Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Pokémon Super Mystery Dungeon

“Kuka ja missä olen?” Mietit yksinäsi näitä kysymyksiä herätessäsi metsästä. Pian huomaat olevasi Pokémon ja ihmettelet kuinka olet joutunut ihmis maailmasta Pokémonien maailmaan. Ennenkuin ehdit paneutua syvemmin tähän asiaan kimppuusi hyökkää kolme Beheeyemiä. Huomaat ottavasi nopeasti ritolat ja pakomatkallasi törmäät Nuzleafiin. Ennen lähempiä tuttavuuksia, Nuzleaf lähtee mukaan pakomatkallesi. Joudutte menemään dungeonin läpi, mikä muuttuu joka ikinen kerta, kun sinne jalallansa astuu. Selvittässänne dungeonin päätät lähteä Nuzleafin kanssa hänen kotikyläänsä. Voit täten levähtää hetkeksi ja pääset vihdoin ottamaan selvää miksi jouduit tänne maailmaan.

Pokémon Super Mystery Dungeon on dungeon crawler -tyylinen peli, jossa seikkailet itse valitsemallasi Pokémonilla. Käynnistyessä pelin sinulta kysytään muutama kysymys, jotka määrittelevät mikä Pokémon olet. Jos et kuitenkaan ole tyytyväinen tulokseen voit valita itsellesi ja seikkailuja avustavalle ystävällesi Pokémonin. Pelistä löytyy kaikki 720 Pokémonia, mutta valitset omasi ja kumppanisi Pokémonin 20:n Pokémonin seasta. Tämä määrä tuntuu kuitenkin sopivalta ja valittavien joukosta löytyy esimerkiksi Pikachu, Bulbasaur, Charmander ja Squirtle. Nimeämisen jälkeen voitkin aloittaa pelin pelaamisen.

Takaisin opinahjoon

Serene Village toimii pelin ensimmäisenä paikkana, missä sinulle opetetaan kaikki taidot mitä tarvitset seikkailuilla. Missä tämä opettaminen tapahtuu? Koulussa tietenkin sillä olet Pokémonien maailmassa vielä lapsi. Sinulle opetetaan kaikki esineiden käytöstä yhteistyö hyökkäyksiin. Joukkueessasi voi olla maksimissaan kolme hahmoa, joista ohjaat itse yhtä. Muille joukkueen jäsenille voit asettaa strategian, mitä he tekevät taisteluissa. Voit käskeä heitä pysymään lähelläsi tai hyökkäämään heti vihollisen nähdessään. Hahmoilla on neljä eri taitoa. Ne voivat olla joko hyökkäys- tai puolustus taitoja. Hyökkäys taidoilla voi tavallisesti vahingoittaa vihollista ja puolustus taidoilla heikentää vihollista tai vahvistaa itseään. Jokaisella taidolla on rajoitettu määrä käyttökertoja, joten vahvimpia taitoja ei kannata käyttää jokaisessa tilanteessa. Käyttökertoja voi toki antaa lisää esineillä, mutta jos ne pääsevät loppumaan voit silti hyökätä tavallisella iskulla. Se ei kuitenkaan tee paljon vahinkoa, mutta kelpaa puolustautumiseen. Uusia taitoja saat Pokémonin tason noustessa, mutta joudut aina unohtamaan yhden taidoistasi sillä niitä voi olla vain neljä. Voit myös käyttää yhteistyö hyökkäystä, jolloin valitset, mitä jokainen hahmo iskee. Tämä hyökkäys on tehokas vastuksiin tai vahvempiin vihollisiin. Tämä kuitenkin tekee sinua nälkäisemmäksi. Jos nälkä mittarisi tippuu nollaan alat menettää pikkuhiljaa energiaa. Voit kuitenkin täyttää sen syömällä omenan.

Sokkelossa eli “Dungeonissa”, missä tappelut käydään, voit löytää erilaisia esineitä, joita voit käyttää apunasi. Voit löytää parantavia marjoja tai taika keppejä, joilla aiheutat vihollisille erilaisia vaivoja, joilla voit päästä nopeasti niskan päälle. Pystyt myös ostamaan esineitä kaupasta ennen sokkeloa ja sokkeloiden sisällä, mutta esineet maksavat sokkeloissa huomattavasti esineitä ja ovat myös rajoitetulla tarjonnalla. Saat myös pelin edetessä Looplet-esineen, mitkä ovat tärkeitä sujuvan etenemisen kannalta. Voit laittaa näihin Loopletteihin Emera-nimisiä jalokiviä, jotka nostavat esimerkiksi hyökkäystä tai puolustusta. Emera-jalokiviä ei voi kuitenkaan viedä sokkeloiden ulkopuolelle sillä ne hajoavat.

Sokkeloiden kuningas

Sokkelot ovat satunnaisesti generoituja, joten jokaisen kerran, kun astut sellaiseen se on erilainen. Tämä tuo mukavaa vaihtelua, sillä jos satut kohtaamaan vaikean sokkelon, jossa pyörtyisit jatkuvasti, jokaisella kerralla kaikki on uutta. Sokkeloiden tavoitteena on löytää portaat, jotka vievät sinua ylemmäksi. Sokkelon lopussa voi myös olla vastus. Jos kuitenkin pyörryt sokkelossa, voit halutessasi lähettää pelastuspartion auttamaan. Pelastuspartio syntyy kolmesta Pokémonista, jotka valitaan uusien kysymysten avulla, mutta tällä kertaa et saa itse valita Pokémoneja erikseen. Pelastuspartio lähtee matkaan Pelipper-saarelta, missä voit valita tehtäväksi omien pokemoniesi pelastuksen. Voit myös pelastaa muiden pelaajien Pokémoneja, keitä olet tavannut StreetPassin välityksellä. Kun pääset Pokémoniesi luo, saavat he jatkaa sokkeloa tavallisesti. Tämän voi kuitenkin tehdä vain viisi kertaa, jonka jälkeen sinun on jatkettava edellisestä tallennuksesta.

Kontrollit toimivat perinteisesti, eikä niissä ole mitään valittamista. Voit edetä sokkeloissa nopeasti juoksu-napilla, mikä kiidättää sinut hetkessä esimerkiksi käytävän toiselle puolelle. Pokémon pysähtyy kuitenkin automaattisesti käytävän toisella puolella tai jos vihollinen tulee lähelle, joten vihollista päin juoksemista ei tarvitse pelätä. Jokaista liikettä on myös helppo käyttää sillä ne on sijoitettu onnistuneesti oikeille napeille. 3D-efekti toimii hyvin ja monissa kohdissa peli näyttää todella hienolta sen kanssa.

Peli näyttää todella hienolta ja värikkäältä ja siitä huokuu samantien Pokémon-tunnelma. Sokkeloissa paikat saattaa alkaa näyttämään pikkuhiljaa yksitoikkoiselta, varsinkin jos samoissa sokkeloissa viettää paljonkin aikaa. Musiikki on myös mukavaa kuunneltavaa ääniefektien lisäksi, mutta ne eivät ole mitenkään erikoisia.

Yhteenveto

Pokémon Super Mystery Dungeon on hyvin viihdyttävä dungeon crawler -tyylinen peli, jossa riittää tekemistä ja vaihtelevuutta satunnaisesti generoituvien sokkeloiden avulla. 720 Pokémonista riittää myös juttuseuraa hetkeksi. Hahmot ovat myös kiinnostavia ja omalaatuisia, keiden kanssa aika ei ihan heti käy tylsäksi. Kontrollit on tehty onnistuneesti ja sokkeloissa seikkaileminen on mukavaa. Maisemat ovat myös kauniisti tehty, vaikka ne alkavatkin piakkoin maistumaan puulta sokkeloissa, varsinkin samantyyppisissä sokkeloissa. Peli soveltuu Pokémon-faneille ja niille, ketkä haluavat pelata vaihtelun vuoksi hieman erilaista pPokémon-peliä. Itse jätin Pokémonien seuraamisen ensimmäisen generaation jälkeen, joten tiedän Pokémoneista vain ne ensimmäiset 151. Tietämyksestäni tai enemmänkin tietämättömyydestäni huolimatta oli mukava tavata uusia Pokémoneja. Tämä oli oiva alku tälle vuodelle nyt kun Pokémon on täyttänyt 20-vuotta, joten tämän pelin parissa voi odotella uusia Pokémon pelejä.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.