Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Pokkén Tournament

Saadessani Pokémon Stadiumin Nintendo 64:lle, olin innoissani päästessäni areenalle ottelemaan erilaisilla Pokémoneilla. En ollut pettynyt, vaikka sainkin hidastempoista ja vuoropohjaista toimintaa, sillä en tiennyt paremmasta ja tyydyin siihen, että peli olisi ollut edes hitusen lähempänä televisiosta tullutta Pokémon-sarjan Pokémon kamppailuja . Nyt kuitenkin veteraanit Masaaki Hoshino (Soul Calibur -sarja) ja Katsuhiro Harada (Tekken-sarja) ovat laittaneet hynttyyt yhteen luodakseen uuden pelin. Pystyykö peli kuitenkaan loistamaan kovan kamppailun alta vai onko vain parempi palata pelaamaan vanhempia pelejä.

Upouusi ärtsyn nopea superduper mikä lienee

Pokkén Tournament on taistelupeli, jossa pelaat omavalintaisella Pokémonilla. Pelistä löytyy tarina-, yksinpeli-, kahden pelaajan lokaali peli-, monin- ja harjoitus pelimuoto. Harjoitus-muodossa voit valita tutoriaalin, vapaan harjoituksen tai harjoitella muuten vain eri Pokémoneilla tai kombojen suorittamista. Tutoriaalissa sinulle opetetaan kaikki mitä sinun tarvitsee tietää pelin aloittamiseksi. Tutoriaali on tehty hyvin ja kaikki viisi harjoitusta selostavat asiat selvästi. Jos kuitenkin haluat oppia taistelemisesta vielä enemmän voit siirtyä Action- ja Combo Dojoon, missä ensimmäisessä opetetaan eri Pokémonien iskuja ja hieman eri komboja ja jälkimmäisessä perehdytään pelkästään Pokémonien komboihin. Vapaassa harjoittelussa voit nimensä mukaisesti harjoitella täysin vapaasti mitä ikinä haluatkaan. Tällä harjoitus-muodolla pääsee todella hyvin alkuun, mutta omien taitojen parantuminen vaatii myös elävän vastustajan. Pelissä on tavalliseen tapaan yksinpeli ja lokaali pelimuoto. Näissä pelimuodoissa voit valita joko Basic- tai Extra Battle -muodon, missä ensimmäinen on tavallista taistelemista, mutta jälkimmäisessä kentälle ilmestyy erilaisia esineitä. Nämä esineet antavat erilaisia etuja sinulle, kuten lisää iskuvoimaa, mutta ne voivat myös heikentää sinua. Voit myös valita kaksi sinua auttavaa Pokémonia avuksesi, joista kerron myöhemmin enemmän, areenan ja muokata sääntöjä esimerkiksi kauanko erä kestää ja monta erää taistellaan. Yksinpeli ja lokaali pelimuoto ovat samoja paitsi, että toisessa otellaan kahden ihmispelaajan voimin. Ainoa huomioitava seikka lokaalista pelimuodosta on se, että ykköspelaaja katsoo ottelua Gamepadin näytöltä ja kakkospelaaja televisiolta. Tämä on todella hyvä päätös, sillä molemmilla on kokonainen näyttö käytettävissään ja tämä voi myös olla selvä päätös sillä pelissä ei olla jatkuvasti sivuttain ja kamerakulma voi myös vaihtua äkkinäisesti. Moninpeli toimii suhteellisen samalla tavalla kuin muutkin pelimuodot. Moninpelissä on kaksi eri muotoa. Rank- ja Friendly Match. Friendly Matchissa voit pelata rauhallisesti muita pelaajia vastaan, välittämättä muusta kuin hauskanpidosta. Rank Match taas on hieman vakavaluontoisempi ottelu, missä sinua rangaistaan, jos poistut pelistä kesken ottelun. Tässä muodossa ottelet päästäksesi korkeammalle tasolle. Kun olet otellut tarpeeksi, saat mahdollisuuden nousta yhtä tasoa ylemmäs. Tällöin vastaan voi tulla ylemmän tason vastustajia. Saat yhteensä kolme mahdollisuutta voittaa ja mikäli häviät kaikki kolme ottelua, joudut odottamaan hieman saadaksesi uuden mahdollisuuden. Jos kuitenkin voitat kerran pääset suoraan korkeammalle tasolle. En tiedä miksi, mutta se hetki kun olet ottelussa ja nouset seuraavasta voitosta ylöspäin on todella jännittävä tunne hyvällä tavalla. Varsinkin jos olet viimeisellä mahdollisuudellasi. Tilaisuuden menettäminen ei tunnu pahalta sillä tieto siitä ettei tarvitse otella kuin pari matsia saadakseen uuden tilaisuuden poistaa pahan mielen.

Naura jos naurat

Tarina pelimuodossa ottelet eri liigoissa. Aloitat aina pohjalta ja tavoitteena on päästä ensimmäiseksi. Joudut ensimmäiseksi ottelemaan kuutta eri vastustajaa vastaan perätysten. Riippuen montako ottelua voitat, pääset ylemmälle sijoitukselle. Joudut toistamaan tätä menetelmää niin kauan, kunnes olet kahdeksan parhaan joukossa. Tämän jälkeen pääset osallistumaan turnaukseen, missä sinun tarvitsee voittaa kaikki ottelut perätysten. Jos voitat turnauksen niin pääset ensimmäiselle sijoitukselle. Ennen kuin pääset siirtymään uuteen liigaan sinun täytyy voittaa liigan mestaria. Tämän jälkeen voit siirtyä seuraavaan liigaan. Tässä muodossa on myös tarina, mutta en perehdy siihen sen enempää, sillä se ei ole hirveän kummoinen. Kuitenkin se on parempi kuin useammissa taistelupeleissä.

Ottelut toimivat suhteellisen samantapaisesti kuin muissakin taistelupeleissä. Päätavoitteena on nujertaa vastustaja. Pelissä on kuitenkin muutamia erikoisuuksia, jotka erottavat sen muista taistelupeleistä. Esimerkiksi dynaaminen kamera tuo todella paljon elävyyttä otteluihin. Alussa se on hahmon takana, jotta näkisit areenan paremmin. Se myös liikkuu todella sulavasti hahmojen mukana. Se myös siirtyy kuvaamaan hahmoja sivusta heidän siirtyessä eri näkymään eli phaseen. Pelissä on kaksi eri näkymää. Field Phase ja Duel Phase. Field Phase on näkymä mikä on hahmojen takana ja tällä ottelut aloitetaan. Duel Phase on taas hahmojen sivusta kuvattu näkymä. Nämä näkymät ovat olennainen osa peliä ja ne vaihtuvat aina, kun aiheutat tietyn verran vahinkoa vastustajallesi ja se kuka aiheuttaa näkymän vaihtumisen saa nostettua Synergy-mittariansa, mistä kerron hetken päästä lisää. Iskut myös muuttuvat riippuen missä näkymässä olet, joten on tärkeä opetella mistä tekee mitäkin riippuen näkymästä. Synergy-mittari toimii pelin erikoismittarina, minkä täytyttyä voit aktivoida oman Pokémonisi niin sanotun Burst-tilan. Tässä tilassa teet enemmän ja otat vähemmän vahinkoa. Voi myös suorittaa Burst-hyökkäyksen mikä aiheuttaa vastustajalle todella paljon vahinkoa. Jokaisella Pokémonilla on omat tavalliset ja Burst-hyökkäykset, mitkä oppii vain pelaamalla ja harjoittelemalla. Valitset myös otteluihin kaksi auttavaa Pokémonia. Et voi valita näitä Pokémoneja erikseen vaan sinun täytyy valita, jokin tietty setti mikä koostuu kahdesta Pokémonista. Näitä Pokémoneja on kolmea eri tyyppiä. Attack-, Disrupt- ja Enhance-tyyppisiä Pokémoneja, joista Attack-tyyppi hyökkää vastustajan kimppuun, Disrupt heikentää vastustajaa esimerkiksi hidastamalla ja Enhance taas voimistaa sinua esimerkiksi parantamalla puolustustasi. Aina erän alkaessa voit valita yhden kahdesta Pokémonista, kenet otat käyttöön seuraavaan erään. Voit käyttää Pokémoneja tietyn ajan kuluttua ottelun alkamisesta ja se on jokaisella Pokémonilla joko lyhyt, keskipitkä tai pitkä. Näillä apureilla voi nopeasti kääntää ottelun, jos niitä osaa käyttää. Pokémonisi saa myös jokaisesta ottelusta kokemuspisteitä ja kun saat tarpeeksi pisteitä, voit sijoittaa yhden pisteen yhteen neljästä eri kategoriasta. Nämä neljä kategoriaa ovat hyökkäys, puolustus, synergy ja strategia. Hyökkäys ja puolustus ovat varmasti selviä, mutta synergy kategoria pidentää Burst-tilan kestoa ja nostaa hyökkäystä ja puolustusta tässä tilassa. Strategia taas lyhentää aikaa, jolloin voit kutsua apurisi kentälle ja voimistaa heitä. Pisteen laittamista väärään paikkaan ei tarvitse pelätä, sillä voit muuttaa pisteiden sijoitusta.

Pikachun tahmapallosinko

Pelattavia Pokémoneja on yhteensä 16, joista yksi aktivoidaan pelin mukana tulleella amiibo-kortilla tai voit myös saada hänet pelatessasi tarina pelimuotoa tarpeeksi pitkälle. Hahmoja ovat esimerkiksi Charizard, Lucario, Blaziken ja oma suosikkini Pikachu. Eri Pokémoneilla on omat taistelutyylinsä ja niitä on yhteensä neljä erilaista. Standard, Power, Speed ja Technique. Standard on jokapaikan höylä mikä on hyvä kaikessa, muttei paras missään. Power taas painottuu voimaan ja Speed taas iskujen nopeuteen. Technique-tyyli painottuu todella paljon erilaisiin tekniikoihin millä pidetään vastustaja kauempana. Tällä tyylillä pelaaminen voi myös olla hieman vaikeaa aluksi, mutta siihen tottuu pian. Jokaisella Pokémonilla on tosiaan täysin omat iskusarjansa mitkä täytyy opetella erikseen.

Kontrollit toimivat pelissä todella hyvin ja ne ovat yhdet parhaista mitä olen kokeillut. Esimerkiksi voit näpytellä näppäinyhdistelmän suoraan, eikä sinun tarvitse odottaa juuri oikeaa hetkeä painaa niitä. Jotkut voivat pitää enemmän siitä että näppäimiä painetaan juuri oikealla hetkellä, mutta itse pidän enemmän tästä tyylistä ja mikään ei estä sinua painamaan niitä myös juuri ennen seuraavaa iskua. B-nappi toimii hyppynappina ja A-,X- ja Y-nappi taas ovat erilaisia hyökkäysnappeja. Liikkuminen suoritetaan joko tatilla tai nuolinäppäimillä, joista itse suosin jälkimmäistä. Myös torjumisnappi ja apurin kutsumis nappi löytyy. Painamalla näitä kahta nappia eli L- ja R-nappia yhtä aikaa, aktivoit Burst-tilan ja samoista napeista suoritat Burst-hyökkäyksen. Kontrollit toimivat niin hyvin, että jos jotain menee pieleen, niin et voi syyttää ketään muuta kuin itseäsi. Kombot on myös suunniteltu hyvin, koska et voi suorittaa kymmenien nappien komboja, mikä pitää vastustajaa ilmassa ikuisuuden vaan otteluista on tehty todella reiluja. Voit asetuksista vaihtaa neuvojasi puhekielen joko englanniksi tai japaniksi tai poistaa sen kokonaan. Neuvoja ei kuitenkaan ole pelkästään takapenkiltä huutaja, kuka ilmoittelee päivän selvyyksiä vaan hän antaa erän alussa, jotain hyödyllistä esimerkiksi nostattaa Synergy-mittaria tai vähentää apurin odotusaikaa. Nämä ovat kannustus taitoja, joita saa enemmän pelin edetessä ja jokaisella on omat hyvät puolensa. Nettipelaamisessa ei myöskään ole minkäänlaisia ongelmia ja peli toimii hyvin sulavasti niiden aikana.

Se on mukava päässä ja helppo pestä

Voit muokata oman ihmishahmosi tai neuvojasi ulkonäköä erilaisilla kampauksilla tai vaatteilla. Valitset alussa hahmosi sukupuolen, ihonvärin ja naaman, mitkä voit vaihtaa myöhemmin. Saat aina silloin tällöin erilaisia asusteita ja kampauksia otteluista, mutta voit myös ostaa niitä otteluista saamillasi rahoilla. Pelissä on todella paljon muokkaus esineitä, joten saat hahmosi varmasti näyttämään siltä kuin haluat. Voit myös asettaa erilaisia tervehdyksiä ja titteleitä, mitkä näkyvät muille pelaajille. Kaikki tervehdykset ovat alussa saatavilla, mutta lisää titteleitä saat pelin edetessä ja suorittaessa erilaisia kriteerejä esimerkiksi voita kymmenen ottelua peräkkäin. Saat myös jotain hahmosi muokkaus esineitä käyttämällä amiiboa Gamepadilla. Käytin itse Mario ja Wolf Link -amiiboa ja Animal Crossing -amiibo kortteja, joten uskoisin, että kaikki amiibot ovat yhteensopivia. Voit kuitenkin käyttää vain viisi eri amiiboa ja yhtä samaa amiiboa kerran päivässä.

Pelin näyttää ja pyörii todella hienosti ja sulavasti. Otteluiden ulkopuolella peli näyttää tavalliselta eikä mitenkään erikoiselta, mutta itse otteluissa peli on todella kaunis. Peliä voisi katsella mielellään pidempäänkin ellei syke olisi otteluiden aikana noussut taivaisiin sulavan ja intensiivisen pelattavuuden ansiosta. Peli on yksi kauneimmista ja sulavimmista taistelupeleistä mitä olen nähnyt. Musiikkia on myös mukava kuunnella. Otteluiden ulkopuolella musiikki on rauhallista ja auttaa hyvin toipumaan edellisestä ottelusta. Otteluissa taas on todella intensiivistä ja menevää musiikkia. Kaikki kappaleet ovat hyviä, mutta pari niistä herättää Pokémonin sisälläsi ja se on menoa sen jälkeen.

Yhteenveto

Pokkén Tournament on vahva haastaja muille taistelupeleille. Se onnistui nousemaan huipulle erilaisen tyylinsä ja omaperäisen taistelusysteeminsä avulla. Pelistä löytyy perus pelimuodot mitkä eivät jätä ketään kylmäksi ja se loistaa viihdyttävällä yksinpeli kampanjalla ja toimivalla nettipelaamisella unohtamatta sulavaa ja intensiivistä taistelua. Kontrollit ovat myös yhdet parhaista mitä olen tässä genressä nähnyt. Kerättävää on myös hurja määrä, mikä antaa lisää potkua pelaamiselle. Löydät myös varmasti oman suosikkisi 16:sta eri pelattavasta Pokémonista ja 15:sta eri apuri setistä. En itse koe olevani hyvä taistelupeleissä, mutta pidin Pokkén Tournamentin pelaamisesta todella paljon. Syynä ei ole pelkästään Pokémonit, sillä erkaannuin Pokémoneista ensimmäisen generaation jälkeen. Tämänkin takia suosittelen peliä kaikille, niin taistelupelejä vieroksuville kuin genren veteraaneille sillä pelistä löytyy paikka niille, jotka haluavat vain pelata rauhassa tai voittaa maailman parhaimman pelaajan.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle pelin arviokappaleesta.