Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Puzzle & Dragons Z + Super Mario Bros. Edition

Puzzle & Dragons Z + Super Mario Bros. Edition puzzle RPG -tyylinen peli Nintendo 3DS:lle, jonka on kehittänyt GungHo Online Entertainment ja julkaissut Nintendo. Pääpeli on itsessään Puzzle & Dragons Z, mutta pelin mukana tulee myös samalla tyylillä tehty Super Mario Bros. versio. Jaksaako samanvärisien pallojen yhdistäminen kiinnostaa RPG-vivahteilla vai jääkö peli hetken päästä hyllyyn pölyjä keräämään?

Lohikäärmeen kesyttäjä

Kerron ensiksi pääpeli Puzzle & Dragons Z:sta ja myöhemmin pelin Super Mario versiosta. Peli alkaa, kun sinä, tyttö tai poika, valmistaudut osallistumaan lohikäärmeen kesyttäjä kokeeseen. Läpäistyä kokeen, maailmalla alkaa tapahtumaan jotain outoa. Maailmalta katoaa palapelin muotoisia osia ja sinun on palautettava ne oikeille paikoilleen uuden pienen lohikäärme ystäväsi kanssa, ilkeältä Paradoxilta. Tarina ei itsessään ole kovin monimutkainen ja yllätyksekäs, mutta sitä oli mukava seurata loppuun asti.

Pelissä yhdistellään tappelussa eri värisiä orbeja, joita pitää olla vähintään kolme vaaka- tai pystysuunnassa. Mitä enemmän palikoita on vierekkäin tai kuinka monta saat yhdistettyä yhteen vuoron aikana, lisää aiheuttamaasi vahinkoa vihollisiin. Viholliset kuvastavat aina jotain tiettyä elementtiä ja aiheutat suurempaa vahinkoa, jos isket elementillä, joka on vahva juuri sitä vihollista vastaan. Esimerkiksi tuli tehoaa ruoho elementtiin, kun taas vesi tehoaa tuleen. Aloitat pelin kolmella eri lohikäärmeellä, jotka voit ottaa mukaan taisteluun. Jokaisella lohikäärmeellä on oma erikoistaitonsa, joita voi käyttää tietyn ajan kuluttua. Esimerkiksi voi nostattaa kaikkien hahmojen hyökkäysvoimaa tai iskeä vihollisiin tuli vahinkoa. Peli eroaa hieman tavallisista puzzle tyylisistä palikoiden yhdistely peleistä sillä tavalla, että voit raahata tietyn ajan yhtä orbia ja samalla järjestellä palikoita parempaan järjestykseen ja tällä tavalla saada lisää komboja aikaiseksi. Hahmosi myös kehittyvät taisteluissa ja saavat samalla lisää voimaa ja kestävyyttä. Vaikka peli ei kuulosta hirveän erilaiselta tavallisiin palikan yhdistämis peleihin verrattuna, nämä pienet muutokset toivat yllättävän paljon mielenkiintoa ja hauskuutta peliin.

Käy ken onkaloon

Pelissä aloitetaan kaupungista nimeltä Zed City. Täällä voit saada uusia lohikäärmeitä, taisteluista saaduista munista, kuten myös kehittää niitä. Pelissä on yli 250 eri lohikäärmettä, joten pelattavaa kyllä löytyy. Voit myös jutella muille asukkaille ajan kuluksi, mutta voit myös saada heiltä aina silloin tällöin suoritettavia sivutehtäviä.

Musiikki pelissä on hienon kuuloista ja on selvästi onnistunut hyvin. Huonommatkin kappaleet kuulostavat hyviltä eikä mikään kappale alkanut ärsyttämään. Peli näyttää hienolta, vaikka ajoittain tappeluissa taustat saattavat tuntua tylsiltä. 3D-ominaisuus on onnistuneesti tehty vaikka harvemmin käytin sitä tappelussa, koska katsoin koko ajan 3DS:n kosketusnäyttöä, mutta tappelun ulkopuolella pidin sitä koko ajan päällä.

Tappelut tapahtuvat maailmalla eri dungeoneissa, joissa joutuu kamppailemaan vihollisia vastaan aalloittain, kunnes lopussa joutuu taistelemaan vastusta vastaan. Harmillisesti vastus koostuu yleensä vain tavallisista vihollisista,eikä aiheuta minkäänlaista haastetta. Dungeoneista löytyy myös ajoittain arkkuja, joiden avaamiseen tarvitsee suorittaa jokin tietty ehto. Esimerkiksi pitää saada kuusi komboa aikaiseksi kolmen vuoron aikana tai yhdistää kuusi tuli orbia. Dungeonit ovat yleisesti lyhyitä, joten peliä voi pelata myös lyhyemmissä erissä.

Super Mario Bros. -versio on oikeastaan samanlainen peli ilman sen suurempaa tarinaa ja tutkimista. Prinsessa Kultakutri on taas kidnapattu ja hänet täytyy taas käydä pelastamassa ilkeältä Kuningas Koopalta. Matkan aikana saa rekrytoitua vihollisia kuin ystäväkin puolelleen. Kentät koostuvat samanlaisista dungeoneista ja aina päästyään yhden voi siirtyä suoraan seuraavaan. Hahmoja voi myös kehittää Toadin talossa uhraten omia puolulaisia tai käyttäen tiettyjä esineitä. Tätä versiota on mukava pelata pääpelin ohella, jos tarina ei aina jaksa kiinnostaa ja haluaa päästä suoraan toiminnan keskelle.

Yhteenveto

Puzzle & Dragons Z + Super Mario Bros. Edition on mukava ja viihdyttävä puzzle RPG -peli lyhyissä kuin pidemmissäkin erissä. Taistelu on tehty helposti opittavaksi ja vaikeustaso nousee sopivasti. Taistelusysteemiin on myös saatu tarpeeksi vaihtelua, joka pitää sen tuoreena ja erilaisena muista samantyyppisistä peleistä. Musiikki on hyvin mukiinmenevää ja hienon kuuloista ja maisematkin näyttävät aika ajoin kauniilta. Super Mario Bros. -versio tuo pelille enemmän lisää ikää ja nautittavuutta, kun voi silloin tällöin pelata keskittymättä sen suuremmin pelin tarinaan. Peli viihdyttää varmasti tämän tyylisiä pulmapelien ystäviä hyvinkin pitkään.