Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Sly Cooper: Thieves in Time

Sly Cooperin -jengi on taas täällä pitkän odotuksen jälkeen. Kaatuuko Sly-sarjan uusin peli tavanomaisiin virheisiin annettuaan peli uudelle kehittäjälle vai loistaako se muiden sarjan pelien lailla.

Sly Cooper: Thieves in Time on Sanzaru Gamesin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin julkaisema, Sly-sarjan neljä osa. Peli loistaa sarjassaan erilaisuuden ja uusien ideoiden ansiosta erillisenä pelinä, joka ei vain ole varovainen ja suora kopio edellisistä osista. Sanzaru Games on tehnyt loistavan työn uutena kehittäjänä, Sucker Punch Productionsin jälkeen, joka teki 3 edellistä osaa. Tätä onnistunutta jatko-osaa tehdessä varmasti auttoi, että Sanzaru Games käänsi vuonna 2010 julkaistun The Sly Collectionin joka sisältää kolme edellistä peliä HD:ksi muutettuna.

Läpi ajan ja ystävyyden

Pelin teemana toimii aikamatkailu eri aikakausiin joissa tavataan Slyn esi-isiä. Jokaisessa aikakaudessa pääsee myös pelaamaan Slyn sen ajan esi-isillä, joilla jokaisella löytyy oma luonteensa sekä omat hyökkäyksensä. Tämä tuo peliin pienen odotuksen ja jännityksen tunteen, kun innoissaan saa odottaa mikä uusi hahmo sieltä seuraavasta kentästä tulee.

Tarina pelissä on fantastinen ja saattaa jopa olla paras sarjassaan. Huomaa selvästi, että pelin tarinaan on satsattu. Kaikenlaisia juonipaljastuksia varoen, peli sisältää hyviä juonenkäänteitä ja hahmokehitystä on jokaisella hahmolla vähintäänkin tarpeeksi. Tarinan kulku on sopivan nopeaa ettei se unohdu tai käy tylsäksi. Peli kertoo kaiken olennaisen ja tarpeellisen Sly-pelien tapahtumista ennen ja jälkeen pelin alun, joten Sly-sarjalle uusikin pelaaja pääsee helposti mukaan tarinaan.

Pelin tapahtumat jatkuvat kolmasosan tapahtumien jälkeen. Pelin tarinan päähenkilöinä toimivat muiden Sly-pelien lailla Cooper-jengi johon kuuluu: Sly Cooper, jengin mestarivaras ja kaikista ketterin hahmon. Bentley, joukon aivot ja pyörätuolissa ajeleva hakkerointinero. Sekä Murray joukon lihakset, jonka rinnalla betonimuurikin alkaa vapista.

Carmelita Montoya Fox esiintyy pelissä tavalliseen tapaan, mutta tällä kertaa hieman erilaisissa tunnelmissa. Pelissä on myös sarjan kakkos- ja kolmos osasta tuttu Dimitri, entinen Klaww-gangiin kuulunut, taidejäljennös-rikollinen, joka auttaa Cooperin jengiä nykyajasta käyttäen Bentleyn suunnittelemaa hologrammi puhelinta.

Metsän kaiku

Pelissä suomidubbaukset toimivat vähintäänkin yhtä hyvin, kuin aikaisemmissa kakkos- ja kolmos osissa. Kaikkien hahmojen paitsi Bentleyn ääninäyttelijät ovat samoja, kuin aikaisemmissakin Sly-peleissä. Ääninäyttelystä voi huomata joitakin eroja sarjan muihin peleihin, mutta täytyy muistaa, että ääninäyttelijät ovat ikääntyneet 7,5 vuotta sitten viime Sly-pelin.

Musiikki on pelissä hyvin sovitettu eri jaksojen teemaan, mutta harmittavasti mikään kappale ei nouse keskitasoa ylemmäksi. Musiikki on tarkoitettu pelkästään antamaan suuntaa jaksojen tunnelmaan, eikä sieltä löydy yhtään helmeä. Ääniefektit ovat samanlaisia, kuin missä tahansa muussa lastenpelissä eli tavalliset ja simppelit. Lyödessä kuuluu viuh ja pam ja sitä rataa.

Pelin graafista ulkoasua on muutettu enemmän piirrosmaisempaan ja yksinkertaisempaan muotoon. Tämä uudistettu tyyli on hyvin tervetullut uudistus vanhaan tyyliin, jossa ei siinäkään ollut mitään vikaa. Uutta tyyliä on uudistettu juuri sopivasti, jotta se ei vaikuta päälle liimatulta tai yli-tehdyltä.

"Mulla oli pienenä perunapyssy, tää toimii varmaan samoin"

Pelin kontrollit ovat pysyneet suurin piirtein samoina. Poikkeuksena toimii esimerkiksi Murrayn ukkoslätsy, (entinen ukkoshyppy) joka tehdään hyppäämällä X-näppäimestä ja painamalla sen jälkeen kolmio-näppäintä. Bentleyn varkaiden taskuista näpistäminen toimii tällä kertaa pelkällä ympyrä-näppäimen painalluksesta, joka on muuttunut pelkkään mekaaniseen käteen kolmos-osan magneetti-ongen sijaan.

Kartta on pelissä hyvinkin selvä ja ruudun oikeassa alakulmassa oleva pienoiskartta selventää lähialuetta. Tuttuun tapaan painamalla L3-näppäintä tehtävä sekä piilopaikka näkyvät kaikkien kohteiden yläpuolella selventäen paikkaa minne tahtoi mennä. Erilaista muihin sarjan peleihin on kuitenkin hahmon jalkojen juurella oleva nuoli joka osoittaa uudelle tehtävälle päin. Kiikareita voi käyttää tuttuun tapaan R3-näppäintä painamalla, mutta kiikareita tulee käytettyä harvemmin, ellei halua nähdä vähän pidemmälle tai tehtävä siihen pakota. Piilopaikassa pelattavien hahmojen päällä on heidän logonsa, jonka avulla tietää kenelle on tehtävä sillä hetkellä. Tämä poistaa turhan haahuilun väärällä hahmolla.

Jokaisessa kentässä on myös erilaisia valeasuja, joita pelin edetessä Sly voi käyttää. Tätä ominaisuutta on paranneltu kolmos-osasta siten, että jokaisella valeasulla on omat hyvät ja huonot puolensa ja niitä joutuu käyttämään useammin, kuin kerran yhdessä tehtävässä. Valeasuja voi myös käyttää vapaasti tehtävissä tai vapaasti vaeltaen kentässä.

Pelin kentät ovat paljon laajempia, kuin muissa peleissä ja niissä riittää tutkittavaa. Kentistä voi löytää hienoja maisemia, yksityiskohtaisia vihollisia ja kenttiä. Piilotettuja pääsiäismunia jotka ovat paremmin tunnettu easter eggeinä, löytyy paljon pelistä ja niitä on hauska etsiä.

Kenttien ensimmäinen tehtävä on aikaisemmissakin peleissä ollut tiedustelu-tehtävä, joita ei ole tässä pelissä vaihdettu. Sen sijaan niitä on muutettu raikkailla ideoilla ja eri tekniikoilla. Kentissä on laajennettu ja tasattu eri hahmoilla suoritettavia tehtäviä joten suurinta osaa tehtävistä ei enää pelatakaan Slylla. Tämä ei silti ole huono asia, koska jokaisella hahmolla pelaaminen on tehty hauskaksi ja nautittavaksi joten enää ei tule tuskan huutoja, kun tehtävä pelataan hahmolla josta ei pidä.

Jokainen tehtävä on omalla tavallaan erilainen eikä toiston tuntua tule. Tottakai monessa tehtävässä on samoja piirteitä, mutta niitä on muutettu juuri oikealla tavalla ja tarpeeksi ettei tule pienintäkään déjà vu -tunnetta.

Pelissä vitsit on kirjoitettu onnistuneesti ja hauskasti. Pelissä on sekä puujalkavitsejä sekä varsinaisia vitsejä. Myös kaksimielisiä vitsejä löytyy, joita perheen pienimmät eivät tajua ja saavat vanhemman pelaajan naurahtamaan mielessään.

Osta kaksi, maksa yksi

Tehtävien saatossa saattaa vastaan tulla, jos jokunen minipeli. Minipelejä on erilaisia hakkerointi pelejä, paina nappia oikeeseen aikaan rytmipelejä ja monia muita. Minipelien puolella on tapahtunut suuri ja onnistunut kehitys verrattuna aikaisempien pelien yhteen hakkerointi minipeliin. Minipelit ovat hauskaa ja rentouttavaa vaihtelua tavalliseen pelaamiseen jotka nekään eivät ole huonoja. PS3 ohjaimen Sixaxis-toimintoa käytetään onnistuneesti joissakin minipeleissä. On hyvä, että tekijät eivät sotkenut tätä toimintoa varsinaiseen peliin vaan rajoittivat sen käytön minipeleihin joissa se toimii mainiosti. Erilaisia minipelejä voi pelata kaksi pelaajaa yhtä aikaa piilopaikassa sijaitsevan arcade-masiinan avulla. Piilopaikassa olevalla pingis-pöydällä voi myös pelata kaksi pelaajaa.

Peliä voi pelata myös Playstation Vitalla tai PS3:lla käyttäen Vitaa apuna. Ostaessasi pelin PS3:lle saat myös Vita-version kaupan päälle, joten Vita versioon ei tarvitse kuluttaa ylimääräistä rahaa. Valitettavasti en päässyt kokeilemaan peliä Vitalla tai sen avulla, Vitan uupuessa pelikokoelmastani.

Lasten Leikkiä

Uudelleen läpipeluu arvoa pelistä löytyy kerättävien esineiden myötä, joita on ripoteltu jokaiseen kenttään ja useisiin eri tehtäviin. Jokaisesta kentästä löytyy tietyn verran vihje pulloja (30) joilla saa kassakaapista tietyn taidon, jotka auttavat pelaajaa passiivisesti. Eri tehtävistä voi myös löytyä Sly-naamioita joilla avataan lisäsisältöä. Kentistä löytyy myös aarteita, joista saa rahaa ja keräämällä kaikki jakson aarteet, avautuu automaattisesti piilopaikassa sijaitseva pelikone jolla voi pelata jotain menneistä minipeleistä.

Vaikeustaso on yleisesti ottaen helppo, mutta hiemankin kokemattomalla pelaajalla voi ajoittain tulla kohta, jos toinenkin jota täytyy muutaman kerran yrittää uusiksi. Tämä ei kuitenkaan haittaa, koska peliä on hauska jatkaa muutaman kuolemankin jälkeen eikä uudelleen yrittäminen vie pelinautintoa pois. Kuoleman jälkeen peli jatkuu lähes välittömästi joten pelin jatkamista ei tarvitse odottaa.

Hups, Kuis se nyt näin

Huonoja puolia pelistä ei paljon löydy mutta pieniä kauneusvirheitä löytyy muutama.

Muutamia pieniä bugeja pelistä löytyy, mutta ottaen huomioon ettei peliä ole päivitetty kertaakaan ennen tämän arvion valmistuttua, ei tämä ole ihme. Itse huomasin vain bugeja joissa hahmon jalat vajosivat hetkellisesti maan sisälle. Tämän kuitenkin sai korjattua pelkällä hypyllä eikä bugista koitunut enempiä ongelmia. Tavallisella pelaamisella ei pitäisi tulla mitään suurempia bugeja mikä haittaisi pelaamista. Joidenkin esineiden ja esteiden läpi pystyi hyppiä, mutta tästä ei koitunut mitään hyötyä tai haittaa ja nämä olivat selvästi vain taustalle tehtyjä somistuksia.

Pelin latausajat vaihtelevat yleisesti 20:stä sekunnista ylöspäin. Tämä voi olla joillekin pieni ärsyke, vaikka itseäni ei pieni odotus haitannut. Pari kertaa kuitenkin huomasin pelin lataavan jopa yli minuutin. Ainakin pelin lataustauoilla esiintyy nippelitietoja kontrolleista tai edellisten pelien tarinasta.

Joissain kohdissa hahmojen hetkelliset kommentit ja taustalla oleva puhe menevät päällekkäin ikävästi. Näitä hetkiä ilmeni vain yhdessä jaksossa ja yhden hahmon kanssa joten tämä ei ole suuri virhe (tai tämän ongelman/virheen kanssa pystyy elämään). Tämän saman hahmon kommenteiden kanssa huomasin saman kommentin tulevan kaksi kertaa peräkkäin joten uskon hahmon ääni-kommenteiden olevan vain huonosti tehty, koska en ole huomannut näitä ongelmia muiden hahmojen kanssa. Onneksi kuitenkin tämä hahmo on jaksossa vieraileva henkilö.

Suurin vika jonka huomasin ja joka meinasi viivästyttää tätä arviota paljon oli, että peli jäi jumiin yhdessä tehtävässä ja siitä ei ollut minkäänlaista tietä ulos. Tehtävästä poistuessa, eteenpäin mennessä ja kuollessa peli jäi jumiin. Pelatessa peliä uudestaan alusta tätä kyseistä vikaa ei tapahtunut ja sain jatkaa peliä eteenpäin tavallisesti. Tämä vika on kuitenkin hyvin harvinainen ja en löytänyt, kuin kourallisen ihmisiä, joille tämä oli tapahtunut. On Kuitenkin sanomattakin selvää, että tällaista ei saisi tapahtua. Selventääkseni asiaa tämä vika on pelissä, ei konsolissa.

Peli kärsii myös ajoittaisesta hidastumisesta. Tämä kuitenkin kestää yleisesti 2-5 sekuntia eikä haittaa peliä juurikaan. Ihmeellistä oli kuitenkin etten löytänyt tälle mitään syytä.

Yhteenveto

Täytyy myöntää, että Sanzaru Games on onnistunut kaikin tavoin tekemään uusimmasta Sly-pelistä hyvän ja sopivasti uudistetun eikä ole lähtenyt muuttamaan pelin ideaa liikaa. Itse olin positiivisesti yllättynyt pelatessa tätä peliä ensimmäistä kertaa Tarina saattaa olla Sly-peleistä paras ja muutenkin peli nousee sarjan parhaimpien joukkoon kaikkien Sly-pelien ollessa hyviä. Kontrollit ovat tottelevaisia eikä pelissä ole muuta valittamisen aihetta, kuin etenemistä estävä bugi, jos se siis sattuu kohdalle.

Kun peli on pelattu läpi, voikin jo alkaa odottamaan uutta jatko-osaa, joka on alustavasti nimetty Sly Cooper: Master of Thieves.