Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Pokémon Sun/Moon

Pokémon Sun/Moon on uuden Pokémon pelin kaksi eri versiota. Tällä kertaa seikkailu kohdistuu Alola-alueelle ja tietyt Pokémonit muuntautuvat myös alueen mukaisesti. Taas on aika lähteä pyydystämään uusia, kuten myös vanhoja, Pokémoneja. Jaksaako Pokémon-sarja kuitenkaan enää kiinnostaa vai olisiko jo aika laittaa lappu luukulle?

Tyrmäävä

Peli alkaa tavallisesti Professorin tapaamisesta. Tällä kertaa Professorin nimi on Kukui ja olet muuttamassa Kanto-alueelta Alola-alueelle ja Kukui auttaa sinua luomaan kouluttajan passin ja saat päättää samalla nimesi, sukupuolesi ja ulkonäkösi. Kun vihdoin pääset muuttamaan Melemele saarelle, Kukui vie sinut läheiseen Iki kylään tapaamaan saaren johtajaa ja valitsemaan aloitus Pokémonisi. Saaren johtaja ei kuitenkaan ole löydettävissä ja lähdet etsimään häntä. Samalla tapaat tytön nimeltä Lillie ja Cosmog-tyypin Pokémonin nimeltä Nebby. Huomaat, että Nebbyn kimppuun hyökkää Spearow lauma keskellä siltaa ja syöksyt pelastamaan hänet. Silta kuitenkin sortuu ja syöksytte molemmat rotkoon. Teidät pelastaa kuitenkin saaren suojelija Pokémon Tapu Koko. Saat tämän jälkeen Sparkling Stonen ja palaatte Lillien ja Nebbyn kanssa kylään. Saaren johtaja Hala on palannut ja voit viimeinkin valita oman Pokémonisi kolmesta vaihtoehdosta. Tulityypin Litten, vesityypin Popplio tai ruohotyypin Rowlet. Tämän jälkeen Halan lapsenlapsi Hau haastaa sinut Pokémon kamppailuun. Kamppailun jälkeen käy ilmi, että äsken saamasi Sparkling Stonen pystyy muuntamaan Z-sormukseksi ja tämän jälkeen Hala muuttaa sen Z-sormukseksi. Käy ilmi, että sinun täytyy päihittää kaikkien eri saarten haasteet, jotta sinusta tulisi haaste mestari. Täten lähdetkin matkaan toivoen, että jonain päivänä voisit olla Pokémon mestari. Tarinaa on todella mukava seurata ja siinä vaikuttaa olevan paljon enemmän monipuolisuutta ja käänteitä kuin sarjan edellisissä osissa.

Raaka. Puolikypsä. Kypsä

Muutoksia löytyy monia, mutta varmasti oudoin muutos on, ettei pelissä ole salipääliköitä. Salipääliköiden sijaan saarilla on useita eri haasteita, jotka koostuvat esimerkiksi tiettyjen Pokémonien päihittämisestä tai esineiden löytämisestä. Haasteen lopuksi joudut ottelemaan Toteemi Pokémonia vastaa, joka on isompi ja vaarallisempi versio tavallisesta Pokémonista ja Toteemi Pokémon voi myös kutsua muita Pokémoneja apuun. Saarien viimeinen haaste on taistelu saaren johtajaa vastaan, joten näitä voi pitää omalla tavallaan salipääliköinä, mutta saaria on itsessään vain neljä. Saat myös uuden Rotom Pokédexin, joka on Pokédex, jonka sisällä asustaa Rotom Pokémon. Tämä Pokédex avustaa sinua matkallasi ja toimii myös aktiivisena karttana kosketusnäytöllä. Pelissä on myös Z-liikkeitä, joita voi käyttää taistelussa. Liikkeen tekemiseen tarvitsee Z-sormuksen lisäksi, myös Z-kristallin, jonka saa ensimmäisen haasteen suoritettua. Jos Pokémonilla on Z-kristalli hallussaan, kaikki tietyn tyypin liikkeet muuttuvat Z-liikkeiksi, jolloin ne ovat paljon vaarallisempia. Z-kristalleja on monenlaisia ja jotkut muuttavat esimerkiksi Normal-liikkeet Z-liikkeiksi ja toiset taas Fire-liikkeet. Z-liikkeitä voi kuitenkin käyttää vain kerran per taistelu. Joillakin Pokémoneilla on myös erikoiset Alola muodot kuten Vulpix on jää Pokémon ja Dugtriolla on kaunis blondi tukka. Pokémoneilla on myös uusia liikkeitä. Täysin uusia Pokémoneja on yhteensä 81. Uutena ominaisuutena on myös Poké Ride. Poké Ride on yksinkertaisuudessaan Pokémon, jolla voi ratsastaa. Näillä Pokémoneilla on myös jokin tietty erikoistaito, kuten Tauroksella voit tuhota isoja kiviä. Battle Royal on myös täysin uusi kamppailumuoto, jolloin neljä eri kouluttajaa ottelee samanaikaisesti toisiaan vastaan kaikki vastaan kaikki tyylillä. Kaikki voivat hyökätä ketä vastaan vain tai halutessaan auttaa toista. Tämä kuulostaa hyvin oudolta ja sekavalta, mutta heti kun sitä pääsee kokeilemaan, siitä muodostuu todella mukava ja uniikki kamppailumuoto. Pelin hahmot ovat yleisesti hyviä tai keskitason yläpuolella paitsi Lillie ja Nebby ja Team Skull. Team Skull on pelin pahis ryhmä ja he ovat yleisesti todella ärsyttäviä ja käyttäytyvät kuin teini-ikäiset räppärit. Annan sen kuitenkin anteeksi, koska Lillie ja Nebby ovat todella mukavia ja mielenkiintoisia hahmoja. Lillie on enemmänkin kiinnostavampi hahmo, mutta Lillie ja Nebby kulkevat aina yhdessä, joten Lillie ei varmastikkaan olisi yhtä rakastettava hahmo ilman Nebbyä.

Kontrollit ovat toimivat todella hyvin ja ne ovat mukavan monipuolisia. Kaikki on myös todella helposti löydettävissä. Matkaaminen on myös mukavan nopeaa jalkaisin ja varsinkin, kun Poké Riden saa käyttöön. Taistelut ovat myös mukavan nopeita ja monipuolisia. Taisteluiden jälkeen voit myös hoivata Pokémonejasi Pokémon Refreshin kautta. Voit tätä kautta parantaa esimerkiksi Pokémonissa olevan paralyysin ja samalla lähentää suhdetta Pokémonin kanssa. Pelissä on paljon erilaisia Pokémoneja vanhoista uusiin. Valitettavasti pelissä ei ole ollenkaan 3D-ominaisuutta, mutta se on ymmärrettävää sillä peli näyttää kauniilta. Jokaisella alueella on oma tunnelmansa ja paikat ovat värikkäitä tai synkkiä riippuen alueesta. Alueet näyttävät kuin seikkailisi mystisillä trooppisilla saarilla. Musiikki on myös todella mahtavan kuuloista ja sopii hyvin alueisiin missä niitä kuuluu. Jokaiseen paikkaan on saatu luotua omanlaisensa tunnelma ja heti alussa on soi mukava seikkailun aloittamis musiikki.

Poképallo, eikun matkaan donitsi

Mikäli haluat olla vuorovaikutuksessa muiden pelaajien kanssa, siihenkin löytyy ratkaisu. Pelistä löytyy Festival Plaza, jossa voit puhua tai kamppailla muiden pelaajien kanssa, joko lähietäisyydeltä tai internetin välityksellä. Festival Plazassa on paljon erilaisia kauppoja, kuten arpajais putiikki tai vaatteiden värjäys kauppa. Puhumalla muille pelaajille ja kuuntelemalla heidän pyyntöjä saat kolikoita, joilla voit ostaa tavaroita Festival Plazan kaupoista tai nostaa oman Plazasi tasoa. Voit myös suorittaa erilaisia lokaali tai globaali tehtäviä. Lokaali tehtävät ovat yhteistyö painotteisia tehtäviä, joita suoritat vieraittesi kanssa, kuten Pokémonien pyydystämistä. Globaaleja tehtäviä suorittavat kaikki pelaajat ympäri maailmaa ja tehtävät voivat olla, että kaikkien pelaajien täytyy pyydystää 100 miljoonaa Pokémonia.

Pokémon Sunin ja Moonin välillä ei ole mitään suurempaa eroa ja se minkä aikoo ostaa liittyy suurimmaksi osin Pokémoneihin. Esimerkiksi Pokémon Sunissa on jää Vulpix ja Ninetails ja Pokémon Moonissa on jää/teräs Sandshrew ja Sandslash. Sunissa on myös legendaarisena Pokémonina Solgaleo, kun taas Moonissa Lunala. Myös hieman erikoisena eroavaisuutena on, että pelit pyörivät ajallisesti 12 tuntia erillään. Eli jos kello on 12 päivällä, Pokémon Sunissa kello on 12 päivällä, kun taas Moonissa se on keskiyö.

Yhteenveto

Pokémon Sun/Moon on hyvin miellyttävä ja hauska lisä sarjaan. Varsinkin tarina oli paljon mielenkiintoisempi kuin tavallisesti muissa sarjan peleissä ja siihen oli selvästi käytetty enemmän resursseja. Pelistä löytyy myös paljon uudistuksia, jotka kaikki tuovat monipuolisuutta ja vaihtelevuutta. Hahmot ovat kaikki hieman keskitasoa parempia poislukien ärsyttävän Team Skullin ja hyvin rakastettavat Lillien ja Nebbyn. Taistelut ovat myös mukavan nopeatempoisia ja Battle Royal on todella tervetullut lisä sarjaan. Salipääliköiden suoranainen puute tuntui aluksi oudolta, mutta osoittautui mukavaksi vaihteluksi. Kontrollit toimivat myös hyvin ja kaikki ominaisuudet ovat nopeasti ja helposti valittavissa. 3D-ominaisuuden puuttuminen on kyllä harmi, mutta peli ei sitä suoranaisesti tarvitse ja se karsittiin mahdollisesti sen takia, koska peli on saatu näyttämään todella hienolta ja muihin osa-alueisiin keskityttiin enemmän. Kaikki näyttää hyvin värikkäältä ja tunnelmalliselta pelissä. Musiikki on myös alueisiin ja tunnelmaan sopivia ja niitä kuuntelee mielellään koko pelin ajan. Myös Festival Plaza on mukava paikka olla, mikäli haluaa kamppailla muiden pelaajien kanssa tai suorittaa erillisiä tehtäviä. Pokémon Sunin ja Moonin välillä ei ole hirveästi eroa, mutta se ei ole mitään uutta tietoa versioiden välillä Pokémon-sarjassa. Muutokset liittyvät enimmäkseen eri Pokémoneihin. Suosittelen Pokémon Sun/Moonia kaikille pelaajille oli Pokémon sarja sitten uutta ja tuntematonta tai tuttua ja turvallista. Suosittelen myös pelejä niille, jotka ovat jämähtäneet niihin vanhoihin ja kultaisiin ensimmäisen generaation Pokémon-peleihin, sillä pelistä löytyy myös paljon ensimmäisiä Pokémoneja.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.