Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

Star Fox Zero

Star Fox Zero on täysin uusi osa Star Fox -sarjaa, joka ei ole minkään pelin esi- tai jatko-osa. Star Fox -sarjaa tuntuisi olevan vaikea uudistaa, mutta onnistuuko peli siinä vai kierrätetäänkö vanhaa peliä samalla sisällöllä?

Star Fox Zero alkaa viisi vuotta Fox McCloudin isän James McCloudin katoamisen jälkeen. Fox on laittanut Star Fox -tiimin kasaan mikä koostuu Foxin lisäksi, Slippy Toadista, Falco Lombardista ja Peppy Haresta. He lähtevät pysäyttämään tiedemies Androssia, kuka yrittää valloittaa maailman. Tarina ei itsessään ole kovin kummoinen, mutta sen ei tämän tyyppisessä pelissä tarvitsekaan olla. Pelin pääpuoli koostuukin enemmän kenttien läpi pelaamisesta ja niissä tapahtuvista tilanteista.

Do a barrel roll

Peli on hyvin samantyyppinen ensimmäisten pelien kanssa, jotka ovat Starwing (Star Fox) ja Lylat Wars (Star Fox 64). Pelattavuuteen on kuitenkin lisätty uusia ominaisuuksia ja ohjattavia aluksia. Uusiin aluksiin kuuluu Walker, Gyrowing ja Landmaster. Walkerilla voi matkata nopeasti maata pitkin. Aluksella voi myös leijua tietyn aikaa, jos tarvitsee päästä hieman korkeamman esteen ylitse ja se on suunniteltu toimimaan paremmin ahtaammissa tiloissa. Se voi kuitenkin napinpainalluksella muuttua takaisin Arwing-alukseksi, mikä toimii perusaluksena pelissä. Gyrowing on tarkoitettu enemmänkin hitaaseen mutta tarkaan lentämiseen ja sillä voi laskea Robotin, joka voi tarttua esineistä kiinni tai hakkeroida konsoleja ja sopii hyvin paikkoihin minne alus ei pääsisi. Landmaster taas on tankki, joka voi tuhota vihollisia suurella voimalla. Landmaster ei ole hirveän ketterä, mutta tekee sitäkin enemmän vahinkoa. Walkerin tapaan se voi myös leijua tietyn aikaa, mutta napin painalluksella, siitä tulee lentävä ja voi lentää niin kauan kuin boost-mittari kestää. Jokainen alus tuo mukavaa vaihtelua kenttiin ja jokaisella on pakko pelata sillä kentät pitää pelata jollain tietyllä aluksella eikä niitä saa valita itse. Jokaiselle alukselle on tehty erikseen harjoitus osia mikä antaa kattavasti tietoa kuinka aluksia ohjataan. Jokaisella aluksella on myös mukava pelata sillä kentät missä niitä ohjataan on aina suunniteltu pelattavalle alukselle erikseen.

Pelissä on kaksi eri lentämis muotoa. Corridor- ja All-range-muoto. Corridor-muodossa lennät koko ajan asetettuun suuntaan, kun taas All-range-muodossa voit lentää minne vain. Kentät käyttävät yleensä molempia muotoja, joista Corridor-muoto on yleensä silloin, kun halutaan päästä tehtävä paikalle ja All-range-muoto vastusta vastaan otellessa. Nämä kaksi muotoa voivat vaihtua useampaan kertaan kentän aikana mikä tuo mukavaa vaihtelua pelaamiseen. Corridor-muodossa voi pelata helposti pelkästään katsomalla television näytöltä pelikuvaa, mutta All-range-muodossa joutuu enemmänkin katsoa Gamepadin näytöltä, josta näkee ohjaamon kuvakulman, mihin päin ampuu, sillä televisiosta näkyy enemmänkin elokuvallinen kuva, joka on lukittunut esimerkiksi vastukseen.

Good luck!

Kontrollit toimivat todella hyvin ja ne oppii helposti. Monelle napille on sijoitettu kahteen eri paikkaan napit ja saa itse valita mistä näppäimestä painaa. Esimerkiksi voltti tehdään vääntäen oikeaa tattia ylös ja vasenta alas tai painamalla vain X-nappia. Gamepadin avulla voi ja pitää tietyissä tilanteissa käyttää liikeohjausta tähtäämiseen. Tämä tuntui harjoitusvaiheessa vielä oudolta, mutta välittömästi kenttään päästessäni se onnistui vaivattomasti. Liikeohjauksen voi myös asettaa onko se päällä jatkuvasti vai vain ampuessa ja nousu- ja laskusuunnan voi myös kääntää alusta ohjattaessa. Jokaisesta kentästä löytyy myös viisi mitalia, joista yhden voi saada vasta kentän loputtua, jos on tuhonnut tarpeeksi vihollisia. Näillä mitaleilla avataan eri haasteita joita suoritetaan Walkerilla, Gyrowingillä, Landmasterilla ja aivan uudella ohjattavalla Road Masterilla, mitä ei saa tavallisissa kentissä käyttää. Kentistä löytyy kultaisia renkaita, joista saa elämän keräämällä kolme, hopeisia renkaita, mitkä antavat lisäenergiaa, pommeja ja aseen voimistus esine. Peli ei ole kuitenkaan kovin pitkä mikäli menee suorinta reittiä loppuun ja se kestää muutaman tunnin riippuen taidoista. Sarjan vanhojen osien mukaisesti lisää pelattavaa tulee, kun yrittää päästä muihin alueisiin ja se onnistuu, kun pelin edetessä planeetoille ilmestyy teleportteja. Nämä voivat viedä kokonaan uuteen kenttään tai vastukseen. Peliä voi myös pelata kaverin kanssa, jolloin toinen ohjaa alusta ja toinen ampuu, mutta kaverin kanssa täytyy jatkuvasti kommunikoida, että tietää äkkikäännöksistä.

Kaikki planeetat ja alueet näyttävät todella hienoilta ja niitä on todella mukava ihastella pelatessa. Yksityiskohtiin on myös kulutettu paljon aikaa ja se näkyy. Myös erilliset kaksintaistelut ovat todella hektisiä ja saavat imaistua mukaansa tunnelmallaan. Monesti tuli tunne kuin olisi oikeasti avaruudessa taistelemassa arkkivihollista vastaan. Star Wolf -tiimin, joka toimii Star Fox -tiimin arkkivihollisena, kanssa taisteleminen olikin pelin parasta antia tunnelmansa puolesta. Musiikki on myös todella hienon kuuloista puhumattakaan äänitehosteista. En kuullut koko pelin aikana yhtään edes kohtalaista kappaletta vaan kaikki olivat mahtavan kuuloisia ja sijoitettu oikeisiin paikkoihin. Myös äänitehosteet oli todella mahtipontisia ja hyvin tehty.

Yhteenveto

Star Fox Zero nostaa pelisarjan vanhaan loistoonsa ja onnistuu viihdyttämään uusilla ominaisuuksilla, pelattavuudella ja monipuolisilla aluksilla. Peli palaa sarjan ensimmäisten pelien tyyliin ja innostaa monipuolisuudellaan, joka ei jätä sarjan vanhoja tai uusia tuttavia kylmäksi. Kontrollit ovat rautaa ja liikeohjaus toimii moitteettomasti. Myös kaikilla aluksilla ohjaaminen tulee nopeasti tutuksi. Maailma näyttää hienolta ja yksityiskohtiin on panostettu. Musiikki kuulostaa todella hienolta ja äänitehosteet eivät jätä ketään kylmäksi. Tunnelma on myös saatu kohdilleen pelin jokaisella alueella. Pelissä voi myös käyttää joko Fox- tai Falco-amiiboa, joiden avulla saa aluksen näyttämään erilaiselta. Pelissä riittää tutkittavaa ja kerättävää pitkäksi aikaa ja vaikka peli ei ole kovin pitkä, jos haluaa päästä vain loppuun niin pelin läpäistyä voi myös pelata peliä Arcade-muodossa. Peli sisältää myös Star Fox Guardin demon, minkä arvion voit käydä lukemassa täältä: Star Fox Guard -arvio. Suosittelen peliä sarjan vanhoille ja uusille tutuille, keitä kiinnostaa tämän tyyppiset pelit.

Kiitos Nintendolle ja Bergsalalle arviokappaleesta.