahvista tehty auto, johon liität Joy-Con ohjaimet ja liikutat laitetta HD Rumblen avulla Swtichin näytöltä. Onkivapa on hieman työläämpi ja siinä menee noin kaksi tuntia. Onkivavalla voit tietysti kalastaa ja katsella saamiasi kaloja akvaariossa. Yhdistät molemmat ohjaimet onkivapaan ja näiden avulla peli tunnistaa milloin kelaat tai liikutat onkivapaa. Switchille on myös oma alustansa, johon menee naru onkivavasta. Kalastaminen on itsessään hauskaa, mutta siinä täytyy olla varovainen, ettei innostu liikaa, sillä vaikka narussa riittää tarpeeksi pituutta niin kunnon nykäisyjä pituus ei salli. Akvaariossa voit luoda myös omia kaloja pianon avulla, mutta siihen en mene sen tarkemmin sillä se on hieman teknisempää ja peli selittää sen paljon paremmin. Talon valmistuksessa kuluu pari tuntia. Taloon liittyvä peli on oikeastaan kasa pienempiä minipelejä tai enemmänkin kasa pienempää tekemistä. Talossa asuu pieni karvapallo, jonka kanssa voi leikkiä erilaisten palikoiden avulla, joita laitetaan talon eri puolille. Sitä voi esimerkiksi ruokkia tai laittaa sen juoksemaan juoksupyörään. Taloa voi myös taputtaa, jolloin talo tärisee pelin sisällä. Tämä pelimuoto on hyvin pieni ja yksinkertainen, mutta antaa varmasti ainakin jonkin verran hupia perheen pienimmille. Moottoripyörän valmistukseen kuluu noin kolme tuntia. Moottoripyörällä voi ajaa, joko kilparataa pitkin tai stadionilla. Laite ei ole tietenkään kokonainen moottoripyörä vaan vain tanko, jota pidetään kehoa vasten. Kisaamisessa tarvitsee vain tuttuun tapaan päästä mahdollisimman korkealle sijoitukselle, mutta voit halutessasi luoda oman radan helposti. Radan luomisessa ajat vain kentällä ja samalla peli luo sinulle tien. Tämän jälkeen voit muokata rataa helposti, esimerkiksi nostamalla tai laajentamalla tietä. Moottoripyörällä ajaminen on hauskaa oman aikansa ja ohjaus toimii todella hyvin. Selvästi oma suosikkini eli piano, on periaatteessa vain piano, jonka valmistukseen menee kolmisen tuntia. Voit soittaa pianolla tavallisesti, mutta voit muuttaa koskettimien ääntä vaikkapa kissojen maukumiseksi pahvisilla ruuveilla. Vaikka piano kattaa vain yhden oktaavin, voit vaihtaa oktaavia helposti pianon sivusta. Pystyt myös luomaan uusia ääniä tai eri rumpukomppeja pahvisten liuskojen avulla, joita tulee mukana pari, mutta niitä voi tehdä itse lisää. Voit myös halutessasi nauhoittaa omia kappaleita. Itse sain tästä eniten hupia, koska pianolla voi oikeasti tehdä paljon asioita, eikä se ole vain pelkkä pieni piano.

Robottivoimaa

Robot Kitin valmistuksessa kuluu noin neljä tuntia ja siinä valmistetaan visiiri ja selkäreppu, jossa on liitännät käsiin ja jalkoihin. Selkärepussa on neljä paperipainoa, jonka avulla selässä oleva Joy-Con tunnistaa jalkojen ja käsien liikkeet. Kasaaminen on oma prosessinsa, mutta kun laite on kasattu, niin hupi voi alkaa. Pääpelimuodossa hajotat rakennuksia ja lentäviä aluksia ja yrität saada mahdollisimman paljon pisteitä. Voit lyödä, potkia ja lentää pelissä yllättävän helposti. Laskemalla visiirin pelin kamerakulma muuttuu ensimmäiseen persoonaan. Pelistä löytyy myös vielä kaksi pelimuotoa, kaksi muokkaus osiota ja kalorilaskuri. Hangaarissa voit muuttaa robotin ulkonäköä ja Robo-Studiossa voi valita eri ääniefektejä lyönneille ja potkuille. VS-pelimuodossa pääset ottelemaan kaveriasi vastaan samalta konsolilta, mutta siihen tarvitsee tietenkin toisen Robot Kitin. VS-pelimuoto on kuvattu isometrisestä kuvakulmasta, jotta molemmat pelaajat voivat seurata peliä helposti. Challenge-pelimuodossa voit pelata erilaisia haasteita, jotka perustuvat johonkin tiettyyn asiaan, kuten Charge Punch-, Plane Mode- ja Special Beam -liikkeisiin. Jokaisessa osiossa on kolme haastetta ja yhdessä haasteessa on aina monta kenttää, joten pelattavaa riittää toviksi. Robot Kitin eri pelimuodot ovat hauskoja ja viihdyttävät pidemmänkin aikaa. Varsinkin Robot Kitin kanssa tulee valitettavasti yksi ongelma. Sitä ei jaksa pelata kovin useasti, sillä kaikkien asioiden laittaminen päälle on hieman työlästä ja vaikka pahvi onkin kestävää niin laitteita ei halua vain heittää päälle, vaan se pitää tehdä suhteellisen varovaisesti. Mutta kun laite on päällä, hauskuutta ei voi estää.

Luovuuden virtaus

Jos kaikki on jo koettu niin pelistä löytyy Discover-muoto, jossa peli selittää tarkemmin, kuinka kaikki laitteet käyttävät Joy-Conin kaikkia ominaisuuksia, kuten HD Rumblea, IR liikekameraa ja gyroskooppia, hyödyksi. Kun tiedät miten kaikki toimii voit itse luoda omia laitteita ja pelejä. Peli tarjoaa helposti lähestyttävän ohjelman, jonka avulla voit määrätä mitä Joy-Conit tekevät, kun jotain tiettyä tapahtuu. Esimerkiksi kun heilutat ohjainta, valo syttyy Switchin näytölle tai painaessasi nappia ohjain alkaa täristä. Tämä on tavallaan ohjelmointia, joka on tehty todella yksinkertaiseksi. Voit myös asettaa erilaisia ehtoja asioille, kuten esimerkiksi jos painat kahta nappia käy näin tai sitten jotain toista tapahtuu. Tämän avulla voit tehdä mitä mieleen tulee ja voit antaa mielikuvituksesi juosta. Kontrollit toimivat hyvin kaikilla eri laitteilla, eikä niiden kanssa tullut mitään ongelmia. Oli mukava tajuta kokoamisvaiheessa, miten kaikki asiat toimivat ja miten ohjainten ominaisuuksia käytetään hyväksi. Peli myös näyttää hyvältä ja helposti lähestyttävältä ja musiikki on mukavan rauhallista.

Yhteenveto

Nintendo Labo Variety Kit ja Robot Kit ovat todella innovatiivisia ja hauskoja laitteita. Niitä on hauska pelata ja vaikka kokoaminen kestääkin oman aikansa, jopa sekin on hauskaa. Kaikki eri pelimuodot toimivat hyvin ja ne ovat todella monipuolisia. Peli selittää todella hyvin kaiken tarvittavan ja vielä enemmänkin ja Discover-muodossa oppii jopa valmistamaan omia laitteita. Olin todella yllättynyt, kuinka hauskaa pelin parissa oli, sillä kun katsoin kauanko aikaa laitteiden kasaamiseen menisi, olin jo valmis pitämään pitkän tauon. Onneksi tämä oli hauskaa, sillä en malttanut lopettaa kokoamista, kun pääsin alkuun. Robot Kit on myös todella monipuolinen ja siinä on monenlaisia pelimuotoja, jotka jaksavat pitää intoa yllä. Huonona puolena on vain, ettei varusteita jaksa aina laittaa päälle ja peliä ei täten pääse pelaamaan. Mutta kun ne vihdoin saa päälle, pelaamista ei malta lopettaa. Laitteiden huono puoli on periaatteessa vain, että ne ovat isoja ja vievät paljon tilaa, joten niitä ei aina jaksa hakea kaapin nurkasta. Kasaamisessa on myös paljon tarkkaa tehtävää, joten jos perheessä on pienokaisia, niin siitä tulee perheprojekti. Suosittelen molempia pelejä niin perheen pienimmille, kuin aikuisillekin, sillä pelistä saa paljon irti oli sitte nuori tai vanha. Jos kuitenkin laitteiden kasaaminen on ongelma, ei pelit silloin sovi sinulle. Taitoa ei kasaamisessa kuitenkaan tarvitse, sillä peli selostaa kaiken tarkasti videon avustuksella. Toivon vain, ettei Nintendo Labo -laitteet jää tähän, vaan Nintendo keksii vielä jotain uutta.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelien arviokappaleista.