Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Shenmue I & II

Dreamcastilla Euroopassa vuonna 2000 ja 2001 alun perin julkaistut Shenmue I ja II, saivat vihdoinkin uuden mahdollisuuden remasteroidussa muodossa. Sarjan kolmas osa on suunniteltu julkaistavaksi ensi vuonna, joten nyt on oiva aika pelata edelliset osat läpi. Onko Shenmue-sarja kuitenkin vanhennut hyvin vai onko remasteri vain nopeasti kasaan kyhätty teos?

Kostoretki

Shenmue I alkaa Yokosukasta, kun päähahmon, Ryo Hazukin, isä kuolee kiinalaisen Lan Din hyökätessä kotiinsa. Ryo ei tätä kuitenkaan hyväksy, vaan lähtee etsimään isänsä murhaajaa. Pelissä on todella yksinkertainen alkuasetelma, mutta tarinaa onnistutaan kehittämään todella hyvin. Tarina ja hahmot kehittyvät juuri oikealla tavalla ja pelin mekaniikka, seikkaileminen ja tutkiminen edesauttavat tätä onnistuneesti. Shenmue tekee sen, mitä moni peli ei vielä pystynyt tehdä, ainakaan muistaakseni. Tutkiessasi ja selvittäessäsi asioita, saat jatkuvasti pieniä määriä informaatiota, joilla avaat suurempaa kokonaisuutta. Tätä nähdään nykypäivänä, vaikka se ei ole niin yleistä tai näin hyvin tehty, mutta ensimmäinen Shenmue tuli 18 vuotta sitten. Pelin jaksotus on myös todella hyvin tehty ja pelin oma kello on myös otettu onnistuneesti mukaan tarinan kulkuun. Shenmue II:n tarinasta en aio puhua mitään, sillä se on suoraa jatkoa ensimmäiselle osalle, mutta se on vähintäänkin yhtä hyvä kuin ykkösessä.

Ajan hallintaa

Shenmue I:ssa seikkailet Yokosukassa, ja peli toimii hyvin rauhallisella tavalla. Pystyt puhumaan asukkaille, tutkimaan esineitä ja paikkoja ja pelaamaan erilaisia minipelejä. Pelin etenemiseksi, sinun on pakko puhua alueiden asukkaille ja voit saada heiltä tietoa, joka auttaa ongelmassasi. Paikkojen tutkiminen on tietysti pakollista ja myös esineiden tutkimista täytyy tehdä joissain kohdissa peliä. Esineiden tutkiminen on myös todella hyvin tehty, sillä pystyt kääntelemään niitä hieman ja tutkimaan tarkemmin. Tästä ei yleisesti ole hyötyä, mutta vuonna 2000 peli oli todellakin aikaansa edellä. Monet asiat toimivat myös pelikellon, mukaan ja peliä pelataan aina aamusta iltaan. Monet asiat tapahtuvat jonain tiettynä kellonaikana, joten pelissä on myös valitettavasti odottelua. Itselläni kävi hyvä tuuri, sillä jouduin odottamaan yhden päivän aikana muutamia minuutteja. Vaikka joutuisitkin odottamaan, pelissä on paljon paikkoja mihin ei edes tarvitse mennä tarinan puolesta, joten niitä voi tutkia odotellessa. Pelissä on myös Area Jump ominaisuus, jonka avulla voi hypätä kotoa suoraan eri alueisiin, mutta suosittelen vahvasti tämän ottamista pois. Tämä kuulostaa helpommalta ominaisuudelta ja sitä se onkin, mutta pelistä menettää todella paljon, sillä kaikki välivideot eivät aktivoidu, koska et aina matkusta kaikissa alueissa. Shenmue II:sta en hirveästi mainitse, mutta peli toimii suhteellisen samanlaisesti kuin ensimmäinen osa, mutta on enemmän tapoja ansaita rahaa, todella paljon tutkittavaa täysin uudessa paikassa, ruudulla on minikartta ja aikaa voi kelata eteenpäin, joten turhaa odottelua ei tarvitse pelätä.

Taistelut ovat molemmissa peleissä hyvin yksinkertaisia. Sinulla on käytössäsi lyönti-, potku-, väistö- ja kiinniottamis-napit, mutta voit saada erilaisia komboja ostamalla niitä tai oppimalla niitä muilta. Taistelusysteemi toimii tavallaan 2D tapaisesti, mutta vihollisia voi olla sivuillakin, joten pelin lukitussysteemi voi asettaa sinut mihin suuntaan tahansa, joten taistelusysteemi toimii myös omalla tavallaan 3D:na. Taistelusysteemi toimii suhteellisen hyvin, mutta pelien pääpaino ei ole selvästikään taisteluissa. Pelin kakkososa tuo taisteluihin vielä QTE eli Quick Timer Event osuuksia, joita ei ollut ensimmäisessä osassa. Ensimmäisessä osassa oli QTE kohtia, mutta niitä ei ollut koskaan keskellä taistelua. Kakkososa näyttää myös vihollisten energian, mikä oli tervetullut lisä. QTE osuuksia voi tapahtua eri kohdissa peliä, joten aina kannattaa olla hereillä. Nappeja pitää painaa hyvin nopeasti, mutta jos epäonnistut kohtauksessa, saat välittömästi jatkaa kohtauksen alusta, joten suurempaa menetystä ei koidu. Shenmue ei ole tietenkään ensimmäinen peli, joka esitti tällaisia kohtauksia, mutta se on ensimmäinen peli, jonka avulla saimme nimityksen QTE.

Sano ei englannille

Kontrollit toimivat molemmissa peleissä todella hyvin. Peleissä on myös tankki kontrollit, joten tämä saattaa vieraannuttaa varsinkin uusia pelaajia, mutta itseäni tämä ei haitannut ja ne olivat tankki kontrolleiksi todella hyvin tehty. Itse yleisesti pidin juoksunappia pohjassa ja ohjasin tatilla suunnan. Asetuksista voi myös säätää paljon asioita ja jos haluaa, että peli näyttää enemmän Dreamcast versiolta, voi asetuksista ottaa Hi-Res Rendering ja Bloom asetukset pois päältä ja laittaa pelin kuvasuhteen 4:3:ksi. Ehdottomasti paras asetus on kuitenkin ääninäyttelyn valitseminen, joten nyt peliä voi pelata alkuperäisellä japanilaisella ääninäyttelyllä, joka on todella paljon parempi kuin englanninkielinen ääninäyttely, joka oli alun perinkin Dreamcastilla aivan hirveä, vaikka silloin ei japaninkielistä ollutkaan saatavilla.

Shenmue I näyttää todella hyvältä ottaen huomioon, milloin peli julkaistiin. Alueet ovat yksityiskohtaisia ja kiinnostavia ja teksteistä saa todella helposti selvää. Shenmue II kuitenkin parantaa vielä tästä, sillä se peli on jonkin verran paremman näköinen kuin edellinen osa. Pelien välivideot pysyvät kuitenkin 4:3 kuvasuhteessa vaikka peli itsessään olisi 16:9, mutta tämä on ymmärrettävää. Musiikki on myös todella hienoa kuunneltavaa molemmissa peleissä, mutta ykkösosa vie tässä kuitenkin voiton marginaalisesti. Eri alueiden ja tilanteiden musiikki sopii täydellisesti sinne missä se soi. Valitettavasti kuitenkin yksi kappale sekosi aivan täysin, sillä muistin sen kappaleen Dreamcastilta ja tiesin, ettei se mene näin. Tämä oli harmi, sillä kappale oli todella hyvä, mutta tämä oli oletettavasti vain satunnainen bugi mikä minulle kävi.

Kolmatta odotellessa

Mitä pelin remasterointi sitten tuo peleihin? Periaatteessa todella vähän. Peleihin on lisätty 1080p resoluutio, laajakuva tuki, latausaikoja on parannettu ja voit nyt tallentaa missä vain ja pari muuta asiaa mistä olenkin jo maininnut, mutta muutos ei ole merkittävä. Tämä voi olla yksi syy miksi pelin nimessä ei mainita sanaa remaster. Teknisesti peli on remasteri, mutta kehittäjät eivät ehkä halua kutsua peliä sillä nimellä, koska muutos ei ole kovin suuri, joten kyseessä saattaa olla vain uudelleenjulkaisu. Tämä ei kuitenkaan itseäni haittaa yhtään, sillä vaikka omistankin molempien pelien Dreamcast versiot ja olen niitä pelannut, on todella mukava pelata pelejä uudemmalla konsolilla jo pelkästään japaninkielisen ääninäyttelyn vuoksi.

Yhteenveto

Shenmue I & II on fantastinen kahden klassikkopelin kokoelma, jotka mullistivat tarinankerrontaa ja pelimekaniikkaa peleissä. Pelit olivat todellakin aikaansa edellä, sillä pelien tekniikoita käytetään vielä tänä päivänäkin peleissä. Pelin toinen osa julkaistiin aikoinaan myös Xboxilla, mutta ensimmäistä osaa pääsi pelaamaan vain Dreamcastilla, mikä ei ollut kovin yleinen konsoli. Tarinankerronta on todella hyvin tehty molemmissa peleissä, seikkaileminen on hauskaa ja mielenkiintoista ja taistelusysteemi toimii hyvin. Pelit ovat myös tavallaan QTE kohtauksien isiä. Kiinnostavat hahmot ja japaninkielinen ääninäyttely tekee myös pelistä paljon nautittavamman. Peli näyttää hyvältä ottaen huomioon alkuperäisen julkaisuvuoden ja musiikki on todella hyvän kuuloista. Itse remasteri osuus, jos sitä voi siksi edes kutsua, ei ole kummoinen, mutta tässä tapauksessa se ei ole millään tavalla tärkeä, eikä vie peliltä mitään pois. Jos omistat pelien Dreamcast versiot tai kakkososan Xbox version, niin osta tämä peli silti. Suosittelen peliä, jotka etsivät peleiltä hyvää tarinaa, musiikkia, seikkailua, tutkimista tai haluavat vain nähdä minkälainen pelisarja mullisti peliteollisuutta aikanaan. Peliä pelaa mielellään odottaessa pelisarjan kolmatta osaa.

Kiitos Koch Media Nordicille pelin arviokappaleesta.