Peliruukku

Online

Striimiputki ONLINE!

twitch.tv/peliruukku

STAY

STAY päästää sinut auttamaan miestä, joka ei tiedä missä hän on ja miten hän sinne joutui. Tässä tarinapitoisessa pulmanratkonta pelissä sinun täytyy auttaa Quinnia, puhumalla hänen kanssaan IM Chatin kautta. Vastauksilla on seuraamiksensa, mutta tulisiko sinun auttaa Quinn pakenemaan vai olisiko vain parempi poistua IM Chatista iäksi?

Yksin yksinäisyydessä

Pelin tarinaa en hirveästi paljasta, sillä peli painottuu hyvin pitkälti pelkkään tarinankerrontaan. Alussa kuitenkin mies nimeltä Quinn herää huoneesta, jossa ei ole mitään muuta kuin tietokone. Quinnin mennessä tietokoneelle, sinä olet toisessa päässä ja pääset auttamaan Quinnia monilla eri tavoilla. Tarina ei itsessään ole mitään ihmeellistä, sillä tämän tyyppisiä tarinoita on jo nähty. Quinn kuvastetaan myös tavallisena henkilönä, jolla tunteet ja mielialat voivat ailahdella hyvinkin nopeasti. Peli perustuu myös suurimmaksi osaksi pelkkään keskusteluun, joten tämä rajoittaa pelin tarinaa huomattavasti. Tällä tyylillä voitaisiin tehdä todella hyvä tarina, mutta peli tarvitsisi, jotain muuta nostaakseen tarinan uudelle tasolle. Quinn ei myöskään ole itsessään kovin kiinnostava hahmo, joten tämä haittaa keskustelun seuraamista.

Vanha kunnon Messenger

Pelissä ei periaatteessa ole mitään muuta kuin IM Chatissa valintojen valitsemista ja muutamien pulmien ratkomista. Pelin tarina haarautuu aina vähintäänkin kerran, jokaisessa luvussa ja voit valinnoillasi vaikuttaa minne päin peli kulkee. Pelissä on seitsemän loppua, mutta kaikkiin loppuihin ei tarvitse tehdä kaikkea oikein, koska pelin polku haarautuu jatkuvasti. Valinnoillasi voit myös vaikuttaa Quinnin mielentilaan ja aina ei kannata vain syytellä ja painostaa häntä. Aina silloin tällöin pelissä tulee erilaisia pulmia, joita sinun tulee ratkaista. Olin itse innoissani, sillä pulmat näyttivät sellaisilta, että niissä pitäisi ajatella pitkään ja hartaasti ja peli olisi ollut tämän takia todella mielenkiintoinen. Näin ei kuitenkaan ollut. Pulmat ovat todella helppoja ja niiden ratkaisemiseen ei kulu kauan aikaa. Suurin osa ajasta kuluu, kun pähkäilet mitä kyseinen pulma haluaa sinulta ja ratkaisu löytyy itsestään heti tämän jälkeen. Hyvä puoli pulmissa on kuitenkin se, että peli antaa sinulle juuri tarpeeksi tietoa tajuta, miten pulma pitäisi ratkaista, eikä pelissä ole mitään tekstiä, jossa kerrotaan, että tämä toimii näin. Jos pulmat olisivat edes hieman vaikeampia, olisi peli ollut monin verroin parempi. Pelissä on myös kello, jossa näytetään kauanko olet ollut poissa ja kauanko olet ollut Quinnin kanssa. Pelin kello kulkee oikeassa ajassa, vaikka olisit sammuttanut pelin. Jos olet liian kauan poissa, sillä voi olla dramaattisia seuraamuksia. Tämä on ideana hyvä, mutta sitä olisi voinut viedä paljon pidemmälle. Jos jotain dramaattista tapahtuu ja peli loppuu siihen, niin voit vain aloittaa luvun alusta. Luvut ovat myös todella lyhyitä, joten tämä ei missään vaiheessa aiheuta edes puolen tunnin menetystä. Yleisesti myös peli sammutetaan aina luvun alussa, joten tästä ei koidu mitään haittaa. Peli tykkää viljellä ajatusta, että teoilla on seuraamuksensa, mutta tämä todistaa, ettei näin ole. Peli olisi saanut olla paljon rankaisevampi, tällaisten dramaattisten tapausten kanssa, mutta peli ei hyödyntänyt omaa ideaansa tarpeeksi.

Kontrollit toimivat hyvin, mutta pelissä ei itsessään ole mitään monimutkaista pelattavuutta. Kontrollit rajoittuvat yleisesti vain vaihtoehtojen valitsemiseen ja napin painamiseen, keskusteluissa ja pulmissa. Peli on hyvin synkkä ja näyttää mukavalta. peli on tehty täysin yksinkertaisemmalla pikseligrafiikalla, joten mitään taideteoksia ei ole odotettavissa. Musiikki ei ole myöskään mitään ihmeellistä, mutta se luo onnistuneesti synkähkön tunnelman.

Yhteenveto

STAY on todella hyvällä idealla varustettu peli, jossa tarina ja pulmat ovat pääosassa. Toteutuksessa on kuitenkin mokattu, sillä tarina on keskivertoinen ja kun suurin osa pelistä on pelkkää keskustelua, tämä vie peliltä paljon mielenkiintoa. Pulmissa on oikea ote, sillä pelaajaa ei pidetä kädestä yhtään, mutta ne kärsivät todella paljon ollessa mielettömän helppoja. Pelin “valinnoilla on väliä” mentaliteetti kärsii todella paljon siitä, kun pelin voi aloittaa vain luvun alusta, mikäli jotain dramaattista sattuu. Pelissä ja pelin ulkopuolella käyvä kello on todella hyvä idea, mutta peli ei käytä sitä juuri ollenkaan hyödyksi. Kontrollit toimivat ja peli näyttää ja kuulostaa keskivertoiselta. Kiteytettynä peli on hyvien ideoiden hautausmaa, joten toivon, että joku toinen tai sama kehittäjä onnistuu käyttämään ideoita paljon paremmin hyödyksi, jossain tulevassa pelissä. En tiedä kenelle suosittelisin peliä, sillä peli ei tyydytä tarinasta tai pulmista pitäviä pelaajia. Peli kannattaa kuitenkin ostaa hieman isommasta alennuksesta, vaikka vain testatakseen pelin ideoita.

Kiitos PQubelle pelin arviokappaleesta.