Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Octopath Traveler

Pikseleitä ja vuoropohjaista toimintaa. Square Enix palaa vanhaan JRPG-tyyliinsä Octopath Travelerin kanssa, mutta uudistaa sitä entistäkin hienommalla pikseligrafiikalla ja vauhdikkaalla toiminnalla. Jaksaako tarina ja toiminta kuitenkin pitää mielenkiintoa yllä monia kymmeniä tunteja vai onko pelissä keskitytty liikaa sileisiin pikseleihin?

Tarinoiden tie

Tarinasta on vaikea kertoa, sillä pelissä on, nimensäkin perusteella, kahdeksan hahmoa ja jokaisella hahmolla on oma tarinansa. Saat valita alussa hahmon kenellä aloitat ja kun olet suorittanut hahmon tarinan alun pääset hakemaan uusia hahmoja ja saat kokea heidän tarinansa. Olin itse innoissani tarinasta alussa, mutta huomasin pian, että kaikkein hahmojen tarinat eivät olleet yhtä hyvin hiottu ja tarina alkoi menemään hyvin nopeasti alamäkeä. Tarinoista tuli hyvin tavallisia ja ennalta-arvattavia ja ne alkoivat muistuttamaan tavanomaista JRPG-pelien tarinaa, joka on nähty ja kuultu moneen eri otteeseen. Tarinaan olisi voitu käyttää saman verran aikaa kuin pelin ulkoasuun tai taistelumekaniikkaan.

Taidokkaita tietäjiä

Octopath Travelerissa tavoitteenasi on suorittaa hahmojesi tarinaosuuksia, samalla kun taistelet erilaisia vihollisia vastaan. Näet helposti kartalta eri hahmojen tarinaosuuksia ja suositeltavan levelin. Sinun täytyy matkata kohteeseen kartan ja tieopasteiden avulla, mutta voit pikamatkustaa kaupunkiin, jossa olet jo käynyt. Tarinaosuuksien päätteeksi kohtaat aina vastuksen, joka on huomattavasti vaikeampi, kuin tavalliset viholliset. Hahmojen tarinaosuuksissa sinulla täytyy olla kyseinen hahmo tietenkin mukana, joten peli pakottaa muuttamaan pelityyliä aina silloin tällöin. Hahmojen taso ei kuitenkaan nouse ollenkaan elleivät he ole mukana, joten heitä täytyy kehittää erikseen. Jokaisella hahmolla on yksi erikoistaito, jota voi käyttää taisteluiden ulkopuolella. Näiden taitojen tai “Path Actioneiden” avulla voit houkutella mukaasi yhden kyläläisen, varastaa tai ostaa kyläläisiltä esineitä, haastaa kyläläisen tappeluun tai udella kyläläisiltä erilaisia tietoja. Vaikka hahmoja on kahdeksan, näitä taitoja on periaatteessa neljä, sillä vaikka ne ovat kaikki eri nimisiä, kaksi taitoa antavat aina saman lopputuloksen. Näihin kuitenkin liittyy eri ehtoja. Esimerkiksi tanssija voi hurmata kyläläisen mukaansa, mutta tässä on aina tietty onnistumisprosentti ja jos se epäonnistuu, maine laskee, kun taas ”Cleric” voi ottaa kyläläisiä mukaan epäonnistumatta, mutta hahmo voi tehdä sen vain, jos on tarpeeksi korkealla tasolla. Maineen voi palauttaa helposti tavernasta. Hahmoilla on myös muita passiiveja ja taistelutaitoja. Nämä taidot perustuvat hahmojen ammatteihin ja lisää taitoja voi saada käyttämällä “Job Pointseja”, joita saa kokemuspisteiden lisäksi taisteluista. Nämä taidot ovat yleisesti erilaisia taikoja tai iskuja, jotka tekevät jotain tiettyä. Taitoja ja käytettäviä aseita voi saada lisää antamalla hahmolle toissijaisen ammatin, mutta tämä on tarpeellista vasta myöhemmin pelissä. Kaupungeista voit perinteisesti ostaa uusia aseita ja varusteita ja niistä löytyy myös aina muutama sivutehtävä. Sivutehtävissä tarvitsee usein käyttää tietyn hahmon “Path Actionia” ja nämä eivät ole yleisesti kovin monimutkaisia. Maailmalta löytyy myös useita luolia, joissa on vaikeampia vihollisia, mutta niistä saattaa löytää jotain vaivan arvoista.

Turbo taistelua

Taistelut ovat vuoropohjaisia, mutta taisteluissa on muutama erikoinen lisäys. Vihollisilla on omat heikkoutensa ja samalla pieni kilpi, jossa on numero. Kilven voi tuhota iskemällä vihollista aseilla tai taioilla, joille se on heikko. Kun kilven saa tuhottua, vihollinen menettää seuraavan vuoronsa ja ottaa enemmän vahinkoa iskuista. Kilpi kuitenkin palautuu vihollisen seuraavalla vuorolla, mikäli sitä ei kukista ajoissa. Kaikki vihollisen heikot kohdat ovat aluksi kysymysmerkkejä, mutta kun löydät oikean heikon kohdan, se on helposti nähtävissä, joten heikkoja kohtia ei tarvitse muistaa ulkoa. Sinulla on myös käytössäsi kaikkien taitojen lisäksi “Boost Mode”, jonka avulla voit joko iskeä tavallisesti useamman kerran tai voimistaa taitojasi. Tämä kuitenkin käyttää “Boost Pointseja”, joita saat aina yhden per vuoro. Voit kuitenkin käyttää pisteitä vain maksimissaan kolme, vaikka sinulla olisi enemmän ja et saa uutta pistettä heti seuraavalla vuorolla. Ruudun yläreunassa näkyy myös vuorojärjestys ja tätä voi käyttää hyödyksi, kun suunnittelee mitä tekee. Voit kaiken tämän lisäksi myös perinteisesti käyttää esineitä, puolustautua ja lähteä karkuun. Vihollisia on myös monenlaisia, mutta niistä on myös monia erilaisia versioita. Kaikki nämä uudet ominaisuudet tekevät taisteluista paljon viihdyttävämpää ja taktisempaa, kuin tavallisimmissa JRPG:ssä, sillä varsinkin vastuksissa täytyy suunnitella taistelua hieman enemmän.

Tutoriaalin tuntija

Kontrollit toimivat todella hyvin ja peliä on hauska pelata kannettavassa muodossa tai TV:n ruudulta. Peliä oppii pelaamaan todella nopeasti ja komentoja suorittaa taistelussa ennen kuin ehtii edes nähdä minkä toiminnon valitsi. Pelistä voi myös kerrata kaikkia toimintoja, jos ne on päässyt unohtumaan. Myös hahmojen tarinan voi kerrata helposti. Asetuksista voi myös valita englannin- tai japaninkielisen ääninäyttelyn, mikä on tervetullut lisä. Peli näyttää todella kauniilta ja pikseligrafiikkaan on käytetty selvästi todella paljon aikaa. Paikkojen ulkoasu ja tunnelma on myös onnistuneesti tehty. Peli on tehty 2.5D:ksi, mutta se näyttää paljon hienommalta, kuin useat samankaltaiset pelit. Valaistus ja varjostukset auttavat myös tämän kauneuden luonnissa. Musiikki on myös todella hienon kuuloista ja auttaa peliä luomaan juuri oikeanlaisen tunnelman tilanteeseen kuin tilanteeseen. Musiikkia jaksaa kuunnella mielellään pelin ulkopuolellakin.

Yhteenveto

Octopath Traveler on juuri sitä mitä Square Enixin kehittämältä JRPG:ltä voisi odottaa. Kaunis ja hieno maailma, innovatiivinen ja intensiivinen taistelusysteemi ja monipuoliset hahmot. Valitettavasti yksi tärkein elementti eli tarina on tehty varsin kömpelösti. Alussa olin innoissani tarinasta, sillä satuin valitsemaan tarinallisesti yhden vahvimmista hahmoista, mutta pikkuhiljaa aloin huomata, että tarina on hyvin perinteinen ja ennalta-arvattava. Tarina on yksi tärkeimmistä asioista varsinkin näin pitkässä pelissä. Onneksi peli loistaa muissa osa-alueissa hyvin. Taistelut ovat mukavan nopeatempoisia ja voivat muuttua hyvinkin taktisiksi ja maailmalla matkaaminen on yllättävän vaivalloista. Uudet taistelusysteemit ovat myös todella hyvin suunniteltu ja hahmojen monet eri taidot antavat pelille monipuolisuutta. Kontrollit toimivat hyvin ja niitä on helppo kerrata tarpeen tullen ja ääninäyttelyn valitseminen on iso plussa. Peli näyttää todella kauniilta ja kuulostaa fantastiselta. Suosittelen peliä kaikille, joita ei kohtalainen tarina tai pitkät pelit haittaa, sillä pelin parissa viihtyy varmasti.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.