Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Splatoon

Splatoon on hyvin omaperäinen multiplayer painotteinen räiskintäpeli yksinoikeudella Wii U:lle. Pelin on kehittänyt Nintendo EAD Group No. 2 ja TOSE ja julkaisijana toimii Nintendo. Kannattaako Inklinien matkaan lähteä omaperäisen idean takia vai houkuttelevatko he sinua vain näyttävällä julkisivullaan?

Splatoon alkaa hyvin lyhyellä, mutta kattavalla tutoriaalilla. Tämän jälkeen pääsee heti pelaamaan peliä haluamallasi tavalla. Pelaat yhdellä Inklineistä, ketkä ovat pelissä esiintyviä kalmareita, ketkä näyttävät ihmisen tyyppisiltä olennoilta. Squid plazasta, joka toimii pelin aloitus paikkana, pääset pelaamaan multiplayeriä, yksinpeliä, tai voit myös pelata lokaalisti yksi vastaan yksi tyylisessä pelimuodossa kaverin kanssa. Pääset täältä myös kauppoihin ostelemaan uusia aseita ja asusteita.

Mustemaalattu

Pelin keskeinen idea on värjätä alueita oman joukkueen värisellä musteella. Eri pelimuodot käyttävät kuitenkin tätä ideaa omalla tavallaan, mutta jokaisessa muste on keskeinen osa tätä. Muste toimii samalla myös ammuksina ja sillä voi päihittää vihollisia. Moninpelissä on alussa kaksi pelimuotoa: Turf War ja Splat Zones. Turf War on perinteinen pelimuoto, jossa joukkue koittaa värjätä areenaa niin paljon kuin mahdollista omalla värillään toisen joukkueen yrittäessä samaa. Splat Zones on kukkulan kunkku tyylistä kilpailuja, joissa joukkue yrittää pitää tiettyä paikkaa hallussaan tietyn ajan. Pelissä avautuu lisää pelimuotoja, kun pelaaja on saavuttanut tason 10, mutta niitä en valitettavasti päässyt vielä testaamaan, koska ne avataan sen jälkeen, kun enemmän pelaajia on saavuttanut tason 10, eli hyvin pian ja jos et ostanut peliä julkaisupäivänä, on ne varmaan jo avattu. Splat Zones pelimuoto kuuluu myös näihin myöhemmin avattaviin pelimuotoihin. Nämä kaksi pelimuotoa kuulostavat yksinkertaisilta ja sitä ne kyllä ovatkin, mutta niitä on mukava jauhaa, varsinkin, koska erät eivät kestä muutamaa minuuttia enempää.

Yksinpeli on myös yksinkertainen. Etene kentässä tuhoten esteet tieltäsi ja pyydystä Zapfish kentän lopusta. Aina aika ajoin joutuu kamppailemaan suuremman vastuksen kanssa, josta saa hieman enemmän haastetta. Yksinpeli on mainio tapa hioa taitoja, jos tuntuu ettei kontrolleja vielä osaa ja vaikka osaisikin pelata peliä hyvin on silti yksinpeli hauskaa ajanvietettä, jos ei jaksa pelata netissä koko ajan. Peliä voi myös pelata lokaalisti yhden kaverin kanssa Battle Dojossa. Täällä pelataan vastakkain puhkoen ilmapalloja ja se voittaa kuka on puhkonut enemmän. Tämä on mahdollisesti tarkoitettu vain harjoittelua varten, mutta sit on myös kiva pelata pari erää. Tähän kuitenkin kyllästyy suhteellisen nopeasti, riippuen toki seurasta. Peliin pitäisi myös tulla mahdollisuus pelata moninpeli pelimuotoja täysin lokaalisti, mutta tämä tapahtuu vasta myöhemmin päivityksen myötä.

Tulin, ostin, voitin

Kaupoista voi ostaa itselleen aseita ja asusteita, mutta kaupasta voi ostaa vain jos on jo tasolla 4. Ostaessasi aseita, saat samalla apu-aseen ja erikoisaseen ostaessasi asetta. Apu-aseena toimii yleisesti jonkinlainen pommin tyylinen heitto ase, jolla saa räjäytettyä hieman isomman alueen. Erikoisase taas on hyvin voimakas ase, jolla voi kääntää pelin hyvinkin nopeasti, mutta sitä voi käyttää vain kun on värjännyt tarpeeksi alueita. Esimerkiksi voit saada hetkeksi käyttöön kupla suojan, jolla olet voittamaton hetken aikaa tai pyörremyrsky singon, jolla voit ampua pitkälle ja laajalti hetken ajan tuhoten kaikki samalla tieltäsi. Pelissä löytyy erilaisia pääaseita, joista mainitsen vain neljä ensimmäistä: Splattershot Jr., Splattershot, Splat Roller ja Splat Charger. Splattershotin ja sen juniori mallin ero on, että juniori malli on enemmänkin konepistooli tyylinen eli ampuu lähelle, mutta on nopeampi. Splattershot taas toimii enemmänkin konekiväärin tavoin eli hitaampi ja kantomatka pidempi. Splat Roller on tela, jota pyöritetään maassa värjäten suuria alueita ja sillä voi hyökätä joko jyräämällä tai heiluttamalla värit telasta pois. Splat Charger toimii tarkkuuskiväärinä ja on sitä myöten hyvin hidas mutta sillä saa ammuttua pitkän vanan eteenpäin. Vaatteet komistavat tai kaunistavat hahmoa, mutta niillä on myös toinen tarkoitus. Vaatteissa on jonkinlainen boosti esimerkiksi aiheutat enemmän vahinkoa tai olet nopeampi, joten asusteiden valinnalla on merkitystä voittoa tavoitellessa. Pelissä on todella paljon asusteita ja aseita mistä valita ja lisää tulee aina uuden tason myötä, joten aivan heti ei valinnanvara lopu.

Kontrollit toimivat pelissä hyvin ja ne ovat yksinkertaiset. Pelissä saa valita haluaako käyttää tähtäyksessä myös gamepadin liikeohjausta, mikä nopeuttaa tähtäystä huimasti, mutta sen voi myös ottaa pois jollei ole tottunut pelaamaan liikeohjauksella. Pelissä voi muuttua kalmariksi napin painalluksella, mikä on tärkeää. Hahmoon samalla tuplasti nopeampi, mutta vain jos ui omassa musteessa. Vaikka tuntuisi vaikealta muuttua kalmariksi yhtäkkiä ja tehdä nopeita päätöksiä, se on yllättävän helppoa heti alusta asti toimivien kontrollien takia.

Svengaavaa

Pelin hahmot ja maailma on suunniteltu hyvin viihdyttävästi ja sitä on myös mukava katsoa. Jokaisella hahmolla tuntuu jo näön perusteella olevan täysin omaperäinen ja kiinnostava persoonallisuus. Itse maailma on myös suunniteltu hieman piirrosmaiseen tyyliin ja vaikkei se ole mitään erikoista on sitä mukava katsella. Musiikki on myös hyvin onnistuneesti laitettu kasaan ja se on hyvin viihdyttävää ja erilaista. Siitä on vaikea sanoa mitään, koska se on todellakin hyvin erikoista, mutta siinä on jonkinlainen hauska sävy, jonka myötä sitä jaksaa kuunnella pitkäänkin.

Pelissä on myös paljon yksityiskohtia ja pieniä viihdykkeitä, joita en erikseen selittele, mutta mainitsen yhden. Arkadi-tyylinen tasohyppelypeli, jota voi myös pelata odotellessa moninpeliin liittymistä. Peli tukee myös kolmea eri amiiboa, jotka ovat suunniteltu tätä peliä varten ja yhden niistä, joka on Squid, voi saada vain ostaessa pelin erikoisversion. Näillä amiiboilla saa erillisiä haasteita, joita päihittämällä saa uusia asusteita ja minipelejä.

Yhteenveto

Splatoon on onnistunut ja omaperäinen idea moninpeliräiskinnästä, joka ei ala kyllästyttää pidempienkään sessioiden jälkeen. Useat eri pelimuodot, hahmot ja musiikki pitävät pelin raikkaana ja viihdyttävänä pitkän aikaa. Pahaa sanottavaa en pelistä löydä ja erilaiset pelin sisäiset tapahtumat ja ilmaiset päivitykset antavat syitä palata peliin tauon jälkeen. Suosittelen peliä oikeastaan kenelle tahansa vaikka ei pitäisikään moninpeleistä, koska en ole itsekkään moninpelien suuri ystävä ja tule kuluttamaan pelin parissa vielä monia kymmeniä tunteja.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arvio kappaleesta.