Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Shadwen

Shadwen on suomalaisen Frozenbyten uusin aikaansaannos, joka keskittyy hiippailemisen salaisuuksiin. Onko pelistä uudeksi suomalaiseksi klassikoksi vai onko se vain tahra suomalaisessa pelihistoriassa?

Shadwenin tarina on niin yksinkertainen, että pystyisi selittämään parilla lauseella. Olet salamurhaaja, kenen tehtävänä on tappaa kuningas. Tapaat kuitenkin pienen tytön, kenen kanssa taitat matkaasi. Siinä se. Pelissä ei sen kummempaa tarinaa ole ja tuntuu siltikin, että se olisi pakonomaisesti siihen laitettu. Peli voi kuitenkin olla hyvä ilman turhaa tarinaakin.

Ylös alas puskassa

Kontrollit pelissä ovat hyvin huonosti tehty ja niihin liittyy pari outoa valintaa. Ensimmäinen asia mikä tulee nopeasti esille on, että aika pysähtyy aina kun et paina mitään nappia. Aika kuluu eteenpäin painaen R1-nappia. Peli pysähtyy jatkuvasti turhaan kun pysähdyt katselemaan ympärillesi tai piiloudut ellet muista painaa R1-nappia pohjassa. Ajan pysäyttäminen pitäisi tapahtua napin painalluksella, ei sen pitämättömyydestä. Aikaa voi myös kelata taaksepäin milloin vain. Pelissä ei tämän takia ole mitään rangaistusta, sillä vihollisen huomatessa voi vain kelata peliä taaksepäin. Peli on jo valmiiksi helppo ja tämän takia se on muuttuu liian helpoksi. Ainoa tapa niin sanotusti hävitä pelissä on, että vihollinen huomaa. Kaikki paikat voi mennä tappamalla vartijat tai hiiviskelemällä ohi.

Kaiken kruunaa myös, että peli pelataan alusta loppuun ensimmäistä kenttää lukuunottamatta saattaen pikkutyttöä pitkin kenttiä. Voit itse kiipeillä heittokoukun avulla ylhäällä, mutta pikkutyttö joutuu aina juoksemaan suojasta suojaan. Sinun täytyy hämätä vihollisia liikuttamalla laatikoita ja aiheuttamalla ääniä. Saattamis tehtävät ovat jo tarpeeksi ärsyttäviä ja jos sen ollessa koko pelin teema, aiheuttaa se vain turhuuden ja inhoamisen tunnetta. Vihollisilla ja pikkutytöllä on kuitenkin yksi vakava vika. Tekoälyn puute. Kaikki hahmot pelissä ovat täysiä idiootteja ja vihollisilla on kultakalan muisti. Pikkutyttö ei aina juokse suojastaan pois vaikka käsket ja joskus hän juoksee itsekseen taaksepäin vaikkei vihollisia ole lähelläkään. Toisinaan hän myös juoksee vihollisten läpi sillä sillä ei ole mitään väliä näkevätkö he hänet vai ei. Ainoa asia mikä pelissä toimii kohtalaista paremmin on juokseminen ja kamera vaikka kamera haluaa aina silloin tällöin mennä seinän sisään. Bugeja pelistä löytyy runsaasti ja kiipeily koukkua käytettäessä voi helpostikin olla lautojen tai lattian sisällä. Tuntuu että peli julkaistiin hätäisesti sen ihmeempiä testejä tekemättä sillä löytäessäni yhden esineen oli esineen nimi koodikieltä enkä tiennyt mikä se oli.

Maailma ei oikeastaan näytä hirveän hyvältä tai kiinnostavalta. Peli sijoittuu vanhaan englantiin ja on senkin vuoksi hyvin pimeä ja masentava. Tämä ei sinänsä ole huono asia, mutta paikat missä seikkaillaan on todella mielikuvituksettomia ja samannäköisiä. Hahmot näyttävät myös nukeilta. Naama on todella tunteettoman näköinen ja silmät seisoo päässä. Musiikkia ei ole pelissä oikeastaan ollenkaan. Silloin kun sitä on niin se on yleensä parin soinnun looppi, eikä sitä hirveän kauan jaksa kuunnella.

Yhteenveto

Shadwen on todella huonosti ja amatöörimäisesti tehty peli, josta riittää huonoa sanottavaa. Tarinaa ei oikeastaan ole ja sekin pieni mitä on, on todella huonosti kerrottu ja tehty. Kontrollit ei toimi hyvin muuta kuin liikkumisen ja kameran ohjauksen toimesta ja pelattavuuden huonot valinnat työntävät vain veistä syvemmälle. En ymmärrä mitä tekijöiden mielessä pyöri vai pyörikö mitään, kun päätettiin tehdä koko pelistä vain pitkä saattamis tehtävä. Tekoäly ja vihollisten muisti on myös mitätön. Pelin ulkoasussa ja musiikissa ei myöskään ole hurraamista. En voi ymmärtää miten näin keskeneräinen ja suunnittelematon peli on kehdattu julkaista. Suosittelen jättämään pelin ostamatta, ellei välttämättä halua kokea todella huonoa peliä.

Kiitos Frozenbytelle pelin arviokappaleesta.