Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Paper Mario: Color Splash

Paper Mario, tuo paperin ohueeseen kuuluva Mario-pelisarja, joka on tuonut iloa roolipeli rintamalla. Tällä kertaa Paper Mario rientää värien maailmaan uudessa Paper Mario: Color Splashissa. Paper Mario on tuonut iloa vuosien varrella, mutta pystyykö Paper Mario: Color Splash antamaan uutta riemua jälleen ihailtavan tarinan, vankan pelattavuuden ja hauskojen vitsien puolella vai pitäisikö ottaa uusiksi myöhempänä ajankohtana?

Kaikki sateenkaaren värit

Oli synkkä ja myrskyinen yö, kun Prinsessa “Kultakutri” Peach saapuu Marion ovella kantaen valkoista paperia. Tämä ei kuitenkaan ole mikä tahansa paperi vaan siinä eli ennen Toad. Näyttää, kuin Toadin elämästä olisi imetty väri kokonaan pois ja Mario ottaa asiakseen selvittää mistä tämä kaikki johtuu. Matka johtaa kohti Port Prismaa, missä Mario ja Peach tapaavat maalipurkin nimeltä Huey. Huey opettaa pian Mariolle värjäämisen salaisuudet ja tämän avulla Toadista tulee kuin uusi. Port Prisma näyttää myös hiukan värittömältä ja samalla käy ilmi, että Isot Maali Tähdet ovat kadonneet. Kuka voisikaan olla kaiken tämän takana? Tarina noudattaa tavallaan hyvin tavanomaista Mario-maailman tarinaa, paitsi tällä kertaa Prinsessa ei ole kadoksissa. Tarina on kuitenkin todella viihdyttävä ja sitä seuraa mielellään. Pelin edetessä muut hahmot laukovat jatkuvasti myös todella hauskoja vitsejä ja viittauksia. Jotkut vitsit on kuitenkin tehty niin etteivät perheen pienimmät tajuaisi niitä ja on mukava huomata, että vitseihin on panostettu myös aikuisemman maun mukaisesti.

Vaeltaminen toimii nappia painamalla ja monissa paikoissa on värittömiä kohtia, joita värjäämällä saa kolikoita. Värjääminen tapahtuu helposti vasaraa heilauttamalla. Sinulla on tietyn verran eri värejä, jotka kuluvat paikkoja värjätessä, mutta saat pelin edetessä esineitä, jotka nostavat värien kokonaiskapasitettia ja voit löytää lisää väriä helposti kentistä. Eri alueilla voi puhua eri hahmojen kanssa ja kuunnella mitä heillä on sanottavanaan. Kaikki kannattaa kuunnella sillä vaikka heillä ei olisi mitään tärkeää sanottavaa saa siitä yleensä ainakin hyvät naurut aikaiseksi. En itse ole löytänyt yhtään vitsiä, mikä ei pistäisi edes hieman hymyilyttämään. Pelistä löytyy paljon tutkittavaa ja kerättävää ja näet helposti maailmankartalta alueiden värittömien paikkojen määrän. Peli on siltä osin erilainen vanhempiin Paper Mario peleihin verrattuna, että tässä pelissä on maailmankartta, jonka avulla voit matkustaa nopeasti. Valitset vain paikan ja olet siellä hujauksessa. Tämä tyyli samanlainen kuin Super Mario RPG:ssä, mistä Paper Mario sai roolipeli juurensa. Myös edellisessä Paper Mario: Sticker Star -pelissä käytettiin tätä. Tämä vähentää edestakaisin juoksemista. Opit myös pelin edetessä uusia taitoja, jotka auttavat sinua etenemään pelissä ja pääsemään paikkoihin, joihin et ennen päässyt. Yksi tällaisista taidoista on Cutout. Cutout-taito leikkaa osan taustasta ja auttaa sinua tekemään alustoja joiden päällä voit hyppiä.

Paperinohut pamaus

Taistelut toimivat vuoropohjaisesti erilaisia kortteja käyttäen. Sinulla on erilaisia kortteja, kuten hyppy- tai vasara-kortti. Näiden avulla voit hyökätä, mutta sinulla on rajoitettu määrä kortteja. Kortteja löytää kuitenkin helposti ja niitä voi ostaa lisää. On olemassa värittömiä ja värillisiä kortteja. Värittömät kortit voi värjätä kuluttamalla hieman väriä, mutta tämä ei ole pakollista. Ne tekevät kuitenkin vähemmän vahinkoa tällöin. Korteista on myös erilaisia variaatioita ja jotkut tekevät vähemmän tai enemmän vahinkoa ja iskevät useampaan viholliseen. Taisteleminen ei kuitenkaan ole pelkästään korttien käyttöä vaan iskettäessä sinun tulee painaa nappia oikeaan aikaan tehden lisää vahinkoa. Vihollisten vuorolla sinun taas tulee painaa nappia puolustautuaksesi. Taisteleminen on suhteellisen yksinkertaista, eikä vaadi alussa suurempaa vaivaa. Pelin edetessä tämä toki vaikeutuu, jolloin pitää ajatella hieman enemmän mitä korttia käyttäisi. Jos seisot paikallasi liian pitkään vihollinen varastaa sinulta, jonkin tietyn kortin, joten liian pitkäksi aikaa ei kannata jäädä miettimään. Alussa voit käyttää vain yhden kortin omalla vuorollasi, mutta tämä lisääntyy pelin edetessä.

Origami

Kontrollit toimivat mainiosti ja jokainen virhe on pelaajan omaa syytä. Gamepadin näytöllä näkyy pelin asetukset ja taistelussa taas kaikki kortit. Taistelussa myös käytetään kaikki kortit Gamepadin ruudulla ja itse iskeminen tapahtuu television ruudulla. Myös Cutout-toiminto suoritetaan styluksen avulla. Peliä voi pelata pelkästään Gamepadin ruudulta ja taisteluissa peli vaihtelee taistelu ja kortti näkymien välillä. Tämä on mukava ominaisuus, jos haluaa välillä rentoutua esimerkiksi sängyssä maaten.

Peli näyttää todella hienolta ja nimensäkin perusteella värikkäältä. Kun aloitin pelin, olin yllättynyt kuinka kauniilta peli näytti alkuvideossa. Pelaamisen alkaessa peli ei laskenut laatua vaan yllätti monilla yksityiskohdillaan. Musiikki on myös todella kauniin ja mukavan kuuloista, jota osasi odottaakin. Musiikki antaa paikoille oikeanlaisen tunnelman ja pelistä löytyy niin uusia, kuin vanhojakin kappaleita, joita on muutettu jonkin verran. Äänimaailma on myös todella värikkään kuuloinen, eikä ääntä tulisi mieleenkään laittaa hiljaisemmalle.

Yhteenveto

Paper Mario: Color Splash on se aarre, jota kaikki etsivät sateenkaaren päästä. Peli antaa iloisen ja rauhoittavan mielen tilanteesta riippumatta. Tarina tempaisee mukaansa alusta alkaen eikä päästä irti. Alueiden värjääminen, tutkiminen, vihollisten kanssa taisteleminen ja hahmoille puhuminen on jotain niin maagista, ettei peliä tekisi mieli sammuttaa lainkaan. Kontrollit toimivat mainiosti ja Gamepadia on hyödynnetty mahtavasti. Peli näyttää todella kauniilta värimaailmansa ja yksityiskohtiensa avulla. Hahmojen heittämät vitsit jaksaa myös naurattaa kerta toisensa jälkeen. Musiikki on myös taattua laatua ja myös äänimaailman ansiosta peli loistaa yhtenä parhaimpana Paper Mario pelinä. Suosittelen tätä peliä lämpimästi kaikille keitä ei pieni vuoropohjainen taisteleminen kuvota. Nuoret kuin vanhatkin nauttivat varmasti tästä pelistä. Tässä on peli, joka on tarkoitettu kaikkien pelattavaksi. Värjätään kaupunki punaiseksi ja kaikiksi muiksikin väreiksi.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.